Κάνε το Τεστ
πένθος. απώλεια, θλίψη, ψυχοθεραπεία

Απώλεια, Πένθος και Θλίψη : Αντιμετώπιση μέσω της ψυχοθεραπείας

Απώλεια, Πένθος, Θλίψη

Είναι πολύ σοκαριστικό κάποιος να χάνει ένα αγαπημένο του πρόσωπο, είτε από μια νόσου τελικού σταδίου, είτε ξαφνικά και απροσδόκητα. Το θέμα του θανάτου κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν πολύ άβολα, και το αποφεύγουν στις συζητήσεις. Είναι ένα θέμα ʺταμπούʺ, που ακόμη και στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, οι γιατροί νιώθουν άβολα όταν συζητούν με τις οικογένειες για τον θάνατο ενός αγαπημένου τους. Έχοντας δουλέψει στα νοσοκομεία για αρκετά χρόνια, ξέρω πόσο τρομακτικό και συγκλονιστικό μπορεί να είναι για κάποιον άνθρωπο να μπορέσει να διαχειριστεί την απειλή μιας πιθανής απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου. Δεν φαίνεται να έχει σημασία αν ο αγαπημένος άνθρωπος σας φύγει ξαφνικά ή αν είχατε το χρόνο να προετοιμαστείτε για το θάνατό του, η απώλεια ή η αναμενόμενη απώλεια πάντα αφήνει τα μέλη της οικογένειας να αισθάνονται πληγωμένα και μουδιασμένα. Συχνά υπάρχει πανικός και κατακλυσμιαίο άγχος, και αυτή η αβεβαιότητα δημιουργεί τεράστια ένταση μέσα και μεταξύ των μελών της οικογένειας. Συχνά μια οικογένεια καλείται να πάρει δύσκολες ιατρικές αποφάσεις για ένα αγαπημένο πρόσωπο που δεν μπορεί να μιλήσει για τον εαυτό του, και αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη αναταραχή και αναστατώνει τα συναισθήματα και τις ανεπίλυτες διαφορές στην οικογένεια.Ο θάνατος φέρνει στην επιφάνεια τις βαθύτερες συγκρούσεις.

 Ένας θάνατος είναι πάντα σκληρός, όσο προετοιμασμένος και αν νομίζει ότι είναι κανείς για αυτό.

Οι συνέπειες στους φροντιστές

Όταν ένα μέλος της οικογένειας αναλαμβάνει τη φροντίδα ενός αγαπημένου ατόμου που πεθαίνει, υπάρχει μια μεγάλη συναισθηματική επένδυση. Αυτή η εμπειρία μπορεί να σας αποστραγγίσει συναισθηματικά αν δεν λάβετε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να φροντίζετε τον εαυτό σας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρόνιας φροντίδας. Οι φροντιστές μπορεί να αναλωθούν σε μεγάλο βαθμό και αυτό να αλλάξει ολοκληρωτικά τη ζωή τους. Μετά από το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου που ήταν άρρωστο για μεγάλο χρονικό διάστημα, το πρόσωπο που τον φρόντιζε δυσκολεύεται στο να βρει ξανά τη ζωή του και να συνεχίσει να ζει κανονικά.

Τα μέλη της οικογένειας συνήθως νιώθουν ιδιαίτερα άβολα να συζητούν για το θάνατο του αγαπημένου τους προσώπου και συχνά αποφεύγουν αυτή την συζήτηση. Αυτές είναι επώδυνες και προσωπικές εμπειρίες, τόσο για αυτούς που πεθαίνουν όσο και για αυτούς που τους φρόντιζαν. Ο θάνατος επηρεάζει κάθε άτομο που εμπλέκεται στη διαδικασία, με πολλούς τρόπους: ψυχολογικά, σωματικά, πνευματικά και οικονομικά.

Ο θάνατος φέρνει επώδυνη θλίψη. Αν νιώθετε συγκίνηση και βαθιά αναστάτωση για την οριστικότητα του θανάτου, η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να βάλετε λόγια στα συναισθήματα,στη θλίψη και στον πόνο, και να αποδεχτείτε τελικά την απώλεια.

Ψυχοθεραπεία για την απώλεια και το πένθος

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χάσετε ανθρώπους από τη ζωή σας, όπως ο χωρισμός, το διαζύγιο, μια ασθένεια, ο θάνατος, ακόμα και μια μετακόμιση ή μετανάστευση. Όλα αυτά μας κάνουν να νιώθουμε ότι έχουμε χάσει ένα κομμάτι του εαυτού μας ή ότι η ζωή δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια. Αν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε την απώλεια ενός αγαπημένου σας και βιώνετε πόνο που σας κάνει να σκέφτεστε ότι δεν μπορείτε να το ξεπεράσετε μόνοι σας, μπορείτε να κάνετε ψυχοθεραπεία για να επεξεργαστείτε τον πόνο σας, ώστε να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την εμπειρία και να προχωρήσετε στη ζωή σας.

Απώλεια, Πένθος και Θλίψη

Μια απώλεια μπορεί να είναι ξαφνική, τρομακτική, σοκαριστική ή αργή και επώδυνη. Πολλοί από εμάς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ανεπίλυτες απώλειες από το παρελθόν ή το παρόν. Μπορεί να βιώσουμε την απώλεια στη μετάβαση στα διάφορα στάδια της ζωής μας και καθώς η ζωή ξεδιπλώνεται με τρόπο που διαφέρει από τις προσδοκίες μας. Μερικές εμπειρίες απώλειας είναι ένας χωρισμός, ένα διαζύγιο ή ένας θάνατος. Η απώλεια ίσως να εμφανίζεται σε εσάς σαν τα ανεκπλήρωτα όνειρα ή τους στόχους που δεν υλοποιήθηκαν, όπως οι μη πραγματοποιήσιμες ελπίδες για την απόκτηση ενός παιδιού ή την υιοθεσία. Μπορεί να αισθάνεστε θλίψη καθώς μεγαλώνετε και να αισθανθείτε την έκπτωση των σωματικών ή πνευματικών σας ικανοτήτων και της υγείας σας, και να αντιμετωπίζετε τις αλλαγές στους ρόλους ή στην ταυτότητά σας. Τα συναισθήματα που συνδέονται με την απώλεια, όταν παραμείνουν χωρίς επεξεργασία και ανεπίλυτα, μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος και κατάθλιψη.

Η εμπειρία της απώλειας μπορεί να εκφράζεται με πολλούς τρόπους:

  • Καταθλιπτική ή ανήσυχη διάθεση
  • Χαμηλό ή καθόλου κίνητρο για ζωή
  • Κατάσταση απελπισίας, πένθους, θυμού ή άγχους
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση ή στη μνήμη
  • Αϋπνία και άλλες διαταραχές ύπνου

Διαχείριση της απώλειας με την ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το πένθος και την απώλεια και οι προσεγγίσεις που θα χρησιμοποιήσει εξαρτώνται από την δική σας εμπειρία και την προσωπική σας αντίδραση σε αυτό. Κάποιες απώλειες είναι ουσιαστικές, όπως η απώλεια ενός συντρόφου, ενός μέλους της οικογένειας, ενός φίλου, ίσως να έχετε χάσει τη δουλειά σας ή το σπίτι σας. Ο πόνος που βιώνετε μπορεί να είναι έντονος και προφανώς να πενθείτε. Άλλες απώλειες είναι λιγότερο χειροπιαστές, όπως η αλλαγή ταυτότητας, η απώλεια της ουσίας στη ζωή σας ή έλλειψη αισιοδοξίας. Ο ψυχοθεραπευτής σας θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε και να δουλέψετε όσα έχετε μέσα σας, πάντα σε αρμονία με τη φύση της απώλειας και τι σημαίνει αυτό για εσάς.

Με τη συζήτηση με έναν ψυχοθεραπευτή για την απώλεια και το πένθος θα μπορέσετε:

  • Να έχετε το χρόνο για να μιλήσετε για την απώλειά σας και το πώς σας αυτή έχει επηρεάσει.
  • Να εξερευνήσετε την επίδραση της απώλειας στα συναισθήματα, τους φόβους σας, την αγωνία, τις σκέψεις και τις αντιλήψεις σας.
  • Να αναγνωρίσετε τη συναισθηματική σας απόκριση,όπως το μούδιασμα, την άρνηση, τη μετάνοια και το θυμό σχετικά με την απώλεια.
  • Να εξετάσετε πως το προσωπικό σας ιστορικό έχει διαμορφώσει την εμπειρία της απώλειας.
  • Να χρησιμοποιήσετε τις εσωτερικές σας δυνάμεις για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να ανταπεξέλθει, να θρηνήσει και να προχωρήσει.
  • Να βοηθήσετε τον εαυτό σας να ανακάμψει,τόσο σε προσωπικό, σχεσιακό και επαγγελματικό επίπεδο.

Θεραπεία με EMDR και ομοιοπαθητική

Ειδικές ψυχοθεραπευτικές τεχνικές όπως το EMDR, και η παράλληλη στήριξη με ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ επιταχύνουν πάρα πολύ την επούλωση των ψυχικών τραυμάτων που δημιουργούνται από μία απώλεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μέσα σε ένα διάστημα 2 μηνών με λίγες συνεδρίες (4-5), μπορεί να λυθούν συναισθηματικά προβλήματα και πληγές που έχουν ταλαιπωρήσει τους ανθρώπους για χρόνια.