Κάνε το Τεστ
Η απόρριψη στην παιδική ηλικία επηρεάζει την ενήλικη ζωή;

Η απόρριψη στην παιδική ηλικία επηρεάζει την ενήλικη ζωή

Απόρριψη στην Παιδική Ηλικία

Η παιδική ηλικία μας συντροφεύει για πάντα. Όσα βιώνουμε ως παιδιά μπορεί να επηρεάσουν την ενήλικη ζωή μας, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι. Όταν είστε αποδέκτης συστηματικής απόρριψης από τους γονείς σας ή τους συμμαθητές, οι συνέπειες μπορεί να εμφανιστούν αργότερα στη ζωή σας.

Μέχρι να γίνει το ασυνείδητο συνειδητό, θα κατευθύνει τη ζωή μας και θα το αποκαλούμε μοίρα. Καρλ Γιουνγκ

Όταν έχετε βιώσει έντονη απόρριψη στο παρελθόν, ίσως να αρχίσετε να πιστεύετε ότι δεν αξίζετε την αγάπη. Πολύ συχνά οι άνθρωποι δεν κατανοούν συνειδητά αυτές τις βαθιές αρνητικές πεποιθήσεις. Αλλά αν ρίξετε μια προσεκτική ματιά στη συμπεριφορά σας, στις σκέψεις σας και στις σχέσεις σας, ίσως να μπορέσετε να τις εντοπίσετε στην παιδική σας ηλικία. Συχνά λοιπόν, όταν έχουμε βιώσει βαθιά απόρριψη στην παιδική μας ηλικία, αναπτύσσουμε πεποιθήσεις σχετικά με το ότι δεν αξίζουμε την αγάπη ως ένα τρόπο να κατανοήσουμε το γεγονός ότι οι γονείς μας, για παράδειγμα, που θα έπρεπε να μας έχουν αποδεχτεί και να μας δείχνουν αγάπη, δεν το έκαναν.

Παρακάτω ακολουθούν κάποια σημάδια που δείχνουν ότι η απόρριψη στην παιδική σας ηλικία σας έχει επηρεάσει στην ενήλικη ζωή.

1. Κάνετε εύκολα αρνητικές υποθέσεις για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς

Οι αυτόματες σκέψεις παρέχουν πολλές πληροφορίες για τις πεποιθήσεις για τον εαυτό σας που προέρχονται από την παιδική σας ηλικία. Αυτά είναι τα πράγματα που λέμε στον εαυτό μας για τον εαυτό μας και τον κόσμο. Για παράδειγμα, αν συναντήσετε κάποιον για πρώτη φορά και αμέσως αναρωτηθείτε γιατί θέλει να σας γνωρίσει, αυτή είναι μια αυτόματη σκέψη. Αν κάνετε αρνητικές υποθέσεις για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς ή ποια είναι τα κίνητρά τους, η απόρριψη στην παιδική σας ηλικία ίσως να σας επηρεάζει, και αν αυτό είναι θέμα καλό είναι να ζητήσετε τη βοήθεια ενός έμπειρου ψυχοθεραπευτή.

2. Είστε επιφυλακτικοί με τους ανθρώπους γύρω σας

Η αποφευκτική συμπεριφορά είναι ένα ακόμη σημάδι της απόρριψης που σας επηρεάζει. Για παράδειγμα, ίσως να πιάνετε τον εαυτό σας να απορρίπτει προσκλήσεις για έξοδο με κάποιον που ενδιαφέρεται για εσάς ή να δυσκολεύεστε να αφήσετε τους ανθρώπους γύρω σας να σας πλησιάσουν, ακόμη και αυτούς που θεωρείτε φίλους σας. Μπορεί να λειτουργείτε κάτω από την ασυνείδητη πεποίθηση ότι αν οι γύρω σας δεν σας ξέρουν καλά, δεν θα γνωρίζουν ότι δεν είστε αξιαγάπητοι. Ή να αποφεύγετε τις στενές σχέσεις για να προστατέψετε τον εαυτό σας από την απόρριψη.

3. Δύσκολα συμβιβάζεστε

Αν έχετε αντιμετωπίσει την απόρριψη ως παιδί, ίσως να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να είστε ποτέ ειλικρινά ο εαυτός σας. Εξαιτίας αυτού, ίσως να έχετε μάθει να βασίζεστε μόνο στον εαυτό σας και όχι στους άλλους. Ίσως να μην δίνετε σημασία στο τι σκέφτονται οι άλλοι, κάνοντας μια βασική δεξιότητα των ενηλίκων, το συμβιβασμό, πολύ δύσκολη διαδικασία.

Η απόρριψη στην παιδική ηλικία επηρεάζει την ενήλικη ζωή;

4. Θέλετε να ευχαριστείτε τους άλλους

Συχνά οι δεξιότητες που αποκτούμε στην πρώιμη ζωή μας συνοδεύουν και στην ενήλικη ζωή. Αν προσπαθείτε να είστε βοηθός ή φροντιστής για να κερδίσετε την αγάπη των γονιών σας ή την προσοχή τους στην παιδική ηλικία, αυτό μπορεί να συνεχιστεί και στις σχέσεις σας στην ενήλικη ζωή. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, έτσι αυτό δεν ισχύει για όλους. Αλλά αν νιώθετε ότι οι γονείς σας δεν ήταν πάντα εκεί για να σας φροντίσουν ή αν έχετε βιώσει βαθιά απόρριψη από τους συμμαθητές σας, αυτό μπορεί να σας επηρεάσει όπως ένα διαπροσωπικό τραύμα. Έτσι εάν σαν παιδί καταβάλλατε επιπλέον προσπάθεια για να σας προσέξουν με θετικό τρόπο, ίσως να έχετε την τάση να ευχαριστείτε τους άλλους στην ενήλικη ζωή σας.

5. Δυσκολεύεστε να εμπιστευθείτε τα συναισθήματα σας στους άλλους

Αν έχετε βιώσει την απόρριψη από τους γονείς σας (ή κάποιους άλλους σημαντικούς φροντιστές) είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη ανασφαλούς σύνδεσης. Όταν ένα παιδί νιώθει ότι οι γονείς του δεν ενδιαφέρονται για αυτό, θα μάθει να μην εμπιστεύεται σε κανένα τις συναισθηματικές του ανάγκες. Έτσι ως ενήλικας , ίσως να δυσκολεύεται να μοιραστεί τα συναισθήματά του με το σύντροφο του.  Πολύ συχνά, δεν κατανοεί τα συναισθήματά του, έτσι τείνει να τα καταστέλλει ασυνείδητα.  Η αναγνώριση των συναισθημάτων κάνει το άτομο να νιώθει άβολα και για αυτό προσπαθεί να τα αποφύγει.

Αν είστε σε μια σχέση, το να είστε ανοιχτοί με το σύντροφό σας και τον αφήνετε να γνωρίζει ότι έχετε ανάγκη επιπλέον επιβεβαίωσης κάποιες φορές, είναι πολύ σημαντικό.

6. Νιώθετε ότι δεν είστε ποτέ αρκετά καλοί

Όταν νιώθετε την απόρριψη ως παιδί συχνά αυτό οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και αμφιβολίες για τον εαυτό. Επίσης μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αυτοπεποίθηση καθώς δυσκολεύει την διατήρηση της ασφάλειας στις σχέσεις. Αν έχετε βιώσει την απόρριψη από τους γονείς σας ή τους συμμαθητές σας στην παιδική σας ηλικία, ίσως να ανησυχείτε μήπως ο σύντροφός σας αφήσει. Επίσης έχετε συναισθήματα ότι δεν είστε αρκετά καλοί για αυτούς.

7. Δυσκολεύεστε να δώσετε και να δείξετε αγάπη

Αν ένα παιδί έχει νιώσει την απόρριψη των γονιών του, αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στις σχέσεις στην ενήλικη ζωή του. Για παράδειγμα, μερικοί γονείς επίτηδες απομακρύνουν τα παιδιά τους αν δεν ήθελαν ποτέ να αναλάβουν τις ευθύνες ενός γονέα. Για άλλους, μπορεί να συμβαίνει ακούσια ως αποτέλεσμα του τρόπου που αυτοί μεγάλωσαν. Δεν είναι ικανοί να δώσουν αγάπη και στοργή με τρόπο υποστηρικτικό προς το παιδί. Έτσι ένα παιδί που βιώνει έλλειψη αγάπης και φροντίδας ίσως να δυσκολεύεται να τα δώσει ως ενήλικας.

Μπορείτε να ξεπεράσετε τις ανασφάλειες

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να ξεπεράσετε κάθε μορφή ανασφάλειας που προέρχεται από την παιδική σας ηλικία. Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας, και συμπληρωματικά του EMDR και της ομοιοπαθητικής, μπορείτε να επουλώσετε τις συναισθηματικές σας πληγές από το παρελθόν ώστε να προχωρήσετε μπροστά πιο υγιείς και ευτυχισμένοι.