Η λύπη, η αίσθηση ότι έχουμε πεσμένη διάθεση, η απώλεια του ενδιαφέροντος ή της απόλαυσης καθημερινών δραστηριοτήτων –είναι συμπτώματα γνωστά σε όλους μας. Αλλά, αν επιμένουν και επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή μας, ίσως να πρόκειται για κατάθλιψη.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων (CDC), 7.6 % των ανθρώπων πάνω από τα 12 έτη έχουν κατάθλιψη για μια περίοδο 2 εβδομάδων. Αυτό είναι ουσιαστικό και δείχνει την κλίμακα του ζητήματος.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), η κατάθλιψη είναι η πιο κοινή νόσος παγκοσμίως και η κύρια αιτία είναι οι ειδικές ανάγκες των ατόμων. Υπολογίζεται ότι 350 εκατομμύρια άνθρωποι εμφανίζουν κατάθλιψη, παγκοσμίως.
Αλήθειες για την κατάθλιψη
Εξετάσεις
Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που χαρακτηρίζεται από επίμονη πεσμένη διάθεση, λύπη και απώλεια ενδιαφέροντος. Αφορά ένα διαρκές πρόβλημα –όχι μια παροδική κατάσταση- και διαρκεί κατά μέσο όρο 6-8 μήνες.
Η διάγνωση της κατάθλιψης μπορεί να γίνει μόνο από ένα ψυχίατρο, όχι από ψυχολόγο. Είναι σημαντικό να ζητήσουμε την βοήθεια ειδικού ψυχιάτρου για την σωστή διάγνωση και την σωστή και αποτελεσματική θεραπεία.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνουν:
Αιτίες
Οι αιτίες της κατάθλιψης δεν είναι πλήρως κατανοητές και δεν ανήκουν σε μια μόνο πηγή. Η κατάθλιψη οφείλεται σε ένα πολύπλοκο συνδυασμό παραγόντων που περιλαμβάνουν:
Μερικοί άνθρωποι έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης από ότι άλλοι. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
Τύποι
1. Μονοπολική και Διπολική Διαταραχή
Αν το κύριο χαρακτηριστικό είναι η πεσμένη διάθεση, τότε αναφερόμαστε στην μονοπολική κατάθλιψη. Ωστόσο, αν διαχρονικά χαρακτηρίζεται από μανιακά και καταθλιπτικά επεισόδια που διαχωρίζονται από περιόδους με φυσιολογική διάθεση, αναφέρεται ως διπολική διαταραχή (παλαιότερα καλούνταν μανιοκατάθλιψη). Η μονοπολική κατάθλιψη έχει συμπτώματα άγχους και θλίψης, όμως δεν περιλαμβάνει μανιακά επεισόδια. Κάποιες φορές είναι δύσκολο να διαχωριστούν οι δύο διαταραχές.
2.Μείζονα καταθλιπτική διαταραχή με ψυχωσικά χαρακτηριστικά
Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από κατάθλιψη μαζί με ψύχωση. Η ψύχωση μπορεί να περιλαμβάνει παραισθήσεις, αποκόλληση από την πραγματικότητα, ή ψευδαισθήσεις
3. Επιλόχειος Κατάθλιψη
Οι γυναίκες συχνά βιώνουν συναισθηματική δυσφορία μετά τον τοκετό με το νεογέννητο –επίσης γνωστή ως περιγεννητική κατάθλιψη, που είναι πιο σοβαρή.
4.Μείζονα καταθλιπτική διαταραχή με εποχιακό μοτίβο
Παλιότερα ονομάζονταν εποχική καταθλιπτική διαταραχή(SAD), μια κατάσταση που σχετίζεται με το μειωμένο φως του χειμώνα- η κατάθλιψη συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής αλλά η διάθεση επανέρχεται για τον υπόλοιπο χρόνο και ανταποκρίνεται στην φωτοθεραπεία. Στις χώρες με μεγάλους χειμώνες οι άνθρωποι φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο.
Θεραπεία της κατάθλιψης
Η κατάθλιψη είναι μια ιάσιμη ψυχική νόσος. Υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία για την διαχείριση της κατάθλιψης:
Ψυχοθεραπεία
Σε περιπτώσεις ήπιας και μέτριας κατάθλιψης, η ψυχοθεραπεία αποτελεί την πρώτη θεραπευτική επιλογή. Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, συνήθως χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή. Η ψυχοθεραπεία βοηθά τους ασθενείς να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, να επιλύουν τα προβλήματα στις σχέσεις τους και στην επικοινωνία.
Φαρμακευτική Αγωγή με Αντικαταθλιπτικά
Τα αντικαταθλιπτικά είναι φάρμακα που συνταγογραφούνται από τον ψυχίατρο. Τα φάρμακα ενδείκνυνται για την ρύθμιση της σοβαρής κατάθλιψης, αλλά συνταγογραφούνται με προσοχή στα παιδιά και στους εφήβους.
Υπάρχουν πολλοί τύποι αντικαταθλιπτικών για την θεραπεία της κατάθλιψης όπως:
Κάθε κατηγορία αντικαταθλιπτικών δρα σε διαφορετικούς νευροδιαβιβαστές. Τα φάρμακα πρέπει να συνεχίζονται σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχιάτρου, ακόμη και αν τα συμπτώματα έχουν βελτιωθεί, για την πρόληψη της υποτροπής.
Άσκηση
Η αερόβια άσκηση ίσως βοηθά στην ήπια κατάθλιψη καθώς αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών και διεγείρει την νευροδιαβίβαση μέσω της νορεπινεφρίνης, που σχετίζεται με την διάθεση.