Κάνε το Τεστ
εμμηνόπαυση και μυϊκοί πόνοι, ορμόνες στην εμμηνόπαυση, διακυμάνσεις ορμονών στην εμμηνόπαυση, γιατί η εμμηνόπαυση προκαλεί μυϊκούς πόνους, αντιμετώπιση μυϊκών πόνων στην εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση και μυϊκοί πόνοι

Εμμηνόπαυση και μυϊκοί πόνοι

Οι μυϊκοί πόνοι είναι συχνοί στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και μπορεί να μπορεί να είναι ήπιοι έως χρόνιοι πόνοι. Η φυσική διαδικασία της γήρανσης προκαλεί πόνους. Ωστόσο,  οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορεί να προκαλούν επίσης την αίσθηση ευαισθησίας και πόνου στους μύες.

Οι πόνοι στην πλάτη, στους ώμους και στο αυχένα, μπορεί να οδηγούν σε πονοκεφάλους. Συνήθως οι πόνοι έχουν θέση εντόπισης στο πάνω μέρος του σώματος. Όμως , στην εμμηνόπαυση οι πόνοι μπορεί να εντοπίζονται σε όλο το σώμα.

Αν και αυτό δεν είναι συνήθως το πιο δυσάρεστο σύμπτωμα, η δυσφορία και ο πόνος μπορεί να επηρεάζουν την καθημερινότητα, να παρεμβαίνουν στον ύπνο, για αυτό είναι πολύ σημαντική η αντιμετώπισή τους.

Ποιες ορμόνες παίζουν ρόλο στους μυϊκούς πόνους;

Στη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών. Συμβαίνουν αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων, όπως επίσης στα επίπεδα της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης. Μια μείωση σε αυτές τις ορμόνες μπορεί να επηρεάζει σημαντικά τα οστά, τους μύες και τους μαλακούς ιστούς στο σώμα. Κάποιους από τους πιο σημαντικούς ρόλους του σκελετικού μας συστήματος ρυθμίζονται από αυτές τις ορμόνες.

Οιστρογόνα: συμβάλλουν στη θρέψη των ιστών του σώματος και τους διατηρούν νεανικούς και ελαστικούς. Μειώνουν την φλεγμονή και ρυθμίζουν την ανάπτυξη των οστών. Συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων των υγρών στο σώμα ώστε τα κύτταρα να παραμένουν ενυδατωμένα.

Προγεστερόνη: ενισχύει την αίσθηση της ηρεμίας, βελτιώνει την διάθεση και αυξάνει την αντοχή στον πόνο.

Τεστοστερόνη: υποστηρίζει και αυξάνει την οστική πυκνότητα και βοηθά στη μετατροπή του λίπους σε μυ.

Γιατί η εμμηνόπαυση προκαλεί μυϊκούς πόνους;

Η ορμονική ανισορροπία που υπάρχει όταν μια γυναίκα είναι κοντά στην εμμηνόπαυση είναι ο κύριος λόγος πίσω από τους μυϊκούς πόνους. Κατά την περιεμμηνόπαυση οι ορμόνες αρχίζουν να παρουσιάζουν σταδιακά διακυμάνσεις. Αυτό συμβαίνει, πριν την πτώση των επιπέδων τους στην εμμηνόπαυση και μετά. Η ανισορροπία στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης είναι η κύρια αιτία.

Αρχικά, τα οιστρογόνα ρυθμίζουν τη σύνθεση της κορτιζόλης στο σώμα. Η κορτιζόλη είναι μια από τις ορμόνες του στρες. Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι χαμηλά, τα επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνονται, πράγμα το οποίο μπορεί να προκαλεί περισσότερο στρες, κάτι που είναι πολύ σύνηθες στην εμμηνόπαυση. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στη συνέχεια προκαλούν σύσπαση των μυών και κατά συνέπεια πόνο. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα είναι γνωστό ότι μας κάνουν πιο ευαίσθητους στον πόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουμε πιο έντονα και πιο εύκολα τον πόνο στο σώμα.

Η πτώση των οιστρογόνων επηρεάζει επίσης την πρόσληψη και την χρήση του μαγνησίου. Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για την σωστή λειτουργία και την χαλάρωση των μυών. Επομένως, τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορεί να προκαλούν πόνους στους μύες, κράμπες και μυϊκή κόπωση.

Στη συνέχεια ακολουθεί η προγεστερόνη. Αυτή η ορμόνη βοηθά το σώμα να παραμένει χαλαρό. Καθώς τα επίπεδα της προγεστερόνης εμφανίζουν διακυμάνσεις και πτώση πριν και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, μπορεί μια γυναίκα να νιώθει περισσότερους μυϊκούς πόνους.

Οι ορμονικές και σωματικές αλλαγές στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορεί να οδηγούν στην αύξηση του βάρους και στην συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση. Αυτό το επιπλέον βάρος μπορεί να ασκεί πίεση στους μύες και στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα τον πόνο και τη δυσφορία.

Τα χαμηλά επίπεδα του σιδήρου στο σώμα μπορεί επίσης να προκαλούν μυϊκούς πόνους. Ο πόνος είναι αποτέλεσμα της έλλειψης οξυγόνου στους μύες.

Ενώ ο μυϊκός πόνος μπορεί να αποδοθεί στην εμμηνόπαυση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η αρθρίτιδα συχνά εμφανίζεται γύρω στην ίδια ηλικία με την εμμηνόπαυση, έτσι είναι σοφό να γίνεται έλεγχος των αρθρώσεων από έναν ορθοπεδικό.

Αντιμετώπιση του μυϊκού πόνου

Υπάρχουν πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των μυϊκών πόνων στην εμμηνόπαυση.

1. Άσκηση

Η τακτική και ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, το κολύμπι,  συμβάλλει στη χαλάρωση των μυών και μειώνουν το μυϊκό πόνο. Η άσκηση οδηγεί στην απελευθέρωση ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι χημικές ενώσεις στον εγκέφαλο που δρουν ως φυσικά αναλγητικά. Επίσης, βελτιώνουν την διάθεση και τον ύπνο, πράγμα που με τη σειρά του οδηγεί στη μείωση των ορμονών του στρες στο σώμα που προκαλεί πίεση στους μύες.

2.Διατάσεις

Οι διατάσεις βοηθούν στην απελευθέρωση της έντασης από τους μύες, και ανακουφίζουν από την δυσκαμψία και τον μυϊκό πόνο. Οι διατάσεις σε συνδυασμό με τις βαθιές αναπνοές, επίσης συμβάλλουν στην χαλάρωση και μειώνουν τις ορμόνες του στρες στο σώμα.

3. Μαγνήσιο

Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο σώμα μπορεί να προκαλούν μυϊκούς πόνους και κράμπες. Το μαγνήσιο είναι γνωστό ότι προάγει την χαλάρωση και για αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο. Τέτοιες τροφές είναι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, τα αποξηραμένα φρούτα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, και τα όσπρια όπως οι φακές και φασόλια. Επίσης, μπορείτε να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα μαγνησίου.

4. Σίδηρος

Οι μυϊκοί πόνοι μπορεί να οφείλονται στα χαμηλά επίπεδα σιδήρου, έτσι ένα συμπλήρωμα σίγουρα θα σας βοηθήσει. Φυσικά, καλό είναι να καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο όπως το κόκκινο κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

5. Διατροφή

Είναι πολύ σημαντικό να μένετε πιστοί μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που ανακουφίζει από το στρες , την ανησυχία και την μυϊκή ένταση. Μπορείτε να καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο και κάλιο. Το κάλιο υπάρχει στο αβοκάντο, στις γλυκοπατάτες, στο σπανάκι και στις μπανάνες, και βοηθά στην χαλάρωση των μυών. Από την άλλη πλευρά το ασβέστιο υπάρχει στο μπρόκολο, στο τυρί, στο γάλα και στα αμύγδαλα, και προάγει την μυϊκή χαλάρωση.

6. Ζέστη

Ένα ζεστό ντους μπορεί να χαλαρώσει τους μύες. Μια ζεστή πετσέτα ή μια θερμοφόρα μπορεί να ανακουφίζει από τους μυϊκούς πόνους.

7. Σωστή στάση του σώματος

Η σωστή στάση του σώματος είναι κάτι πολύ σημαντικό που συχνά αγνοούμε. Αν οι αρθρώσεις, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες επηρεάζονται αυτό μπορεί να αλλάξει την στάση του σώματος, με αποτέλεσμα τους πόνους στις αρθρώσεις και στους μύες. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε μυϊκή ομάδα αλλά κυρίως αφορά την πλάτη, τους ώμους και τα ισχία.

8. Μασάζ

Ένα χαλαρωτικό μασάζ αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τις τοξίνες και ανακουφίζει από τον μυϊκό πόνο και τη δυσκαμψία. Επίσης , προάγει την χαλάρωση και μειώνει το στρες.

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης 

Τα σωματικά και τα ψυχολογικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης πολλές φορές είναι έντονα και εξουθενωτικά για τις γυναίκες. Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.