Κάνε το Τεστ
βιταμίνη Β12, ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, κοβαλαμινη, αιτιες ελλειψης

Ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12

Βιταμίνη Β12

Συμπτώματα έλλειψης Β12 βιταμίνης

Η βιταμίνη Β12 (γνωστή και ως κοβαλαμίνη) παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη συνολική μας ευεξία. Είναι μια σημαντική υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος βιταμινών Β.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, όπως: κούραση, ζαλάδα, ταχυκαρδία, ταχύπνοια, προβλήματα με τη μνήμη, ευερεθιστότητα, εναλλαγές της διάθεσης, χλωμό δέρμα, ευαισθησία στη γλώσσα, μώλωπες και αιμορραγία, αιμορραγία των ούλων, στομαχικές διαταραχές και απώλεια βάρους, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Αν η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 παραμείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να συμβεί μη αντιστρέψιμη βλάβη στο νευρικό σύστημα.

Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του DNA, καθώς και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 προκαλεί μια κατάσταση γνωστή ως "κακοήθης αναιμία". Η κακοήθης αναιμία είναι το αποτέλεσμα της αδυναμίας του σώματος να παράγει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που έχει ζωτική σημασία για την πρόσληψη της βιταμίνης Β12 από το λεπτό έντερο ή την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια σε αυτή τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη.

Έλεγχος για βιταμίνη Β12

Η εξέταση για τη βιταμίνη Β12 είναι μια εξέταση αίματος που καθορίζει τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα, ωστόσο υπάρχουν και πιο εξελιγμένες εξετάσεις που μπορούν να προσδιορίσουν την δράση της βιταμίνης Β12. Αυτές οι δύο εργαστηριακές εξετάσεις σε συνδυασμό μπορεί να δώσουν μια ακριβή εικόνα για το πώς το σώμα μας λειτουργεί σχετικά με τη βιταμίνη Β12.

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί μερικές φορές να θεωρηθεί ως ανεπάρκεια φυλλικού οξέος, καθώς τα χαμηλά επίπεδα B12 προκαλούν πτώση των επιπέδων του φυλλικού οξέος.

Αιτίες έλλειψης βιταμίνης Β12

Ίσως να μην γίνεται σωστά η απορρόφηση της βιταμίνης B12 αν έχετε τα ακόλουθα:

  • Ατροφική γαστρίτιδα, όπου παρατηρείται ατροφία του βλεννογόνου του στομάχου.
  • Κακοήθη αναιμία, η οποία δυσκολεύει το σώμα να απορροφήσει τη βιταμίνη B12.
  • Χειρουργική επέμβαση κατά την οποία έχει αφαιρεθεί τμήμα του στομάχου ή του λεπτού εντέρου, περιλαμβανομένης της απώλειας βάρους λόγω χειρουργείου.
  • Καταστάσεις που επηρεάζουν το λεπτό έντερο, όπως η νόσος του Crohn, η κοιλιοκάκη, η βακτηριακή λοίμωξη ή κάποιο παράσιτο.
  • Αλκοολισμό.
  • Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως ο υπερθυρεοειδισμός ή ο ερυθηματώδης λύκος.
  • Μακροχρόνια χρήση φαρμάκων που μειώνουν τα οξέα.
  • Αυστηρές χορτοφαγικές δίαιτες ή βιγανικές δίαιτες.
  • Η βιταμίνη Β12 εμφανίζεται μόνο σε ζωικά προϊόντα και όχι στα λαχανικά. Ως εκ τούτου οι αυστηρές χορτοφαγικές ή βιγανικές δίαιτες που αποκλείουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να παρέχουν ανεπαρκή ποσότητα. H ανεπάρκεια αυτή μπορεί να μην είναι κλινικά εμφανής για πολλά χρόνια.

Πηγές Β12 βιταμίνης 

Η βιταμίνη Β12 υπάρχει στο κρέας, στα πουλερικά, στα θαλασσινά, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα αυγά. Επίσης μπορείτε να λάβετε την βιταμίνη Β12 ως συμπλήρωμα διατροφής (Neurobion).

Θεραπεία έλλειψης Β12 βιταμίνης 

Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από τις αιτίες που προκαλούν την ανεπάρκεια.

Γενικά, μια ενδομυϊκή ένεση (Neurobion, Articlox) είναι ένας ασφαλής, άμεσος και προσιτός τρόπος για τη θεραπεία της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12.

Άλλοι τρόποι ενίσχυσης του νευρικού συστήματος

Για όσους αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν το νευρικό τους σύστημα αλλά και γενικότερα τον οργανισμό τους, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ είναι εξαιρετικές θεραπευτικές επιλογές.