Κάνε το Τεστ
lonarid, λοναριντ, lonarid n, παρενεργειες, πονος, φαρμακο

LONARID N – αναλγητικό φάρμακο / Παρενέργειες

LONARID N - ενδείξεις, χρήση και παρενέργειες

Το LONARID N (λοναριντ ν) είναι ένα αναλγητικό φάρμακο. Ενδείκνυται για τον μέτριο έως σοβαρό πόνο. Είναι ένας συνδυασμός τριών διαφορετικών ουσιών με διαφορετικές ιδιότητες, που στρέφονται όμως από κοινού στην καταπολέμηση του πόνου. 

Κάθε δίσκιο Lonarid N περιέχει:

  • Παρακεταμόλη 400 mg (όπως το Depon)
  • Καφεΐνη 50 mg
  • Φωσφορική κωδεΐνη 10 mg: η κωδεΐνη ανήκει στην ομάδα των φαρμάκων που ονομάζονται οπιοειδή αναλγητικά τα οποία δρουν για την ανακούφιση από τον πόνο. Η κωδεΐνη μετατρέπεται σε μορφίνη στο ήπαρ από ένα ένζυμο. Η μορφίνη είναι η ουσία που ανακουφίζει από τον πόνο. 

Τα φάρμακα που περιέχουν κωδεΐνη λαμβάνονται με ειδική συνταγή ιατρού και κάτω από τακτική ιατρική παρακολούθηση.

Μορφή mg και ποσότητα Lonarid N Τιμή
Χάπια  LONARID-N TAB (400+50+10)MG BTx20 5,10 ευρώ

Δοσολογία και λήψη Lonarid N

1-2 δισκία (που ισοδυναμούν με 400-800 mg παρακεταμόλης, 10-20mg κωδεΐνης και 50-100 mg καφεΐνης) έως 3-4 φορές την ημέρα. Τα δισκία θα πρέπει να λαμβάνονται με ένα ποτήρι νερό.

Δεν θα πρέπει να παίρνετε περισσότερα από 8 δισκία (που ισοδυναμούν με 3200 mg παρακεταμόλης, 80 mg κωδεΐνης και 400 mg καφεΐνης) την ημέρα.

Αυτό το φάρμακο δεν πρέπει να λαμβάνεται για περισσότερο από 3 ημέρες. Εάν ο πόνος δεν υποχωρήσει μετά από 3 ημέρες, μιλήστε με τον γιατρό σας για συμβουλή.

Το Lonarid N δεν πρέπει να λαμβάνεται από παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών, λόγω του κινδύνου σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων.

lonarid, λοναριντ, lonarid n, χαπια, παρενεργειες, πονος, φαρμακο, συνταγη

Παρενέργειες Lonarid N

Πολύ συχνές παρενέργειες (μπορεί να επηρεάσουν περισσότερους από 1 στους 10 ασθενείς): κόπωση, κεφαλαλγία, δυσκοιλιότητα, έμετος (αρχικά), ναυτία.

Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (μπορεί να επηρεάσουν έως 1 στους 10 ασθενείς): υπνηλία, μειωμένη αρτηριακή πίεση, λιποθυμία.

Μη συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (μπορεί να επηρεάσουν έως 1 στους 100 ασθενείς): διαταραχή του ύπνου, εμβοές, δύσπνοια, ξηροστομία, ερύθημα, δερματική αλλεργία, κνίδωση, κνησμός. Σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες (μπορεί να επηρεάσουν έως 1 στους 1.000 ασθενείς): υπερευαισθησία (συμπεριλαμβανομένου αναφυλακτικού σοκ, αγγειοοιδήματος, μειωμένης αρτηριακής πίεσης, δύσπνοιας, ναυτίας και υπεριδρωσίας), αύξηση τρανσαμινασών, υπερευαισθησία συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου Stevens-Johnson. Πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες (μπορεί να επηρεάσουν έως 1 στους 10.000 ασθενείς): θρομβοπενία, λευκοπενία, βρογχόσπασμος (σύνδρομο άσθματος προκαλούμενο από αναλγητικά), σοβαρές δερματικές αντιδράσεις (όπως σύνδρομο Stevens-Johnson (SJS), τοξική επιδερμική νεκρόλυση (TEN) και οξεία γενικευμένη εξανθηματική φλυκταίνωση (AGEP).

Προφυλάξεις σχετικά με τη χρήση του Lonarid N

Η κωδεΐνη θεωρείται ότι είναι υποκατάστατο από τους εξαρτημένους στην ηρωΐνη. Άτομα που είναι εξαρτημένα στο αλκοόλ ή τα ηρεμιστικά επίσης τείνουν να κάνουν κατάχρηση της κωδεΐνης. Η κωδεΐνη προσλαμβανόμενη σε υψηλότερες δόσεις και για μια μακροχρόνια περίοδο, μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση.

Καταστολή του αναπνευστικού επαγόμενη από την κωδεΐνη μπορεί να αυξηθεί από τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (ιμιπραμίνη, αμιτρυπτιλίνη) και οπιπραμόλη

Οι ασθενείς που λαμβάνουν άλλα ναρκωτικά αναλγητικά, αντιψυχωσικά, ηρεμιστικά (π.χ. βενζοδιαζεπίνες) ή άλλα κατασταλτικά του ΚΝΣ (συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ) ταυτόχρονα με το Lonarid N (το οποίο περιέχει κωδεΐνη) μπορεί να εμφανίσουν αυξημένη καταστολή του ΚΝΣ. Η ταυτόχρονη χρήση αλκοόλ ή άλλων κατασταλτικών του ΚΝΣ φαρμάκων, κατασταλτικών, υπνωτικών (π.χ. βενζοδιαζεπίνες) ή ψυχοτρόπων φαρμάκων (φαινοθειαζίνες π.χ. χλωροπρομαζίνη, θειοριδαζίνη, περφαιναζίνη) και αντιισταμινικών (π.χ. προμεθαζίνη, μεκλοζίνη), αντιϋπερτασικών και άλλων αναλγητικών μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική καταστολή.

Το αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της αγωγής με Lonarid N, διότι η ψυχοκινητική λειτουργικότητα μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Lonarid N;

Το Lonarid N περιέχει κωδεΐνη και χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή. To Lonarid N πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Δεν πρέπει να ξεκινάτε το Lonarid N μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή διαβάσατε γνώμες στο google ή προσωπικές εμπειρίες σε κάποιο φόρουμ.

mesulid algofren voltaren lonarid μσαφ μεσουλιντ αλγκοφρεν βολταρεν λοναριντ

Ποια άλλα παυσίπονα - αντιφλεγμονώδη υπάρχουν;

Υπάρχουν πολλά αντιφλεγμονώδη - παυσίπονα φάρμακα (χορηγούνται χωρίς συνταγή) όπως το Voltaren, Mesulid, Nurofen, Depon, Algofren, Niflamol, κα.

Άλλες φυσικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση του πόνου και φλεγμονής

Αναλόγως της εντόπισης και της αιτίας του πόνου, υπάρχουν άλλα φάρμακα καθώς και φυσικές, αποτελεσματικές εναλλακτικές επιλογές:

Αιτία πόνου Εναλλακτικές μέθοδοι Άλλα φάρμακα
Ημικρανίες, πονοκεφάλοι ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ , ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΜΣΑΦ
Πόνοι εμμήνου ρύσεως ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΜΣΑΦ
Μυοσκελετικοί πόνοι ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ (πχ Arnica), ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ και η TRIGGER POINTS θεραπεία (μορφές φυσικοθεραπείας) ΜΣΑΦ
Πόνος εμμήνου ρύσεως ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΜΣΑΦ
Χρόνιος πόνος (πχ ινομυαλγία) ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ, PAIN REPROCESSING THERAPY, SOMATIC TRACKING, EMDR (για τα ψυχικά τραύματα) Αντικαταθλιπτικά
Ψυχοσωματικά συμπτώματα ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, EMDR (για τα ψυχικά τραύματα) Αγχολυτικά, Αντικαταθλιπτικά