Η κατάθλιψη με χαρακτηριστικά ψύχωσης παρατηρείται όταν κάποιος βιώνει και τα δύο, κατάθλιψη και ψύχωση. Η “ψύχωση” (ή αλλιώς “σχιζοφρένεια”) αναφέρεται σε αποκοπή από την πραγματικότητα και εκτός των παραληρητικών ιδεών, μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα παραισθήσεων ή ψευδαισθήσεων. Η μείζονα κατάθλιψη με ψυχωσικά στοιχεία αναφέρεται και ως “ψυχωσική κατάθλιψη”. Είναι μια σοβαρή ασθένεια που χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό της μείζονος κατάθλιψης και της ψύχωσης.
Υπολογίζεται ότι το 14%-18% των ατόμων με μείζονα κατάθλιψη εμφανίζουν ψυχωσικά στοιχεία και η επίπτωση αυτών (συχνότητα) αυξάνεται με την ηλικία. Αυτή η μορφή κατάθλιψης είναι υποδιαγνωσμένη και υποθεραπεύεται.
Η μείζονα κατάθλιψη είναι μια από τις πιο συχνές ψυχικές νόσους στην Αμερική. Το 4.3% των ενηλίκων Αμερικανών έχει βιώσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο μείζονος κατάθλιψης το 2016. Η κατάθλιψη με ψύχωση είναι μια κατάσταση στην οποία ένα άτομο το οποίο έχει κατάθλιψη και εμφανίζει πρόσθετα ψυχωσικά στοιχεία, δηλαδή παραληρητικές ιδέες και αποκόπτεται από την πραγματικότητα. Η μείζονα κατάθλιψη επηρεάζει την διάθεση, την συμπεριφορά και πολλές σωματικές λειτουργίες όπως ο ύπνος και η όρεξη.
Τα συμπτώματα της μείζονος κατάθλιψης περιλαμβάνουν:
Ψύχωση λοιπόν ουσιαστικά σημαίνει ότι ένα άτομο αισθάνεται αποκομμένο από την πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος εμφανίζει παραληρητικές ιδέες ή έχει βιώματα που δεν είναι πραγματικά, όπως οι παραισθήσεις και οι ψευδαισθήσεις. Η εμπειρία της ψύχωσης συνήθως είναι τρομακτική και να προκαλεί σύγχυση στο άτομο.
Τα συμπτώματα της ψύχωσης (ψυχωσική συνδρομή ή σχιζοφρένεια) περιλαμβάνουν:
Οι οδηγίες διάγνωσης κατηγοριοποιούν την κατάθλιψη με ψύχωση σαν μια υποκατηγορία της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής. Στο πεδίο της ψυχικής υγείας αποτελεί θέμα συνεχούς συζήτησης και εξέλιξης.
Ακόμα και οι ειδικοί ψυχικής υγείας μπορεί να κάνουν λανθασμένη διάγνωση της κατάθλιψης με χαρακτηριστικά ψύχωσης με άλλες διαταραχές. Αυτές οι άλλες νόσοι περιλαμβάνουν:
Μια λανθασμένη διάγνωση συχνά συμβαίνει εξαιτίας της έλλειψης αναγνώρισης των χαρακτηριστικών της ψύχωσης ή της μείζονος κατάθλιψης.
Ο ψυχίατρος είναι αυτός που θα διαγνώσει αν κάποιος έχει κατάθλιψη με ψύχωση. Ο ψυχίατρος θα κάνει τον απαραίτητο εργαστηριακό έλεγχο (εξετάσεις αίματος, μαγνητική εγκεφάλου, αξονική εγκεφάλου) για να αποκλειστούν άλλα νοσήματα. Επίσης θα συζητήσει τα συμπτώματα του ατόμου και το ιατρικό ιστορικό. Αν το άτομο έχει οικογενειακό ιστορικό διπολικής διαταραχής, ο γιατρός θα εξετάσει αν τα ψυχωσικά στοιχεία είναι στο πλαίσιο ενός μανιακού επεισοδίου.
Για να διαγνωστεί ένα άτομο με μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο, πρέπει να ισχύουν τουλάχιστον πέντε από τα ακόλουθα συμπτώματα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες: .
Για να διαγνωστεί η κατάθλιψη με χαρακτηριστικά ψύχωσης, ένα άτομο πρέπει να εμφανίζει συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης, καθώς και συμπτώματα ψύχωσης, όπως :
Η απάντηση είναι: το συντομότερο δυνατό. Η κατάθλιψη με ψύχωση είναι μια πολύ σοβαρή ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση. Σαν αποτέλεσμα της ψύχωσης, ο κίνδυνος της αυτοκτονίας αυξάνεται σε άτομα με κατάθλιψη και ψύχωση, συγκριτικά με τους ανθρώπους που έχουν μη ψυχωσική κατάθλιψη.
Αν κάποιο άτομο νιώθει ή γνωρίζει κάποιον που βιώνει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν, πρέπει να μιλήσει σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας άμεσα.