Κάνε το Τεστ
εμμηνόπαυση, συναισθηματικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση, εμμηνόπαυση και ψυχική υγεία, πως να αντιμετωπίσετε τις συναισθηματικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση

Συναισθηματικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση

Συναισθηματικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση

Οι ορμονικές αλλαγές που καθορίζουν την μετάβαση στην εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσουν μικρά ή προσωρινά θέματα, αλλά επίσης σημαντικά και μακροχρόνια που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σας. Όσο δουλεύετε για να διαχειριστείτε τα σωματικά συμπτώματα όπως οι εξάψεις και η αϋπνία, είναι επίσης σημαντικό να βρείτε τρόπους και για τα συναισθηματικά συμπτώματα όπως οι εναλλαγές στη διάθεση ή οι ψυχικές προκλήσεις που προκύπτουν από την προσαρμογή στη νέα φάση της ζωής σας.

Συναισθηματικές επιδράσεις εμμηνόπαυσης

Υπάρχουν πολλά στάδια μέχρι την εμμηνόπαυση, και κάθε στάδιο έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συμπτώματα.

Η περιεμμηνόπαυση είναι μια περίοδος στην οποία τα επίπεδα των οιστρογόνων αρχίζουν να μειώνονται. Μερικές γυναίκες αρχίζουν να παρατηρούν συμπτώματα όπως οι εναλλαγές στη διάθεση και οι εξάψεις.

Η εμμηνόπαυση είναι το στάδιο στο οποίο μια γυναίκα δεν έχει έμμηνο ρύση για 12 μήνες. Μετά από αυτό το σημείο πολλές γυναίκες παρατηρούν πολλά συναισθηματικά συμπτώματα.

Για μερικές γυναίκες, ειδικά αυτές που λαμβάνουν ορμόνες ή έχουν κάνει αφαίρεση μήτρας, οι εναλλαγές στη διάθεση είναι η πρώτη ένδειξη για την μετάβαση στην εμμηνόπαυση.

Οι συναισθηματικές αλλαγές στην περιεμμηνόπαυση και στην εμμηνόπαυση είναι σημαντικές:

  • Ευερεθιστότητα: πολλές γυναίκες νιώθουν ευερεθιστότητα στη διάρκεια των πρώιμων σταδίων της εμμηνόπαυσης. Νιώθουν ότι χάνουν εύκολα την υπομονή τους και ενοχλούνται από πράγματα που δεν ενοχλούνταν πριν.
  • Κατάθλιψη: η κατάθλιψη είναι η πιο συχνή και σοβαρή συναισθηματική επίδραση της εμμηνόπαυσης. Επηρεάζει 1 στις 5 γυναίκες στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.
  • Άγχος: πολλές γυναίκες νιώθουν ένταση, νευρικότητα, ανησυχία και παθαίνουν κρίσεις πανικού στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.
  • Αϋπνία: η αϋπνία συμβάλλει στις εναλλαγές της διάθεσης, καθώς παρεμβαίνει στην καθημερινή λειτουργικότητα.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις συναισθηματικές αλλαγές στην  εμμηνόπαυση;

Οι συναισθηματικές επιδράσεις της εμμηνόπαυσης εξαρτώνται από το ιστορικό της γυναίκας και τις συνθήκες της ζωής, όπως και από παράγοντες όπως τα έντονο στρες και οι εναλλαγές στη διάθεση.

Είναι μια στιγμή ενδοσκόπησης και συνειδητοποίησης της νέας φάσης της ζωής. Μπορεί να νιώθετε ότι η ταυτότητά σας ή η θηλυκότητά σας βασίζονται σε παράγοντες που αλλάζουν στην εμμηνόπαυση, όπως η εικόνα του σώματος ή η ικανότητα να αποκτήσετε παιδιά. Μπορεί να νιώθετε ενοχές σε αυτή τη μεταβατική περίοδο. Ο κοινωνικός σας ρόλος μπορεί να αλλάξει μετά το τέλος της γονιμότητας, πράγμα το οποίο προκαλεί άγχος.

Χρειάζεται να βρείτε τρόπους ώστε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Υπάρχουν πολλές στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την σωματική, την ψυχική και στην συναισθηματική σας υγεία και ευεξία:

  • Διαλογισμός: 15 λεπτά διαλογισμού την ημέρα βοηθούν στην αποτελεσματική ανακούφιση του άγχους.
  • Άσκηση: κάθε μορφή φυσικής δραστηριότητας μπορεί να μειώσει το άγχος. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να ασκείστε τακτικά (τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα ή περισσότερο).
  • Θέστε στόχους: φτιάξτε μια λίστα με όσα θέλετε να επιτύχετε, με δραστηριότητες και χόμπι που σας ενδιαφέρουν ή δεξιότητες που θέλετε να αποκτήσετε. Σκεφτείτε τα πιθανά εμπόδια στο δρόμο σας, ακόμη και αν είναι ο αρνητικός τρόπος σκέψης.
  • Κοινωνική υποστήριξη: η κοινωνική υποστήριξη είναι πολύ σημαντική στη ζωή. Όταν νιώθετε έντονο στρες ή ανησυχία είναι καλό να μπορείτε να μιλήσετε σε ένα φίλο ή στον ψυχοθεραπευτή σας.