Κατάθλιψη μετά από μια αποβολή

κατάθλιψη μετά από μια αποβολή, συμπτώματα κατάθλιψης, αντιμετώπιση κατάθλιψης μετά από μια αποβολή

Κατάθλιψη και Αποβολή

Αν και οι περισσότερες εγκυμοσύνες καταλήγουν επιτυχώς στη γέννηση υγιών μωρών, υπάρχει και ένα ποσοστό 10-20% των εγκυμοσυνών που καταλήγουν σε αποβολή του εμβρύου. Αποβολή του εμβρύου ορίζεται ως η ξαφνική απώλεια και η διακοπή της εγκυμοσύνης πριν την 20η εβδομάδα. Το 80% του συνολικού αριθμού των αποβολών γίνονται το πρώτο τρίμηνο.Η αποβολή, γνωστή και ως “αυτόματη αποβολή”, συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις όταν το μωρό δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά μέσα στη μήτρα. Τα ακριβή αίτια των αποβολών δεν είναι πλήρως κατανοητά σε όλες τις περιπτώσεις. Γενικά θεωρείται ότι συμβαίνουν κυρίως όταν υπάρχουν χρωμοσωμικά ή άλλα γενετικά προβλήματα στο μωρό.

Κάποια προβλήματα υγείας της μητέρας που μπορούν να συμβάλλουν στην αποβολή του εμβρύου, περιλαμβάνουν:

 • Μη ελεγχόμενο ή αδιάγνωστο διαβήτη
 • Ιικές ή βακτηριακές μολύνσεις, όπως τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
 • Ορμονικά προβλήματα, όπως με το θυρεοειδή ή τα επινεφρίδια
 • Ο ερυθηματώδης λύκος και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα
Το συναισθηματικό βάρος της απώλειας που βιώνει μια γυναίκα λόγω μιας αποβολής μπορεί να είναι τεράστιο.

Ακόμη και αν η εγκυμοσύνη τελειώσει νωρίς, ίσως να αισθάνεστε ακόμη ισχυρή σύνδεση με το μωρό που χάσατε. Τα συναισθήματα της θλίψης, του θυμού και των ενοχών για την απώλεια του εμβρύου είναι πολύ συχνά μετά από μια αποβολή.

Συμπτώματα κατάθλιψης μετά την αποβολή

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε βαθιά θλίψη και πένθος μετά από μια αποβολή. Για κάποιες γυναίκες, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν στην κατάθλιψη. Η κατάθλιψη, γνωστή και ως “μείζονα καταθλιπτική διαταραχή”, είναι μια ψυχική νόσος που χαρακτηρίζεται από επίμονα και έντονα συναισθήματα λύπης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη χάνουν το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες που αγαπούσαν και δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινής ζωής.

Για να γίνει η διάγνωση της κατάθλιψης, πρέπει να βιώνετε πέντε ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα κάθε μέρα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες:

 • Αίσθηση θλίψης, κενού ή απελπισίας
 • Ευερεθιστότητα και ανησυχία
 • Απώλεια ενδιαφέροντος ή απόλαυσης για τις περισσότερες ή όλες τις συνηθισμένες δραστηριότητες
 • Ασυνήθιστη κόπωση και έλλειψη ενέργειας
 • Υπερυπνία ή έλλειψη ύπνου
 • Αλλαγές στη διατροφή (λίγο ή πολύ φαγητό)
 • Αίσθησης άγχους, ανησυχίας ή στενοχώριας
 • Αίσθηση αναξιότητας και ενοχών
 • Δυσκολία στη συγκέντρωση, στη μνήμη και στη λήψη αποφάσεων
 • Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας
 • Απόπειρα αυτοκτονίας
 • Πόνοι που δεν φεύγουν ακόμη και μετά από θεραπεία.

Η κατάθλιψη μετά από μια αποβολή δεν επηρεάζει μόνο τις γυναίκες που έχουν βιώσει την απώλεια της εγκυμοσύνης. Οι μελέτες δείχνουν ότι, ένας σημαντικός αριθμός ανδρών βιώνει κατάθλιψη μετά από την αποβολή. Επίσης έχει βρεθεί ότι οι άνδρες τείνουν να αναρρώνουν από την κατάθλιψη πιο γρήγορα, από ότι οι γυναίκες, μετά από μια αποβολή.

Αντιμετώπιση της κατάθλιψης μετά από αποβολή

Μπορεί να χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα για την ανάρρωση μετά από μια αποβολή. Η κατάθλιψη συνήθως είναι πιο έντονη το διάστημα αμέσως μετά την αποβολή. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα ποσοστά κατάθλιψης στις γυναίκες που έχουν βιώσει μια αποβολή, μειώνονται κατά τη διάρκεια ενός έτους. Στις περιπτώσεις όμως που εξελίσσονται σε κατάθλιψη, οι μαμάδες και οι μπαμπάδες χρειάζονται θεραπεία. Κάποιες συχνές θεραπείες για την κατάθλιψη περιλαμβάνουν:

 • Την φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά, που βοηθούν στην ισορροπία των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο και ανακουφίζουν γρήγορα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
 • Την ψυχοθεραπεία, που βοηθά τους ανθρώπους να διαχειριστούν και να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους και το πένθος τους, με υγιή τρόπο.
 • Το EMDR που βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν αυτό το τραυματικό γεγονός.

Αν έχετε κατάθλιψη, θα δείτε βελτίωση στα συμπτώματα αν είστε δεσμευμένοι στο πλάνο της θεραπείας σας. Η ισορροπημένη διατροφή, ο ποιοτικός ύπνος και η άσκηση βοηθούν επίσης στην ανάρρωση και στην ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Είναι πολύ σημαντικό για τα ζευγάρια να βοηθούν ο ένας τον άλλο για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης μετά από μια αποβολή. Οι άνδρες και οι γυναίκες ίσως να εκφράζουν το πένθος τους διαφορετικά, για αυτό είναι σημαντικό να σέβονται ο ένας τα συναισθήματα του άλλου και τους τρόπους με τους οποίους διαχειρίζεται την απώλεια. Τα ζευγάρια καλό θα ήταν να επικεντρωθούν στην ανοιχτή επικοινωνία και να μοιράζονται τα συναισθήματά τους.

Η επικοινωνία με άλλα ζευγάρια που έχουν βιώσει την ίδια απώλεια σίγουρα θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε κάποια συναισθήματα. Η ομαδική ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για τη διαχείριση της κατάθλιψης μετά από μια αποβολή.

Συμπέρασμα

Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν βιώσει μια αποβολή μπορούν να αναμένουν τη βελτίωση της κατάθλιψης χωρίς θεραπεία μέσα σε ένα χρόνο από την αποβολή. Όμως η θεραπεία με φάρμακα ή/και ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματική για την ταχεία ανακούφιση των συμπτωμάτων, και ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης επίσης βοηθά σημαντικά ώστε μια γυναίκα να μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια της.

Πολλές γυναίκες που είχαν μια αποβολή στη συνέχεια είχαν επιτυχείς εγκυμοσύνες αργότερα στη ζωή τους. Σύμφωνα με μελέτες, λιγότερο από το 5% των γυναικών έχουν δύο αποβολές στη σειρά και μόνο το 1% έχει τρεις ή περισσότερες επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι διαθέσιμοι που μπορούν να σας βοηθήσουν αποτελεσματικά στη διαχείριση της κατάθλιψης μετά από μια αποβολή. Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια αν την έχετε ανάγκη.

 

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more