Κάνε το Τεστ
άγχος, θεραπεία άγχους, αντιμετώπιση άγχους, θεραπευτικές επιλογές για το άγχος, εναλλακτικές θεραπείες για το άγχος

Εναλλακτικές θεραπείες για το άγχος

Εναλλακτικές θεραπείες για το Άγχος

Το άγχος είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός. Ο καθένας βιώνει άγχος κάποια στιγμή στη ζωή του. Ωστόσο το άγχος αποτελεί πρόβλημα όταν παρεμβαίνει στην καθημερινή σας λειτουργικότητα.

Το άγχος είναι ένα συναίσθημα φόβου, τρόμου και ανησυχίας. Μπορεί να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα όπως η εφίδρωση,  η νευρικότητα, η ένταση και η ταχυπαλμία. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε ψυχοπιεστικές καταστάσεις. Αν για παράδειγμα, νιώθετε άγχος όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στη δουλειά σας ή όταν πρέπει να πάρετε μια σημαντική απόφαση, το άγχος σας δίνει ενέργεια και βοηθά να συγκεντρωθείτε. Αλλά για τους  ανθρώπους με διαταραχές άγχους, αυτό ο φόβος δεν είναι προσωρινός και μπορεί να τους εξουθενώνει.

Διαταραχές άγχους

Οι διαταραχές άγχους είναι καταστάσεις στις οποίες το άγχος δεν υποχωρεί και τα συμπτώματα παρεμβαίνουν στην λειτουργικότητα του ατόμου, όπως η απόδοση στη δουλειά.

Στις διαταραχές άγχους περιλαμβάνονται:

 • Η διαταραχή γενικευμένου άγχους: οι άνθρωποι με αυτή τη διαταραχή ανησυχούν για συνηθισμένα θέματα όπως η υγεία, τα χρήματα, η δουλειά και η οικογένεια. Αλλά η ανησυχία είναι υπερβολική και εμφανίζεται καθημερινά για τουλάχιστον 6 μήνες.
 • Η διαταραχή πανικού: οι άνθρωποι με διαταραχή πανικού εμφανίζουν κρίσεις πανικού. Μια κρίση πανικού μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και περιλαμβάνει έντονο φόβο χωρίς να υπάρχει κίνδυνος. Οι κρίσεις μπορεί να διαρκούν λίγα λεπτά ή περισσότερο.
 • Οι φοβίες: οι άνθρωποι με φοβίες νιώθουν έντονο φόβο για κάτι που ουσιαστικά δεν είναι απειλητικό. Κάποιοι άνθρωποι φοβούνται τις αράχνες, τα αεροπλάνα και τις κοινωνικές εκδηλώσεις (κοινωνικό άγχος).

Αιτίες άγχους

Οι αιτίες των διαταραχών άγχους δεν είναι ξεκάθαρες. Παράγοντες όπως τα γονίδια, η βιολογία και η χημεία του εγκεφάλου, το περιβάλλον παίζουν ρόλο.

Οι παράγοντες κινδύνου διαφέρουν για κάθε διαταραχή άγχους, αλλά γενικά περιλαμβάνουν:

 • Χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως η ντροπή ή η απομόνωση
 • Τραυματικές εμπειρίες στην παιδική ηλικία ή στην ενηλικίωση
 • Οικογενειακό ιστορικό άγχους ή άλλων ψυχικών διαταραχών
 • Προβλήματα υγείας όπως οι διαταραχές του θυρεοειδή ή η αρρυθμία

Συμπτώματα άγχους

Κάθε διαταραχή άγχους έχει διαφορετικά συμπτώματα. Αλλά όλες εμφανίζουν ένα συνδυασμό από:

 • ανήσυχες σκέψεις ή πεποιθήσεις που είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Το άτομο νιώθει ανήσυχο και νευρικό και αυτό παρεμβαίνει στη λειτουργικότητα του.
 • σωματικά συμπτώματα, όπως η ταχυπαλμία, οι ανεξήγητοι πόνοι, η ζαλάδα και η δυσκολία στην αναπνοή
 • αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως η αποφυγή καθημερινών δραστηριοτήτων

εναλλακτικές θεραπείες για το αγχος, ομοιοπαθητικη, βελονισμος

Θεραπευτικές επιλογές

Φαρμακευτική αγωγή

Η φαρμακευτική αγωγή για το άγχος περιλαμβάνει:

 • Βενζοδιαζεπίνες: μια ομάδα φαρμάκων που βοηθούν στη μείωση του άγχους και έχουν ηρεμιστική δράση. Λειτουργούν γρήγορα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν εξάρτηση και για αυτό χορηγούνται για βραχεία χρήση. Μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία, δυσκοιλιότητα ή ναυτία. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η αλπραζολάμη, η κλοναζεπάμη, η διαζεπάμη και η λοραζεπάμη.
 • Βουσπιρόνη (Bespar): είναι ένα αγχολυτικό φάρμακο που δεν προκαλεί υπνηλία ή εξάρτηση. Χρειάζεται να το παίρνετε για 2 εβδομάδες πριν δείτε τα αποτελέσματα. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν αϋπνία, νευρικότητα, στομαχικές διαταραχές, ναυτία, διάρροια και πονοκεφάλους.
 • Αντικαταθλιπτικά: τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα επηρεάζουν τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, οι οποίοι φαίνεται να εμπλέκονται και στο άγχος. Τα αντικαταθλιπτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άγχους περιλαμβάνουν την εσιταλοπράμη, την φλουοξετίνη, την παροξετίνη και την βενλαφαξίνη.

Εναλλακτικές θεραπείες

Οι τεχνικές για το μυαλό και το σώμα, η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση , η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός βοηθούν στη μείωση του άγχους. Η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, οι βαθιές αναπνοές, ο διαλογισμός είναι όλες τεχνικές που ηρεμούν το μυαλό και το σώμα.

Άσκηση

Οι μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Η τακτική άσκηση, όπως το τρέξιμο έχει θετική επίδραση στο άγχος.

Διατροφή

Αν και δεν υπάρχει μια τροφή που να ανακουφίζει από το στρες, η υγιεινή διατροφή βοηθά το σώμα να είναι δυνατό. Αποφύγετε την καφεΐνη επειδή προκαλεί νευρικότητα, όπως επίσης τη νικοτίνη και το αλκοόλ. Καταναλώστε περισσότερα φρέσκα λαχανικά, φρούτα και τροφές ολικής άλεσης. Κρατήστε τα επίπεδα της γλυκόζης σταθερά κάνοντας μικρά γεύματα που περιέχουν πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και υγιεινά λιπαρά.

Βότανα

Τα βότανα χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για την θεραπεία των νοσημάτων. Πολλά βότανα βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του στρες αλλά κάποια αλληλεπιδρούν με φάρμακα, για αυτό καλό είναι να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν από τη χρήση τους:

 • Βαλεριάνα (Valeriana officinalis) : είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και του άγχους. Η βαλεριάνα μπορεί να αλληλεπιδρά με φάρμακα όπως τα ηρεμιστικά, τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιϊσταμινικά.
 • Πασιφλόρα (Passiflora incarnate): η πασιφλόρα βοηθά στην ανακούφιση του στρες όπως οι βανζοδιαζεπίνες. Μπορεί να αλληλεπιδρά σε άλλα φάρμακα όπως οι βενζοδιαζεπίνες, τα αντικαταθλιπτικά.
 • Τζίντζερ (Zingiber officinalis ), χαμομήλι ( Matricaria chamomilla ), γλυκόριζα ( Glycyrrhiza glabra ) : το τζίντζερ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας, ειδικά αν λαμβάνετε αντιπηκτικά όπως η βαρφαρίνη ή η ασπιρίνη. Το τζίντζερ μπορεί να αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αποφύγετε τη γλυκόριζα αν έχετε κάποιο πρόβλημα του καρδιαγγειακού, παθήσεις των νεφρών ή του ήπατος και υψηλή αρτηριακή πίεση. Μην χρησιμοποιείτε τη γλυκόριζα αν λαμβάνετε διουρητικά, αντιπηκτικά ή αντικαταθλιπτικά. Το χαμομήλι αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα όπως τα αντιπηκτικά. Οι άνθρωποι που έχουν κίνδυνο για ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του μαστού, των ωοθηκών, ή του προστάτη πρέπει να αποφεύγουν το χαμομήλι.

Ομοιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική είναι πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία του άγχους. Για την χορήγηση ομοιοπαθητικών φαρμάκων είναι απαραίτητο ο γιατρός σας να καταγράψει το ιατρικό σας ιστορικό, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και να κατανοήσει την ιδιοσυγκρασία σας. Ένας έμπειρος ομοιοπαθητικός θα αξιολογήσει όλους τους παραπάνω παράγοντες για να καθορίσει την πιο αποτελεσματική θεραπεία για το κάθε άτομο:

 • Aconitum: χρησιμοποιείται για το άγχος που συνοδεύεται από ακανόνιστο ή δυνατό καρδιακό παλμό, δυσκολία στην αναπνοή ή φόβο ότι κάποιος θα πεθάνει.
 • Arsenicum album: χρησιμοποιείται για το έντονο άγχος χωρίς προφανή αιτία που συνοδεύεται από ανησυχία ειδικά μετά τα μεσάνυχτα. Χορηγείται σε ανθρώπους τελειομανείς, που ανησυχούν για όλα.
 • Phosphorus: χρησιμοποιείται όταν κάποιος νιώθει ότι έρχεται μια επικείμενη καταστροφή. Χορηγείται σε ανθρώπους με ευαισθησίες.
 • Lycopodium: χρησιμοποιείται σε μορφές άγχους στις οποίες οι άνθρωποι νιώθουν ανασφάλεια, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση την οποία κρύβουν με αλαζονεία.
 • Gelsemium: χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις άγχους που οδηγεί σε διάρροια, πονοκέφαλο, ζαλάδα, αδυναμία, τρέμουλο ή δυσκολία στην ομιλία.
 • Argentum nitricum: χρησιμοποιείται συνήθως για τα άτομα με άγχος απόδοσης, με ταχυκαρδία, αίσθημα λιποθυμίας, διάρροια.

Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους, ειδικά όταν συνδυάζεται με ψυχοθεραπεία. Οι βελονιστές βασίζονται στις ανάγκες και στις προτιμήσεις του κάθε ατόμου και σχεδιάζουν εξατομικευμένη θεραπεία. Στο άγχος, συνήθως παρεμποδίζεται η ροή της ενέργειας στο σώμα. Οι βελόνες τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία κατά μήκος των μεσημβρινών ώστε να αποκατασταθεί η ροή της ενέργειας.

Το άγχος μπορεί να αντιμετωπιστεί

Αν το άγχος παρεμβαίνει στην καθημερινή σας λειτουργικότητα μπορείτε να το αντιμετωπίσετε. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές όπως η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα συμπτώματα του άγχους.