Κάνε το Τεστ
Μάρκος Αυρήλιος. αποφθέγματα Μάρκου Αυρήλιου, φράσεις Μάρκου Αυρήλιου, στωική φιλοσοφία , γνωστές φράσεις του Μάρκου Αυρήλιου

Μάρκος Αυρήλιος- αποφθέγματα

Μάρκος Αυρήλιος

Ο Μάρκος Αυρήλιος ήταν Ρωμαίος Αυτοκράτορας, Στωικός φιλόσοφος και ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες στην ιστορία. Ο Μάρκος Αυρήλιος, γεννήθηκε το 121 μ.Χ., ανέβηκε στο θρόνο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 161 μ.Χ. Ήταν ο τελευταίος από τους “Πέντε Καλούς Αυτοκράτορες” . Ο Μάρκος Αυρήλιος είναι πολύ γνωστός για το έργο του "Διαλογισμοί" μια σειρά από σημειώσεις, σκέψεις για την Στωική φιλοσοφία. Η φιλοσοφία του Μάρκου Αυρηλίου μας υπενθυμίζει ότι η αληθινή ευτυχία δεν έγκειται στις εξωτερικές συνθήκες, αλλά στις δικές μας συμπεριφορές και επιλογές. Για τον Μάρκο Αυρήλιο, το μόνο που έχει σημασία στη ζωή είναι η Ηθική. Είναι ο τρόπος που επιλέγεις να ζεις και να πράττεις χωρίς πολλά λόγια αλλά με έργα απέναντι στους συνανθρώπους σου.

Αποφθέγματα Μάρκου Αυρήλιου

1. Η αξία ενός ανθρώπου δεν ξεπερνά την αξία των φιλοδοξιών του.

2. Σταμάτα πια να επιχειρηματολογείς για το πως πρέπει να είναι ο καλός άνθρωπος, αλλά να είσαι τέτοιος.

3. Να θυμάσαι πάντα τούτο: πως δεν χρειάζονται πολλά πράγματα για να κάνουν τη ζωή ευτυχισμένη.

4. Είναι γελοίο τη δική σου κακία να μην προσπαθείς να την αποφύγεις – παρόλο που αυτό είναι δυνατό – ενώ προσπαθείς να αποφύγεις την κακία των άλλων – πράγμα που είναι αδύνατο.

5. Να πορεύεσαι σαν κάθε πράξη σου να είναι η τελευταία της ζωής σου.

Μάρκος Αυρήλιος αποφθέγματα

6. Να μην αποστρέφεσαι τον θάνατο αλλά να τον βλέπεις με ευαρέσκεια. Γιατί ακόμα και ο θάνατος είναι ένα από τα πράγματα που θέλει η φύση.

7. Εξάλειψε την φαντασία. Περιόρισε την ορμητικότητα. Σβήσε τις επιθυμίες. Έχε υπό έλεγχο το μυαλό σου.

8. Κάθε άνθρωπος έχει τόση αξία, όση και τα πράγματα με τα οποία έχει αυτός ασχοληθεί.

9. Μην επιτρέπεις ποτέ το μέλλον να σε προβληματίζει. Θα το αντιμετωπίσεις, αν πρέπει, με τα ίδια όπλα της λογικής που σε εξοπλίζουν σήμερα εναντίον του παρόντος.

10. Κάθε απώλεια δεν είναι παρά μια αλλαγή, και η αλλαγή είναι η απόλαυση της φύσης.

11. Μη φέρεσαι σαν να πρόκειται να ζήσεις χιλιάδες χρόνια. Το μοιραίο κρέμεται πάνω σου. Όσο ζεις, όσο είναι ακόμα δυνατόν, γίνε καλός.

12. Είναι όλα εφήμερα: Και αυτός που επαινεί και ο επαινούμενος, και αυτός που μνημονεύει και ο μνημονευόμενος.

13. Σκάβε μέσα σου. Μέσα σου είναι η πηγή του καλού και θα αναβλύζει πάντα αν πάντα την αναζητείς.

14. Ό,τι δεν συμφέρει το μελίσσι, δεν συμφέρει και τη μέλισσα.

15. Να βλέπεις κάτω από την επιφάνεια. Να μη σου διαφεύγει η ιδιαίτερη αξία κανενός πράγματος μήτε η ποιότητά του.

Μάρκος Αυρήλιος αποφθέγματα

Αποφθέγματα για τη ζωή 

16. Αν στα είκοσι δεν μάθεις, στα τριάντα δεν κάνεις, στα σαράντα δεν έχεις, τότε στα πενήντα ούτε θα μάθεις, ούτε θα κάνεις, ούτε θα έχεις.

17. Η παρούσα στιγμή είναι το μόνο που έχεις.

18. Όταν ξυπνάτε το πρωί, σκεφτείτε πόσο πολύτιμο προνόμιο είναι να είστε ζωντανοί – να αναπνέετε, να σκέφτεστε, να απολαμβάνετε, να αγαπάτε.

19. Η ψυχή βάφεται με το χρώμα των σκέψεών της.

20. Δεν είναι ο θάνατος που πρέπει να φοβάται ο άνθρωπος, αλλά να φοβάται ότι δεν θα αρχίσει ποτέ να ζει.

21. Δεν υπήρξε ποτέ κανένας που δυστύχησε επειδή δεν ήξερε τι γινόταν στων άλλων την ψυχή. Εκείνοι όμως που της δικής τους ψυχής τις κινήσεις δεν παρακολουθούν, αναγκαστικά θα δυστυχήσουν.

22. Δεν είναι κακό ότι τα πράγματα μεταβάλλονται ούτε καλό ότι κάποια αποκτούν ύπαρξη από την μεταβολή.

23. Ποτέ η φύση δεν είναι κατώτερη απ' την τέχνη.

24. Όλοι αγαπάμε τους εαυτούς μας περισσότερο από ότι αγαπάμε τους άλλους, αλλά στο τέλος μας νοιάζει η άποψή τους και όχι η δική μας.

Μάρκος Αυρήλιος αποφθέγματα

25. Η καλύτερη απάντηση στην οργή είναι η σιωπή.

26. Αν δεν είναι σωστό, μην το κάνεις. Αν δεν είναι αληθές, μην το πεις.

27. Να ζήσεις μία καλή ζωή. Αν τελικά υπάρχουν θεοί και είναι δίκαιοι, δεν θα νοιαστούν για το πόσο αφοσιωμένος ήσουν σε αυτούς αλλά για τις αρετές που ακολούθησες στη ζωή σου.

28. Όλα όσα ακούμε είναι μια άποψη, όχι απαραίτητα ένα γεγονός. Όλα όσα βλέπουμε είναι μια οπτική, όχι η μοναδική αλήθεια.

29. Να εναρμονίζεσαι με τα πράγματα που σου έλαχαν και ν’ αγαπάς τους ανθρώπους που η μοίρα σ’ έταξε να ζεις κοντά τους – όμως να τους αγαπάς στ’ αλήθεια.

Φράσεις για τη ζωή 

30. Τη γνώμη που έχει ένας αλαζόνας μη την ενστερνίζεσαι κι εσύ, μήτε να κρίνεις όπως θέλει αυτός, μόνο βλέπε τα πράγματα όπως στ’ αλήθεια είναι.

31. «’Εχεις λογικό;» «’Εχω.» «Τότε γιατί δεν το χρησιμοποιείς; Αν κάνει τη δουλειά του, τι άλλο θέλεις;»

32. Πόση ηρεμία κερδίζει εκείνος που δεν κοιτάζει τι είπε, τι έκαμε και τι σκέφτηκε ο διπλανός του, αλλά μόνο τι κάνει ο ίδιος ώστε να είναι δίκαιη και ευσεβής η πράξη του.

33. Είναι σωτήριο στη ζωή το να βλέπεις σφαιρικά τι είναι το κάθε πράγμα, το υλικό του μέρος και το αιτιώδες. Και με όλη σου την ψυχή να πράττεις τα δίκαια και να λες την αλήθεια.

34. Όποιος δεν ξέρει τι είναι κόσμος, δεν ξέρει που βρίσκεται. ‘0ποιος δεν ξέρει για ποιο σκοπό έγινε ο κόσμος δεν ξέρει ούτε ποιος είναι ούτε τι σημαίνει κόσμος.

Μάρκος Αυρήλιος αποφθέγματα

35. Όταν το σώμα σου δεν το ’χει κουράσει η ζωή, είναι ντροπή να έχει κιόλας αποκάμει η ψυχή σου.

36. Κατάλαβε ότι οι άνθρωποι υπάρχουν για να βοηθούν ο ένας τον άλλο.

37. Να σκέφτεσαι την ανθρώπινη ύπαρξη των άλλων.

38. Η ειλικρινής καλοσύνη είναι ανίκητη.

39. Μην προσπαθείς να ομορφαίνεις την σκέψη σου με ψεύτικα στολίδια.

40. Πουθενά δεν είναι πιο ήσυχα και αμέριμνα για τον άνθρωπο παρά μέσα στην ίδια του την ψυχή και ιδίως για εκείνους που έχουν εύτακτο τον εσωτερικό τους κόσμο ώστε όταν τον κοιτάζουν καταλαμβάνονται από μεγάλη γαλήνη.

41. Σώμα, ψυχή, νους. Του σώματος πράγμα είναι οι αισθήσεις. Της ψυχής οι ορμές. Του νου οι ιδέες.

Η ευτυχία κρύβεται μέσα μας 

Όλα τα παραπάνω αποφθέγματα του Μάρκου Αυρήλιου μας δείχνουν ότι η αληθινή ευτυχία δεν πηγάζει από τις εξωτερικές συνθήκες, αλλά από τις δικές μας συμπεριφορές και επιλογές. Είναι ο τρόπος που επιλέγουμε να ζούμε απέναντι στους συνανθρώπους μας.

Φυσικά, για να καταφέρει κανείς να κατακτήσει την ευτυχία, είναι ανάγκη να κάνει δουλειά με τον εαυτό του, να επενδύσει στην αυτογνωσία και στην αυτοβελτίωση. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε βαθιά τον εαυτό σας ώστε να κατακτήσετε όσα επιθυμείτε. Σύμφωνα με το Μάρκο Αυρήλιο, πρέπει να σκάψουμε βαθιά μέσα μας για να ανακαλύψουμε το καλό που κρύβουμε στην ψυχή μας.