Κάνε το Τεστ
χρώμιο, τα οφέλη του χρωμίου στην υγεία, πηγές χρωμίου, κίνδυνοι χρωμίου

Χρώμιο: η σημασία του στην υγεία

Χρώμιο

Το χρώμιο είναι ένα ουσιαστικό ιχνοστοιχείο που παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες του σώματος. Πιο συγκεκριμένα, το χρώμιο σχηματίζει ένα σύμπλοκο στο σώμα που ενισχύει τη δράση της ινσουλίνης και μειώνονται έτσι τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, έχει και κάποιους κινδύνους και η χρήση του είναι αμφιλεγόμενη.

Το χρώμιο έχει κινήσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων για τα πιθανά του οφέλη σε κάποια προβλήματα υγείας. Το χρώμιο χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής για την θεραπεία του διαβήτη, τη μείωση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα και την απώλεια βάρους.

Διαβήτης τύπου 2

Στο διαβήτη τύπου 2 το πάγκρεας συνήθως παράγει αρκετή ινσουλίνη, αλλά για άγνωστους λόγους, το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη αποτελεσματικά. Η νόσος εμφανίζεται επειδή τα κύτταρα των μυών και άλλων ιστών αποκτούν αντίσταση στην ινσουλίνη, ειδικά στους παχύσαρκους ανθρώπους. Η ινσουλίνη επιτρέπει την είσοδο της γλυκόζης στα περισσότερα κύτταρα, όπου η γλυκόζη μετατρέπεται σε ενέργεια, αποθηκεύεται στο ήπαρ και στους μύες (ως γλυκογόνο) και μετατρέπεται σε λίπος όταν υπάρχει σε περίσσεια. Η αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα από τα φυσιολογικά (υπεργλυκαιμία).

Η ανεπάρκεια χρωμίου παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη για να καλυφθούν οι ενεργειακές μας ανάγκες και αυξάνονται οι απαιτήσεις σε ινσουλίνη. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα χρωμίου βοηθούν στον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2 και την απόκριση στην ινσουλίνη σε ανθρώπους που έχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο.

Βέβαια η χρήση συμπληρωμάτων χρωμίου για το διαβήτη είναι αμφιλεγόμενη. Απαιτούνται περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για να αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του διαβήτη.

Χοληστερόλη

Οι επιδράσεις του χρωμίου στα λιπίδια στου αίματος είναι επίσης αμφιλεγόμενες. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα χρωμίου μπορούν να μειώσουν την LDL χοληστερόλη (κακή χοληστερόλη) και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και να αυξήσουν τη συγκέντρωση της απολιποπρωτεΐνης Α (HDL ή καλή χοληστερόλη) σε ασθενείς με αρτηριοσκλήρυνση ή αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Σωματικό βάρος

Τα συμπληρώματα χρωμίου αρκετές φορές ισχυρίζονται ότι μειώνουν το λίπος και αυξάνουν τη μυϊκή μάζα. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα χρωμίου βοηθούν στην απώλεια βάρους συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν λαμβάνουν κανένα συμπλήρωμα, αλλά οι αλλαγές που παρατηρούνται είναι πολύ μικρές και αμφισβητήσιμες όσον αφορά την κλινική τους σημασία. Περισσότερη έρευνα απαιτείται ώστε να γίνει πιο κατανοητός ο μηχανισμός δράσης του χρωμίου.

Πηγές χρωμίου

Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετό χρώμιο από τις τροφές. Οι τροφές που είναι καλές πηγές χρωμίου περιλαμβάνουν:

  • Λαχανικά όπως το μπρόκολο, οι πατάτες και τα φασολάκια
  • Προϊόντα ολικής άλεσης
  • Βοδινό και πουλερικά
  • Φρούτα, που περιλαμβάνουν τα μήλα, τις μπανάνες, το χυμό από σταφύλι
  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Κίνδυνοι χρωμίου

  • Παρενέργειες: Το χρώμιο φαίνεται να έχει λίγες παρενέργειες. Έχει αναφερθεί ότι το χρώμιο προκαλεί ακανόνιστο καρδιακό παλμό, διαταραχές στον ύπνο, πονοκεφάλους, αλλαγές στη διάθεση και αλλεργικές αντιδράσεις. Το χρώμιο ίσως να αυξάνει τον κίνδυνο για βλάβη στο ήπαρ ή στους νεφρούς. Αν έχετε κάποιο νόσημα στους νεφρούς ή στο ήπαρ, μην παίρνετε χρώμιο χωρίς πρώτα να μιλήσετε με το γιατρό σας.
  • Αλληλεπιδράσεις: από τη στιγμή που το χρώμιο επηρεάζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, είναι πολύ σημαντικό για οποιονδήποτε παίρνει φαρμακευτική αγωγή για το διαβήτη, όπως η ινσουλίνη, να λαμβάνει χρώμιο μόνο υπό ιατρική καθοδήγηση. Το χρώμιο μπορεί να αλληλεπιδρά με φάρμακα όπως τα αντιόξινα, τα φάρμακα για την παλινδρόμηση, τους β-αναστολείς, την ινσουλίνη, τα φάρμακα για το θυρεοειδή και τα παυσίπονα. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μικρή απορρόφηση του χρωμίου ή να ενισχύουν τη δράση των άλλων φαρμάκων.
  • Κίνδυνοι: οι γυναίκες που θηλάζουν και οι εγκυμονούσες δεν πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα χρωμίου.