Κάνε το Τεστ
βελονισμός, κατάθλιψη, αποτελεσματικότητα βελονισμού

Βελονισμός για την κατάθλιψη

Κατάθλιψη και Βελονισμός

1.Είναι ο βελονισμός μια θεραπευτική προσέγγιση για την κατάθλιψη;

Ο βελονισμός αποτελεί μια παραδοσιακή μορφή Κινέζικης Ιατρικής. Για περισσότερα από 2500 χρόνια οι βελόνες χρησιμοποιούνταν για τη διέγερση συγκεκριμένων περιοχών σαν τρόπος θεραπείας πολλών νοσημάτων. Καθώς ο βελονισμός καθιερώθηκε στη Δυτική Ιατρική, άρχισε να αποτελεί μια βασική συμπληρωματική θεραπεία. Οι ερευνητές άρχισαν να μελετούν τα οφέλη του βελονισμού και σε άλλες νόσους, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

2.Ο βελονισμός έχει αποτελέσματα;

Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι ότι ο βελονισμός έχει αποτελέσματα. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο βελονισμός προσφέρει ανακούφιση σε διάφορα νοσήματα. Για παράδειγμα, ο βελονισμός είναι ευρέως αποδεκτός σαν μορφή θεραπείας για τους πονοκεφάλους και τους μυϊκούς πόνους. Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο, μπορούν να αντιμετωπιστούν προβλήματα από τον πόνο της έμμηνου ρύσεως μέχρι την οστεοαρθρίτιδα.

3. Ποιες είναι οι αρχές του βελονισμού;

Σύμφωνα με την Κινέζικη ιατρική το ʺΤσιʺ είναι η ενέργεια που ρέει στο σώμα. Το ʺΤσιʺ ρέει μέσα στο σώμα μέσω καναλιών ενέργειας που αποκαλούνται μεσημβρινοί.

Πιστεύεται ότι αν η ενέργεια μπλοκαριστεί ή σταματήσει να ρέει, τότε προκαλεί κάποιες νόσους. Αυτό εμφανίζεται με κάποια σωματικά συμπτώματα, όπως οι πόνοι στην πλάτη ή συναισθηματικά συμπτώματα, όπως το άγχος και η ανησυχία, και με ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Ο βελονισμός πιστεύεται ότι βοηθά στην αποκατάσταση της ροής της ενέργειας, ώστε να υπάρχει ισορροπία στα όργανα, στο μυαλό και στο υπόλοιπο σώμα γενικά.

4. Η Δυτική ιατρική υποστηρίζει το βελονισμό;

Πολλοί γιατροί στις Δυτικές χώρες αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα του βελονισμού, όμως οι μελέτες δείχνουν ότι οι βελόνες που χρησιμοποιούνται για τον βελονισμό προκαλούν την απελευθέρωση ενδορφινών στο σώμα.

Οι ενδορφίνες είναι τα φυσικά παυσίπονα του σώματός μας. Η αύξηση αυτών των ορμονών προκαλεί φυσική τόνωση στο σώμα και στο μυαλό μας.

Αυτή η τόνωση μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα πολλών νοσημάτων, όπως ο πόνος, η κατάθλιψη και οι πονοκέφαλοι.

5. Ο βελονισμός έχει παρενέργειες ή κινδύνους;

Ο βελονισμός είναι ασφαλής. Δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρές παρενέργειες, ακόμη και οι μέτριες παρενέργειες είναι ασυνήθιστες.

Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κνησμό στην περιοχή της θεραπείας
  • Αλλεργική αντίδραση στις βελόνες
  • Πόνο
  • Αιμορραγία στο σημείο εισόδου της βελόνας
  • Μώλωπες γύρω από το σημείο τοποθέτησης της βελόνας
  • Μυϊκές συσπάσεις
  • Κόπωση
  • Υπνηλία

Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις όπου παρατηρούνται βαγοτονικά (λιποθυμικά) επεισόδια, αλλά αυτό συμβαίνει όταν κάποιος προσέρχεται για συνεδρία βελονισμού ενώ είναι άυπνος, εξαντλημένος. Για αυτό πρέπει να γίνεται από γιατρούς που έχουν ειδικευτεί στον βελονισμό.

6.Ποια είναι τα σημεία που στοχεύονται στο βελονισμό για τη θεραπεία της κατάθλιψης και γιατί;

Κάθε σημείο αντιστοιχεί σε ένα "μεσημβρινό". Αυτά τα σημεία βρίσκονται σε όλο το σώμα, από το κεφάλι μέχρι τα πόδια. Κάθε γιατρός μπορεί να επιλέγει διαφορετικά σημεία ανάλογα με την εμπειρία του.

7. Ο βελονισμός ανακουφίζει από την κατάθλιψη ή απλά από τα συμπτώματα;

Ο βελονισμός βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, όπως και στη θεραπεία της υποκείμενης νόσου.

Οι ερευνητές έχουν βρει ότι ο ηλεκτροβελονισμός, μια μορφή βελονισμού που χρησιμοποιεί ήπιο ηλεκτρικό ρεύμα που μεταδίδεται μέσω των βελονών, έχει την ίδια αποτελεσματικότητα με τα αντικαταθλιπτικά (φλουοξετίνη, Ladose) στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Σε μια άλλη μελέτη, εξετάστηκε η επίδραση του βελονισμού στη σεξουαλική δυσλειτουργία, μία από τις πιο συχνές παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών. Και οι γυναίκες και οι άνδρες σε αυτή τη μελέτη είχαν σημαντική βελτίωση μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας με βελονισμό.

8.Μπορεί ο βελονισμός να αποτελέσει τον κύριο άξονα θεραπείας για την κατάθλιψη;

Εξαρτάται από τη βαρύτητα της νόσου και την ιδιοσυγκρασία του ατόμου. Αν και θεωρητικά θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το βελονισμό ως θεραπεία μόνο του, μπορεί να συνδυαστεί με τα αντικαταθλιπτικά και άλλες μορφές θεραπείας, όπως η ψυχοθεραπεία για ακόμα πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός βοηθά την ψυχοθεραπεία να λειτουργεί καλύτερα και μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικός σαν συμπληρωματική θεραπεία.

9. Πόσο συχνά μπορώ να κάνω βελονισμό;

Οι μελέτες που έχουν γίνει για το βελονισμό δείχνουν ένα μεγάλο εύρος στη συχνότητα της θεραπείας. Η συχνότητα κυμαίνεται από μία φορά την εβδομάδα μέχρι έξι ημέρες την εβδομάδα.

Οι πολύ συχνές θεραπείες βελονισμού ίσως να είναι δύσκολες εξαιτίας του χρόνου και των χρημάτων που απαιτούνται. Συζητήστε με το γιατρό σας για να βρείτε έναν ρυθμό που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις φυσικές, συναισθηματικές και οικονομικές σας ανάγκες.

Είναι πιθανό να επισκέπτεστε τον βελονιστή σας συχνά στο ξεκίνημα. Αφού έχετε βελτιωθεί, ίσως να φτάσετε στο σημείο που να μην έχετε ανάγκη τις τόσο τακτικές επισκέψεις. Αυτό είναι κάτι που θα το συζητήσετε με το βελονιστή σας.

10. Πώς θα καταλάβω ότι ο βελονισμός μου ταιριάζει;

Πριν το πρώτο ραντεβού σας για βελονισμό σκεφτείτε τα εξής:

  • Είμαι ανοιχτός σε αυτή τη διαδικασία; Αν είστε σκεπτικός, ίσως να ψάχνετε για λόγους αποκλεισμού της θεραπείας.
  • Μπορώ να δεσμευτώ σε τακτικές συνεδρίες; Ο βελονισμός είναι μια συνεχής θεραπεία. Ίσως να χρειαστεί να επισκέπτεστε συχνά τον βελονιστή σας.
  • Μπορώ να αντέξω οικονομικά τον βελονισμό; Αν η ασφάλειά σας δεν καλύπτει το βελονισμό, τότε θα πρέπει να πληρώσετε εσείς την αμοιβή του βελονιστή. Αυτό μπορεί να έχει μεγάλο κόστος, αν κάνετε πολλές συνεδρίες εβδομαδιαία ή μηνιαία.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να βρείτε ένα καταρτισμένο βελονιστή. Οι ιατροί βελονιστές έχουν την εκπαίδευση να σας παρέχουν την καλύτερη φροντίδα σε καθαρό και ασφαλές περιβάλλον.

Θεραπεία της Κατάθλιψης χωρίς φάρμακα

Η ομοιοπαθητική μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στη θεραπεία της κατάθλιψης, χωρίς καμία παρενέργεια και χωρίς αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Συμπληρωματικά, το EMDR και η βραχεία ψυχοθεραπεία μπορούν να συνδράμουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αλλά και των αιτιών της κατάθλιψης, χωρίς φάρμακα.