Κάνε το Τεστ
δισθενή εμβόλια, τι είναι τα δισθενή εμβόλια, δισθενή εμβόλια για τον COVID-19, μεταλλάξεις COVID-19, μεταλλάξεις κορωνοϊού , πότε θα πάρουν έγκριση τα δισθενή εμβόλια για τον κορωνοϊό, διπλα εμβολια

Δισθενή εμβόλια

Δισθενή εμβόλια

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, είναι υπό διερεύνηση οι νέες βελτιωμένες συνθέσεις των mRNA εμβολίων για τον COVID-19. Τα νέα δισθενή εμβόλια (διπλά εμβόλια) θα παρέχουν καλύτερη προστασία από το εμβόλιο που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμο.

Οι εταιρείες Moderna και  BioNTech-Pfizer δουλεύουν μαζί ώστε να φτιάξουν εμβόλια που να προστατεύουν από τον αρχικό ιό της Γουχάν και το στέλεχος Όμικρον. Οι επιστήμονες καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για την δημιουργία των δισθενών εμβολίων , τα οποία θα μπουν στον εμβολιασμό το φθινόπωρο.

Τα mRNA εμβόλια που υπάρχουν ήδη κατά του κορωνοϊού προστατεύουν από την νοσηλεία στο  νοσοκομείο και το θάνατο. Ωστόσο, οι νέες μεταλλάξεις του COVID-19 , που κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους, μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Στις μέρες μας, η Ευρώπη είναι σε συναγερμό για ένα νέο κύμα έξαρσης του ιού και αύξηση των νοσηλειών λόγω της μετάλλαξης ΒΑ.5 του στελέχους Όμικρον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η μετάλλαξη ΒΑ.5 θα είναι κυρίαρχη στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία επίσημη απόφαση για το αν τα καινούργια εμβόλια πρέπει να περιλαμβάνουν τα στελέχη ΒΑ.1 ή ΒΑ.5.

Όποια και αν είναι η σύνθεση των δισθενών εμβολίων, θα είναι σίγουρα καλύτερα από τα προηγούμενα ακόμη και ενάντια στα στελέχη ΒΑ.4/ΒΑ.5. Τα νέα δισθενή εμβόλια  αναμένεται να πάρουν έγκριση το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τα πιθανά στελέχη που θα περιέχουν.

Μετάλλαξη Όμικρον

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει αλλάξει την πορεία της πανδημίας και οδήγησε στην εμφάνιση νέων στελεχών των ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Το καθένα έχει μειώσει την ανοσία από τον εμβολιασμό και την λοίμωξη με τα αρχικά στελέχη της Όμικρον.

Αν λοιπόν τα μελλοντικά εμβόλια βασίζονται στην αρχική μετάλλαξη Όμικρον, την ΒΑ.1, υπάρχει η πιθανότητα από τη στιγμή που θα κυκλοφορεί, τα στελέχη της Όμικρον να διαφέρουν.

Είναι επίσης πιθανό ότι μπορεί να εμφανιστεί κάποιο νέο στέλεχος. Αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο είναι η μετάλλαξη Όμικρον, αλλά μπορεί τα πράγματα να αλλάξουν. Αυτή η αβεβαιότητα, έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να δημιουργηθούν νέα εμβόλια, τα οποία ιδανικά θα προκαλούν μια ανοσολογική απόκριση για πολλές παραλλαγές του ιού.

δισθενη εμβολια, κορωνοιος, διπλα εμβολια

Νέες μεταλλάξεις

Το τελευταίο διάστημα όλες οι χώρες της Ευρώπης είναι έτοιμες για ένα νέο κύμα με κυρίαρχη το στέλεχος Όμικρον. Με τις  μεταλλάξεις ΒΑ.4 και ΒΑ.5 να κυριαρχούν, είναι αναγκαία η ανάπτυξη νέων εμβολίων.

Τα εμβόλια που ήδη υπάρχουν καταπολεμούν τον ιό SARS-CoV-2 που έκανε την εμφάνισή του στην Γουχάν της Κίνας το 2019, και δεν περιλαμβάνουν το στέλεχος  Όμικρον. Σαν αποτέλεσμα, τα εμβόλια προσφέρουν μια βραχεία προστασία από τη λοίμωξη, αν και συνεχίζουν να προστατεύουν από τη βαριά νόσο.

Τον τελευταίο καιρό γίνονται όλο και περισσότερες συζητήσεις για την αλλαγή των εμβολίων. Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα εμβόλια κατά του COVID-19 είναι ανάγκη να αλλάξουν. Αλλά οι συνεχείς μεταλλάξεις κάνουν ακόμη πιο δύσκολο να προβλέψουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Ο ιός συνεχώς αλλάζει, και αυτό που ήταν αποτελεσματικό πριν από δύο χρόνια μπορεί να μην λειτουργεί στα μελλοντικά στελέχη.

Δεν πρέπει να υποθέτουμε ότι το αρχικό εμβόλιο είναι η καλύτερη επιλογή για την πρόκληση ανοσολογικής απόκρισης στα πρώιμα στελέχη (όχι της Όμικρον). Τα εμβόλια που περιέχουν το Βήτα στέλεχος οδηγούν σε ανοσολογική απόκριση ενάντια στα στελέχη ΒΑ.1 και Δέλτα-2. Αυτό υποδηλώνει ότι δεν πρέπει το στέλεχος Βήτα να αποκλειστεί από τα μελλοντικά εμβόλια.

Η αναζήτηση μια νέας σύνθεσης των εμβολίων είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Υπάρχει η πιθανότητα τα εμβόλια που περιέχουν ένα συγκεκριμένο στέλεχος, όπως η Όμικρον, μπορεί να μην πυροδοτούν πάντα μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση ενάντια σε αυτό το στέλεχος. Κάποιες πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η λοίμωξη με το στέλεχος Όμικρον μετά τον εμβολιασμό οδηγεί στη δημιουργία των ίδιων αντισωμάτων που τα εμβόλια παράγουν ενάντια στα πρώιμα στελέχη, αντί να είναι πιο ισχυρή η απόκριση κατά της Όμικρον. Όμως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν τα νέα εμβόλια θα έχουν τον ίδιο τρόπο δράσης.

Δισθενή εμβόλια

Η εταιρεία Moderna ανακάλυψε ένα mRNA εμβόλιο το οποίο προστατεύει από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2 και το στέλεχος ΒΑ.1.

Τον περασμένο Ιούνιο έγιναν οι κλινικές δοκιμές φάσης 1 με μια ενισχυτική δόση του δισθενούς εμβολίου. Σε αυτή τη δοκιμή έλαβαν μέρος άτομα που είχαν κάνει τρεις δόσεις με το αρχικό εμβόλιο της Moderna και σύγκριναν την ανοσολογική απόκριση σε άτομα που έκαναν μια τέταρτη δόση με το αρχικό εμβόλιο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το δισθενές εμβόλιο οδηγεί στην παραγωγή αντισωμάτων η οποία είναι 75% μεγαλύτερη κατά του στελέχους ΒΑ.1. Η συγκεκριμένη απόκριση είναι επίσης είναι κατά 24% πιο ισχυρή στο αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια ξεκάθαρη υπεροχή του δισθενούς εμβολίου.

Επίσης, η Moderna ανακοίνωσε ότι το δισθενές εμβόλιο οδηγεί στην παραγωγή αντισωμάτων κατά των στελεχών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 , αν και τα επίπεδά τους ήταν περίπου τρεις φορές χαμηλότερα από το στέλεχος ΒΑ.1.

Η εταιρεία Pfizer- BioNTech επίσης έχει  προχωρήσει στη δημιουργία ενός εμβολίου κατά του στελέχους ΒΑ.1. Το νέο εμβόλιο είναι 2-3 φορές πιο ισχυρό από το αρχικό εμβόλιο. Επίσης είναι 1,5-2 φορές πιο ισχυρό στο στέλεχος ΒΑ.1.

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν τα εξελιγμένα εμβόλια αξίζουν τον κόπο.  Σύντομα θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα μιας δοκιμής με συνδυασμό στελεχών (Όμικρον, Δέλτα, Βήτα και το αρχικό στέλεχος). Αυτή η δοκιμή έχει την ονομασία COVAIL, περιλαμβάνει mRNA εμβόλια των εταιρειών Moderna και Pfizer–BioNTech, όπως επίσης και πειραματικές ενισχυτικές δόσεις από την εταιρεία Sanofi και GSK.

Είναι αναγκαία η εξέλιξη των εμβολίων

Μέχρι στιγμής τα στοιχεία για τα δισθενή εμβόλια είναι ενθαρρυντικά όσον αφορά τις νέες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2. Φυσικά, ο ιός αλλάζει συνεχώς με την πάροδο του χρόνου και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει. Ωστόσο, όσο πιο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια τόσο περισσότερο μας προστατεύουν από τη βαριά νόσο. Βέβαια, είναι ανάγκη να φροντίζουμε την σωματική και την ψυχική μας υγεία. Μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας με πολλούς τρόπους και να έχουμε αισιόδοξη στάση με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING.