Πριν την εφηβική ηλικία, η κατάθλιψη είναι σπάνια και συμβαίνει στον ίδιο βαθμό σε κορίτσια και αγόρια. Ωστόσο, με την έναρξη της εφηβείας, τα κορίτσια έχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη από ότι τα αγόρια.
Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι η αυξημένη πιθανότητα για κατάθλιψη στις γυναίκες ίσως να σχετίζεται με τις αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας. Αυτές οι αλλαγές είναι προφανείς στην εφηβεία, στην εγκυμοσύνη και στην εμμηνόπαυση, όπως επίσης πριν τον τοκετό και σε περιπτώσεις αποβολής του εμβρύου. Οι διακυμάνσεις των ορμονών που συμβαίνουν κάθε μήνα λόγω του εμμηνορρυσιακού κύκλου πιθανόν να συμβάλλουν στο Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο (PMS),ή την Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή (PMDD)- μια σοβαρή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από κατάθλιψη, άγχος, και διακυμάνσεις της διάθεσης μια εβδομάδα πριν την έμμηνο ρύση και δυσκολεύει την καθημερινότητα.
Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για κατάθλιψη στις γυναίκες περιλαμβάνουν αναπαραγωγικούς, γενετικούς ή άλλους βιολογικούς παράγοντες, περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, όπως και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.Επιπλέον, οι γυναίκες που προσπαθούν να δουλεύουν και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους ή οι γυναίκες που είναι ανύπαντρες μητέρες έχουν πιο πολύ άγχος το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν:
Οι γυναίκες μπορεί επίσης να βιώσουν επιλόχειο κατάθλιψη μετά την γέννηση ενός μωρού. Κάποιοι άνθρωποι είναι επιρρεπείς στην εποχιακή θλίψη του χειμώνα. Η κατάθλιψη είναι επίσης μέρος της διπολικής διαταραχής (μανιοκατάθλιψη).
Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανίζεται σε οικογένειες. Όταν αυτό συμβαίνει, γενικά ξεκινά στην ηλικία 15-30 ετών. Η οικογενειακή κατάθλιψη είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Ωστόσο, δεν υπάρχει πάντα ένας εμφανής γενετικός ή κληρονομήσιμος παράγοντας που να εξηγεί την σύνδεση γιατί κάποιος εμφανίζει κλινική κατάθλιψη.
Η κατάθλιψη στις γυναίκες διαφέρει από την κατάθλιψη στους άνδρες με πολλούς τρόπους:
Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος ευεξίας που προστατεύει την γυναίκα έναντι σε ψυχικές διαταραχές. Αλλά η κατάθλιψη στις γυναίκες είναι συχνή στην εγκυμοσύνη όσο και στις γυναίκες που δεν είναι σε εγκυμοσύνη. Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης στις γυναίκες στην εγκυμοσύνη είναι:
Η περιεμμηνόπαυση είναι ένα στάδιο στην αναπαραγωγική ζωή μιας γυναίκας που τυπικά ξεκινά στην ηλικία των 40 ετών (ή νωρίτερα σε κάποιες) και διαρκεί μέχρι η έμμηνος ρύση να σταματήσει για ένα χρόνο (και μια γυναίκα να σκεφτεί ότι μπαίνει στην εμμηνόπαυση). Στα τελευταία ένα με δύο χρόνια της περιεμμηνόπαυσης, η μείωση των οιστρογόνων επιταχύνεται. Σε αυτό το στάδιο, πολλές γυναίκες βιώνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Η εμμηνόπαυση είναι η περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας που σταματά να έχει έμμηνο ρύση κάθε μήνα και βιώνει συμπτώματα που σχετίζονται με την έλλειψη παραγωγής οιστρογόνων. Σύμφωνα με τον ορισμό, μια γυναίκα είναι στην εμμηνόπαυση όταν η έμμηνος ρύση έχει σταματήσει για ένα χρόνο. Η εμμηνόπαυση συμβαίνει στα τέλη της δεκαετίας των 40 ετών ή στην αρχή της δεκαετίας των 50 ετών. Ωστόσο οι γυναίκες που έχουν αφαιρέσει χειρουργικά τις ωοθήκες τους μπαίνουν ξαφνικά στην εμμηνόπαυση.
Τα χαμηλά επίπεδα των οιστρογόνων κατά την διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης αποτελούν την αφορμή για σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές – όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Όπως σε όλα τα στάδια της ζωής μιας γυναίκας οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα. Μερικά σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν την ακανόνιστη έμμηνο ρύση και τις εξάψεις.
Υπάρχουν πολλές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της κατάθλιψης, και περιλαμβάνουν ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή όπως τα αντικαταθλιπτικά. Η οικογενειακή θεραπεία ίσως είναι βοηθητική με το άγχος που βιώνει η οικογένεια λόγω της κατάθλιψης. Ένας ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής θα σας δώσει τις καλύτερες λύσεις για εσάς.
Η ομοιοπαθητική μπορεί να προσφέρει πολλά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, χωρίς καμία παρενέργεια και χωρίς αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Με το EMDR μπορούν να αντιμετωπιστούν τα ψυχικά τραύματα που συνδράμουν στην κατάθλιψη. Συμπληρωματικά, η βραχεία ψυχοθεραπεία και ο βελονισμός μπορούν να υποστηρίξουν σημαντικά την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αλλά και των βαθύτερων αιτιών της κατάθλιψης, χωρίς φάρμακα.