Κάνε το Τεστ
Νέα φάρμακα για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, OCD, IΨΔ, Νέα φάρμακα, Νέες θεραπείες, Ανθεκτική, Τροριλουζόλη, Βιτοπερτίνη, Troriluzole, Bitopertin

Νέα φάρμακα για την Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Νέα φάρμακα και θεραπείες για την Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Ενώ τα αντικαταθλιπτικά SSRI παραμένουν τα φάρμακα επιλογής για την θεραπεία της ΙδεοΨυχαναγκαστικής Διαταραχής (ΙΨΔ) σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία (κυρίως τη CBT), υπάρχει συνεχής έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων που δεν στοχεύουν στη σεροτονίνη, αλλά σε διαφορετικά συστήματα νευροδιαβιβαστών, όπως το γλουταμικό, και η φλεγμονή στον εγκέφαλο, σε μια προσπάθεια να παρέχουν εναλλακτικά επιλογές θεραπείας για ασθενείς με ανθεκτική ΙΨΔ.

Ανθεκτική στη θεραπεία ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Παράγοντες που συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα στη θεραπεία περιλαμβάνουν τη σοβαρότητα και την ηλικία έναρξης της ΙΨΔ, τις ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων, προβλήματα συμμόρφωσης και την παρουσία και άλλων ψυχιατρικών διαταραχών.

Στις περιπτώσεις που τα πιο ελαφριά SSRI δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, κανείς μπορεί να δοκιμάσει τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (TCA) όπως η κλομιπραμίνη (Anafranil).

Νέα φάρμακα για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Τα νεότερα φάρμακα για την ΙΨΔ περιλαμβάνουν ουσίες που ακόμα βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές:

  • τροριλουζόλη (troriluzole, αναμένεται να κυκλοφορίσει εμπορικά το 2027) που μπορεί να βοηθήσει ως συμπληρωματικός-ενισχυτικός παράγοντας της θεραπείας. Το troriluzole (BHV-4157) είναι μια τροποποιημένη έκδοση του φαρμάκου ριλουζόλη, η οποία είναι εγκεκριμένη από τον FDA (αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων) για την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η τροριλουζόλη θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως θεραπεία για την ΙΨΔ.
  • ραπαστινέλη (rapastinel), ένα φάρμακο που μελετάται για την κατάθλιψη και το OCD.
  • βιτοπερτίνη (bitopertin): μελετάται επί του παρόντος για τη θεραπεία της ανθεκτικής ΙΨΔ. Αρχικά αναπτύχθηκε ως μια νέα θεραπεία για τη σχιζοφρένεια, αλλά τώρα διερευνάται για την ΙΨΔ.

Άλλα φάρμακα υπό έρευνα για την ανθεκτική ΙΨΔ περιλαμβάνουν:

  • Η μεμαντίνη, ένας ρυθμιστής γλουταμικού, ο οποίος έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ΙΨΔ όταν χρησιμοποιείται συμπληρωματικά με SSRI ως θεραπεία ενίσχυσης.
  • Το riluzole, ένας άλλος αναστολέας γλουταμικού, ο οποίος έχει επίσης αποδείξει κάποιο όφελος για τους ανθεκτικούς στη θεραπεία ασθενείς με ΙΨΔ.
  • Η σελεκοξίμπη, ένα μη-στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ), το οποίο έχει βρεθεί ότι μειώνει σημαντικά τις ιδεοληψίες και τα ψυχαναγκαστικά συμπτώματα όταν χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα στην τυπική θεραπεία της ΙΨΔ.
  • Η ονδανσετρόνη, ένας ανταγωνιστής των υποδοχέων σεροτονίνης, που έχει δείξει δυνατότητες ως ενισχυτική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ΙΨΔ όταν συνδυάζεται με φλουβοξαμίνη.

Νευροψυχιατρικές μεθόδοι

Τα τελευταία χρόνια διερευνούνται θεραπείες που χρησιμοποιούν μαγνητικά πεδία όπως ο διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός (rTMS) ή ηλεκτρικά πεδία (όπως το tDCS) για τη θεραπεία ανθεκτικών στη φαρμακοθεραπεία ψυχιατρικών νοσημάτων, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Ωστόσο πρέπει κανείς να θυμάται ότι το rTMS είναι μια θεραπεία με:

  • μεγάλο οικονομικό κόστος
  • με αμφίβολα αποτελέσματα και χωρίς να αποτρέπουν την πιθανότητα υποτροπής
  • απαιτεί πολύ μεγάλη εμπειρία, γιατί πολύ μικρές διαφορές στην τοποθέτηση του πηνίου μειώνουν εξαιρετικά τα αποτελέσματα.

Εικονική πραγματικότητα

Η εικονική πραγματικότητα (virtual reality therapy) έχει χρησιμοποιηθεί αντί της κλασσικής θεραπείας με έκθεση στη θεραπεία της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, κυρίως σε ασθενείς με ιδεοληψίες μόλυνσης.

Θεραπεία ανθεκτικής ΙΨΔ

Απαιτούνται νέα φάρμακα, μέθοδοι και αποτελεσματικές στρατηγικές ενίσχυσης για την θεραπείας της ανθεκτικής ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ασθενείς των οποίων η ΙΨΔ δεν ανταποκρίνεται στις τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές.