Η υστερία (πλέον γνωστή ως “Διαταραχή Μετατροπής”) είναι μια ψυχική διαταραχή στην οποία ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει διάφορα συμπτώματα από το νευρικό σύστημα που δεν μπορούν να εξηγηθούν από ιατρικές εξετάσεις, όπως διαταραχές της κινητικότητας ή της αισθητικότητας, ακόμα και τύφλωση ή παράλυση.
Τα συμπτώματα θεωρείται ότι αποτελούν μια ασυνείδητη προσπάθεια επίλυσης των εσωτερικών ψυχικών συγκρούσεων. Για παράδειγμα, μια γυναίκα η οποία πιστεύει ότι δεν είναι αποδεκτό να έχει βίαια συναισθήματα, ίσως ξαφνικά να αρχίσει να νιώθει μούδιασμα στα χέρια της πριν θυμώσει τόσο που να θέλει να χτυπήσει κάποιον. Αντί να επιτρέπει στον εαυτό της να έχει βίαιες σκέψεις και για αυτό να χτυπήσει κάποιον, νιώθει το σωματικό σύμπτωμα του μουδιάσματος στα χέρια της.
Συνήθως τα υστερικά συμπτώματα εμφανίζονται μετά από ένα έντονο ψυχοπιεστικό γεγονός.
Οι άνθρωποι που έχουν διαταραχή μετατροπής δεν υποκρίνονται ότι έχουν τα συμπτώματα προκειμένου να βρουν παρηγοριά (δηλαδή δεν υποκρίνονται). Δεν αυτοτραυματίζονται σκόπιμα ή δεν λένε ψέματα για τα συμπτώματα τους ώστε να παρουσιάζονται ως άρρωστοι (προσποιητή ή πλασματική διαταραχή). Κάποιοι λανθασμένα πιστεύουν ότι η διαταραχή μετατροπής δεν είναι μια πραγματική ιατρική κατάσταση και ίσως να λένε στους ανθρώπους αυτούς ότι το πρόβλημα είναι “απλά στο μυαλό τους”. Αλλά αυτή η διαταραχή είναι αληθινή. Προκαλεί έντονο στρες και δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να ελεγχθεί κατά βούληση.
Οι άνθρωποι που έχουν κίνδυνο να εμφανίσουν διαταραχή μετατροπής ίσως να παρουσιάζουν επίσης:
Τα συμπτώματα της διαταραχής μετατροπής αφορούν την απώλεια μίας ή περισσότερες λειτουργιών του σώματος, όπως για παράδειγμα:
Συχνά σημάδια της διαταραχής μετατροπής περιλαμβάνουν:
Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν από ημέρες μέχρι εβδομάδες και όπως ξαφνικά εμφανίστηκαν, έτσι μπορεί ξαφνικά να υποχωρήσουν. Συνήθως το όποιο σύμπτωμα από μόνο του δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, αλλά οι επιπλοκές μπορεί να είναι εξουθενωτικές. Αν εσείς ή κάποιο άτομο που γνωρίζετε έχει τα συμπτώματα της διαταραχής μετατροπής (υστερία) ζητήστε την βοήθεια ενός ψυχιάτρου ή ψυχοθεραπευτή.
Ο γιατρός θα σας κάνει μια σειρά από εργαστηριακές εξετάσεις. Αυτές έχουν ως σκοπό να αποκλείσουν την ύπαρξη κάποιας οργανικής αιτίας που να δικαιολογεί τα συμπτώματα.
Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και η διαχείριση του άγχους βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων. Το τμήμα του σώματος που έχει επηρεαστεί ή η σωματική λειτουργία, ίσως να χρειάζονται φυσικοθεραπεία μέχρι τα συμπτώματα να υποχωρήσουν. Για παράδειγμα, για ένα παράλυτο χέρι πρέπει να γίνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης, ώστε να οι μύες να μην ατροφήσουν. Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας μπορείτε να διερευνήσετε τις ανεπίλυτες ψυχικές συγκρούσεις.