Κάνε το Τεστ
θυμός για τη μητέρα, απόμακρη μητέρα, τοξική μητέρα, επιδράσεις μητέρας στα παιδιά, πως οι μαμάδες επηρεάζουν τα παιδιά, γιατί έχω θυμό για τη μαμά μου, επιδράσεις τοξικών μαμάδων, πως θα βελτιώσω τη σχέση με τη μητέρα μου, δεν έχω καλή σχέση με τη μητέρα μου, επούλωση ψυχικών τραυμάτων

Θυμός για τη μητέρα

Θυμός για τη μητέρα

Κάποιες φορές η απουσία της μητέρας αφήνει πληγές στα παιδιά. Τα παιδιά αυτά μπαίνουν στην ενηλικίωση χωρίς να νιώθουν αυτοπεποίθηση και ασφάλεια. Νιώθουν θυμό για τη μητέρα τους.

Μερικές φορές είναι προφανής η έλλειψη της μητρικής φιγούρας. Μια μαμά μπορεί να είχε ψυχολογικά θέματα, κάποια εξάρτηση ή μια χρόνια ασθένεια. Ίσως να μην μπορούσε να προσφέρει αγάπη και υποστήριξη στο παιδί της. Ωστόσο, υπάρχει και ένας άλλος τύπος μαμάς που μπορεί να αφήσει ένα παιδί να νιώθει ενοχές που τόλμησε να σκεφτεί ότι έχει κάποιο τραύμα από τη μαμά του. Αυτή είναι η διασκεδαστική μαμά, η γενναιόδωρη, που όλοι την αγαπούν. Η μητέρα που φροντίζει για όλους με την φυσική της παρουσία. Κρατά καθαρό το σπίτι, τακτοποιεί τα πάντα, πηγαίνει τα παιδιά στο σχολείο, και δεν θέλει ποτέ τίποτα. Όμως, δεν προσφέρει αγάπη και αποδοχή. Ένα παιδί έχει ανάγκη να νιώθει την αγάπη και την αποδοχή των γονιών του ανεξάρτητα από τη διάθεση, τις σκέψεις και τις πράξεις του.

Τα πολλά πρόσωπα της μητρότητας

Μια μητέρα μπορεί να είναι κοντά στα παιδιά της και να κάνει το καλύτερο που μπορεί, σύμφωνα με αυτά που έχει μάθει από τη μαμά της. Μια μητέρα μπορεί να είναι ανταγωνιστική, συναισθηματικά απόμακρη, μη διαθέσιμη, ψυχρή, αδιάφορη (ακόμα και για τις απλές, σωματικές ανάγκες). Ίσως να είναι συνεχώς απασχολημένη ή να αγαπά τα παιδιά της μόνο όταν την ευχαριστούν. Έτσι, ένα παιδί νιώθει ότι δεν έχει καλή σχέση με τη μαμά του.

Η μητρότητα έχει πολλά πρόσωπα. Στην πραγματικότητα ένας τρόπος για να καταλάβει κανείς ότι μια μητέρα είναι απόμακρη είναι να περιορίσει την φωνή μέσα στο κεφάλι του, που τον κάνει να νιώθει ντροπή και συνεχώς τον κρίνει. Πολλές φορές αυτή η φωνή παίρνει τα χαρακτηριστικά των γονιών μας ή μπορεί να μοιάζει ακριβώς σαν αυτούς. Αν αυτή η φωνή μας εξουσιάζει τότε νιώθουμε ότι δεν είμαστε επιθυμητοί. Δεν είμαστε αρκετά καλοί ή είναι δύσκολο να μας αγαπήσουν. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε πιο σκληρά. Ή να προσπαθήσουμε να σκεφτούμε την παιδική μας ηλικία και να θυμηθούμε πως νιώθαμε καθώς μεγαλώναμε.  Αν η μαμά μας ήταν απόμακρη τότε θα νιώθαμε αδύναμοι ή τρομαγμένοι να στραφούμε στη μητέρα μας σε στιγμές αβεβαιότητας.

Τοξικές μαμάδες

Μια τοξική μητέρα μπορεί να επικεντρώνεται μόνο στις δικές της ανάγκες. Συχνά σημάδια μια τοξικής μητέρας είναι ότι αγνοεί τα όρια, έχει ελεγκτικές συμπεριφορές, και είναι κακοποιητική σε σοβαρές περιπτώσεις. Οι τοξικές μαμάδες δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τις επιδράσεις της συμπεριφοράς τους και τα παιδιά όταν μεγαλώνουν νιώθουν ότι δεν αξίζουν την αγάπη και το σεβασμό. Ως ενήλικες, μπορεί να έχουν στρες και προβλήματα στις σχέσεις.

Ποια είναι τα σημάδια των τοξικών μαμάδων;

Αν έχετε μεγαλώσει και νιώθετε ότι δεν αξίζετε ή ότι οι άλλοι δεν σας σέβονται, τότε μπορεί να έχετε μια τοξική μητέρα. Μια τοξική μαμά μπορεί να έχει αδικαιολόγητες απαιτήσεις και να μην μπορεί να εκφράσει τη στοργή και την αγάπη της.

1. Αντιδρά υπερβολικά στις διαφορετικές απόψεις

Οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες ανάμεσα σε ένα παιδί και στη μητέρα του. Σε κάποιο σημείο, οι μαμάδες θα διαφωνούν με τα παιδιά τους και το αντίστροφο. Ωστόσο, κάποιες μαμάδες δεν μπορούν να ελέγξουν το θυμό τους και να λύσουν τις διαφωνίες με τα παιδιά τους. Οι τοξικές μαμάδες εκφράζουν με αρνητικούς τρόπους το θυμό τους όπως με βρισιές και φωνές. Σε ακραίες περιπτώσεις, οι τοξικοί γονείς μπορεί να είναι βίαιοι και κακοποιητικοί. Με τον καιρό τα παιδιά γίνονται νευρικά ή αντιδρούν βίαια σε αυτή την τοξικότητα.

2. Έχει υπερβολικές απαιτήσεις

Μια τοξική μητέρα μπορεί να έχει υπερβολικές απαιτήσεις. Μπορεί να θέλει τα παιδιά της να κάνουν τα πάντα για αυτή, ακόμη και όταν έχουν τη δική τους ζωή. Αν ένα παιδί πει "όχι", αυτή αντιδρά με θυμό, κριτική και δημιουργεί ενοχές. Μπορεί ένα παιδί να νιώθει παγιδευμένο στις απαιτήσεις της. Με τον καιρό αυτό μπορεί να προκαλεί θυμό, δυσαρέσκεια και κόπωση.

3. Χρησιμοποιεί τη χειραγώγηση για να πάρει αυτό που θέλει

Η χειραγώγηση είναι σήμα κατατεθέν για τους τοξικούς γονείς. Ένα χειριστικό άτομο προσπαθεί να αλλάξει τις σκέψεις, τα συναισθήματα ή τις συμπεριφορές ενός άλλου ατόμου προς όφελός του. Αυτό συνήθως συμβαίνει ύπουλα. Για παράδειγμα, ένα χειριστικό άτομο μπορεί να σας κάνει μια χάρη επειδή θέλει κάτι από εσάς. Αν αρνηθείτε, θα ισχυριστεί ότι του ανήκετε, και θα νιώθετε αναγκασμένοι να υποκύψετε.

4. Δεν σέβεται τα όριά σας

Ένα από τα πιο συχνά χαρακτηριστικά των τοξικών μαμάδων είναι η αποτυχία να σεβαστούν τα όριά σας. Μπορεί να έχετε προσπαθήσει να βάλετε όρια στη σχέση σας, αλλά να τα αγνοούν. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε ζητήσει να σέβεται την ιδιωτικότητά σας αλλά να συνειδητοποιείτε ότι έχει διαβάσει το ημερολόγιό σας ή να μπαίνει στα δικά σας social media. Όταν συμβαίνει αυτό νιώθετε ότι παραβιάζονται τα όριά σας.

5. Υποβιβάζει τα επιτεύγματά σας

Μπορεί να έχετε μια κακή σχέση με τη μητέρα σας, αν αυτή συνεχώς υποβιβάζει τα επιτεύγματά σας. Αυτές οι μαμάδες δεν θα είναι ποτέ περήφανες για εσάς επειδή νιώθουν ανασφάλεια και ζήλια. Αυτό μπορεί να πληγώνει βαθιά κάθε παιδί που θέλει να έχει την αποδοχή των γονιών του. Ότι και αν κάνετε νιώθετε ότι δεν θα έχετε ποτέ την επιβράβευση της μητέρας σας.

6. Σας πληγώνει με τις λέξεις ή τις πράξεις της

Μια τοξική μαμά μπορεί να λέει ή να κάνει πράγματα χωρίς να σκέφτεται ότι αυτά επηρεάζουν το παιδί της. Μπορεί να είναι συγκεντρωμένη στις δικές της ανάγκες που να μην μπορεί να δει πως η συμπεριφορά της σας επηρεάζει. Κάποιες φορές η συμπεριφορά της μπορεί να είναι κακοποιητική. Ακόμη και ως ενήλικας, μπορεί να βιώνετε κακοποίηση στα χέρια της. Αν μια μητέρα έχει δεχθεί σωματική βία στην παιδική της ηλικία, αυτή η κακοποίηση μπορεί να μετατραπεί σε λεκτική βία. Συνήθως οι μαμάδες που είναι κακοποιητικές προς τα παιδιά τους έχουν βιώσει κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία.

7. Δεν ζητά συγνώμη

Οι τοξικές μαμάδες δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες για τις πράξεις τους και δεν απολογούνται για τις πράξεις τους. Μπορεί να λένε πράγματα που πληγώνουν. Ίσως, τα παιδιά να νιώθουν πληγωμένα και θυμωμένα, αλλά να μην μπορούν να εκφράσουν αυτά τα συναισθήματα. Μερικά παιδιά ζητούν συγνώμη για πράγματα που δεν είναι δικό τους λάθος απλά για να υπάρχει ηρεμία στην οικογένεια.

8. Προσπαθεί να σας ελέγξει

Ένα σημάδια της κακής σχέσης ανάμεσα σε μητέρα και κόρη είναι ότι η μητέρα μπορεί να προσπαθεί να ελέγξει όσα σκέφτεται, λέει ή νιώθει η κόρη της. Για παράδειγμα, ίσως η μητέρα σας να αποφάσισε το πανεπιστήμιο που θα σπουδάσετε ή τι ρούχα πρέπει να φοράτε. Οι προσπάθειες που κάνει για να σας ελέγχει μπορεί να σας απομακρύνουν από αυτή. Η συμπεριφορά της μπορεί να σας κάνει να νιώθετε αβεβαιότητα για τον εαυτό σας στην ενήλικη ζωή.

9. Έλλειψη ενσυναίσθησης

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να κατανοούμε τα συναισθήματα του άλλου. Παίζει ουσιαστικό ρόλο στη σχέση γονέα και παιδιού, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν αυτή τη δεξιότητα από τους γονείς. Οι τοξικοί γονείς δεν έχουν ενσυναίσθηση και δεν μπορούν να εκφράσουν την αγάπη, την κατανόηση και τη στοργή. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή και οι ίδιοι μεγάλωσαν σε τοξικές οικογένειες. Δυστυχώς, η έλλειψη συμπόνιας απομακρύνει τη μητέρα από το παιδί.

θυμος για τη μητερα, θυμος για τη μανα μου

Πώς οι μαμάδες επηρεάζουν τα παιδιά τους;

Μια δύσκολη σχέση με τη μαμά σας σίγουρα δημιουργεί κάποιες πληγές μέσα σας. Ωστόσο, όσο μεγαλώνετε μπορεί να συνειδητοποιείτε τη δύσκολη σχέση σας και το πως αυτή σας επηρέασε αρνητικά.

Οι γονείς που προάγουν την ασφαλή προσκόλληση με τα παιδιά τους τυπικά προσφέρουν σε αυτά αγάπη, υποστήριξη, στοργή. Αντίθετα, μια ελεγκτική μαμά που χρησιμοποιεί την χειραγώγηση για να γίνουν όλα όπως θέλει, ή μια μαμά που δεν μπορεί να βάλει όρια , μπορεί να προκαλεί στο παιδί της θυμό, δυσαρέσκεια, άγχος και κατάθλιψη.

Τα τραύματα που προκαλούνται από τους γονείς μπορεί να εμφανίζονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι έντονοι και επώδυνοι, όπως είναι η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Το τραύμα που προκαλείται από τη μητέρα μπορεί να μείνει απαρατήρητο για χρόνια, και να εμφανίζεται στις σχέσεις. Μπορεί επίσης να κάνει την εμφάνισή του στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μέσω του άγχους, των μαθησιακών δυσκολιών ή της δυσκολίας δημιουργίας φιλικών σχέσεων.

Ποιες είναι πιο συχνές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στη σχέση με τη μαμά τους;

Ελεγκτικές συμπεριφορές

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η συμπεριφορά μιας μητέρας κάνει τη σχέση με το παιδί της δύσκολη. Ένας από αυτούς είναι η ελεγκτική συμπεριφορά. Πολλές μαμάδες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, και πιστεύουν ότι μπορούν να προτείνουν και να ενθαρρύνουν αυτό που θεωρούν αυτές το καλύτερο. Αυτός ο τρόπος καθοδήγησης μπορεί να είναι κατάλληλος και ακόμη και αναγκαίος στην παιδική ηλικία, αλλά η παρεμβατικότητα των γονιών όταν τα παιδιά μεγαλώνουν είναι ακατάλληλη. Μια μαμά που έχει ελεγκτικές συμπεριφορές και παρεμβαίνει στην ζωή των ενήλικων παιδιών της κάνει τη σχέση τους πολύ δύσκολη.

Τύψεις

Οι τύψεις και οι ενοχές είναι μια ακόμη εκδήλωση της δύσκολης σχέσης με τη μητέρα. Μια μητέρα μπορεί να χρησιμοποιεί τις τύψεις και τις ενοχές για να γίνουν τα πράγματα όπως θέλει ή να δώσει την στοργή της. Αυτή η μαμά επισημαίνει συνεχώς πόσο δύσκολη ήταν η γέννηση σας ή η ανατροφή σας, και πάντα περιγράφει πόσο μόνη είναι πλέον που έχετε μετακομίσει σε άλλο σπίτι και έχετε ξεκινήσει τη δική σας ζωή ως ενήλικας. Μια μαμά μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο για να καλύψει τις δικές τις ανάγκες (αγάπη, στοργή ή αποδοχή) από τα παιδιά της όταν δεν μπορεί να το κάνει από αλλού.

Η μαμά που είναι η καλύτερη φίλη

Κάποιες μαμάδες προσπαθούν να είναι οι "καλύτερες φίλες" με τα παιδιά τους. Αυτές οι μαμάδες συνήθως δεν βάζουν όρια στη σχέση με τα παιδιά τους. Προσπαθούν να θολώνουν τα νερά για το πότε επικοινωνούν και εμπιστεύονται τα παιδιά τους, και δεν μπορούν να θέσουν κανόνες. Ίσως να μην κατανοούν απόλυτα τη σχέση γονέα-παιδιού και να βασίζονται στη φιλία με τα παιδιά τους για να τις καθοδηγούν στο ρόλο τους ως μητέρες.

Οι ψυχικές επιδράσεις των τοξικών μαμάδων

Οι επιδράσεις μια τοξικής μητέρας εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά της τοξικής μητέρας, το χρόνο που περνούσε το παιδί μαζί της και αν υπήρχαν άλλες θετικές σχέσεις στη ζωή του.

Αν ένα παιδί έχει στη ζωή του άλλους υποστηρικτικούς ενήλικες, που προσφέρουν την αγάπη και τη φροντίδα τους, τότε μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την αρνητική σχέση με τη μητέρα του. Ωστόσο, αυτός δεν είναι πάντα ο κανόνας.

Μια τοξική μαμά μπορεί να έχει τις εξής επιδράσεις στο παιδί της:

  • Υψηλότερο κίνδυνο για άγχος και κατάθλιψη: όταν ένα παιδί μεγαλώνει με μια τοξική μαμά τότε είναι πιο πιθανό να εμφανίσει άγχος και κατάθλιψη στην παιδική ηλικία και στην ενήλικη ζωή.
  • Κατάχρηση ουσιών: οι άνθρωποι που μεγαλώνουν σε τοξικές οικογένειες είναι πιο επιρρεπείς στις ουσίες και στο αλκοόλ.
  • Διαταραχή μετατραυματικού στρες: αν η σωματική, η συναισθηματική ή η σεξουαλική κακοποίηση είναι κομμάτι της παιδικής ηλικίας, τότε ένα παιδί έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει διαταραχή μετατραυματικού στρες λόγω των ψυχικών τραυμάτων του.
  • Προβλήματα στις σχέσεις: αν ένα παιδί έχει μια τοξική μητέρα, είναι δύσκολο να δημιουργήσει υγιή σχέση με τα παιδιά του. Οι ενήλικες που έχουν βιώσει κακοποίηση στην παιδική ηλικία είναι πιο πιθανό να έχουν κακοποιητική σχέση με τα παιδιά τους.

Θυμός ή συγχώρεση;

Αν η μαμά σας δεν ήταν μια πηγή αγάπης και φροντίδας αυτό μπορεί να επηρεάζει τα συναισθήματά σας προς τη μαμά σας στην ενήλικη ζωή.

Από τη μια πλευρά, πλέον έχετε μεγαλώσει και μπορείτε να καταλάβετε πόσο δύσκολη δουλειά είναι η γονεϊκότητα και θέλετε να είστε συμπονετικοί. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να νιώθετε θυμό και πικρία όταν προσπαθείτε να επικοινωνήσετε με τη μητέρα σας. Αν η οργή από την παιδική σας ηλικία παραμένει, μπορεί να νιώθετε δικαιωμένοι αλλά και μόνοι. Υπάρχει μια συνεχής αίσθηση ότι κάτι σας λείπει από τη ζωή σας. Αν προσπαθείτε να πνίξετε το θυμό σας και να προστατεύσετε τη μητέρα σας (τελικά, αυτή σας έφερε στη ζωή, είναι λάθος να θυμώνετε μαζί της). Θέλετε να δείξετε συμπόνια; Ωστόσο, αυτό μπορεί να σας δημιουργήσει πολλά θέματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η έλλειψη ορίων, οι εκρήξεις θυμού. Και φυσικά, θα δυσκολεύεστε να δημιουργήσετε ασφαλείς σχέσεις.

Ποια είναι η λύση για το τραύμα της μητέρας;

Υπάρχει χώρος και για τις δύο οπτικές. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να μάθει, μέσα από την αυτοβελτίωση και την ψυχοθεραπεία, πως να εκφράζει με υγιείς τρόπους τα συναισθήματα που νιώθει το εσωτερικό του παιδί. Στο ασφαλές περιβάλλον της ψυχοθεραπείας , μπορεί να απελευθερώσει όλα τα αρνητικά συναισθήματα για τη μητέρα του. Αυτό δημιουργεί χώρο για τον ενήλικο εαυτό του, ώστε να δει ξεκάθαρα τις σχέσεις του. Επίσης, μπορεί να μάθει να δίνει στον εαυτό του όλα όσα στερήθηκε από τους γονείς του.

Όλα είναι λάθος της μητέρας μου;

Το να κατηγορεί κάποιος συνεχώς τη μαμά του πως έκανε τα πάντα λάθος ακούγεται βολικό. Αλλά όταν κάποιος το κάνει αυτό μπαίνει στη θέση του θύματος, και ξεχνά την προσωπική του ικανότητα να κάνει τις δικές του επιλογές και αλλαγές. Και κάποια στιγμή θα κάνει κάτι που θα έκανε και η μητέρα του. Δεν είναι λύση να κατηγορεί για όλα τη μητέρα του. Με αυτό τον τρόπο αποκόπτει τον εαυτό του.

θυμος με τη μητερα μου, θυμωμενος με τη μανα μου

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες στη σχέση με τη μαμά μου;

Το να μάθετε να διαχειρίζεστε τη σχέση με τη μητέρα σας θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε και να δημιουργήσετε πιο υγιείς σχέσεις στη ζωή σας. Μπορεί να μοιάζει ευκολότερο απλά να αγνοείτε τα συναισθήματα που νιώθετε για τη μητέρα σας και για τις ανθυγιεινές συμπεριφορές της. Ωστόσο, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να έχετε μια δυνατή σχέση με υγιή όρια. Τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη σχέση με τη μητέρα σας.

1. Προσπαθήστε να κατανοήσετε τη συμπεριφορά της

Αν η συμπεριφορά της μητέρας σας, σας προβληματίζει, είναι βοηθητικό να κατανοήσετε τι θα μπορούσε να προκαλεί αυτή τη συμπεριφορά προς εσάς. Είναι ωφέλιμο να δείτε τα πράγματα από τη δική της πλευρά. Ίσως να θελήσετε να μάθετε πράγματα για τη δική της ζωή και την παιδική της ηλικία.

Για παράδειγμα, μπορεί να είναι σημαντικό να μάθετε τι είδους σχέση είχε με τη μητέρα της. Αυτό μπορεί να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ως γονέας, και μπορεί  να επαναλαμβάνει τα μοτίβα συμπεριφοράς που έμαθε από τους δικούς της γονείς. Φυσικά, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τη συμπεριφορά της, αλλά πάντα ωφελεί να έχετε μια άλλη οπτική.

2. Συγχωρήστε την

Αφού κατανοήσετε το παρελθόν της μητέρας σας και τους πιθανούς λόγους της συμπεριφοράς της , αυτό θα σας βοηθήσει να απελευθερώσετε το θυμό ή την πικρία που νιώθετε για αυτήν. Ωστόσο, δεν υπάρχει δικαιολογία για τη συμπεριφορά της. Μπορεί να μην έχετε τη δύναμη να ελέγξετε τις συμπεριφορές της μητέρας σας, αλλά μπορείτε να επιλέξετε πως θα αντιδράσετε εσείς.

Σε κάποιες περιπτώσεις, βοηθά να μιλήσετε στη μαμά σας για τα συναισθήματά σας. Μπορείτε να της γράψετε ένα γράμμα στο οποίο θα εκφράζετε τα συναισθήματά σας με σεβασμό. Ίσως , έτσι να καταλήξετε να την συγχωρήσετε χωρίς να χρειαστεί να ακούσετε μια συγνώμη. Η συγχώρεση είναι πολύ ωφέλιμη για την ψυχική σας υγεία και θα σας βοηθήσει να επουλωθείτε.

3. Αναρωτηθείτε τι θέλετε από τη σχέση με τη μητέρα σας

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι θέλετε από τη σχέση με τη μητέρα σας. Θέλετε να έχετε μια στενή σχέση μαζί της ή απλά να έχετε τυπικές επαφές; Σίγουρα, χρειάζεται περισσότερη δουλειά και προσπάθεια να χτίσετε ξανά τη σχέση σας. Καλό είναι σε αυτή την περίπτωση να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή.

4. Θέστε τα όριά σας

Τα όρια είναι σημαντικά για κάθε σχέση, ειδικά ανάμεσα στο παιδί και στο γονέα. Για να χτίσετε μια δυνατή σχέση με τη μητέρα σας, είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσετε τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Αυτά τα όρια είναι μοναδικά για κάθε σχέση. Αλλά με αυτά μειώνετε τις πιθανές διαφωνίες ή συγκρούσεις πριν ξεκινήσουν.

5. Αποδεχτείτε ότι η μητέρα σας μπορεί να είναι δύσκολος άνθρωπος

Πολλές σχέσεις έχουν σκαμπανεβάσματα. Κάποιες φορές, οι συμπεριφορές που σας ενοχλούν μπορεί να έρχονται ξανά στην επιφάνεια. Για αυτό πρέπει πάντα να διατηρείτε τα όρια που έχετε θέσει. Η αλλαγή συμπεριφοράς χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια και από τα δύο άτομα στη σχέση. Είναι βοηθητικό να μάθετε πως να κρατάτε υγιείς αποστάσεις ή να διακόπτετε μια συζήτηση αν νιώθετε άβολα. Επίσης, μπορείτε να μάθετε να στρέφετε την κουβέντα αλλού.

6. Ζητήστε βοήθεια

Αν δυσκολεύεστε να βελτιώσετε τη σχέση με τη μητέρα σας, τότε είναι βοηθητικό να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή. Στην ψυχοθεραπεία θα μπορέσετε να επεξεργαστείτε τα τραύματά σας, να επουλώσετε τις πληγές της παιδικής σας ηλικίας, να θέσετε υγιή όρια και να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας.

Επούλωση των ψυχικών τραυμάτων

Αν έχετε μεγαλώσει με μια τοξική μαμά, η επούλωση είναι δυνατή. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα τραύματα του παρελθόντος και σας δίνει την ευκαιρία να δείτε πως η παιδική σας ηλικία έχει διαμορφώσει τον τρόπο σκέψης, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σας.

Από τη στιγμή που θα κατανοήσετε πως σας επηρεάζει το παρελθόν σας, θα μάθετε νέους τρόπους για να διαχειριστείτε τις εμπειρίες σας. Αν έχετε κάποιο τραύμα από την παιδική σας ηλικία μπορείτε με την βοήθεια του EMDR να το επεξεργαστείτε.

Όταν κάποιος μεγαλώνει σε ένα μια προβληματική οικογένεια αυτό έχει αναπόφευκτα σημαντικές επιδράσεις πάνω του. Οι περισσότεροι άνθρωποι επαναλαμβάνουν τα ίδια μοτίβα συμπεριφοράς στις δικές τους οικογένειες. Η ψυχοθεραπεία βοηθά να αναγνωρίσετε πως το παρελθόν και η σχέση με τους γονείς σας επηρεάζουν το παρόν σας.