Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία ζεύγους, σεξουαλική ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία ζεύγους και σεξουαλική ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία Ζεύγους και Σεξουαλική Ψυχοθεραπεία

Τι είναι η ψυχοθεραπεία ζεύγους;

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους έχει ως στόχο την επίλυση των προβλημάτων και των διαφωνιών που τα ζευγάρια δεν μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά από μόνα τους. Περιλαμβάνει και τους δύο συντρόφους οι οποίοι μαζί με έναν ψυχοθεραπευτή ειδικευμένο στην ψυχοθεραπεία ζεύγους συζητούν για τα προβλήματα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Ο σκοπός είναι να βοηθηθούν τα ζευγάρια να κατανοήσουν τον εαυτό τους και το σύντροφό τους ώστε να βελτιωθεί η επικοινωνία και να ελαχιστοποιηθούν οι διαφωνίες.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην ψυχοθεραπεία ζεύγους και στην σεξουαλική ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία ζευγαριών επικεντρώνεται στη συνολική σχέση ενώ η σεξουαλική ψυχοθεραπεία ασχολείται πιο συγκεκριμένα με τη σεξουαλική δυσλειτουργία ανάμεσα στο ζευγάρι. Πολλά προβλήματα μέσα στη σχέση επηρεάζουν τη σεξουαλική επαφή και η ποιότητα της σεξουαλικής ζωής είναι πολύ σημαντική για πολλά ζευγάρια, έτσι αυτό πρέπει να συζητηθεί στην ψυχοθεραπεία ζεύγους. Ωστόσο, ένα ζευγάρι ίσως να έχει σεξουαλικά προβλήματα ενώ γενικά η σχέση του είναι καλή. Σε αυτές τις περιπτώσεις η σεξουαλική ψυχοθεραπεία έχει πολλά οφέλη. Αυτή η μορφή θεραπείας συστήνεται μετά από την αρχική διάγνωση του ψυχοθεραπευτή.

Τα συσσωρευμένα συναισθήματα συχνά προκαλούν προβλήματα στη σεξουαλική επαφή

Πολύ συχνά υπάρχουν συναισθήματα τα οποία μπλοκάρουν τη σεξουαλική επιθυμία στους συντρόφους. Θυμός και απογοήτευση είναι τα πιο συχνά συναισθήματα που μπλοκάρουν τη σεξουαλική επιθυμία/επαφή, τόσο σε γυναίκες όσο και άντρες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι μάταιο να προσπαθεί κανείς να βελτιωθεί η σεξουαλική ζωή, αν δεν φροντίσει πρώτα τα συναισθήματα και την επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι. Επίσης, άλλοτε υπάρχουν θέματα βαθιάς ανασφάλειας και έλλειψης αυτοπεποίθησης που μπορεί να εμποδίζουν τον ένα ή τον άλλο σύντροφο, ή εμπειρίες από προηγούμενες κακές σχέσεις.

Ποια είναι τα προβλήματα που οδηγούν τους ανθρώπους στην ψυχοθεραπεία ζεύγους;

Ίσως να αναρωτιέστε γιατί κάποια ζευγάρια να χρειάζονται τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή καθώς αυτά τα προβλήματα είναι πολύ συχνά θέματα για πολλά ζευγάρια. Τα ζευγάρια συχνά ζητούν βοήθεια όχι επειδή τα προβλήματά τους είναι διαφορετικά από αυτά άλλων ζευγαριών, αλλά επειδή δυσκολεύονται να τα λύσουν αποτελεσματικά. Άλλα ζευγάρια ζητούν βοήθεια επειδή περνούν κρίση στη σχέση τους, όπως μια απιστία ή η φαινομενική απώλεια της στοργής και της φροντίδας ή ένα τραυματικό γεγονός, όπως μια ασθένεια ή μια απώλεια στην οικογένεια.

Οι άνθρωποι λοιπόν ζητούν την βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή για ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων καθώς κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό. Κάποια από τα πιο συχνά προβλήματα που οδηγούν τους ανθρώπους στην ψυχοθεραπεία είναι η έλλειψη επικοινωνίας, οι συχνές ή οι συνεχείς διαφωνίες, οι ανεκπλήρωτες συναισθηματικές ανάγκες, τα οικονομικά προβλήματα και οι διαφωνίες για την ανατροφή των παιδιών.