Κάνε το Τεστ
διαχείριση χρόνου, σωστή διαχείριση χρόνου, πως θα διαχειριστείτε σωστά το χρόνο σας

Πως να διαχειριστείτε σωστά το χρόνο σας

Διαχείριση χρόνου

Η διαχείριση του χρόνου είναι η ικανότητα να χρησιμοποιείτε το χρόνο σας παραγωγικά και αποτελεσματικά. Η καλή διαχείριση χρόνου σημαίνει ότι δουλεύετε πιο έξυπνα, όχι πιο σκληρά και επιτυγχάνετε περισσότερα σε λιγότερο χρόνο.

Βελτιώνοντας τις ικανότητες διαχείρισης του χρόνου μπορείτε να θέσετε προτεραιότητες στη δουλειά σας και να είστε αποτελεσματικοί. Με αυτό τον τρόπο μειώνετε το άγχος και βρίσκετε χρόνο για τον εαυτό σας.

Η σωστή διαχείριση χρόνου περιλαμβάνει δεξιότητες όπως οι προτεραιότητες, ο προγραμματισμός και οι στόχοι. Η καλύτερη διαχείριση χρόνου βοηθά να θέτετε προτεραιότητες, να μειώσετε το στρες και να είστε πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά σας.

Προτεραιότητες

Όταν μπορείτε να θέσετε προτεραιότητες έχετε την ικανότητα να ξεχωρίζετε ποια πράγματα έχουν μεγαλύτερη σημασία και πρέπει να ολοκληρωθούν πρώτα. Για να θέσετε τις προτεραιότητες σας πρέπει να γνωρίζετε πόσο χρόνο χρειάζεται κάθε δουλειά για να ολοκληρωθεί.

Προγραμματισμός

Είναι ουσιαστικό να μπορείτε να αναλύσετε μια εργασία ή ένα project και να δημιουργήσετε ένα πλάνο για την υλοποίησή του. Η αποτελεσματική διαχείριση χρόνου απαιτεί ισχυρές οργανωτικές δεξιότητες.

Διαχείριση άγχους

Η ικανότητα να αναγνωρίζετε τα επίπεδα του άγχους σας και να τα διαχειρίζεστε σωστά βοηθούν να μένετε ήρεμοι. Η επιβράβευση, η ανάθεση των καθηκόντων και τα διαλλείματα σας επιτρέπουν  να μένετε συγκεντρωμένοι στο στόχο σας και σας δίνουν κίνητρο να ολοκληρώνετε κάθε μέρα τις προγραμματισμένες εργασίες σας. Όταν κατανοείτε πότε το άγχος σας αυξάνεται είναι βοηθητικό να κάνετε διαλλείματα ώστε να μην σας κατακλύσει.

Στόχοι

Οι στόχοι που θέτετε για τον εαυτό σας, για τη δουλειά σας, για τη  απόδοσή σας είναι ουσιαστικό κομμάτι για την διαχείριση του χρόνου. Η επίτευξη ρεαλιστικών στόχων στην καθημερινότητα, σας επιτρέπει να νιώθετε ότι τα καταφέρνετε και σας δίνει κίνητρο και ενθάρρυνση. Οι στόχοι σε συνδυασμό με την διαχείριση του άγχους αυξάνουν την απόδοσή σας.

Επικοινωνία

Η συγκεκριμένη δεξιότητα αντιπροσωπεύει την ικανότητα να εκφράζετε τους στόχους σας, τα σχέδια και τις ανάγκες σας. Οι δεξιότητες επικοινωνίας βοηθούν να δημιουργήσετε ένα πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα. Επίσης βοηθά να ολοκληρώνετε πιο γρήγορα τις εργασίες σας.

Αναβλητικότητα

Αν μπορείτε να κάνετε κάτι σήμερα, μην το αφήνετε για αύριο. Αυτός ο χρυσός κανόνας πρέπει να είναι το σύνθημά σας αν θέλετε να αξιοποιήσετε το χρόνο σας στο έπακρο.

Αν κάτι αλλάξει στο πρόγραμμά σας και έχετε περισσότερο χρόνο πριν κοιμηθείτε, ξεκινήστε τις εργασίες της επόμενης ημέρας χωρίς να το σκεφτείτε δεύτερη φορά. Είναι καλύτερα να τελειώσετε κάτι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα παρά να περιμένετε μέχρι την τελευταία στιγμή να ολοκληρώσετε τη δουλειά σας.

Η διαχείριση χρόνου απαιτεί πειθαρχία, οργάνωση, και την βοήθεια της τεχνολογίας. Αλλά αν τα πάτε καλά, σίγουρα θα είστε παραγωγικοί και θα έχετε λιγότερο άγχος.

Θέστε όρια

Αν θέλετε να διαχειρίζεστε σωστά το χρόνο σας, είναι ανάγκη να θέσετε ξεκάθαρα όρια ανάμεσα στο χρόνος εργασίας και στον προσωπικό σας χρόνο. Οι άνθρωποι γύρω σας δεν μπορούν να διαβάζουν το μυαλό σας, για αυτό είναι στο χέρι σας να θέσετε τα όριά σας όταν είναι απαραίτητο. Δεν χρειάζεται να είστε αγενείς, μπορείτε να μιλήσετε με ευγενικό τρόπο για τα όρια σας.