Το στρες και ο σημερινός τρόπος ζωής
Από τη στιγμή που ξυπνάμε έχουμε να διαχειριστούμε πολλά πράγματα, τη δουλειά, την οικογένεια, τα οικονομικά, τους φίλους, την κοινωνική ζωή, τις δουλειές του σπιτιού, την αυτοφροντίδα μας. Και η λίστα δεν έχει τέλος. Άρα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το στρες οφείλεται στο σημερινό τροπο ζωής.
Το στρες είναι μια φυσιολογική αντίδραση που μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις απειλές στο περιβάλλον μας. Είναι μια κατάσταση ανησυχίας ή ψυχικής έντασης που οφείλεται σε μια δύσκολη κατάσταση.
Το πως αντιδράμε σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, ωστόσο, έχει τεράστια επίδραση στην ευεξία μας και στην ψυχική μας υγεία. Αν δεν αντιμετωπίσουμε τις υποκείμενες αιτίες του στρες, είναι δύσκολο να κάνουμε θετικές αλλαγές.
Πώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής προκαλεί στρες;
1. Η νοοτροπία επηρεάζει το στρες
Το στρες εμφανίζεται όταν αντιλαμβανόμαστε μια κατάσταση ως δύσκολη και απειλητική. Η αντίληψη είναι το κλειδί σε αυτή την περίπτωση. Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε μια κατάσταση ή ένα γεγονός μπορεί να οδηγεί σε έντονο στρες.
Ας υποθέσουμε ότι έχετε να κάνετε μια παρουσίαση στη δουλειά. Αν νιώθετε ότι θα είναι μια καταστροφή, αυτό αυτόματα αυξάνει τα επίπεδα του στρες και οδηγεί σε πανικό. Αυτός ο δρόμος οδηγεί σίγουρα στο burnout. Ωστόσο, αν κάνετε μια πιο θετική συζήτηση με τον εαυτό σας μπορείτε να διαχειριστείτε πιο αποτελεσματικά τα πράγματα.
Οι άνθρωποι με συγκεκριμένες προσωπικότητες, όπως οι τελειοθήρες, όσοι έχουν το σύνδρομο του απατεώνα και όσοι θέλουν να ευχαριστούν τους άλλους (σύνδρομο καλού παιδιού), έχουν μiα νοοτροπία που συμβάλλει στο άγχος. Η νοοτροπία μπορεί επίσης να οδηγεί στην ανάληψη πολλών ευθυνών (επειδή στοχεύετε στην τελειότητα), πιέζετε τον εαυτό σας πολύ (επειδή θέλετε να αποδείξετε ότι είστε ικανοί), και δεν θέτετε όρια που θα περιορίζουν το στρες που νιώθετε (επειδή αποφεύγετε τις διαφωνίες και δεν θέλετε να πείτε όχι).
Η νοοτροπία μας προκύπτει από τον τροπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας (την ταυτότητα μας), και κάθε μέρα κάνουμε επιλογές που συμβαδίζουν με την ταυτότητα μας. Αυτό μπορεί να ενισχύει το στρες, για παράδειγμα:
- Αν είστε πολυάσχολοι, προσπαθείτε να βρείτε μια ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική σας ζωή. Θέλετε να αρπάξετε όλες τις ευκαιρίες και να τα πάτε καλά. Όμως, αν δεν υπάρχουν σαφή όρια το στρες αυξάνεται και συμβάλλει στο burnout.
- Αν είστε γονείς και δουλεύετε από το σπίτι αυτό μπορεί να υπονομεύει την αυτοφροντίδα σας.
Τι μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε νοοτροπία;
- Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες: τι πρέπει να κάνετε, ποιες είναι οι απαιτήσεις από εσάς, πόσο καλά πρέπει να γίνει κάτι. Συχνά, το στρες εμφανίζεται όταν η πραγματικότητα δεν συμβαδίζει με τις προσδοκίες. Για παράδειγμα, τα πράγματα θα έπρεπε να πάνε όπως τα σχεδιάσατε, και να τα έχετε όλα υπό έλεγχο.
- Αφήστε πίσω σας τα πρέπει: το στρες μπορεί να προκύπτει όταν η πραγματικότητα δεν συμβαδίζει με τις προσδοκίες σας για το πως θα "πρέπει" να είναι τα πράγματα, οι άλλοι ή εσείς.
- Αλλάξτε το σενάριο: κάποιες φορές βοηθά να αλλάξετε τον αρνητικό ή απόλυτο τρόπο σκέψης, δηλαδή αν δεν περιμένετε τα πράγματα να εξελιχθούν "τέλεια" ή την καταστροφολογία.
Η αλλαγή νοοτροπίας δεν είναι κάτι εύκολο, καθώς κάποιες σκέψεις είναι αυτόματες και επηρεάζουν σημαντικά το πως νιώθουμε.
2. Τα γεγονότα της ζωής και οι ταλαιπωρίες της καθημερινότητας συμβάλλουν στο στρες
Αν η πανδημία μας έμαθε κάτι είναι ότι τα γεγονότα της ζωής συμβάλλουν στο στρες. Κάποια γεγονότα αυξάνουν το στρες όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου, ένα διαζύγιο, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, μια εγκυμοσύνη.
Οι ταλαιπωρίες της καθημερινότητας είναι συνηθισμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και προκαλούν στρες. Περιλαμβάνουν το κόστος ζωής, τις διαφωνίες στη δουλειά.
Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τα γεγονότα της ζωής και τις ταλαιπωρίες της καθημερινότητας;
- Τα γεγονότα της ζωής μπορεί να είναι δύσκολα, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να δείτε τι μπορείτε να ελέγξετε και να αποδεχτείτε όσα δεν μπορείτε να ελέγξετε.
- Αν η καθημερινότητα σας προκαλεί στρες καλό είναι να μιλήσετε σε έναν ψυχοθεραπευτή.
- Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να κάνετε κάτι, αντί να αποφεύγετε τα πράγματα. Τα προβλήματα δεν θα εξαφανιστούν μόνα τους.
3. Τεχνολογία και συνεχής σύνδεση
Η τεχνολογία μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι. Μας βοηθά να δουλεύουμε πιο ευέλικτα, καθώς η δουλειά από το σπίτι έχει γίνει μια πραγματικότητα. Μας βοηθά να μένουμε σε επαφή με τους φίλους και την οικογένεια μας σε όλο τον κόσμο, να μειώνουμε την απόσταση μέσω των social media. Μας επιτρέπει να μαθαίνουμε νέα από όλο τον κόσμο, χωρίς να χρειάζεται να αφήσουμε την άνεση του σπιτιού μας.
Το κακό είναι ότι αυτή η διαρκής σύνδεση έχει κόστος στην ψυχική μας υγεία, και προκαλεί σημαντικό στρες καθώς συνεχώς τσεκάρουμε το κινητό και τον υπολογιστή μας για emails. Όταν θέλουμε να μαθαίνουμε συνεχώς τα νέα και ξοδεύουμε τον χρόνο μας στα social media αυτό έχει αρνητικές επιδράσεις στην σωματική και στην ψυχική μας υγεία. Δεν είναι μυστικό ότι τα social media εντείνουν την κοινωνική σύγκριση, επηρεάζουν την εικόνα για το σώμα και την αυτοεκτίμηση.
Τι μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε τις επιδράσεις της τεχνολογίας;
Η τεχνολογία είναι κομμάτι της καθημερινότητας. Ωστόσο, μπορούμε να θέσουμε όρια για την υγιή και την κατάλληλη χρήση της.
- Θέστε ένα όριο για το χρόνο που ξοδεύετε στις ηλεκτρονικές σας συσκευές. Αν αφιερώνετε πολύ χρόνο στα social media αυτό δεν θα σας επιτρέπει να χαλαρώνετε. Θέστε ρεαλιστικά όρια και ξεκινήστε με απλά βήματα.
- Μια φορά την εβδομάδα αφήστε στην άκρη τις συσκευές σας και αποσυνδεθείτε. Αφιερώστε χρόνο στους φίλους και στην οικογένεια σας.
- Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις που σας αποσπούν συνεχώς την προσοχή.
4. Κακές επιλογές στον τρόπο ζωής
Αν και το στρες είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας, ο τρόπος ζωής μας μπορεί να συμβάλλει σε αυτό. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
- Βασίζεστε στην καφεΐνη και στη ζάχαρη για να ξυπνήσετε και στο αλκοόλ για να χαλαρώσετε.
- Αποφεύγετε την άσκηση επειδή έχετε πολλά να κάνετε.
- Δεν τρέφεστε σωστά επειδή αξίζετε ένα πλούσιο γεύμα μετά από μια σκληρή μέρα στη δουλειά.
- Κοιμάστε αργά επειδή έχετε πολλά να κάνετε.
- Παραμελείτε την διασκέδαση, την αυτοφροντίδα σας, δεν βλέπετε τους φίλους σας.
Η πραγματικότητα είναι ότι όλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στο στρες:
- Η άσκηση μειώνει τις ορμόνες του στρες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη.
- Ο ύπνος βοηθά το σώμα να επιδιορθωθεί και διευκολύνει τη μνήμη και τη μάθηση, όπως επίσης βοηθά και στον έλεγχο των συναισθημάτων.
- Η σύνδεση με τους άλλους βοηθά στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της διάθεσης.
Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για μειώσετε το στρες:
- Μην περιμένετε να έχετε διάθεση για να κάνετε κάτι. Απλά κάντε το.
- Βρείτε κίνητρο.
- Ξεκινήστε με απλά βήματα. Βγείτε μια βόλτα στη φύση, γράψτε τις σκέψεις σας σε ένα ημερολόγιο, κάντε πράγματα που ηρεμούν το μυαλό και το σώμα.
5. Έλλειψη δεξιοτήτων που ενισχύουν το στρες
Τα ψυχοπιεστικά γεγονότα είναι αναπόφευκτα, αλλά όταν δεν κάνετε τίποτα τότε δεν μπορείτε να βελτιώσετε την κατάσταση. Όταν αποφεύγετε να αντιμετωπίσετε την πηγή του στρες το πρόβλημα δεν θα λυθεί και τα πράγματα δεν θα γίνουν πιο εύκολα. Στην πραγματικότητα, αυξάνετε το στρες.
Όταν αποφεύγετε τα συναισθήματα σας, τότε το στρες εντείνεται.
Όταν μπορείτε να αναγνωρίσετε την πηγή του στρες μπορείτε να μάθετε τρόπους να το αποτρέψετε. Κάποιες δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν περιλαμβάνουν:
- Όρια ώστε να μην αναλαμβάνετε να κάνετε πολλά πράγματα.
- Υποστήριξη και καθοδήγηση όταν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας μια κατάσταση.
- Διαχείριση χρόνου για να θέτετε προτεραιότητες.
- Ρουτίνα ώστε να μειώσετε τις ταλαιπωρίες της καθημερινότητας.
Σε στιγμές που δεν είναι δυνατό να εντοπίσετε την πηγή του στρες, υπάρχουν κάποιες δεξιότητες που μπορούν να σας βοηθήσουν:
- Η άσκηση βοηθά στη μείωση των ορμονών του στρες.
- Ο διαλογισμός και η ενσυνειδητότητα βοηθούν στην ηρεμία του μυαλού.
- Το ημερολόγιο βοηθά στην επεξεργασία των σκέψεων και των συναισθημάτων.
Διαχείριση του στρες
Δεδομένου ότι το στρες υπάρχει παντού στο σύγχρονο τροπο ζωής, είναι σημαντικό να έχετε ψυχική ανθεκτικότητα και να συνειδητοποιήσετε κάποια πράγματα:
- Η διαχείριση του στρες είναι μια συνεχής διαδικασία, πρέπει να δουλεύετε κάθε μέρα για αυτό.
- Όσα βοηθούν στη μείωση του στρες μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με την κατάσταση.
- Δεν είναι ανάγκη να διαχειριστείτε το στρες μόνοι σας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει.
Αντιμετώπιση άγχους
Το άγχος υπονομεύει την υγεία. Για αυτό αν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε το στρες καλό είναι να ξεκινήσετε ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ώστε να μπορέσετε να ανακαλύψετε τις βαθύτερες αιτίες του άγχους. Επίσης, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ είναι πολύ αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για την θεραπεία του άγχους.