Κάνε το Τεστ
baby blues, τι είναι τα baby blues, συμπτώματα baby blues. αιτίες των baby blues, αντιμετώπιση baby blues, διαφορές baby blues και επιλόχειου κατάθλιψης

Βaby blues – τι είναι

Βaby blues

Ο ερχομός ενός παιδιού είναι μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας. Ή μήπως όχι; Πολλές νέες μαμάδες κλαίνε συνεχώς, φωνάζουν στους συντρόφους τους και εύχονται να μπορούσαν να μπουν στο αυτοκίνητο και να οδηγήσουν για οπουδήποτε, χωρίς να ανησυχούν για τον επόμενο θηλασμό.

Όμως, τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις; Ένα μωρό φέρνει ευτυχία, έτσι δεν είναι; Συνήθως αυτό συμβαίνει, αλλά δεν είναι ο κανόνας, τουλάχιστον όχι για όλους. Για πολλές μαμάδες , ο ερχομός ενός παιδιού στο σπίτι σημαίνει στρες, εξουθένωση και πόνο, όπως επίσης και την διαχείριση στις αλλαγές των ορμονών μετά τον τοκετό, που κάνουν όλα τα συναισθήματα πιο έντονα.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να ξεχνάει κάποιος γιατί επέλεξε να αποχαιρετήσει την παλιά ζωή του για την φροντίδα ενός νεογέννητου. Τι είναι όμως τα baby blues που επηρεάζουν πολλές μαμάδες;

Τι είναι τα baby blues;

Τα "baby blues" είναι τα συναισθήματα θλίψης που νιώθουν οι μαμάδες τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό. Περίπου 4 στις 5 (80%) νέες μαμάδες εμφανίζουν baby blues. Μπορεί να επηρεάζουν τους νέους γονείς κάθε ηλικίας, εθνικότητας, κουλτούρας ή ακαδημαϊκής εκπαίδευσης. Φυσικά, αυτά τα συναισθήματα δεν σημαίνουν ότι οι νέοι γονείς κάνουν τα πάντα λάθος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν τα baby blues περίπου 2-3 ημέρες μετά τη γέννηση του μωρού. Μπορεί να διαρκούν μέχρι 2 εβδομάδες. Συνήθως υποχωρούν μόνα τους, και δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία. Ωστόσο, αν μια νέα μαμά νιώθει θλίψη που διαρκεί πάνω από 2 εβδομάδες, καλό είναι να μιλήσει με το γιατρό της. Ίσως να χρειαστεί να ελέγξει τα συμπτώματα γιατί μπορεί να έχει μια πιο σοβαρή κατάσταση όπως η επιλόχειος κατάθλιψη. Τα συμπτώματα της επιλόχειου κατάθλιψης είναι παρόμοια με αυτά των baby blues, αλλά είναι πιο σοβαρά και διαρκούν περισσότερο.

Ποια είναι τα συμπτώματα των baby blues;

Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινούν 2-3 ημέρες μετά τον τοκετό. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα baby blues υποχωρούν μόνα τους , συνήθως μέσα σε διάστημα 10 ημερών αλλά μερικές φορές μπορεί να διαρκούν μέχρι και 14 ημέρες. Κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά τα baby blues, αλλά γενικά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • συνεχές κλάμα για μικροπράγματα
  • εναλλαγές στη διάθεση ή ευερεθιστότητα
  • έλλειψη σύνδεσης ή προσκόλλησης με το μωρό
  • οι μαμάδες νοσταλγούν την παλιά τους ζωή, όπως η ελευθερία να βγαίνουν έξω με τους φίλους τους
  • ανησυχία για την υγεία και την ασφάλεια του μωρού
  • αίσθημα ανησυχίας ή αϋπνία, παρόλο που είναι εξαντλημένες
  • δεν μπορούν να πάρουν εύκολα αποφάσεις ή να σκεφτούν καθαρά

Ποιες είναι οι αιτίες των baby blues;

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν μετά τον τοκετό μπορεί να προκαλούν τα baby blues. Μετά τον τοκετό, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μειώνονται ξαφνικά, με αποτέλεσμα να προκαλούν εναλλαγές στη διάθεση. Για μερικές γυναίκες, αυτές οι ορμόνες εμφανίζουν μια απότομη πτώση, πράγμα που τις κάνει να νιώθουν κουρασμένες και με κακή διάθεση. Επίσης, η έλλειψη ύπνου και η μη ισορροπημένη διατροφή συμβάλλουν σε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα.

Τα συναισθηματικά θέματα είναι μια άλλη πιθανή αιτία των baby blues. Μια νέα μαμά μπορεί να ανησυχεί για το πως θα φροντίσει το μωρό της ή το πως θα αλλάξει η ζωή της. Αυτές οι σκέψεις μπορεί να προκαλούν θλίψη.

Επιπλέον, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μια γυναίκα να νιώθει θλίψη μετά την απόκτηση ενός παιδιού, αν έχει βιώσει κατάθλιψη σε μια άλλη εγκυμοσύνη ή σε οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή της.

Βaby blues, τι είναι, επιλοχειος καταθλιψη

Μπορεί ο σύζυγός μου να βιώνει baby blues;

Περίπου το 10% των ανδρών νιώθει συναισθήματα θλίψης ή κατάθλιψης μετά την γέννηση ενός παιδιού. Αυτό συμβαίνει συχνά στους 3-6 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και ένα χρόνο μετά.

Αν ο σύζυγός σας βιώνει baby blues, ίσως να:

  • Απομακρύνεται και να θέλει να είναι μόνος
  • Νιώθει θυμό, ανησυχία ή νευρικότητα
  • Χάνει το ενδιαφέρον του για αγαπημένα του χόμπι ή επιλέγει να δουλεύει περισσότερο
  • Νιώθει απογοητευμένος ή λυπημένος
  • Νιώθει απελπισία
  • Δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή να πάρει αποφάσεις

Η έλλειψη ύπνου, τα προβλήματα στη σχέση ή το στρες επίσης μπορεί να συμβάλλουν στα baby blues. Στους νέους μπαμπάδες παρατηρείται μια πτώση στα επίπεδα της τεστοστερόνης και μια αύξηση στα επίπεδα των οιστρογόνων. Άλλες ορμόνες, όπως η κορτιζόλη, η βαζοπρεσίνη και η προλακτίνη μπορεί να αυξάνονται. Όλες αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να οδηγούν στην κατάθλιψη.

Τι μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω τα baby blues;

Δεν είναι ανάγκη να κάνετε πολλά πράγματα για να αντιμετωπίσετε τα baby blues. Οι περισσότερες μαμάδες νιώθουν καλύτερα όσο προσαρμόζονται στο νέο τους ρόλο και δημιουργούν μια ρουτίνα με το μωρό. Έτσι, αρχίζουν να νιώθουν ξανά ο εαυτός τους.

Αναμφίβολα, η περίοδος μετά τον τοκετό είναι δύσκολη και για αυτό οι νέες μαμάδες είναι ανάγκη να φροντίζουν τον εαυτό τους όσο καλύτερα μπορούν. Καλό είναι να κάνουν πράγματα που θα τους κάνουν να νιώθουν ο εαυτός τους σε αυτή τη μεταβατική περίοδο. Για παράδειγμα οι νέες μαμάδες μπορούν να κάνουν τα εξής:

  • Καλό είναι να κοιμούνται όσο περισσότερο μπορούν. Ο ύπνος είναι ανεκτίμητος μετά τον τοκετό για αυτό είναι βοηθητικό οι μαμάδες να κοιμούνται όταν κοιμάται και το μωρό, και να αφήνουν τις δουλειές του σπιτιού για άλλη στιγμή. Όλα μοιάζουν χειρότερα όταν είναι εξουθενωμένες. Μερικές φορές, ο ύπνος είναι η καλύτερη θεραπεία.
  • Ζητούν βοήθεια. Μπορούν να ζητήσουν από τις γιαγιάδες ή τα αδέρφια τους ή τους φίλους τους να βοηθήσουν με τις δουλειές του σπιτιού. Θα χαρούν πολύ να κάνουν κάτι για να σας βοηθήσουν όπως να φτιάξουν ένα ωραίο φαγητό ή να βάλουν ένα πλυντήριο. Δεν είναι ανάγκη να τα κάνουν όλα μόνες τους, γιατί σίγουρα αυτό θα τις οδηγήσει στην εξουθένωση.
  • Ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή και να βγαίνουν έξω. Είναι πολύ σημαντικό να τρέφονται σωστά και να μπορούν να πάρουν λίγο καθαρό αέρα.
  • Κάνουν κάτι που αγαπάνε. Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να φροντίζει έναν άλλο άνθρωπο και για να αποτρέψουν την εξουθένωση καλό είναι να κάνουν κάτι που αγαπάνε και το κάνανε πριν αποκτήσουν το μωρό. Μπορεί να είναι οτιδήποτε που τους δίνει χαρά,  ηρεμία και τους θυμίζει τη ζωή τους πριν το παιδί (ακόμη και αν διαρκεί 20 λεπτά).

Πότε πρέπει να επικοινωνήσω με το γιατρό μου;

Καλό είναι να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας αν έχετε οποιοδήποτε σύμπτωμα των baby blues ή της επιλόχειου κατάθλιψης, ειδικά αν τα συμπτώματα:

  • Περιλαμβάνουν σκέψεις για πρόκληση βλάβης σε εσάς ή το μωρό σας
  • Δεν υποχωρούν μετά από δύο εβδομάδες
  • Επιδεινώνονται
  • Δυσκολεύεστε να φροντίσετε το μωρό σας
  • Δυσκολεύεστε να κάνετε απλές δουλειές του σπιτιού

Αντιμετώπιση των baby blues

Οι νέες μαμάδες έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις μετά τον τοκετό, και μια από αυτές είναι τα baby blues. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραμελούν τον εαυτό τους και είναι ανάγκη να κάνουν πράγματα για την αυτοφροντίδα τους. Επίσης,  μετά τη γέννηση ενός παιδιού είναι εύκολο οι γονείς να απομακρυνθούν, λόγω της νέας πραγματικότητας. Όμως,  είναι πολύ σημαντικό οι σύντροφοι να κάνουν κάτι μαζί, όπως μια βόλτα, για να παραμείνουν ενωμένοι.

Αν μια νέα μαμά νιώθει ότι η θλίψη δεν υποχωρεί και γενικά τα συμπτώματα επιδεινώνονται, καλό είναι να μιλήσει σε έναν ψυχοθεραπευτή. Στην ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να μιλήσει ανοιχτά για τα συναισθήματά της και τις ανησυχίες της σχετικά με την μητρότητα.