Κάνε το Τεστ
ανησυχία, ανησυχία στην καθημερινότητα, θετικές πτυχές της ανησυχίας, αρνητικές πτυχές της ανησυχίας. επίλυση προβλημάτων, χρόνια ανησυχία, τρόποι αντιμετώπισης ανησυχίας

Πως να αντιμετωπίσετε την ανησυχία στην καθημερινότητα

Τρόποι αντιμετώπισης της Ανησυχίας

Η ανησυχία, οι αμφιβολίες και η αβεβαιότητα είναι φυσιολογικό κομμάτι της ζωής. Είναι φυσιολογικό να ανησυχούμε όταν δεν έχουμε πληρώσει τους λογαριασμούς μας, όταν προετοιμαζόμαστε για μια συνέντευξη για δουλειά ή για το πρώτο ραντεβού.

Η ανησυχία είναι ένα συναίσθημα άγχους και νευρικότητας που μας προειδοποιεί ότι κάτι συμβαίνει. Αν και είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα, παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας:

 • Η ανησυχία αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι για να δώσουμε προσοχή σε κάτι που είναι απειλητικό για την επιβίωση ή την ευεξία μας. Αυτή η εγρήγορση μας προετοιμάζει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα κάποια πιθανή απειλή.
 • Η ανησυχία μας δίνει κίνητρο να αναλάβουμε θετική δράση. Αν κάποιος ανησυχεί ότι δεν θα τα πάει καλά στις εξετάσεις προετοιμάζεται καλύτερα. Αν κάποιος φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά του γίνεται πιο αποδοτικός. Αν ανησυχείτε για την υγεία σας μπορεί να αρχίσετε να τρώτε πιο υγιεινά και να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας.
 • Η ανησυχία μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα, πράγμα το οποίο σας επιτρέπει να κάνετε αλλαγές για να τα αποφύγετε.

Η συνεχής όμως ανησυχία, ο αρνητικός τρόπος σκέψης και η προσδοκία για το χειρότερο σενάριο έχουν κόστος για τη συναισθηματική και τη σωματική σας υγεία. Μπορούν να ρουφούν όλη σας την ενέργεια, τη δύναμη, και να σας αφήνουν ανήσυχους και νευρικούς , να προκαλούν αϋπνία, πονοκεφάλους, προβλήματα στο στομάχι και μυϊκή ένταση πράγμα που κάνει δύσκολη τη συγκέντρωση στη δουλειά. Ίσως να μεταφέρετε τα αρνητικά σας συναισθήματα στους στενούς ανθρώπους γύρω σας ή να προσπαθείτε να αποσπάσετε το μυαλό σας. Η χρόνια ανησυχία είναι σύμπτωμα της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής , μια συχνή αγχώδης διαταραχή που περιλαμβάνει ένταση, νευρικότητα και γενικά ανησυχία.

Η χρόνια ανησυχία είναι μια πνευματική συνήθεια που μπορεί να σπάσει. Μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να είναι ήρεμος και να βλέπει τη ζωή με πιο ισορροπημένη οπτική.

Η ανησυχία έχει και θετικές πτυχές. Ωστόσο μπορεί να γίνει πρόβλημα στη ζωή σας όταν:

 1. Δεν μπορείτε να σταματήσετε να ανησυχείτε.
 2. Έχετε τις ίδιες επαναλαμβανόμενες σκέψεις και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που δεν οδηγεί σε λύση του προβλήματος.

Γιατί είναι δύσκολο να σταματήσει η ανησυχία;

Η συνεχής ανησυχία μπορεί να έχει σημαντικό κόστος στην υγεία σας. Μπορεί να σας κρατά ξύπνιους όλη τη νύχτα και να νιώθετε νευρικοί όλη τη ημέρα. Και παρόλο που μπορεί να μισείτε την αίσθηση της νευρικότητας, είναι δύσκολο να την σταματήσετε. Για τους ανθρώπους με χρόνια ανησυχία, οι ανήσυχες σκέψεις τροφοδοτούνται από τις πεποιθήσεις, θετικές και αρνητικές που σας κρατούν ανήσυχους:

Αρνητικές πεποιθήσεις για την ανησυχία

Μπορεί να πιστεύετε ότι η συνεχής ανησυχία είναι επιβλαβής, και ότι σας οδηγεί στην τρέλα ή επηρεάζει τη σωματική σας υγεία. Ή μπορεί να ανησυχείτε μήπως χάσετε τον έλεγχο της ανησυχίας σας, και αυτό δεν σταματά. Οι αρνητικές πεποιθήσεις προσθέτουν άγχος και η ανησυχία σας συνεχίζεται.

Θετικές πεποιθήσεις για την ανησυχία

Μπορεί να πιστεύετε ότι η ανησυχία σας βοηθά να αποφύγετε άσχημα πράγματα, να προβλέψετε προβλήματα, να προετοιμαστείτε για τα χειρότερα ή να σας οδηγήσει σε λύσεις. Ίσως να λέτε στον εαυτό σας ότι αν συνεχίσετε να ανησυχείτε για ένα πρόβλημα τελικά θα βρείτε τη λύση. Ή ίσως να είστε πεπεισμένοι ότι η ανησυχία είναι ο μόνος υπεύθυνος τρόπος για να κάνετε κάτι. Είναι πολύ δύσκολο να σπάσετε τον κύκλο της ανησυχίας καθώς πιστεύετε ότι η ανησυχία εξυπηρετεί ένα θετικό σκοπό. Από τη στιγμή που θα κατανοήσετε ότι η ανησυχία είναι πρόβλημα και όχι η λύση, μπορείτε να ανακτήσετε τον έλεγχο του ανήσυχου μυαλού σας.

Είναι δύσκολο να είστε παραγωγικοί στην καθημερινότητά σας αν ανησυχείτε συνεχώς. Αντί να προσπαθείτε να ξεφορτωθείτε την ανησυχία σας δώστε στον εαυτό σας το χρόνο να επεξεργαστεί όσα νιώθει.

Δημιουργήστε μια συγκεκριμένη ώρα ανησυχίας

Επιλέξετε μια συγκεκριμένη ώρα στη  οποία θα επεξεργάζεστε όλα όσα σας ανησυχούν. Πρέπει να είναι η ίδια καθημερινά .Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανησυχίας μπορείτε να ανησυχείτε για τα πάντα χωρίς περιορισμούς. Η υπόλοιπη μέρα όμως θα είναι χωρίς ανησυχία.

Καταγράψτε τις ανησυχίες σας

Αν οι ανήσυχες σκέψεις σας έρχονται στο μυαλό στη διάρκεια της ημέρας, καταγράψτε όσα σκέφτεστε και συνεχίστε την ημέρα σας. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να τα σκεφτείτε αργότερα, για αυτό δεν υπάρχει λόγο να ανησυχείτε αυτή τη στιγμή. Όταν γράφετε τις ανησυχίες σας τις περισσότερες φορές χάνουν τη δύναμή τους. Δείτε τη λίστα με τις ανησυχίες στην περίοδο ανησυχίας.  Αν οι σκέψεις που γράψατε ακόμη σας ενοχλούν, επιτρέψτε στον εαυτό σας να ανησυχήσει για αυτές αλλά μόνο στο χρόνο που έχετε ορίσει. Καθώς εξετάζετε τις ανησυχίες σας, θα παρατηρείτε ότι είναι πιο εύκολο να τις δείτε με πιο ισορροπημένο τρόπο.

Αποδεχτείτε την αβεβαιότητα

Οι άνθρωποι που νιώθουν αβεβαιότητα συχνά χρησιμοποιούν την ανησυχία για να μπορέσουν να ανακτήσουν τον έλεγχο στο μέλλον τους. Η αβεβαιότητα όμως είναι κομμάτι της ζωής μας. Μπορείτε να αποδεχτείτε την αβεβαιότητα:

 • Συνειδητοποιήστε ότι η αβεβαιότητα είναι ουδέτερη. Κάτι κακό μπορεί να συμβεί στο μέλλον ή κάτι υπέροχο. Μπορεί να μην έχετε όσα επιθυμείτε ή να έχετε πολλά περισσότερα. Η αβεβαιότητα δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Αντί να ανησυχείτε λοιπόν για την αβεβαιότητα για το μέλλον, μπορείτε να νιώσετε ενθουσιασμό.
 • Επικεντρωθείτε σε όσα μπορείτε να ελέγξετε. Αντί να απελπίζεστε για όσα δεν μπορείτε να ελέγξετε, δώστε προσοχή στα πράγματα που ελέγχετε, απολαμβάνετε ή εκτιμάτε.
 • Αποκτήστε αντοχή στις δυσκολίες. Οποιαδήποτε αντιξοότητα έχει κάτι να μας μάθει.
 • Μείνετε συγκεντρωμένοι στο παρόν. Επικεντρωθείτε στο παρόν και όχι στην αβεβαιότητα του μέλλοντος και έτσι η ανησυχία σας θα υποχωρήσει.

Επίλυση των προβλημάτων

Αν έχετε χρόνια ανησυχία, υπάρχουν πιθανότητες να βλέπετε τον κόσμο πιο απειλητικό από ότι είναι πραγματικά. Μπορεί να σκέφτεστε ότι είναι εύκολο τα πράγματα να πάνε στραβά, να υποθέτετε τα χειρότερα σενάρια ή να αντιμετωπίζετε κάθε ανήσυχη σκέψη σαν να είναι γεγονός. Ίσως να υπονομεύετε τις ικανότητες σας να διαχειριστείτε τα προβλήματα της ζωής σας και να πιστεύετε ότι θα αποτύχετε.

Οι μελέτες δείχνουν ότι όταν ανησυχείτε συνεχώς, νιώθετε προσωρινά λιγότερο στρες. Όταν σκέφτεστε συνεχώς ένα πρόβλημα αποσπάτε η προσοχή σας από τα συναισθήματα σας και νιώθετε ότι κάτι έχετε πετύχει. Αλλά η ανησυχία και η επίλυση των προβλημάτων είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Η επίλυση των προβλημάτων περιλαμβάνει την αξιολόγηση μιας κατάστασης, των βημάτων για την αντιμετώπισή της και το σχέδιο δράσης. Η ανησυχία σπάνια συνδέεται με τις λύσεις. Δεν έχει σημασία πόση ώρα ξοδεύετε για να φτιάξετε τα χειρότερα σενάρια, δεν είστε προετοιμασμένοι να τα αντιμετωπίσετε αν συμβούν.

Οι παραγωγικές ανησυχίες  που έχουν λύσεις είναι αυτές που σας οδηγούν στο να αναλάβετε δράση άμεσα. Αν ανησυχείτε για τους λογαριασμούς, μπορείτε να βρείτε πιο ευέλικτες μεθόδους πληρωμής. Οι μη παραγωγικές ανησυχίες είναι εκείνες που δεν περιλαμβάνουν δράση.

Αν η ανησυχία είναι επιλύσιμη, ξεκινήστε να σκέφτεστε τις λύσεις. Φτιάξτε μια λίστα με πιθανές λύσεις που σκέφτεστε. Προσπαθήστε να μην ψάχνετε για την τέλεια λύση. Επικεντρωθείτε σε πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε, αντί για καταστάσεις ή γεγονότα που δεν είναι στον έλεγχό σας. Αφού αξιολογήσετε τις επιλογές σας, φτιάξτε ένα πλάνο δράσης. Από τη στιγμή που θα έχετε πλάνο, ξεκινήστε να κάνετε βήματα για την επίλυση του θέματος, και έτσι θα νιώσετε λιγότερο άγχος.

Αν η ανησυχία δεν έχει λύση, αποδεχτείτε την αβεβαιότητα. Αν η ανησυχία σας είναι χρόνια, τότε η συντριπτική πλειοψηφία των ανήσυχων σκέψεων σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Η ανησυχία είναι συχνά ένας τρόπος για να προβλέψετε το μέλλον και να αποτρέψετε δυσάρεστες εκπλήξεις. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό δεν λειτουργεί. Το να σκέφτεστε όλα όσα θα μπορούσαν να πάνε στραβά δεν κάνει τη ζωή σας πιο προβλέψιμη. Όταν επικεντρώνεστε στα χειρότερα σενάρια αφήνετε όλα τα θετικά συναισθήματα που υπάρχουν στο παρόν.

Τρόποι αντιμετώπισης της ανησυχίας

Μπορείτε να κάνετε κάποια βήματα για να σπάσετε αυτό τον κύκλο των ανήσυχων σκέψεων και να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο να ηρεμήσει.

Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας

Η άσκηση είναι μια φυσική και πολύ αποτελεσματική αγχολυτική θεραπεία επειδή οδηγεί στην απελευθέρωση ενδορφινών που ανακουφίζουν από την ένταση και το στρες, ενισχύουν την ενέργεια, τη διάθεση και την ευεξία. Όταν επικεντρώνεστε στο πως το σώμα σας νιώθει όταν κινείται, μπορείτε να σπάσετε τον κύκλο της ανησυχίας.

Γιόγκα και τάι τσι

Όταν επικεντρώνεστε στην αναπνοή σας, κάνετε γιόγκα ή τάι τσι η προσοχή σας είναι στραμμένη στο παρόν και βοηθάτε το μυαλό σας να καθαρίσει και να ηρεμήσει.

Διαλογισμός

Ο διαλογισμός λειτουργεί όταν αφήνετε την ανησυχία για το παρελθόν και το μέλλον και επικεντρώνεστε στο παρόν. Όταν είστε δεσμευμένοι στην παρούσα στιγμή μπορείτε να σπάσετε τον κύκλο των αρνητικών σκέψεων και της ανησυχίας. Δεν είναι ανάγκη να καθίσετε με σταυρωμένα πόδια, να ανάψετε κεριά ή να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια. Απλά καθίστε άνετα σε ένα ήσυχο μέρος και συγκεντρωθείτε στην παρούσα στιγμή.

Τεχνικές χαλάρωσης των μυών

Με αυτό τον τρόπο επικεντρώνεστε στο σώμα σας και όχι στο μυαλό σας. Όταν μπορείτε να χαλαρώσετε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες τότε απελευθερώνετε την ένταση από το σώμα σας. Χαλαρώνετε και το μυαλό ηρεμεί.

Βαθιές αναπνοές

Όταν ανησυχείτε, η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη και αυτό προκαλεί στρες. Με τις βαθιές αναπνοές μπορείτε να ηρεμήσετε το μυαλό σας και να ηρεμήσετε τις σκέψεις σας.

Η ανησυχία μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιδράσεις:

 • Μπορεί να προκαλεί στρες, με αποτέλεσμα να μην κοιμάστε τα βράδια.
 • Επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης.
 • Προκαλεί διαταραχές στο γαστρεντερικό και μπορεί να έχει μεγάλο κόστος στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.
 • Οι άνθρωποι που ανησυχούν συνεχώς είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη.
 • Όταν ανησυχούμε η αμυγδαλή μένει συγκεντρωμένη σε όσα μας απασχολούν πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε σε άλλα πράγματα όπως η δουλειά.