Η ανυπομονησία είναι πολλές φορές έντονη στη ζωή μας, ιδίως στην σύγχρονη εποχή. Υπάρχουν συνήθειες που έχουν δημιουργηθεί με την πάροδο του χρόνου και αντιδρούμε με ανυπομονησία σε φίλους, στους γονείς και στα παιδιά ακόμη και αν δρουν σύμφωνα με τις προσδοκίες μας. Όχι μόνο γινόμαστε υπερβολικά ανυπόμονοι, αλλά ο τρόπος που αντιδρούμε καταστρέφει τις σχέσεις και την υγεία μας.
Η υπομονή δεν είναι μονάχα η ικανότητα να περιμένουμε, αλλά είναι και ο τρόπος που δρούμε όταν περιμένουμε.
Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να καταπιέσουν την ανυπομονησία τους. Την κλείνουν βαθιά μέσα τους μαζί με άλλα συναισθήματα που δεν θέλουν να δείξουν. Τελικά, το ποτήρι ξεχειλίζει. Η ανυπομονησία αυξάνεται. Η αναπνοή γίνεται έντονη, ο ρυθμός της καρδιάς και η αρτηριακή πίεση αυξάνονται. Το πρόσωπο κοκκινίζει, οι σκέψεις περιορίζονται. Οι αντιδράσεις σας μπορεί να κυμανθούν από ασεβή παρέμβαση ή κυνική παρατήρηση μέχρι ξεσπάσματα θυμού.
Η επίδραση των αντιδράσεων σας καταστρέφουν την εμπιστοσύνη στις σχέσεις σας. Επίσης, μόλις αντιδράσετε, ο αναλυτικός εγκέφαλος κινείται προς τη δράση, και σας δίνει μια δικαιολογία για τη συμπεριφορά σας, έτσι σκέφτεστε , “Γιατί δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους; Είναι ανάγκη να τους βοηθήσω για να κάνουν όσα πρέπει; Υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα να κάνω.” Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται υπερβολικά για ασήμαντες λεπτομέρειες. Αντιδράτε με συναισθήματα και στη συνέχεια κρίνετε ορθολογικά τη συμπεριφορά σας.
Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την ανυπομονησία σας που μεγαλώνει και σας απομακρύνει από την ευθύνη της διαχείρισης του εαυτού σας και των σχέσεων σας. Ίσως να μην μπορείτε να σταματήσετε να νιώθετε ανυπομονησία, αλλά μπορείτε να την παρατηρήσετε και να επιλέξετε τι θα κάνετε μετά. Με εξάσκηση, μπορείτε να μειώσετε το εύρος των αντιδράσεων σας.
Κάθε φορά που ένας έφηβος, ένας συνεργάτης ή η κίνηση στο δρόμο σας εκνευρίζουν, αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά νοσήματα. Τα επαναλαμβανόμενα ξεσπάσματα ανυπομονησίας και θυμού αποτελούν μία πίεση για το καρδιαγγειακό σας σύστημα, το πεπτικό σύστημα, το ανοσοποιητικό επηρεάζοντας την υγεία και την ευεξία σας. Η ανυπομονησία είναι επιβλαβής βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να συγκρατήσετε την ανυπομονησία σας και να ζήσετε καλύτερα.
Πολλές φορές οι γονείς λένε στα παιδιά τους να έχουν υπομονή και να μην βιάζονται. Και ενώ συνήθως τα παιδιά δυσανασχετούν και παραβλέπουν αυτή τη συμβουλή έρχεται η στιγμή που τελικά την ακούνε. Έρχεται εκείνη η στιγμή που αναρωτιούνται “γιατί πάντα τρέχω;” Όλοι μας τρέχουμε, αλλά πολλές φορές το κάνουμε χωρίς λόγο και έτσι καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να ρίξουμε τους ρυθμούς μας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε την υπομονή σας και να απολαμβάνετε την κάθε στιγμή:
Πρέπει συνειδητά να αντισταθείτε στις ανυπόμονες παρορμήσεις σας. Αναγνωρίστε τα σημάδια της ανυπομονησίας και πάρτε λίγο χρόνο. Όλοι είμαστε ανυπόμονοι. Αυτή είναι η πραγματικότητα στη δουλειά, στο σπίτι και στη ζωή. Αναγνωρίστε τις ενδείξεις της ανυπομονησίας σας (ταχυπαλμία, κοκκίνισμα στο πρόσωπο, δυνατότερη φωνή κλπ). Όταν αντιληφθείτε κάποιο σημάδι, σταματήστε να αντιδράτε ή να μιλάτε, πάρτε μια ανάσα και δείτε βαθιά μέσα σας πως νιώθετε. Σκεφτείτε τις επόμενες κινήσεις σας ή τις λέξεις που θα πείτε. Μπορεί να είναι περίεργο στην αρχή αλλά τελικά αξίζει γιατί δεν θα πείτε πράγματα για τα οποία θα μετανιώσετε αργότερα.
Πρέπει να ρωτήσετε τον εαυτό σας γιατί βιάζεται. Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να τρέχει για κάτι πάρτε ένα λεπτό και αναρωτηθείτε γιατί τρέχετε. Ίσως να πρέπει να φτάσετε κάπου μέσα σε λίγα λεπτά. Αλλά συχνά, τρέχετε χωρίς να το καταλαβαίνετε: όλα όσα προσπαθείτε να ολοκληρώσετε δεν είναι τόσο επείγοντα όσο νομίζετε. Αν γνωρίζετε συνειδητά γιατί τρέχετε, μπορείτε να δείτε αν είναι ανάγκη να τρέχετε ή αν μπορείτε να ηρεμήσετε.
Σταματήστε να αναλαμβάνετε περισσότερα από όσα μπορείτε να διαχειριστείτε. Συχνά, γινόμαστε ανυπόμονοι και τρέχουμε όταν νιώθουμε ότι έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε ταυτόχρονα. Είτε πρόκειται για συνεδριάσεις είτε για υποχρεώσεις στη ζωή σας, όταν αναλαμβάνετε πολλά βάζετε εμπόδιο στην ικανότητά σας να ζήσετε τη στιγμή και αυξάνετε την ανυπομονησία. Μάθετε να λέτε “όχι” και/ή προγραμματίστε λιγότερα πράγματα, βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας και αυτό θα σας κάνει να νιώθετε πιο ήρεμοι.
Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε να καταφέρετε να ελέγξετε την ανυπομονησία και το θυμό σας, μπορείτε να καλλιεργήσετε την υπομονή σας. Εξαιρετική βοήθεια παράλληλα με την ψυχοθεραπεία, προσφέρει η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το EMDR (.