Κάνε το Τεστ
οικονομικό στρες, στρες για τα οικονομικά , επιδράσεις του οικονομικού στρες στην υγεία, επιδράσεις του οικονομικού στρες στην ψυχική υγεία, τρόποι αντιμετώπισης του οικονομικού στρες, αντιμετώπιση άγχους

Οικονομικό στρες

Οικονομικό Στρες

Αν ανησυχείτε για τα οικονομικά σας, δεν είστε οι μόνοι. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει οικονομικό στρες και αβεβαιότητα. Αν το στρες προκύπτει από την απώλεια της δουλειάς σας,  απρόσμενα έξοδα όλα αυτά είναι συνήθεις παράγοντες ανησυχίας. Ακόμη και πριν την πανδημία του κορωνοϊού και την οικονομική κρίση οι περισσότεροι άνθρωποι ένιωθαν ανασφάλεια για τα οικονομικά.

Όπως κάθε ψυχοπιεστικός παράγοντας, έτσι και τα οικονομικά προβλήματα έχουν κόστος στην ψυχική και στην σωματική μας υγεία, στις σχέσεις και στην συνολική ποιότητα της ζωής μας. Η ανησυχία για τα οικονομικά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σας, την αυτοεκτίμηση και τα επίπεδα της ενέργειάς σας. Μπορεί να σας κάνει να νιώθετε θυμό, ντροπή, φόβο, πίεση και να συγκρούεστε συχνά με τους κοντινούς σας ανθρώπους, να αντιδράτε υπερβολικά στον πόνο να έχετε αλλαγές στη διάθεσή σας και αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη και άγχος. Μπορεί να χρησιμοποιείτε δυσλειτουργικούς τρόπους αντιμετώπισης, όπως ο τζόγος και η κατανάλωση αλκοόλ για να ξεφύγετε από τις ανησυχίες σας.

Επιδράσεις του οικονομικού άγχους 

Οποιαδήποτε μορφή άγχους μπορεί να επιβαρύνει την υγεία μας, έτσι και το οικονομικό άγχος μπορεί να είναι ιδιαίτερα τοξικό. Το οικονομικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε:

 • Παραμέληση της υγείας: όταν κάποιος αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα τότε προσπαθεί να κάνει οικονομία όπου μπορεί ακόμη και σε πτυχές που δεν πρέπει, όπως η υγεία. Αν και με αυτό τον τρόπο μπορεί να εξοικονομείτε χρήματα, η αναβολή και η καθυστέρηση της φροντίδας της υγεία σας μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα και υψηλότερο κόστος.
 • Φτωχή ψυχική υγεία: σε πολλές περιπτώσεις, η σύνδεση ανάμεσα στην ψυχική υγεία και στο οικονομικό στρες είναι κυκλική, καθώς οι οικονομικές δυσκολίες οδηγούν σε προβλήματα ψυχικής υγεία, τα οποία εντείνουν τα οικονομικά προβλήματα. Οι άνθρωποι που έχουν χρέη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος.
 • Φτωχή σωματική υγεία: το συνεχές στρες για τα χρήματα έχει συνδεθεί με ημικρανίες, καρδιακά νοσήματα, διαβήτη, προβλήματα στον ύπνο. Όλες αυτές οι καταστάσεις αν παραμείνουν αθεράπευτες μπορεί να γίνουν απειλητικές για τη ζωή.
 • Ανθυγιεινές συμπεριφορές: το οικονομικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μέχρι την υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Αυτές οι συμπεριφορές εντείνουν όμως το στρες.

Επιδράσεις του οικονομικού στρες στην ψυχική υγεία

Αν και όλοι γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή από τα χρήματα, όταν αντιμετωπίζετε οικονομικές δυσκολίες και στρες αυτό σας κατακλύζει. Μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμησή σας, να νιώθετε αδύναμοι και απελπισμένοι. Όταν το οικονομικό στρες γίνεται έντονο, το μυαλό, το σώμα και η κοινωνική ζωή πληρώνουν ακριβά το τίμημα.

Το οικονομικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε:

 • Αϋπνία ή άλλες διαταραχές στον ύπνο: τίποτα άλλο δεν σας κρατά ξύπνιους περισσότερο από την ανησυχία για τους απλήρωτους λογαριασμούς ή την απώλεια του εισοδήματος.
 • Αύξηση ή απώλεια βάρους: το στρες μπορεί να παρέμβει στην όρεξη σας, προκαλώντας υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή μείωση των γευμάτων ώστε να εξοικονομήσετε χρήματα.
 • Κατάθλιψη: όταν ζείτε συνεχώς με το άγχος των οικονομικών αυτό μπορεί να σας ρίχνει ψυχολογικά, να νιώθετε απελπισία και να μην μπορείτε να συγκεντρωθείτε ή να πάρετε αποφάσεις.
 • Άγχος: τα χρήματα δημιουργούν ένα δίχτυ ασφαλείας, χωρίς αυτά νιώθετε ευάλωτοι και αγχωμένοι. Μπορεί να εμφανίζετε συμπτώματα όπως η ταχυκαρδία, η εφίδρωση, το τρέμουλο ή οι κρίσεις πανικού.
 • Δυσκολίες στις σχέσεις: τα χρήματα είναι το πιο συχνό θέμα διαφωνίας ανάμεσα στα ζευγάρια. Το οικονομικό στρες προκαλεί εκνευρισμό και ευερεθιστότητα, απώλεια του ενδιαφέροντος για σεξ, και μπορεί να κλονίσει και τις πιο δυνατές σχέσεις.
 • Κοινωνική απομόνωση: οι οικονομικές ανησυχίες μπορεί να σας απομακρύνουν από τους φίλους, την οικογένεια και τις κοινωνικές σας σχέσεις.
 • Σωματικά συμπτώματα: ο πονοκέφαλος, τα προβλήματα του γαστρεντερικού, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα νοσήματα του καρδιαγγειακού είναι αρκετά συχνά.

Παρόλες τις δυσκολίες υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσετε την κατάσταση, να σπάσετε τον κύκλο του άγχους και των οικονομικών δυσκολιών και να βρείτε ξανά σταθερότητα.

Τρόποι αντιμετώπισης του οικονομικού στρες

Το οικονομικό στρες μπορεί να προκύψει από χρέη, χαμηλό εισόδημα ,  αυξημένα έξοδα για την ανατροφή των παιδιών. Αν μειώσετε την ανησυχία σας για τα οικονομικά , θα μπορείτε να επικεντρωθείτε σε πιο σημαντικές πτυχές της ζωής και να χαλαρώσετε, αφού δημιουργήσετε ένα πλάνο για να διαχειριστείτε τα οικονομικά σας. Υπάρχουν κάποιοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το οικονομικό στρες.

Μιλήστε σε κάποιον

Όταν αντιμετωπίζετε οικονομικά προβλήματα συνήθως υπάρχει μια τάση να συσσωρεύετε μέσα σας πράγματα και να απομονώνεστε. Πολλοί πιστεύουν ότι τα οικονομικά ζητήματα είναι θέμα ταμπού και δεν πρέπει να το συζητάμε με τους άλλους. Μπορεί να νιώθετε άβολα ή να ντρέπεστε να μιλήσετε για τα οικονομικά σας λάθη. Αλλά το να κρατάτε μέσα σας πράγματα δεν είναι λύση και απλά επιδεινώνετε το στρες. Μπορείτε να μιλήσετε σε ανθρώπους εμπιστοσύνης που θα καταλάβουν το πρόβλημά σας.

Όταν συζητάτε με έναν έμπιστο φίλο ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο βοηθάτε όχι μόνο στην ανακούφιση από το στρες αλλά και στο να βρείτε άμεσες λύσεις. Η απλή συζήτηση των προβλημάτων σας μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά:

 • Το άτομο στο οποίο μιλάτε δεν είναι ανάγκη να μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα ή να σας προσφέρει οικονομική βοήθεια.
 • Για να νιώσετε καλύτερα, πρέπει να είναι πρόθυμο να σας ακούσει χωρίς να σας κρίνει.
 • Να είστε ειλικρινείς με όσα περνάτε και τα συναισθήματα που νιώθετε.
 • Να είστε ανοιχτοί να ακούσετε πιθανές λύσεις.

Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε κανέναν, ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας ακούσει και να σας δώσει πρακτικές συμβουλές. Το να ζητήσετε βοήθεια δεν είναι σημάδι αδυναμίας ή αποτυχίας. Απλά σημαίνει ότι είστε αρκετά σοφοί για να αναγνωρίσετε την οικονομική σας κατάσταση που σας προκαλεί στρες.

Δημιουργήστε ένα προϋπολογισμό

Μπορεί να νιώθετε πιεσμένοι και να σκέφτεστε ότι ο προϋπολογισμός θα προσθέσει επιπλέον στρες, αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχετε υπό έλεγχο τα οικονομικά σας και να σταματήσετε να ανησυχείτε για τα χρήματα.

Ο προϋπολογισμός σας επιτρέπει να ξέρετε πότε και πως θα ξοδέψετε τα χρήματα σας. Με τον προϋπολογισμό μπορείτε να σιγουρευτείτε ότι θα καλύψετε τα έξοδα σας και θα κάνετε και αποταμίευση. Επίσης βοηθά να εξοικονομήσετε κάποια επιπλέον χρήματα για τα χρέη σας.

Οι πρώτοι μήνες εφαρμογής του προϋπολογισμού είναι οι πιο δύσκολοι, αλλά από τη στιγμή που θα μείνετε αφοσιωμένοι και δεσμευμένοι στο στόχο σας θα μειώσετε την ανησυχία σας για τα οικονομικά.

Κάντε αποταμίευση

Η αποταμίευση μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε ξαφνικά έξοδα. Αν και η επισκευή του αυτοκινήτου είναι ακριβή, αν γνωρίζετε ότι μπορείτε να την καλύψετε με τις αποταμιεύσεις σας, το άγχος σας θα μειωθεί. Είναι επίσης πιο εύκολο να διαχειριστείτε τα χρήματα του προϋπολογισμού σας αν γνωρίζετε ότι έχετε χρήματα στην τράπεζα για οποιαδήποτε ανάγκη.  Βάλτε στην άκρη όσα χρήματα μπορείτε, είτε είναι 10€ είτε 100€ ώστε σταδιακά να χτίσετε το ταμείο έκτακτης ανάγκης.

Ζητήστε βοήθεια

Αν πραγματικά δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τα οικονομικά σας και τον προϋπολογισμό σας , μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια. Μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποια σεμινάρια για την διαχείριση των χρημάτων που θα σας βοηθήσουν.

Ένα άτομο με εξειδίκευση στα οικονομικά μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε μακροχρόνια αποταμίευση και να επενδύσετε τα χρήματά σας ώστε να καλύψετε τις τρέχουσες ανάγκες σας και να έχετε και ένα πλάνο για το μέλλον.

Αν τα χρέη σας είναι πολλά μπορείτε να μιλήσετε με ένα υπάλληλο τράπεζας για να δείτε τι μπορείτε να κάνετε.

Καθορίστε τι μπορείτε να αλλάξετε

Αν έχετε οικονομικές δυσκολίες, μπορεί να φταίει το εισόδημά σας, ο τρόπος που ξοδεύετε τα χρήματα ή να είναι συνδυασμός παραγόντων. Αν γνωρίζετε ότι το εισόδημά σας δεν είναι αρκετό για να καλύψει τους λογαριασμούς σας, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε την κατάσταση. Ίσως να χρειαστεί να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας ώστε να βρείτε μια δουλειά με υψηλότερο μισθό.

Αν ξοδεύετε τα χρήματά σας παρορμητικά, τότε μπορείτε να παρακολουθήσετε ομάδες υποστήριξης ώστε να αντιμετωπίσετε τα θέματά σας.

Αξιολογήστε την πρόοδό σας

Αν και αυτό δεν αποτελεί λύση για τα οικονομικά σας προβλήματα , μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στο άγχος της καθημερινότητας.

Όταν παρακολουθείτε την πρόοδό σας για την επίτευξη των οικονομικών σας στόχων νιώθετε πιο αισιόδοξοι καθώς ανακτάτε τον έλεγχο των οικονομικών σας.

Διαχειριστείτε το άγχος σας

Η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων γίνεται με μικρά βήματα ώστε να ανακτήσετε τον έλεγχο. Φυσικά δεν θα εξαφανιστούν σε μια νύχτα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνετε βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Φροντίστε τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να ασκείστε για 30 λεπτά την ημέρα. Η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση, την ενέργεια και την αυτοεκτίμηση. Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός, οι βαθιές αναπνοές ώστε να αποβάλλετε το άγχος. Προσπαθήστε να έχετε μια ρουτίνα στον ύπνο σας. Η κούραση αυξάνει το στρες και τον αρνητικό τρόπο σκέψης. Ο ποιοτικός ύπνος βοηθά το σώμα και το μυαλό να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες. Φροντίστε να ακολουθείτε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βελτιώνουν την διάθεση.

Ενισχύστε την αυτοεκτίμησή σας. Τα οικονομικά προβλήματα δημιουργούν την αίσθηση της αποτυχίας και επηρεάζουν την αυτοεκτίμηση. Υπάρχουν άλλοι τρόποι να ενισχύσετε την αίσθηση της αξίας σας. Ακόμη και αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες η προσφορά βοήθειας αυξάνει την αυτοπεποίθηση, μειώνει το στρες, το θυμό. Μπορείτε να περάσετε χρόνο στη φύση, να μάθετε κάτι καινούργιο ή αν κάνετε παρέα με ανθρώπους που εκτιμούν αυτό που είστε και όχι αυτά που έχετε.

Να είστε ευγνώμονες για τα καλά που έχετε στη ζωή σας. Αν έχετε οικονομικές δυσκολίες είναι εύκολο να επικεντρώνεστε στα αρνητικά. Δεν πρέπει να αγνοείτε την πραγματικότητα και να προσποιείστε ότι όλα είναι καλά, μπορείτε όμως να αφιερώσετε μια στιγμή για να εκτιμήσετε όσα έχετε, τους φίλους σας, την ομορφιά του ηλιοβασιλέματος, την υγεία σας. Με αυτό τον τρόπο θα σπάσετε τον κύκλο της ανησυχίας και θα τονώσετε την διάθεσή σας.