Κάνε το Τεστ

Τι είναι οι αμυντικές συμπεριφορές;

Αμυντικές συμπεριφορές

Η αμυντικότητα αναφέρεται σε ένα συναίσθημα και σε μια συμπεριφορά. Το συναίσθημα τυπικά προκαλείται όταν νιώθετε ότι κάποιος σας κρίνει, και έτσι νιώθετε ντροπή, θλίψη και θυμό. Η συμπεριφορά είναι συνήθως αποτέλεσμα του συναισθήματος και περιλαμβάνει σαρκασμό, παθητικότητα ή κριτική.

Σκοπός της αμυντικότητας

Οι αμυντικές συμπεριφορές έχουν ως σκοπό να σας αποσπάσουν από τα συναισθήματα που σας έχουν πληγώσει και σας κάνουν να αισθάνεστε ντροπή. Ο σκοπός είτε το συνειδητοποιείτε είτε όχι είναι να στρέψετε την προσοχή σας στα λάθη του άλλου ατόμου, ώστε να νιώσετε στιγμιαία καλύτερα με τον εαυτό σας.

Καθώς οι αμυντικές συμπεριφορές βοηθούν να νιώσετε καλύτερα βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα σας κάνουν να νιώθετε χειρότερα.

Σημάδια αμυντικότητας

Πολλές φορές είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε τις αμυντικές συμπεριφορές. Όταν νιώθετε ότι σας κρίνουν δεσμεύεστε σε συμπεριφορές όπως:

  • Σταματάτε να ακούτε το άλλο άτομο
  • Βρίσκετε δικαιολογίες για οτιδήποτε και αν σας κρίνουν
  • Κατηγορείτε τους άλλους επειδή σας κρίνουν
  • Προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τις πράξεις σας
  • Θυμάστε γεγονότα του παρελθόντος που το άλλο άτομο έχει κάνει λάθος και αποφεύγετε να μιλάτε για τα τρέχοντα θέματα
  • Λέτε στο άλλο άτομο ότι δεν θα έπρεπε να νιώθει όπως νιώθει

Αμυντικές συμπεριφορές

Δογματισμός

Ο δογματισμός ορίζεται ως η έκφραση μιας άποψης σαν να είναι γεγονός. Το ίδιο ισχύει και για τους δογματικούς ανθρώπους. Για ένα δογματικό άνθρωπο, είτε έχετε δίκιο ή άδικο. Αυτός ο τρόπος σκέψης του όλα ή τίποτα, κάνει τους ανθρώπους να φέρονται αμυντικά όταν βρίσκονται σε γκρίζες ζώνες. Αυτό οδηγεί σε επιθετικές συμπεριφορές.

Αυθορμητισμός

Ο αυθορμητισμός μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αντιδρούν πριν σκεφτούν κάτι. Αν κάνουν λάθος, δεν είναι πάντα τόσο πρόθυμοι να το αναγνωρίσουν. Προσπαθούν να μετατοπίσουν τις ευθύνες ή βρίσκουν δικαιολογίες για τις αυθόρμητες συμπεριφορές τους.

Χειριστικές συμπεριφορές

Οι χειριστικές συμπεριφορές προκαλούν ένταση σε κάθε κατάσταση, καθώς κανείς δεν θέλει να νιώθει ότι είναι μαριονέτα κάποιου άλλου. Οι αμυντικές συμπεριφορές σε αυτές τις καταστάσεις είναι πολύ προσεκτικές.

Ανωτερότητα

Η ανωτερότητα τυπικά προκαλεί αμυντικότητα σε αυτούς που δέχονται τη χειραγώγηση. Τυπικά είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων που κατέχουν υψηλές θέσεις. Οι αμυντικές συμπεριφορές σε αυτές τις καταστάσεις μπορεί να μην φαίνονται τη στιγμή της συζήτησης αλλά εμφανίζονται αργότερα με τη μορφή σχολίων. Όταν εντοπίζετε τα ελαττώματα σε κάποιον που φαίνεται ανώτερος είναι ο μόνος τρόπος να τον κάνετε να νιώθει λιγότερο απειλητικός στο μέλλον.

Κριτική

Οι επικριτικοί άνθρωποι πάντα έχουν αμυντικές συμπεριφορές. Επικεντρώνονται στα αρνητικά σημεία ή στα λάθη σε μια κατάσταση και αυτό προκαλεί αμυντικότητα, ειδικά στους ανθρώπους που είναι πιο ευαίσθητοι στην κριτική. Αυτό συνήθως εκδηλώνεται ως ανυπομονησία.