Η μισοφωνία είναι μια νευρολογική διαταραχή στην οποία συγκεκριμένοι ήχοι μπορεί να προκαλούν μια πολύ έντονη συναισθηματική αντίδραση. Αν υπάρχουν συγκεκριμένοι “φυσιολογικοί” ήχοι που σας ενοχλούν, όπως το μάσημα της τροφής, το γάβγισμα των σκύλων, το ροχαλητό, το κουδούνι του σπιτιού, μπορεί να πάσχετε από μισοφωνία. Η μισοφωνία είναι επίσης γνωστή ως “επιλεκτική ευαισθησία στους ήχους”.
Όσοι άνθρωποι έχουν μισοφωνία συνήθως νιώθουν έντονη αναστάτωση ή ακόμη και θυμό στο άκουσμα ορισμένων ήχων. Βέβαια, όλες αυτές οι αντιδράσεις μοιάζουν υπερβολικές στους άλλους. Η μισοφωνία είναι κάτι πολύ συχνό, περίπου 1 στους 5 ανθρώπους έχουν κάποια ελαφριά συμπτώματα μισοφωνίας. Όμως περίπου το 1% του πληθυσμού έχει σοβαρά συμπτώματα που παρεμβαίνουν σημαντικά στην καθημερινότητά του. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν θέματα μισοφωνίας, και οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή της.
Η μισοφωνία (“μίσος” για τους ήχους) είναι η έντονη σωματική ή συναισθηματική αντίδραση σε καθημερινούς ήχους, όπως ο βήχας, το φτέρνισμα, ή ο ήχος των κλειδιών. Η μισοφωνία είναι μια διαταραχή που αφορά το περιεχόμενο μιας ακουστικής πληροφορίας, και όχι άλλα χαρακτηριστικά της, όπως η ένταση. Το κέντρο ελέγχου των συναισθημάτων στον εγκέφαλο είναι πιο υπερδραστήριο στο άκουσμα συγκεκριμένων ήχων στα άτομα με μισοφωνία. Όσοι άνθρωποι υποφέρουν από μισοφωνία μπορεί να νιώθουν έντονο θυμό ή αηδία όταν ακούνε αυτούς τους ήχους.
Γενικά, η μισοφωνία είναι πιο συχνή σε ευφυείς ανθρώπους με υψηλή ενσυναίσθηση. Η μισοφωνία μπορεί επίσης να συνυπάρχει με άλλα θέματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Σε πολλές περιπτώσεις, η θεραπεία των θεμάτων ψυχικής υγείας συμβάλλει στην βελτίωση των συμπτωμάτων της μισοφωνίας.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν αρκετές αιτίες για την μισοφωνία. Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν δυσάρεστα σε διαφορετικούς ήχους, όπως η αναπνοή και το μάσημα, γενικά ενοχλητικούς ήχους (το κλάμα του μωρού και οι φωνές των ανθρώπων) και ουδέτερους ήχους (όπως η βροχή). Όπως είναι αναμενόμενο, τα άτομα με μισοφωνία νιώθουν ιδιαίτερη ενόχληση στους ήχους όπως η αναπνοή και το μάσημα.
Υπερακουσία | Φωνοφοβία | Μισοφωνία |
---|---|---|
Ακόμα και οι παραμικροί ήχοι γίνονται αντηλιπτοί ως πολύ έντονοι, ενοχλητικοί, ακόμα και επώδυνοι | Ευαισθησία σε ένα συγκεκριμένο ήχο (ή ήχους) και έντονη αποστροφή ή άγχος που σχετίζεται με αυτούς τους ήχους | Έντονη δυσαρέσκεια ή ακόμα και απέχθεια για συγκεκριμένους ήχους |
Υπάρχουν άνθρωποι που αντιδρούν υπερβολικά σε συγκεκριμένους ήχους όπως το μασούλημα ή ο βήχας. Νιώθουν ανησυχία από ξαφνικούς, δυνατούς θορύβους. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι δείκτες μιας διαταραχής ευαισθησίας στους ήχους που είναι μια συχνή κατάσταση σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν θέματα με την ψυχική τους υγεία όπως το άγχος, η κατάθλιψη και τα ψυχολογικά τραύματα. Αν κάποιος έχει ευαισθησία στους ήχους, ίσως να έχει μισοφωνία, υπερακουσία ή και τα δύο.
Η μισοφωνία είναι ένα συχνό πρόβλημα στους ανθρώπους με θέματα άγχους και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι κάτι δεν πάει καλά μέχρι να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα της μισοφωνίας. Η μισοφωνία ουσιαστικά σημαίνει “μίσος ή απέχθεια για έναν ήχο”. Είναι μια νευρολογική κατάσταση στην οποία συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου ανταποκρίνονται σε ένα ερέθισμα με ένα τρόπο που περιλαμβάνει μια βαθιά αρνητική συναισθηματική αντίδραση. Κάποιοι τυπικοί ήχοι που οδηγούν σε αυτές τις αντιδράσεις περιλαμβάνουν:
Οι συναισθηματικές αντιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
Η υπερακουσία από την άλλη πλευρά είναι μια κατάσταση στην οποία φυσιολογικοί, καθημερινοί ήχοι μπορεί να ακούγονται πολύ δυνατοί ή παραμορφωμένοι. Οι ξαφνικοί και δυνατοί ήχοι όπως τα πυροτεχνήματα, τα ασθενοφόρα και ο ήχος από το τηλέφωνο προκαλούν δυσφορία και είναι κάποιες φορές επώδυνοι. Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα όταν κάποιος είναι σε δημόσιους χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ακόμη και μέσα στο σπίτι με την οικογένεια. Τα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν ευαισθησία στους ήχους ίσως να έχουν μαθησιακές δυσκολίες στο σχολείο και να χρειάζονται ειδικά ακουστικά που να μπλοκάρουν τους θορύβους του περιβάλλοντος.
Η υπερακουσία επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Για μερικούς ανθρώπους, είναι μια μικρή ενόχληση, αλλά άλλοι άνθρωποι το βρίσκουν πραγματικά δύσκολο να ζήσουν με αυτή την κατάσταση. Μερικά άτομα με υπερακουσία αποσύρονται από κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες και απομονώνονται. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα καθώς γίνονται φοβισμένοι και ανήσυχοι. Η θεραπεία συχνά περιλαμβάνει την αντιμετώπιση αυτών των φόβων και ανησυχιών.
Η μισοφωνία κάποτε θεωρούταν ένας τύπος αγχώδους διαταραχής. Όμως πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι νευρολογικοί μηχανισμοί που συμμετέχουν στην πάθηση αυτή είναι διαφορετικοί από εκείνους που σχετίζονται με άλλους τύπους άγχους.
Οι μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι ασθενείς με μισοφωνία δεν πάσχουν από κάποια υπερευαισθησία στην ακοή, όπως πχ συμβαίνει στην περίπτωση της υπερακουσίας, αλλά ότι το μεταιχμιακό και το αυτόνομο νευρικό σύστημα βρίσκονται σε μια διεγερμένη, υπερευαίσθητη κατάσταση, που οδηγεί τους ασθενείς να έχουν παθολογικές αντιδράσεις σε φυσιολογικά ακουστικά ερεθίσματα.
Η πάθηση εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα που υποφέρουν από άγχος, στρες ή έχουν ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές. Συχνά η μισοφωνία ξεκινά στην παιδική ηλικία ως αντίδραση σε ήχους που παράγονται από έναν γονιό ή άλλο μέλος της οικογένειας, αλλά μπορεί να εξελιχθεί, επηρεάζοντας όλη τη ζωή του ατόμου, μέσα και έξω από το οικογενειακό περιβάλλον. Τα ψυχολογικά τραύματα είναι γνωστό ότι μειώνουν την αντοχή μας στο στρες και προκαλουν μεγαλύτερη ενεργοποίηση και απορρύθμιση στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, για αυτό αν κάποιος έχει βιώσει ψυχολογικά τραύματα στην παιδική ηλικία είναι πιο πιθανό να αναπτύξει μισοφωνία.
Για πολλούς ασθενείς με μισοφωνία, η ψυχική ταλαιπωρία είναι απίστευτη. Είναι δύσκολο κάποιος να ζει σε ένα κόσμο που όλοι μοιάζουν να μην δίνουν σημασία σε φρικτούς ήχους. Παρόλα αυτά, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι με μισοφωνία έχουν υψηλή ευφυΐα και ενσυνειδητότητα, και συχνά διστάζουν να μιλήσουν στην οικογένειά τους για τα θέματά τους. Συχνά, υποφέρουν στη σιωπή και αναρωτιούνται τι πάει λάθος πάνω τους, νιώθουν ντροπή και φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά και να ζητήσουν βοήθεια.
Ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό της μισοφωνίας είναι ότι ένας ενοχλητικός ήχος συχνά μπορεί να πηγάζει από ένα άτομο, συνήθως κάποιο κοντινό άτομο. Μπορεί να ξεκινά ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση. Για παράδειγμα, ο ασθενής μπορεί να νιώθει αναστάτωση όταν ακούει τον πατέρα του να μασάει, αλλά όχι τους φίλους ή άλλους συγγενείς. Αυτό το άτομο μπορεί να νιώθει ότι ο ασθενής με μισοφωνία έχει θυμώσει μαζί του για κάποιο άλλο λόγο.
Η πολυπνευμονογαστρική θεωρία του Στίβεν Πόρτζες αποτέλεσε την βάση για τις σωματικές θεραπείες για τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Τα ψυχικά τραύματα και οι διαταραχές άγχους έχουν τη ρίζα τους στην δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, στο οποίο κυριαρχεί το πνευμονογαστρικό νεύρο. Το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι ένα πολύπλοκο νεύρο που ξεκινά από το λαιμό και το πρόσωπο και καταλήγει στα σπλαχνικά όργανα. Το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι αυτό που ρυθμίζει την ικανότητα να νιώθουμε ασφαλείς. Η αντίληψη είναι μια αυτόματη αντίδραση κάτω από τη συνειδητή επίγνωση.
Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική αντίληψη για την ασφάλεια του, και αυτή μπορεί να επηρεάζεται σημαντικά σε ανθρώπους που έχουν ευαισθησία στους ήχους. Όταν ένα άτομο αντιδρά υπερβολικά σε συγκεκριμένους ήχους, το νευρικό του σύστημα αντιδρά σε αυτή την πιθανή απειλή. Ακόμη και αν ο ήχος δεν είναι έντονος, το σώμα αντιλαμβάνεται την ύπαρξη ενός κινδύνου και ενεργοποιεί το μηχανισμό πάλης ή φυγής. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την αντιμετώπιση της ευαισθησίας στους ήχους είναι η ψυχοθεραπεία. Με την βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή μπορεί το άτομο να κατανοήσει το πρόβλημα.
Αν και η μισοφωνία δεν αποτελεί μια επίσημη διάγνωση, χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μοιράζονται τις εμπειρίες τους, υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο και ψάχνουν να βρουν αποτελεσματικές θεραπείες.
Η αλήθεια είναι πως ο σημερινός κόσμος είναι γεμάτος ήχους, υπάρχει μεγάλη ηχορύπανση. Ένα άτομο που βασανίζεται από μισοφωνία αναζητά στρατηγικές αντιμετώπισης: όπως το να φοράτε ακουστικά και να ακούτε μουσική, να χρησιμοποιείτε ωτοασπίδες, να φεύγετε από ένα χώρο αν σας ενοχλεί, να απομονώνετε τον εαυτό σας, να αποφεύγετε να συναντάτε συγκεκριμένους ανθρώπους.
Θεραπευτικά, τα παρακάτω μπορούν να σας βοηθήσουν:
Η μισοφωνία είναι μια διαταραχή που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, καθώς προκαλεί αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις σε συγκεκριμένους ήχους που οι άλλοι αγνοούν. Οι πιο συχνές αντιδράσεις περιλαμβάνουν το θυμό, την αηδία, την αναστάτωση ή την ανησυχία. Η μισοφωνία είναι μια κατάσταση που δεν είναι αρκετά γνωστή, για αυτό είναι δύσκολο κάποιος να κατανοήσει τι ακριβώς νιώθει ένας άνθρωπος με μισοφωνία. Ωστόσο υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση της μισοφωνίας και τη διαχείριση των δυσάρεστων ήχων.Αντιμετώπιση μισοφωνίας