Κάνε το Τεστ
άγχος, ζάχαρη, πως το άγχος σχετίζεται με τη ζάχαρη, η ζάχαρη επηρεάζει το άγχος

Το άγχος αγαπά τη ζάχαρη

Άγχος και Ζάχαρη

Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να επιδεινώσουν το άγχος όπως ο πόνος στο στομάχι, η αϋπνία όταν θέλετε να τελειώσετε μια δουλειά, η συζήτηση με τους φίλους σας οι οποίοι τρομάζουν με το οτιδήποτε. Και το αγαπημένο σας γλυκό σας κάνει να νιώθετε καλύτερα;

Σίγουρα αυτό συμβαίνει κάποιες φορές αλλά κάποιες άλλες αυτή η γλυκιά απόλαυση μπορεί να πυροδοτήσει πολλές αλλαγές με αντίθετα αποτελέσματα, όπως το άγχος.

Πώς η ζάχαρη και το άγχος σχετίζονται;

Το πρόβλημα με τη ζάχαρη είναι ότι προκαλεί αυξομειώσεις στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, πράγμα το οποίο επηρεάζει άμεσα τη διάθεση. Η υπερδιέγερση μετά από την κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε ξαφνική αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης, μας δίνει πολλή ενέργεια αλλά στη συνέχεια η πτώση των επιπέδων της οδηγεί σε υποτονικότητα και κακή διάθεση.

Η ζάχαρη μπορεί να επιδεινώσει τα συναισθήματα άγχους λόγω του τρόπου με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στην πέψη της. Οι τροφές με ζάχαρη προκαλούν απότομη αύξηση και στη συνέχεια πτώση της γλυκόζης στο αίμα, που δεν θα συνέβαινε αν τρώγατε τροφές χωρίς ζάχαρη. Όταν τα επίπεδα της γλυκόζης πέφτουν το σώμα μπαίνει σε κατάσταση απόκρισης στο άγχος και αυτό αυξάνει την ανησυχία. Αυτές οι μεταβολές μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε άβολα και ακόμη και να μιμούνται μια κρίση πανικού.

Οι άνθρωποι προσπαθούν να καταπολεμήσουν τα δυσάρεστα συναισθήματα με πολλούς τρόπους, που περιλαμβάνουν την κατανάλωση τροφών με ζάχαρη. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι τροφές με ζάχαρη προκαλούν την απελευθέρωση σεροτονίνης, η οποία είναι ένας νευροδιαβιβαστής που μας κάνει να νιώθουμε καλά. Είμαστε εκπαιδευμένοι να τρώμε ζάχαρη και να νιώθουμε καλά, πράγμα που κάνει κατανοητό γιατί οι άνθρωποι που είναι αγχωμένοι τρώνε: επειδή απλά θέλουν να νιώσουν καλύτερα.

Ωστόσο, όταν είσαστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι, αυξάνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες). Όταν αυτό συμβαίνει, το σώμα σας καταστέλλει την απελευθέρωση ινσουλίνης, της ορμόνης που χρησιμοποιεί τη γλυκόζη για την παραγωγή ενέργειας. Αφού αυξηθούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα (καθώς τρώτε περισσότερη ζάχαρη για να καταπολεμήσετε το στρες) αποθηκεύετε την επιπλέον ζάχαρη σαν λίπος και όχι σαν ενέργεια. Για αυτό, η κατανάλωση περισσότερης ζάχαρης όταν είστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι απλώς αυξάνει την ποσότητα της γλυκόζης στο σώμα, που φυσικά θα υπήρχε στο σώμα σας, και συμβάλλει σε απότομη μεταβολή της γλυκόζης  και της διάθεσης. Δημιουργείται λοιπόν ένας φαύλος κύκλος, στρέφεστε σε κάτι γλυκό κάθε φορά που χρειάζεστε ενέργεια και ενίσχυση της διάθεσης, τα οποία όμως συμβάλλουν στα συναισθήματα άγχους.

Ο κύκλος ζάχαρης και άγχους δεν περιορίζεται μόνο τις πρωινές ώρες. Οι τροφές με υψηλή ποσότητα ζάχαρης μπορεί να σας κρατήσει σε εγρήγορση και να μην μπορείτε να κοιμηθείτε. Όταν δεν κοιμάστε καλά νιώθετε περισσότερο στρες και άγχος επειδή το σώμα σας χάνει την ευκαιρία να ξεκουραστεί. Όταν ξεκινάτε τη μέρα σας χωρίς να έχετε κοιμηθεί, έχετε χαμηλά επίπεδα ενέργειας και υψηλά επίπεδα στρες. Και τι κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι για να καταπολεμήσουν το στρες και την ανησυχία; Μαντέψτε: Καταναλώνουν ζάχαρη.

Και οι τροφές με ζάχαρη δεν σημαίνει απαραίτητα γλυκά, μπισκότα και κέικ. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες(γλυκά, λευκό ψωμί/ρύζι κλπ.) είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη και εναλλαγές στη διάθεση.

Πώς μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση ζάχαρης;

Φυσικά, δεν χρειάζεται να τρομάζετε και να βγάλετε από τη διατροφή σας όλα όσα περιέχουν ζάχαρη. Πολλοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στο άγχος σας, όπως ο καφές, η δουλειά, η οικογένεια για αυτό το να κόψετε τη ζάχαρη δεν είναι το μαγικό ραβδί που θα μειώσει το άγχος σας. Αλλά η επίδραση της ζάχαρης στα επίπεδα του άγχους μπορεί να συμβεί στον καθένα και αν έχετε κάποια αγχώδη διαταραχή, οι τροφές με ζάχαρη θα επιδεινώσουν την κατάστασή σας.

Ένας τρόπος για να καταπολεμήσετε και να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης είναι να καταναλώνετε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (όπως τα μούρα). Μην τρώτε δύο ώρες πριν κοιμηθείτε, με αυτό τον τρόπο δίνετε χρόνο στο σώμα σας να κάνει σωστή πέψη και να επεξεργαστεί τις τροφές και να απελευθερωθεί η ενέργεια ώστε να μπορείτε να κοιμηθείτε.

Όταν τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορείτε να τις συνδυάσετε με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρά. Με αυτό τον τρόπο μειώνετε η απορρόφηση της ζάχαρης, και προλαμβάνετε την απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.

Φυσικά , το να αλλάξετε τη διατροφή σας δεν είναι το μοναδικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να καταπολεμήσετε το άγχος σας. Περιορίζοντας τη ζάχαρη δεν θα θεραπεύσετε την αγχώδη διαταραχή, αλλά βοηθά να διαχειριστείτε καλύτερα και να βελτιστοποιήσετε τις στιγμές που νιώθετε καλά και λιγότερο ανήσυχοι. Για να μειώσετε το άγχος μπορείτε να κάνετε ασκήσεις αναπνοών, διαλογισμό, άσκηση και να κοιμάστε καλά.

Η ζάχαρη συμβάλλει στις εναλλαγές της διάθεσης και στο άγχος. Και από τη στιγμή που έχετε κατανοήσει τη σύνδεση, είναι πιο εύκολο να είστε πιο προσεκτικοί όταν καταναλώνετε φαγητά με ζάχαρη.