Κάνε το Τεστ
Αγεφύρωτες σχέσεις, Προβλήματα στις σχέσεις, Βελτίωση των σχέσεων, Δεξιότητες επικοινωνίας στη σχέση, Συμπόνια στις σχέσεις, Οικειότητα στις σχέσεις, Ευαλωτότητα στις σχέσεις

Αγεφύρωτες σχέσεις

Αγεφύρωτες σχέσεις

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν και να δημιουργούν ένα χάσμα στις σχέσεις.  Οι αγεφύρωτες σχέσεις είναι δύσκολο να βελτιωθούν. Ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τις σχέσεις σας. 

Είτε θέλετε να ενδυναμώσετε το γάμος σας, να γίνετε καλύτεροι γονείς, ή να είστε πιο ευγενικοί στη δουλειά, η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να τα καταφέρετε. 

1. Δεξιότητες επικοινωνίας 

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι στις σχέσεις τους είναι ότι δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα τους. 

Όταν συμβαίνει αυτό, αντιδρούν σε οτιδήποτε δύσκολο ή επώδυνο σαν να είναι πρόβλημα. Αναλύουν, κρίνουν, συγκρίνουν, αξιολογούν. 

Ακόμη και αν κάποιος έχει καλές προθέσεις, το να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες των άλλων σαν πρόβλημα δημιουργεί θέματα. Όταν κάποιος νιώθει άσχημα, είναι αναστατωμένος, αυτό είναι η συνταγή για αμυντική συμπεριφορά, παρεξηγήσεις και μακροχρόνια προβλήματα. 

Όταν είμαστε αναστατωμένοι αυτό που θέλουμε είναι να νιώθουμε ότι μας καταλαβαίνουν και ότι δεν είμαστε μόνοι μας. 

Η εναλλακτική λύση είναι να κατανοήσετε πρώτα τις δυσκολίες και μετά να προχωρήσετε στην επίλυση τους. 

Για παράδειγμα, φανταστείτε το σύζυγό σας να γυρίζει από τη δουλειά αγχωμένος και πιεσμένος. Τον ρωτάτε τι συμβαίνει και απαντά ότι πιστεύει ότι θα τον απολύσουν. Εξηγεί ότι απέτυχε σε μια τεράστια πώληση και αυτό εκνεύρισε τον εργοδότη του. 

Αντί να αρχίσετε να απαριθμείτε τους λόγους που δεν θα απολυθεί, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να πείτε, “Λυπάμαι. Αυτό ακούγεται απαίσιο.”

Αυτή η αρχική δήλωση θα βοηθήσει το σύντροφο σας να νιώσει ότι πραγματικά τον έχετε ακούσει και ότι είστε μαζί του. 

2. Συμπόνια 

Στην ψυχοθεραπεία έχω μάθει να βλέπω κάτω από την επιφάνεια μιας συμπεριφοράς και να βρίσκω τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτή η συμπεριφορά. 

Για παράδειγμα, βλέπετε το 16 χρόνο γιο σας να δυσκολεύεται να ανοίξει ένα βαζάκι με σάλτσα, έτσι του προτείνετε να χτυπήσει το καπάκι με ένα μαχαίρι για να χαλαρώσει. Από το πουθενά αρχίζει να φωνάζει: γιατί συνέχεια ασχολείσαι μαζί μου, με ότι κάνω; Φεύγει και χτυπά την πόρτα πίσω του. Μπορεί να νιώθετε σαστισμένοι αλλά το αποδίδετε στις ορμόνες και ότι όλο αυτό θα τελειώσει σύντομα.

Η επιφανειακή ερμηνεία είναι πως η αντίδραση αυτή οφείλεται στις ορμόνες ή  μπορεί να αναρωτιέστε πως το παιδί σας έγινε έτσι. Φυσικά, καμία από αυτές τις ερμηνείες δεν είναι λάθος. Οι έφηβοι βιώνουν ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους. Και μπορούν εύκολα να γίνουν αγενείς. Αλλά αν πάτε πιο βαθιά, μπορεί να σκεφτείτε: Ποια λειτουργία εξυπηρετεί το να θυμώνει μαζί μου και να με επικρίνει;

Αναπτυξιακά οι έφηβοι μαθαίνουν γρήγορα να γίνονται πιο ανεξάρτητοι, πράγμα το οποίο αν και συχνά δημιουργεί εκνευρισμό, είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Οι έφηβοι προσπαθούν σκληρά για να ανακαλύψουν την ταυτότητα τους ως άτομα χωριστά από τους γονείς και την οικογένεια τους. Και όταν αποτυγχάνουν να είναι ανεξάρτητοι (να ανοίξουν το βάζο) νιώθουν ντροπή. Και φωνάζουν επειδή είναι θυμωμένοι. 

Κατανοήστε γιατί ο γιος σας μπορεί να συμπεριφέρθηκε έτσι και νιώστε συμπόνια για αυτόν.

3. Αλλαγή συμπεριφοράς 

Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε μια σχέση είναι να βελτιώσετε τη δική σας συμπεριφορά. Η αλλαγή περιβάλλοντος είναι ο καλύτερος και ο πιο γρήγορος τρόπος να αλλάξετε συμπεριφορά. 

Ας υποθέσουμε ότι διαφωνείτε συχνά με τον προϊστάμενο σας στη δουλειά. Και οι περισσότερες συγκρούσεις προκύπτουν επειδή αργοπορείτε λίγα λεπτά. Από τη δική σας οπτική, ο προϊστάμενος είναι νευρωτικός και αυστηρός, παίζει ένα παιχνίδι εξουσίας για να τονώσει το εγώ του. Από την πλευρά του ο προϊστάμενος  σας, ανησυχεί για τις καθυστερήσεις σας και θεωρεί ότι είναι λογικό να αργήσετε τρία λεπτά, όμως αρχίζει να σκέφτεται αν τα δέκα λεπτά είναι αποδεκτά. 

Στο τέλος της ημέρας, αποφασίζετε ότι η καλύτερη λύση είναι να πηγαίνετε στη δουλειά σας στην ώρα σας. Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξετε συμπεριφορά είναι να αλλάξετε περιβάλλον. 

Για παράδειγμα, ίσως να αργείτε στη δουλειά επειδή η αγαπημένη σας εκπομπή στο ραδιόφωνο τελειώνει ακριβώς την ώρα που θα έπρεπε να πιάνετε δουλειά. Κατά συνέπεια κάθεστε στο αυτοκίνητο σας για αν ακούσετε το τέλος, και πάτε στη δουλειά λίγα λεπτά αργότερα. 

Η εκπομπή που ακούτε στο ραδιόφωνο είναι η αιτία που καθυστερείτε στη δουλειά. Για αυτό μπορείτε να αλλάξετε. Μπορείτε να ακούσετε για παράδειγμα αργότερα την εκπομπή. 

Αγεφύρωτες σχέσεις, Βελτίωση σχέσεων< Δεξιότητες για τις σχέσεις

4. Για να αλλάξετε τη συμπεριφορά κάποιου αλλού, επιβραβεύστε τα θετικά και αγνοήστε τα αρνητικά 

Δεν έχουμε τον έλεγχο στη συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων. Ωστόσο, είναι πιθανό να επηρεάσουμε τη συμπεριφορά των άλλων. 

Ας υποθέσουμε ότι η 3 ετών κόρη σας έχει αποκτήσει την κακή συνήθεια να πειράζει τη μύτη της. Όπως οι περισσότεροι γονείς, το ένστικτο σας λέει να την τιμωρήσετε για τη συμπεριφορά της. Βέβαια, μπορείτε να της πείτε πόσο αηδιαστική είναι αυτή η συνήθεια ή να της πάρετε το αγαπημένο της παιχνίδι αν το ξανακάνει. Σε κάθε περίπτωση βασίζεστε στο φόβο, για να την παρακινήσετε να σταματήσει. 

Όμως, αυτή δεν είναι και πολύ αποτελεσματική στρατηγική, επειδή κάθε φορά που συμβαίνει αυτό δίνετε στο παιδί σας αυτό που θέλει περισσότερο, την προσοχή σας. Πράγμα που σημαίνει ότι η δύναμη της τιμωρίας υπερισχύει από την θετική σας ενίσχυση για τη συμπεριφορά που εύχεστε να σταματήσει. 

Πολλές φορές είναι πιο αποτελεσματικό να αγνοείτε απλά την προβληματική συμπεριφορά και να επικεντρώνεστε στις καλές εναλλακτικές συμπεριφορές. 

Μπορείτε να προσπαθήσετε να ενθαρρύνετε και να ενισχύσετε μια καλύτερη εναλλακτική συμπεριφορά. Για παράδειγμα, κάθε φορά που η κόρη σας θέλει να πειράξει τη μύτη της, μπορεί να παίρνει ένα χαρτομάντηλο. Κάθε φορά που θα το κάνει μπορείτε να της τραγουδάτε, να χορεύετε για να ενισχύσετε αυτή την εναλλακτική συμπεριφορά. 

Δεύτερον, απλά αγνοήστε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά και σταματήστε να της δίνετε προσοχή. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο και να απαιτεί υπομονή. Αλλά αν προσπαθείτε να περιορίσετε μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά αυτό μπορεί να έχει ανεπιθύμητες επιδράσεις. Φυσικά, κάποιες ανεπιθύμητες συμπεριφορές είναι επικίνδυνες και πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρα όρια. 

Αυτό που χρειάζεται να έχετε στο μυαλό σας είναι να είστε θετικοί και να αποφεύγετε την κριτική και την αρνητικότητα. 

5. Οικειότητα 

Σαν ψυχοθεραπευτής έχω μάθει ότι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για να βοηθήσω τους θεραπευόμενοτς είναι η ευαλωτότητα. Μπορεί να μοιραστώ μια δική μου ιστορία για τις δικές μου δυσκολίες. Επιτρέπω στον εαυτό μου να συγκινηθεί αν ένας θεραπευόμενος μου λέει μια θλιβερή ιστορία που βίωσε. 

Η ευαλωτότητα, αν και είναι δύσκολη, έχει τη δύναμη να ενισχύει την εμπιστοσύνη, την οικειότητα σε μια σχέση. Έτσι, ο θεραπευόμενος νιώθει πιο άνετα να μοιραστεί τον πόνο του και να μην υποφέρει σιωπηλά μόνος του. 

Σε κάθε σχέση είναι ανάγκη να υπάρχει ευαλωτότητα. 

Ένα συχνό θέμα στα παντρεμένα ζευγάρια, για παράδειγμα, είναι ότι έχουν χάσει την αίσθηση της οικειότητας και της σύνδεσης με τα χρόνια. Υπάρχει λιγότερο πάθος στο γάμο, όχι και πολύς ενθουσιασμός, η ερωτική ζωή έχει προβλήματα και γενικά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. 

Το κλειδί για την αναζωογόνηση της σχέσης είναι η ευαλωτότητα. Η ευαλωτότητα, είναι η προθυμία να μοιραστούμε τον πόνο, τις δυσκολίες, τις ελπίδες και τα όνειρα με ειλικρινή τροπο, και αυτό αμέσως ενισχύει την βαθιά σύνδεση και την οικειότητα. Μαζί με την οικειότητα έρχονται μαζί το πάθος, ο ενθουσιασμός, η επιθυμία, η σύνδεση, το χιούμορ. 

Φυσικά, δεν είναι εύκολο να είναι κάποιος ευάλωτος, και να ανοίγεται. Μπορεί το άλλο άτομο να μην καταλάβει ή να το χρησιμοποιήσει αυτό για να σας πληγώσει. Ή μπορεί να αισθανθεί άβολα. Είναι λογικό να φοβάστε και να είστε διστακτικοί. Αλλά αν το άτομο που έχετε απέναντι σας το εμπιστεύεστε, και η σχέση σας είναι πολύτιμη, η ευαλωτότητα είναι το κλειδί για να δώσετε νέα ζωή  στη σχέση σας. 

Η ευαλωτότητα είναι μια πολύτιμη δεξιότητα που μπορείτε να εξασκήσετε με τον καιρό και βοηθά στην ανακούφιση του άγχους. 

Βελτίωση των σχέσεων

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη συμπεριφορά σας και να αποκτήσετε πολύτιμες δεξιότητες για την βελτίωση των σχέσεων σας.

Κατηγορία: