Η μεταμορφωτική εμπειρία της εγκυμοσύνης
Η εγκυμοσύνη είναι μια μεταμορφωτική εμπειρία για τις γυναίκες. Η ιδέα ότι ένας άνθρωπος μεγαλώνει μέσα στο σώμα τους για εννέα μήνες είναι ένα μοναδικό συναίσθημα που μόνο οι γυναίκες μπορούν να νιώσουν. Είναι δύσκολο να περιγράψει κάποιος την εγκυμοσύνη με λόγια.
Το θαύμα της εγκυμοσύνης είναι μια τεράστια φυσιολογική, κοινωνική και ψυχολογική αλλαγή για τις γυναίκες. Το πως μια γυναίκα θα προσαρμοστεί στις αλλαγές αυτή την περίοδο της ζωής της επηρεάζει την ψυχική της υγεία.
Παράγοντες που επηρεάζουν τη μετάβαση στη μητρότητα
Η μετάβαση στη μητρότητα ξεκινά προγεννητικά και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως οι συνθήκες ζωής των γονιών, το κοινωνικό περιβάλλον, και οι συνθήκες της σύλληψης. Επίσης, επηρεάζεται από την υποστήριξη που έχει μια γυναίκα από το σύντροφο και την οικογένεια της, όπως επίσης από την υγεία της μητέρας και του αγέννητου μωρού. Αν μια μητέρα έχει βιώσει εμπειρίες όπως τα θέματα ψυχικής υγείας, η απώλεια ή ένα ψυχικό τραύμα, τότε μπορεί να εμφανιστούν εμπόδια στη μετάβαση αυτή.
Η περιγεννητική περίοδος είναι μια στιγμή τεράστιων αλλαγών και μια μεγάλη ευκαιρία. Είναι επίσης, μια περίοδος στην οποία οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν θέματα ψυχικής υγείας. Η ψυχοθεραπεία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη στήριξη των γυναικών. Φυσικά, δεν εμφανίζουν όλες οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη θέματα ψυχικής υγείας, αλλά είναι σημαντικό να έχουν την κατάλληλη στήριξη.
Ποια είναι τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης;
Τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης είναι διαφορετικά για κάθε γυναίκα. Πολλές γυναίκες νιώθουν ναυτία, κόπωση, ευαισθησία στο στήθος, δεν έχουν περίοδο.
Αν θέλετε να μάθετε αν είστε έγκυος ο πιο απλός τρόπος είναι να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης.
Κάποια από τα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:
- Πρωινή ναυτία, ή ναυτία όλη την ημέρα
- Κόπωση
- Κράμπες ή πονοκέφαλοι
- Ελαφριά αιμορραγία
- Λιγούρες
- Ευαισθησία στο στήθος
- Εναλλαγές στη διάθεση
- Ζαλάδα
- Καθυστέρηση στην περίοδο
Πώς νιώθει μια γυναίκα όσο το μωρό μεγαλώνει μέσα της;
Για πολλές γυναίκες τα συμπτώματα υποχωρούν καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη, αλλά αυτός δεν είναι πάντοτε ο κανόνας. Κάποιες φορές τα συμπτώματα παραμένουν και υποχωρούν μετά τη γέννηση.
Όταν μια γυναίκα κουβαλά ένα παιδί μέσα της, το σώμα της αντιδρά με συγκεκριμένους τρόπους. Τα συμπτώματα που μπορεί να έχει περιλαμβάνουν:
- Συχνοουρία
- Κόπωση και μυϊκοί πόνοι
- Ευερεθιστότητα εξαιτίας δυσκολίας στον ύπνο
- Εναλλαγές στη διάθεση λόγω των ορμονικών αλλαγών
- Δυσκοιλιότητα και άλλες στομαχικές διαταραχές
- Καούρα και πόνο στη μέση
Ποια είναι τα συναισθήματα που νιώθουν οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη;
Αν ρωτήσετε τις γυναίκες πως νιώθουν στην εγκυμοσύνη θα σας πούνε ότι είναι το πιο όμορφο πράγμα που έχουν βιώσει. Είναι μοναδικό το συναίσθημα να μεγαλώνει ένα μικρό πλάσμα μέσα στο σώμα τους.
Αλλά παρόλη την χαρά που φέρνει μια εγκυμοσύνη, είναι μια δύσκολη περίοδος, με πολλούς κινδύνους και πιθανές επιπλοκές, για αυτό οι γυναίκες πρέπει να φροντίζουν το μυαλό και το σώμα τους.
Πέρα από τις σωματικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη, μια γυναίκα βιώνει πολλές ψυχολογικές και συναισθηματικές προκλήσεις. Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλούν έντονες αλλαγές στη διάθεση και το άγχος να προκαλεί αναστάτωση. Αν και αυτές οι εναλλαγές στη διάθεση είναι φυσιολογικές, μπορεί να είναι περίεργες για κάποιον που δεν ξέρει πως νιώθει μια γυναίκα.
Μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη μπορεί να νιώθει:
- Αγχωμένη για τις προετοιμασίες που πρέπει να κάνει για το μωρό
- Κουρασμένη από τις αλλαγές στο σώμα της
- Να ανησυχεί για το μέλλον του μωρού, ειδικά αν η εγκυμοσύνη δεν ήταν στα σχέδια της
- Ότι δεν την καταλαβαίνει ο σύντροφος της
- Πανικό για τις αλλαγές στη ζωή της
- Κατάθλιψη για την κατάσταση
Η ψυχολογία των γυναικών στην εγκυμοσύνη
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μητέρα αρχίζει να φαντάζεται το μωρό που κουβαλά. Στην εγκυμοσύνη χτίζεται η προσκόλληση, καθώς είναι μια περίοδος προσμονής. Η μητέρα πρέπει επίσης να προσαρμοστεί στις αλλαγές στο σώμα της, στις σχέσεις και στην καριέρα της, καθώς προετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο το παιδί της, και αρχίζει να συμφιλιώνεται με τις θυσίες που απαιτεί η μητρότητα. Επίσης, η σχέση με το σύντροφο της αλλάζει.
Μια γυναίκα βιώνει έντονες σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές. Μπορεί να ανησυχεί και να νιώθει στρες για το ρόλο της μητρότητας.
Αν μια γυναίκα έχει βιώσει την απώλεια ενός μωρού πριν , αυτό επηρεάζει την προσαρμογή στην εγκυμοσύνη. Η απώλεια αυτή μπορεί να οφείλεται σε αποβολή, λήξη της εγκυμοσύνης για ιατρικούς λόγους, παρατεταμένη υπογονιμότητα. Οι γυναίκες σε αυτή την περίπτωση μπορεί να νιώθουν έντονο στρες, θυμό, ενοχές ή ντροπή. Φυσικά, η ψυχοθεραπεία έχει πολλά οφέλη για την επεξεργασία του πένθους.
Πρώτο τρίμηνο- προσαρμογή στην ιδέα της εγκυμοσύνης
Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι η περίοδος από τη στιγμή της σύλληψης μέχρι τις 12 εβδομάδες. Είναι μια περίοδος με έντονες ορμονικές και σωματικές αλλαγές, αλλά δεν υπάρχουν εξωτερικά σημάδια της εγκυμοσύνης. Αυτή την περίοδο, οι γυναίκες είναι πιθανό να νιώθουν κόπωση και ναυτία, πράγμα που μπορεί να επηρεάζει τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις. Όταν μια γυναίκα έχει συνεχώς ναυτία και κάνει εμετούς, είναι δύσκολο να νιώσει ενθουσιασμό για την εγκυμοσύνη, και μπορεί να αμφιβάλλει για το αν πρέπει να συνεχιστεί η εγκυμοσύνη.
Για τις γυναίκες που έχουν ιστορικό αποβολής, οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να εντείνουν το άγχος για το αν θα καταφέρουν να κρατήσουν το μωρό. Ο έλεγχος του μωρού μπορεί να προκαλεί άγχος για την υγεία και την ανάπτυξη του.
Δεύτερο τρίμηνο- το έμβρυο είναι μια ξεχωριστή οντότητα
Στη διάρκεια αυτής της φάσης, η μαμά νιώθει το μωρό να κινείται για πρώτη φορά, και αισθάνεται πιο άνετα ενώ συνεχίζει να φαντάζεται το μωρό. Γύρω στον 4ο και στον 7ο μήνα οι μαμάδες φαντάζονται έντονα το μωρό τους.
Τρίτο τρίμηνο- προετοιμασία για τον τοκετό
Στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες αρχίζουν να προετοιμάζονται για την άφιξη του μωρού και στρέφουν την προσοχή τους στον τοκετό, πράγμα που μπορεί να εντείνει το άγχος. Οι γυναίκες πρέπει να σκεφτούν πρακτικά θέματα για τον τοκετό. Σε αυτή τη φάση οι ανησυχίες για το αν θα πάει κάτι στραβά στον τοκετό είναι πιο έντονες.
Τοκετός
Είναι αδύνατο να περιγράψει κάποιος τα συναισθήματα που νιώθουν οι γυναίκες και οι άνδρες όταν γεννιέται το παιδί τους. Όλα όσα συμβαίνουν στη διάρκεια του τοκετού συμβάλλουν στη σχέση με το μωρό.
Ένας δύσκολος ή ένας τραυματικός τοκετός μπορεί να αφήσει μια μητέρα συναισθηματικά και σωματικά εξουθενωμένη. Αυτό μερικές φορές οδηγεί σε δυσκολίες στο θηλασμό, και στη σύνδεση μητέρας βρέφους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι 2-9% των γυναικών πληρούν τα κριτήρια του μετατραυματικού στρες μετά από τον τοκετό και αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 24-44% για τις μητέρες που τα μωρά τους μπαίνουν στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών.
Όταν ένα μωρό έρχεται πρόωρα στη ζωή, οι γονείς δεν είναι προετοιμασμένοι για αυτό και νιώθουν έντονο στρες για την υγεία του μωρού. Τα συναισθήματα ανησυχίας για την υγεία του μωρού ή τα συναισθήματα ενοχών που το μωρό γεννήθηκε πρόωρα επηρεάζει τη σχέση τους με το μωρό. Πολλές γυναίκες νιώθουν ότι αποτυγχάνουν να φροντίσουν τα μωρά τους. Σίγουρα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαία η ψυχολογική στήριξη των γονιών.
Θέματα προσκόλλησης κατά την μετάβαση στη μητρότητα
Τα θέματα προσκόλλησης μπορεί να εμφανιστούν κατά τη μετάβαση στη μητρότητα. Καθώς οι γονείς αρχίζουν να σκέφτονται τη σχέση με το μωρό, το δικό τους ιστορικό προσκόλλησης έρχεται στο προσκήνιο. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να εμφανιστούν θέματα στη σχέση των συντρόφων καθώς η προσοχή της μητέρας είναι στραμμένη στο βρέφος. Η ικανότητα της μητέρας να ανταποκρίνεται με ευαισθησία στο μωρό της είναι ο πυρήνας της ασφαλούς προσκόλλησης. Φυσικά, τα θέματα ψυχικής υγείας τη μητέρας επηρεάζουν τη σχέση της με το μωρό.
Κατά τη μετάβαση στη μητρότητα, η ταυτότητα μιας γυναίκας μετατοπίζεται από αυτή του παιδιού (εξάρτηση από τους γονείς) σε αυτή του γονέα (ευθύνη για το δικό της παιδί). Σε αυτή τη μετάβαση, μια γυναίκα σκέφτεται τη δική της σχέση με τη μητέρα της. Οι ανεπίλυτες απώλειες ή τα τραύματα μπορεί να περάσουν στα βρέφη μέσα από συγκεκριμένα μοτίβα αλληλεπίδρασης.
Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος με πολλές αλλαγές
Κάθε γυναίκα βιώνει την εγκυμοσύνη διαφορετικά και αντιμετωπίζει μοναδικές προκλήσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι οι γυναίκες να φροντίζουν τον εαυτό τους και τα συναισθήματα τους, να μην φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια όταν την έχουν ανάγκη.
Κάθε μέλλουσα μαμά που δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το άγχος καλό είναι να ξεκινά ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ώστε να είναι υγιής και αυτή και το μωρό της. Κάθε γυναίκα αξίζει να απολαύσει αυτή τη μοναδική στιγμή στη ζωή της.