Κάνε το Τεστ
στενόμυαλοι άνθρωποι, ποιοι είναι οι στενόμυαλοι άνθρωποι, χαρακτηριστικά στενόμυαλων ανθρώπων, πως μπορώ να έχω ανοιχτό μυαλό, με ποιος τρόπους μπορώ να εκπαιδεύσω τον εαυτό μου να σκέφτεται ανοιχτά

Στενόμυαλοι άνθρωποι

Στενόμυαλοι άνθρωποι

Όλοι μας θέλουμε να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και παρόλο που γνωρίζουμε κάποιες κακές μας συνήθειες, δεν θέλουμε να μας κατηγορήσουν ότι είμαστε στενόμυαλοι. Είναι ανάγκη να έχουμε ανοιχτό μυαλό σε νέες ιδέες και δυνατότητες. Δυστυχώς, στις μέρες μας ο ρατσισμός, οι φοβίες και οι στενόμυαλοι άνθρωποι επιμένουν. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά των στενόμυαλων ανθρώπων;

1. Γνωρίζουν τα πάντα

Αυτοί οι άνθρωποι γνωρίζουν τα πάντα, είναι αυτοί που μιλάνε πρώτοι από όλους, και έχουν μια απάντηση σε κάθε ερώτηση, ανεξάρτητα με όσα μπορεί να ακούνε. Αυτοί οι άνθρωποι δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα στους άλλους, είναι τοξικοί.

Ως άνθρωποι θέλουμε να μαθαίνουμε και να συζητάμε. Δεν μας ενοχλεί να μάθουμε κάτι νέο ακόμη και αν κάνουμε λάθη, και είμαστε ανοιχτοί σε νέες οπτικές. Όταν κάποιος γνωρίζει τα πάντα δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να μάθει τίποτα καινούργιο, έχει ήδη όλες τις απαντήσεις και δεν νιώθει ντροπή όταν μιλά έτσι.

2. Κρίνουν εύκολα

Οι στενόμυαλοι άνθρωποι πολύ εύκολα κουνάνε το δάχτυλο και κρίνουν τους άλλους, ακόμη και δημόσια. Όλοι μπορεί να έχουμε μια κριτική στάση κάποιες φορές, ωστόσο γνωρίζουμε τα όρια, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή, γνωρίζουμε πότε κάνουμε χιούμορ ή μιλάμε σοβαρά, και πότε να σταματήσουμε. Οι στενόμυαλοι άνθρωποι πάντα έχουν δίκιο, απλά κρίνουν τους άλλους με σοβαρό ύφος, χωρίς να γνωρίζουν τίποτε για αυτούς. Δεν τους πειράζει να υποθέτουν ότι οι άνδρες με ράστα είναι φτωχοί χίπις, ότι οι άνθρωποι με τατουάζ κάνουν κακές επιλογές στον τρόπο ζωής ή να πιστεύουν οποιοδήποτε άλλο στερεότυπο υπάρχει.

Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τα στερεότυπα και την κριτική και να  βλέπουμε το δάσος όχι το δέντρο. Όλοι μας κουβαλάμε μια ιστορία, ανεξάρτητα με το ντύσιμο και την εμφάνισή μας.

3. Έχουν κακές συνήθειες

Δεν υπάρχει τίποτε κακό στο να έχει κάποιος συνήθειες, στην πραγματικότητα, είναι υγιές να έχουμε μια ρουτίνα που απολαμβάνουμε στην καθημερινότητα. Ο κίνδυνος προκύπτει όταν οι συνήθειες μας είναι κακές ψυχικά ή σωματικά. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι η υποσυνείδητη εξάρτηση από το τηλέφωνο, ο φόβος για τα ταξίδια. Όταν κάποιος είναι προσκολλημένος σε μια ρουτίνα, δεν μπορεί να πάρει ρίσκα και να ζήσει μια περιπέτεια. Πρέπει να απολαμβάνουμε τις συνήθειες μας αλλά να μην τις αφήνουμε να ελέγχουν τη ζωή μας.

4. Προσβάλλονται εύκολα

Μερικοί άνθρωποι έχουν πολύ άκαμπτες αξίες, ενώ άλλοι όχι. Οι παλιότερες γενιές για παράδειγμα είναι στενά συνδεδεμένες με τις ιδέες της δεκαετίας του ‘40, του ‘50 και του ‘60, όταν τα κοινωνικά δικαιώματα ήταν πολλά βήματα πίσω από ότι είναι σήμερα. Οι άνθρωποι που μένουν μέσα στη δική τους φούσκα νιώθουν προσβολή όταν κάποιος έχει μια διαφορετική άποψη ή αντίληψη. Όσο πιο κολλημένοι μένουμε σε αυτές τις πεποιθήσεις, τόσο περισσότερο αποστασιοποιούμαστε από άλλες ιδέες από τις οποίες θα μπορούσαμε να μάθουμε.

5. Νιώθουν φόβο για οτιδήποτε ξένο 

Οι στενόμυαλοι άνθρωποι είναι αυτοί που κουβαλούν μέσα τους το φόβο, το φόβο για την ηλικία, τη φυλή, την πίστη κλπ. Η ξενοφοβία είναι ο φόβος για οτιδήποτε ξένο, αλλά σχετίζεται με οτιδήποτε, όπως η ομοφοβία ή ο ρατσισμός. Οι στενόμυαλοι άνθρωποι είναι αντίθετοι στη μετανάστευση και είναι αυτοί που φοβούνται τους μετανάστες.

6. Έχουν θέματα εμπιστοσύνης

Γενικά, οι στενόμυαλοι άνθρωποι έχουν θέματα εμπιστοσύνης. Δεν δείχνουν εμπιστοσύνη στο φούρναρη επειδή είναι Ινδός ή σε ένα προϊόν επειδή κατασκευάζεται στο Βιετνάμ. Όλα αυτά έχουν βαθιές ρίζες με αποτέλεσμα να μην μπορεί ένα άτομο να δείξει την εμπιστοσύνη που θα έδειχνε φυσιολογικά. Όμως είναι ανάγκη να αγαπάμε και να εμπιστευόμαστε όσο περισσότερο μπορούμε.

στενομυαλοι ανθρωποι, τοξικοι ανθρωποι

Πώς όμως μπορούμε να έχουμε ανοιχτό μυαλό;

Το να είναι κανείς ανοιχτόμυαλος δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Στην πραγματικότητα, ίσως να χρειαστεί να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας να σκέφτεται ανοιχτά.

Όλοι μας έχουμε βρεθεί σε συζητήσεις στις οποίες απορούσαμε πως κάποιος μπορεί να είναι τόσο στενόμυαλος. Πολλά πράγματα που ακούγαμε από τους παππούδες μας , μας δημιουργούσαν απορίες και κάποια σχόλια μας έκαναν να αναρωτιόμαστε αν συμφωνούμε με όσα ακούμε.

Αλλά αυτό που δεν συνειδητοποιούμε είναι ότι το ανοιχτό μυαλό είναι μια δεξιότητα. Χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση για να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να είναι ανοιχτό και να μην λειτουργούμε σα να μας έχουν κάνει λοβοτομή.

Αν και συνεχώς ακούμε γύρω μας πως είναι ανάγκη να έχουμε ανοιχτό μυαλό, στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει τι σημαίνει να έχει κάποιος ανοιχτό μυαλό. Γενικά, το ανοιχτό μυαλό είναι η προθυμία να δοκιμάζουμε νέα πράγματα, και να μην έχουμε προκαταλήψεις όταν παίρνουμε μια απόφαση. Πώς όμως μπορούμε να έχουμε ανοιχτό μυαλό;

1. Ακούμε τους άλλους

Οι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι δεν ακούνε απλά, αλλά αφουγκράζονται τις σκέψεις των άλλων και ανταποκρίνονται κατάλληλα.

2. Δεν φοβόμαστε να αλλάξουμε άποψη

Οι πραγματικά ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι αγκαλιάζουν κάθε πρόκληση και κάνουν εποικοδομητικές συζητήσεις. Συνεχώς μαθαίνουν.

3. Αποδεχόμαστε τα λάθη μας

Όταν κάνουμε ένα λάθος, το αποδεχόμαστε και προχωράμε.

4. Επιτρέπουμε στους άλλους να μας μιλήσουν για τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις τους

Είτε πρόκειται για μια νέα ιδέα ή για μια πεποίθηση, πάντα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε από τους άλλους αν τους ακούσουμε.

6. Δεν υποτιμάμε τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις των άλλων

Δεν μπορούν όλοι να συμφωνούν μαζί μας, αλλά είναι πολύ σημαντικό να αντιδράμε κατάλληλα. Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι θεμελιώδες στοιχείο για κάθε συζήτηση.

6. Συμμετέχουμε σε εποικοδομητικές συζητήσεις

Όταν οι άνθρωποι διαφωνούν μαζί μας, υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αντιδράσουμε. Είτε να δούμε την κατάσταση σαν μια πρόκληση ή σαν μια απειλή.

7. Δείχνουμε συμπόνια στους άλλους

Δεν είναι ανάγκη να βιώνουμε τις ίδιες καταστάσεις με έναν άλλο άνθρωπο για να δείξουμε συμπόνια. Όταν ο άλλος μοιράζεται τις εμπειρίες του καλό είναι να δείχνουμε κατανόηση και συμπόνια με όποιο τρόπο μπορούμε.

8. Είμαστε ταπεινοί για τις γνώσεις μας

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από έναν έξυπνο άνθρωπο που γνωρίζει ότι είναι έξυπνος και θέλει και όλος ο υπόλοιπος κόσμος να το ξέρει. Οι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι δεν κάνουν επίδειξη των γνώσεων τους.

Ποια είναι τα οφέλη του ανοιχτού μυαλού;

Από τη στιγμή που κάποιος γνωρίζει τι σημαίνει να έχει ανοιχτό μυαλό, ίσως να κατανοεί και τα οφέλη που έχει στη ζωή:

  • Συνεχής μάθηση: όταν κάποιος αναθεωρεί τις απόψεις του και ακούει τους άλλους μπορεί να μάθει νέα πράγματα από τον κόσμο γύρω του ακόμη και από τον εαυτό του.
  • Νέες εμπειρίες: όταν κάποιος έχει μάθει να είναι ανοιχτός σε νέα πράγματα, νέα μέρη και νέους ανθρώπους έχει μόνο κέρδος.
  • Προσωπική ανάπτυξη: όταν κάποιος ακούει τους άλλους και είναι πρόθυμος να αλλάξει τις ιδέες του, αυτό τον βοηθά να εξελιχθεί ως άτομο.
  • Ψυχική αντοχή και ευτυχία: όταν κάποιος δεν έχει φοβίες μπορεί να ενισχύει την αντοχή του και την ευεξία του.

στενομυαλοι ανθρωποι, χαζοι, ηλιθιοι

Με ποιους τρόπους μπορώ να εκπαιδεύσω το μυαλό μου να σκέφτεται ανοιχτά;

Αν αναρωτιέστε πως μπορείτε να είστε ανοιχτόμυαλοι, αυτό προφανώς συμβαίνει επειδή δεν ξέρετε από που να ξεκινήσετε. Με μικρά βήματα μπορείτε να φτάσετε στην μεγάλη αλλαγή που επιθυμείτε.

1. Ακόμη και αν διαφωνείτε μπορείτε να ακούσετε τους άλλους

Αν και αυτό μπορεί να είναι λίγο άβολο, και πολλές φορές δεν έχει νόημα, είναι σημαντικό να ακούμε τη γνώμη των άλλων, ακόμη και αν διαφωνούμε, καθώς μαθαίνουμε από τον υγιή διάλογο.

Όταν προσπαθούμε να πούμε σε κάποιον ότι κάνει λάθος, αυτό τον βάζει σε αμυντική θέση και έτσι αρνείται να αλλάξει γνώμη. Όταν όμως ακούμε κάποιον, είναι πιο πιθανό να ακούσει και εμάς με σεβασμό.

2. Καταπολεμήστε τις προκαταλήψεις

Όπως είναι ανάγκη να ακούμε τις αντίθετες απόψεις από τις δικές μας, πρέπει να καταπολεμούμε και τις προκαταλήψεις που έχουμε. Ουσιαστικά, οι προκαταλήψεις είναι η τάση που έχουμε να μας περιβάλλουν άνθρωποι, πηγές πληροφόρησης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απλά επιβεβαιώνουν τις πεποιθήσεις και τις απόψεις που ήδη έχουμε. Οι προκαταλήψεις όμως αποτελούν εμπόδιο για την προσωπική μας εξέλιξη πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να είμαστε ανοιχτόμυαλοι.

3. Κάντε ερωτήσεις

Για να είναι κάποιος ανοιχτόμυαλος είναι  ανάγκη να κατανοεί ότι οι απόψεις του δεν είναι πάντα σωστές. Όπως οι μαμάδες λένε στα παιδιά να μην πιστεύουν όσα διαβάζουν στο διαδίκτυο, έτσι και ως ενήλικες πρέπει να κάνουμε ερωτήσεις για όσα ακούμε και διαβάζουμε.

4. Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα βοηθά να βρίσκουμε το κέντρο μας και να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή, και επιτρέπει στις σκέψεις απλώς να περνούν χωρίς να μας ελέγχουν. Όσο περισσότερο εξασκούμαστε στην ενσυνειδητότητα τόσο καλύτερο έλεγχο έχουμε στο υποσυνείδητο.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την ενίσχυση της ενσυνειδητότητας όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα, η ζωγραφική.

5. Αγκαλιάστε το άγνωστο

Είναι στη φύση μας να μένουμε μακριά από το άγνωστο. Αν κάτι δεν είναι οικείο σε εμάς δεν μοιάζει ασφαλές. Ωστόσο, αν θέλετε να έχετε ανοιχτό μυαλό καλό είναι να αγκαλιάζετε το άγνωστο.

Μην φοβάστε να εξερευνήσετε πράγματα που δεν κατανοείτε, ίσως να εκπλαγείτε θετικά.

6. Βγείτε από την comfort zone σας

Πολλές φορές είναι καλό να πιέζουμε τον εαυτό μας να κάνει κάτι μη αναμενόμενο. Είναι λογικό στην αρχή να νιώθουμε άβολα, αλλά τελικά θα νιώσουμε χαρά αν ανακαλύψουμε κάτι νέο που απολαμβάνουμε. Όλα τα υπέροχα πράγματα συμβαίνουν έξω από τη ζώνη άνεσής μας.

7. Κάντε εξάσκηση και να έχετε υπομονή

Όπως κάθε νέα δεξιότητα, όταν αποφασίζουμε να είμαστε ανοιχτόμυαλοι, χρειάζεται χρόνος, εξάσκηση και προσπάθεια για να νιώσουμε άνετα. Δείξτε συμπόνια και κατανόηση στον εαυτό σας και σταδιακά θα εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να σκέφτεται διαφορετικά.

Μπορούμε να αλλάξουμε τρόπο σκέψης  

Το πιο σημαντικό είναι ότι κάνετε προσπάθεια να αλλάξετε. Η εξέλιξη δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, χρειάζεται δουλειά και υπομονή. Η εξερεύνηση του εαυτού με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING απαιτεί προσήλωση και δέσμευση. Ακόμη και αν κάνετε λάθη μην αποθαρρύνεστε, αλλά δείτε τη διαδικασία σαν μια ευκαιρία μάθησης.