Κάνε το Τεστ
θυρεοειδίτιδα Hashimoto, αιτίες θυρεοειδίτιδας Hashimoto, συμπτώματα θυρεοειδίτιδας Hashimoto, θεραπεία θυρεοειδίτιδας Hashimoto

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto (νόσος Χασιμότο), επίσης ονομάζεται χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα  ή χρόνια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα και ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα όπου το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον των ιστών του ίδιου του σώματος. Στους ανθρώπους με θυρεοειδίτιδα Hashimoto (νόσος Χασιμότο), το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται συγκεκριμένα στο θυρεοειδή αδένα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό, μια κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετή ποσότητα ορμονών για να καλυφθούν οι ανάγκες του σώματος.

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού και συνθέτει ορμόνες, τις θυροειδικές ορμόνες. Οι ορμόνες επηρεάζουν την διάθεση, τα επίπεδα ενέργειας, ακόμα και το βάρος, τη διάθεση, σεξουαλική λειτουργία και το μεταβολισμό (αυτός περιλαμβάνει τον καρδιακό ρυθμό και το πόσο γρήγορα το σώμα χρησιμοποιεί τις θερμίδες από το φαγητό που καταναλώνουμε).

Αιτίες θυρεοειδίτιδας Hashimoto

Η ακριβής αιτία της θυρεοειδίτιδας Hashimoto δεν είναι γνωστή, αλλά πολλοί παράγοντες πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Τα γονίδια. Οι άνθρωποι που έχουν θυρεοειδίτιδα Hashimoto συνήθως έχουν συγγενείς οι οποίοι έχουν προβλήματα με το θυρεοειδή ή κάποιο άλλο αυτοάνοσο νόσημα. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα γενετικό υπόβαθρο στη νόσο.
  • Τις ορμόνες. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto επηρεάζει επτά φορές περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες , και αυτό δείχνει ότι οι ορμόνες του αναπαραγωγικού συστήματος παίζουν κάποιο ρόλο. Μερικές γυναίκες εμφανίζουν προβλήματα με το θυρεοειδή τους κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους μετά την απόκτηση ενός παιδιού. Αν και συνήθως το πρόβλημα εξαφανίζεται, το 20% αυτών των γυναικών θα εμφανίσει θυρεοειδίτιδα Hashimoto ένα χρόνο αργότερα.
  • Το υπερβολικό ιώδιο. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα φάρμακα και το υπερβολικό ιώδιο, ένα ιχνοστοιχείο που απαιτείται από το σώμα για τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδή, ίσως να προκαλούν προβλήματα στο θυρεοειδή σε ευπαθείς ανθρώπους.
  • Την έκθεση στην ακτινοβολία. Αυξημένα περιστατικά νόσων του θυρεοειδή έχουν παρατηρηθεί σε ανθρώπους που εκτίθενται σε ακτινοβολία, όπως οι ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία, το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ και η θεραπεία με ακτινοβολία για κάποιες μορφές λεμφωμάτων όπως το λέμφωμα Hodgkin.
  • Το έντονο στρες, άγχος και θλίψη.  Δεν θεωρείται ότι προκαλούν το Hashimoto, αλλά είναι σαφές ότι μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Συμπτώματα θυρεοειδίτιδας Hashimoto

Τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto μπορεί να είναι ήπια ή να πάρουν χρόνια για να εμφανιστούν. Το πρώτο σημάδι της νόσου Χασιμότο είναι η αύξηση του μεγέθους του αδένα, που συχνά ονομάζεται βρογχοκήλη. Η βρογχοκήλη μπορεί να κάνει το μπροστινό τμήμα του λαιμού σας να φαίνεται πρησμένο. Μια μεγάλη βρογχοκήλη μπορεί να κάνει δύσκολη την κατάποση. Άλλα συμπτώματα από τη μειωμένη δραστηριότητα του θυρεοειδή λόγω της θυρεοειδίτιδας Hashimoto ίσως να περιλαμβάνουν:

  • Την αύξηση του σωματικού βάρους
  • Την κόπωση
  • Την ωχρότητα ή το πρήξιμο στο πρόσωπο
  • Τους πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις
  • Τη δυσκοιλιότητα
  • Την αδυναμία να ζεσταθείτε
  • Τη δυσκολία να μείνετε έγκυος
  • Την απώλεια μαλλιών ή λεπτά , εύθραυστα μαλλιά
  • Την ανώμαλη ή βαριά έμμηνο ρύση
  • Την κατάθλιψη
  • Τον αργό καρδιακό ρυθμό

Επειδή τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto μπορεί να μοιάζουν με άλλες ιατρικές καταστάσεις, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για τη σωστή διάγνωση.

Διάγνωση νόσου Χασιμότο

Η διάγνωση της νόσου Χασιμότο βασίζεται στην κλινική εξέταση, το ιστορικό σας, κληρονομικό ιστορικό και αιματολογικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν:

  • TSH: οι τιμές της TSH είναι αυξημένες, γιατί η υπόφυση προσπαθεί να διεγείρει το θυρεοειδή να παράγει περισσότερες θυροειδικές ορμόνες. Οι φυσιολογικές τιμές TSH είναι 0.4 με 4.0 μIU/mL. Υψηλές τιμές TSH θεωρούνται γενικά τιμές πάνω από 4-5. Εάν παίρνετε ήδη αγωγή για το θυροειδή, οι τιμές TSH θα πρέπει να είναι μεταξύ 0.5 και 3.0
  • FT4 (Free T4): οι φυσιολογικές τιμές της FT4 είναι 9.0 με 25.0 . Εάν οι τιμές της TSH είναι ελαφρά αυξημένες αλλά οι τιμές FT4 μέσα στα φυσιολογικά όρια, αυτό ονομάζεται "υποκλινικός υποθυρεοειδισμός" (ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε κλινικό υποθυρεοειδισμό). Πρόσθετα τεστ με αντισώματα χρειάζονται για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος.
  • Αντισώματα TPO (anti TPO) και Tg (anti TG): οι εξετάσεις για αντισώματα μπορεί να αποκαλύψουν αυξημένες τιμές anti TPO και anti tg. Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι υπάρχει νόσος Χασιμότο, αλλά ότι στο μέλλον μπορεί να αναπτυχθεί κάποια πάθηση του θυρεοειδή.

Θεραπεία της θυρεοειδίτιδας Hashimoto

Η κύρια ερώτηση των ασθενών είναι αν θεραπεύεται η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο. Ουσιαστικά δεν υπάρχει θεραπεία για τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, αλλά η αντικατάσταση των ορμονών με φάρμακα μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα των ορμονών και να αποκαταστήσει τον κανονικό σας μεταβολισμό.

Υπάρχουν πολλά φάρμακα διαθέσιμα. Η ακριβής δόση που θα λάβετε εξαρτάται από ένα αριθμό παραγόντων, όπως:

  • Η ηλικία
  • Το βάρος
  • Η σοβαρότητα του υποθυρεοειδισμού
  • Η ύπαρξη άλλων ιατρικών προβλημάτων
  • Η λήψη άλλων φαρμάκων που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τις συνθετικές ορμόνες του θυρεοειδή

Μόλις ξεκινήσετε τη θεραπεία σας, ο γιατρός θα σας ζητήσει να κάνετε μια εργαστηριακή εξέταση για την ορμόνη TSH για να ελέγξει τη λειτουργία του θυρεοειδή και να βεβαιωθεί ότι παίρνετε τη σωστή δόση. Επειδή οι ορμόνες του θυρεοειδή δρουν πολύ αργά στο σώμα, μπορεί να χρειάζονται μερικοί μήνες για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα και να συρρικνωθεί η βρογχοκήλη. Ωστόσο, οι μεγάλες βρογχοκήλες που δεν δείχνουν βελτίωση είναι αναγκαίο να αφαιρεθούν.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, που υποστηρίζουν τη λειτουργία του θυροειδή. Εκτός από ιώδιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως το σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, χηλικό χαλκό, βιταμίνες Α, Β, C και Ε. Πάντα θα πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν αρχίσετε να χρησιμοποιήτε αυτά τα συμπληρώματα.

Κοιμηθείτε καλά, ο ύπνος μπορεί να έχει μία πολύ θετική επίδραση στην υγεία του θυρεοειδή σας, ο ύπνος ύπνου αναζωογονεί κάθε σύστημα στο σώμα σας. Αντίθετα, ο συστηματικά κακός νυχτερινός ύπνος επηρεάζει πολύ αρνητικά την υγεία και το μεταβολισμό μας.

Χαλαρώστε μέσα στην ημέρα, και αρχίστε δραστηριότητες που σας αρέσουν & χαλαρώνουν.

Ο άνθρωπος δεν αρρωσταίνει από αυτά που τρώει, αλλά από αυτά που τον τρώνε.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της υγείας γενικότερα

Για την ενίσχυση του οργανισμού γενικότερα, του ανοσοποιητικού συστήματος και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν οι αποτελεσματικές ολιστικές θεραπείες μέσα από την ομοιοπαθητική και το βελονισμό.

Στις μέρες μας υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές όπως η ψυχοθεραπεία και το EMDR (για τα ψυχικά τραύματα που μπορεί να έχουν προκαλέσει ή συνεισφέρει στο στρες). Μειώνοντας τα επίπεδα του στρες, άγχους και θλίψης, ενισχύετε το ανοσοποιητικό σας και θα έχετε μία καλύτερη πορεία όσον αφορά τα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η θυροειδίτιδα Hashimoto.