Κάνε το Τεστ
βελονισμός, κινεζικός βελονισμός, ιατρικός βελονισμός, ξηρός βελονισμός

Παραδοσιακός Κινέζικος βελονισμός και ιατρικός βελονισμός

Βελονισμός

Ο βελονισμός αποτελεί μια τεχνική κατά την οποία εισέρχονται λεπτές, σταθερές βελόνες σε συγκεκριμένα βελονιστικά σημεία στο σώμα για την ανακούφιση του πόνου, την επούλωση από νοσήματα και τη γενική ευεξία. Χρησιμοποιείται ιδίως στην Κίνα για πάνω από 3000 χρόνια. Ο βελονισμός είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει διαφορετικές φιλοσοφίες και πρακτικές. Ίσως για παράδειγμα να έχετε ακούσει τον "παραδοσιακό" κινέζικο βελονισμό ή τον "ιατρικό" βελονισμό της Δύσης.

Ίσως να έχετε ακούσει για διαφορετικές μεθόδους που χρησιμοποιούν το βελονισμό και ίσως να μην περιλαμβάνουν την είσοδο βελονών στο σώμα όπως το μασάζ, το λέιζερ, ο καυτηριασμός και οι βεντούζες. Μερικές φορές χρησιμοποιείται ο ηλεκτροβελονισμός όπου ηλεκτρόδια συνδέονται με τις βελόνες και γίνεται η ηλεκτρική διέγερση των σημείων.

Οι βελονιστές χρησιμοποιούν αποστειρωμένες βελόνες μιας χρήσεως με διαφορετικά μεγέθη. Στην κάθε συνεδρία τοποθετείται ένας αριθμός βελονών και μένουν στη θέση τους για περίπου 30 λεπτά πριν απομακρυνθούν ανάλογα με την απόκριση του κάθε οργανισμού. Ο βελονιστής μπορεί να στρίψει την βελόνα μέχρι ο ασθενής να αισθανθεί ένα ελαφρύ τσούξιμο ή ζέστη που μπορεί να εξαπλωθεί μακριά από την περιοχή της βελόνας.

Η χρήσης της φυσιοθεραπείας για τη συνολική διαχείριση μιας κλινικής κατάστασης είναι βοηθητική.

Παραδοσιακός Κινέζικος Βελονισμός

Η αξιοποίηση των μεσημβρινών ή των βελονιστικών σημείων της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής περιλαμβάνει τη διάγνωση και την κλινική αξιολόγηση με τη χρήση πολλών μεθόδων της Κινέζικης Ιατρικής. Ο Κινέζικος βελονισμός βασίζεται στην ιδέα της εξισορρόπησης της ενέργειας, των δύο δυνάμεων που υπάρχουν μέσα στο σώμα και πρέπει να έρθουν σε ισορροπία μέχρι να επιτευχθεί η υγεία. Αυτές οι δυνάμεις αναφέρονται συχνά ως γιν (αρνητική) και γιανγκ (θετική). Η θεραπεία με βελονισμό έχει ως στόχο την αποκατάσταση της ισορροπίας σε όλα τα συστήματα του οργανισμού (ομοιόσταση). Ο στόχος της εισόδου των βελονών στο σώμα είναι να επηρεαστεί η ροή της ενέργειας ή του τσι που ρέει στα ενεργειακά κανάλια ή τους μεσημβρινούς μέσα στο σώμα. Το τσι ρέει στα εσωτερικά όργανα του σώματος, και συνδέεται με την επιφάνεια μέσω των βελονιστικών σημείων. Σε ένα υγιές σώμα, υπάρχει ισορροπία μεταξύ αυτών των οργάνων. Η επιφανειακή ενέργεια στους μεσημβρινούς και η βαθιά ενέργεια στα όργανα μπορεί να επηρεαστεί από την διέγερση συγκεκριμένων βελονιστικών σημείων. Αν μια βλάβη, μια ασθένεια, ένα συναισθηματικό τράυμα ή μια λοίμωξη συμβεί, η φυσιολογική ροή του τσι μέσα στους μεσημβρινούς και στα όργανα επηρεάζεται και το αποτέλεσμα είναι η αλλαγή στη ροή, είτε η επιβράδυνση ή η στασιμότητα του τσι που προκαλεί πόνο και φλεγμονή, ή η ανεπάρκεια του τσι, που προκαλεί αδυναμία, εξουθένωση και άλλες απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Η διέγερση συγκεκριμένων βελονιστικών σημείων ίσως να απελευθερώνει τη ροή του τσι, να μειώνει το υπερβολικό τσι ή να αυξάνει το τσι σε συγκεκριμένες περιοχές ή όργανα ώστε να αποκατασταθεί η φυσιολογική ροή του και να έρθει η ισορροπία.

Ξηρός Βελονισμός

Είναι μια γρήγορη βραχεία τεχνική στην οποία οι βελόνες χρησιμοποιούνται για την επούλωση των δυσλειτουργικών ιστών ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία τους. Ίσως να περιλαμβάνει (αλλά δεν περιορίζεται σε αυτά) την τοποθέτηση βελονών σε μυοπεριτοναïκά βελονιστικά σημεία, το περιόστεο και τους συνδετικούς ιστούς. Μπορεί να γίνει με βελόνες βελονισμού ή οποιαδήποτε άλλη βελόνα χωρίς την ένεση υγρών. Αυτή είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται από τους παραδοσιακούς και δυτικούς βελονιστές.

Όταν οι θεραπευτές εφαρμόζουν τον ξηρό βελονισμό, χρησιμοποιούν αποστειρωμένες βελόνες μιας χρήσεως και τις τοποθετούν σε σημεία του μυ μέχρι να γίνουν αισθητές, με σκοπό την αναπαραγωγή των συμπτωμάτων του ασθενή. Σε κάθε συνεδρία ίσως να στοχεύονται περισσότερα σημεία και γενικά οι βελόνες δεν παραμένουν στη θέση που τοποθετούνται. Ο μυς στη συνέχεια μπορεί να τεντωθεί. Μετά τη θεραπεία εφαρμόζονται επιθέματα ζεστά ή κρύα για την ανακούφιση του πόνου. Έτσι επιτυγχάνεται πολύ ισχυρή διέγερση των νευρικών απολήξεων, ο ασθενής συνήθως νιώθει έντονο τράβηγμα και ίσως να συσπάται το σημείο που βελονίστηκε κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Μερικές φορές μετά τη θεραπεία παρατηρείται ελαφρύς πόνος που υποχωρεί μέσα σε 48 ώρες.

Δυτικός ή Ιατρικός βελονισμός

Στον ιατρικό βελονισμό χρησιμοποιούνται οι μεσημβρινοί αλλά με ιδιαίτερη έμφαση στη νευροφυσιολογία και στην ανατομία. Δεν χρησιμοποιούνται οι παραδοσιακές Κινεζικές μέθοδοι αξιολόγησης. Ο Δυτικός βελονισμός χρησιμοποιείται από τους φυσιοθεραπευτές για να επιτύχουν την ανακούφιση από τον πόνο μέσω της διέγερσης του νευρικού συστήματος, όπως του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, για να μπορέσει να παράγει το σώμα φυσικά αναλγητικά, όπως οι ενδορφίνες για την ανακούφιση του πόνου, η μελατονίνη που προάγει τον ύπνο και η σεροτονίνη που ενισχύει την ευεξία. Αυτές οι νευροχημικές ουσίες ενισχύουν τη διαδικασία επούλωσης του σώματος και προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο επικουρικά των άλλων θεραπειών που εφαρμόζονται. Οι θεραπευτές χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους στην ανατομία του σώματος για να επιλέξουν τα βελονιστικά σημεία που διεγείρουν τις απολήξεις των νεύρων, διαδικασία που βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο και στην επούλωση. Μερικές φορές ένας μικρός ηλεκτρικός παλμός εφαρμόζεται στις βελόνες (ηλεκτροβελονισμός).