Κάνε το Τεστ
folie a deux, φολί α ντέ, ψυχωση, σχιζοφρενεια, συνδρομο

Folie à deux – Δυαδική Ψύχωση

Folie à deux - Δυαδική Ψύχωση

Το Folie à deux (φολί α ντέ) είναι ένα σπάνιο ψυχιατρικό σύνδρομο, ένας υποτύπος σχιζοφρένειας. Η μετάφραση του γαλλικού όρου «Folie à deux» στα ελληνικά σημαίνει «ψύχωση για δύο». Σε αυτό το σύνδρομο οι πάσχοντες είναι δύο άτομα που συνήθως ζουν μαζί και μοιράζονται την ίδια παρανοϊκή (παραληρητική) ιδέα.

Αυτό που συμβαίνει στην πράξη συνήθως είναι ότι υπάρχει ένα ψυχωσικό άτομο με παραληρητικές ιδέες (πρωτοπαθής περίπτωση) ο οποίος ζει στενά με ένα μη-σχιζοφρενικό άτομο (δευτεροπαθής περίπτωση), το οποίο όμως σταδιακά αρχίζει να αποδέχεται και να οικειοποιεί τις παραληρητικές ιδέες του σχιζοφρενούς συντρόφου. Αν τις ίδιες παραληρητικές ιδέες τις μοιράζονται περισσότερα από δύο άτομα, τότε μπορεί να ονομάζεται folie à trois, folie à famille ή ακόμα και folie à plusieurs (τρέλα πολλών).

Στο DSM-5 περιλαμβάνεται στην ενότητα για τις ψυχωσικές διαταραχές και δεν υπάρχει ως ξεχωριστή οντότητα. Στη βιβλιογραφία χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό το αρχικό όνομα του συνδρόμου, ωστόσο είναι γνωστό και ως "επαγόμενη παραληρηματική διαταραχή", "επινεμόμενη ψυχωσική διαταραχή" (ή επακτή παραληρητική διαταραχή), "κοινή ψυχωσική διαταραχή", δυαδική τρέλα ή συμβιωτική ψύχωση.

Συμπτώματα και κριτήρια του Folie a deux:

Το Folie a deux χαρακτηρίζεται από την παρουσία ομοειδών ψυχωσικών συμπτωμάτων σε δύο (ή και περισσότερα) άτομα.

Κριτήρια για το Folie a deux:

  • Σαφείς αποδείξεις ότι οι σύντροφοι είχαν στενή σχέση
  • Υψηλός βαθμός ομοιότητας στο περιεχόμενο των παραληρητικών ιδεών
  • Αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι οι σύντροφοι υποστηρίζει ο ένας τον άλλο και αποδέχονται ο ένας τις παραληρητικές ιδέες του άλλου.

Folie a deux - υπότυποι

Το Folie a deux χαρακτηρίζεται λοιπόν από την παρουσία ομοειδών ψυχωσικών συμπτωμάτων σε δύο (ή και περισσότερα) άτομα. Ωστόσο διακρίνονται τέσσερις υποτύποι:

  1. Folie imposee: η παραληρηματική ιδέα ενός ψυχωτικού ατόμου επιβάλλεται σε άλλο άτομο ή άτομα.
  2. Folie simultanee: η ταυτόχρονη ανάπτυξη μιας ίδιας παραληρητικής ιδέας μεταξύ δύο ατόμων με ψύχωση που μπορεί να συνδέονται στενά
  3. Folie communiquee: ένα φυσιολογικό άτομο υποφέρει από μια παραληρηματική ιδέα ενός ψυχωτικού ατόμου αφού αντιστέκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια τη διατηρεί παρά τον χωρισμό.
  4. Folie induite: ένα άτομο που εμφανίζει ήδη ψύχωση προσθέτει νέες παραληρητικές ιδέες από ένα άλλο στενά συνδεδεμένο άτομο με ψύχωση.

Folie a deux  - θεραπεία

Ο πρωτοπαθής ασθενής (σχιζοφρενής) πρέπει να λάβει αγωγή με αντιψυχωσικά φάρμακα.

Η πρόγνωση για τις "δευτεροπαθείς περιπτώσεις" του Folie a deux είναι πολύ καλή. Συνήθως αν τα άτομα απομακρυνθούν από την επαφή με τον αρχικά σχιζοφρενή ασθενή για ένα ικανό διάστημα, αυτό αρκεί για να επανέλθουν. Αν όχι ή αν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα, μπορεί να λάβουν και εκείνα αντιψυχωσική αγωγή μέχρι να επανέλθουν.

Folie a deux - πρόγνωση

Η θεραπεία με αντιψυχωσικά φάρμακα μειώνει τα ψυχωσικά συμπτώματα και τον κίνδυνο επανεμφάνισης.