Γιατί με μειώνει ο σύντροφός μου
Νιώθετε ότι σας κρίνει συνεχώς ο σύντροφος σας; Δεν ξέρετε πότε θα είναι η επόμενη φορά που θα κάνει ένα καυστικό σχόλιο; Αναρωτιέστε, γιατί με μειώνει ο σύντροφος μου;
Αν έχετε σχέση με έναν επικριτικό σύντροφο και μια τοξική σχέση, η ζωή θα είναι από δύσκολη έως ανυπόφορη. Μπορεί να είναι δύσκολο να νιώσετε συναισθηματική ασφάλεια, επειδή συνεχώς περιμένετε την επόμενη κριτική. Μπορεί να αισθάνεστε συνεχώς άγχος και η σεξουαλική σας ζωή να υποφέρει. Η αυτοεκτίμηση σας μπορεί να καταρρέει επειδή νιώθετε ότι δεν κάνετε ποτέ τίποτε σωστά.
Η συνεχής κριτική ή τα υποτιμητικά σχόλια είναι καταστροφικά για μια σχέση. Αν συνεχώς δέχεστε επικριτικά σχόλια καλό είναι να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και να προτείνετε κάποιες λύσεις για τη σχέση σας.
Γιατί ο σύντροφος μου κάνει συνεχώς κριτική;
Μερικές φορές αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή νιώθει ανεπαρκής με τον εαυτό του. Αν ένα άτομο είναι επικριτικό με τον εαυτό του είναι πολύ πιθανό να είναι επικριτικό και με τους ανθρώπους που είναι κοντά του. Η υποτίμηση κάποιου μπορεί να είναι ένας τρόπος να νιώθει καλύτερος και ισχυρότερος. Η υποτίμηση συνήθως συμβαίνει όταν ένα άτομο έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, νιώθει αδύναμο σε κάποιες πτυχές της ζωής του και έχει ανάγκη να νιώσει δυνατό. Μερικές φορές τα επικριτικά σχόλια είναι ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο εκφράζει το θυμό του.
Άλλες φορές, η κριτική ή η υποτίμηση συμβαίνουν όταν ο ένας σύντροφος είναι πραγματικά θυμωμένος με τον άλλο σύντροφο, αλλά δεν μπορεί να εκφράσει το θυμό του άμεσα. Ίσως να μην είναι αποφασιστικός. Μπορεί να νιώθει πληγωμένος από τη συμπεριφορά του συντρόφου του, αλλά δεν ξέρει πως να εκφράσει αυτό που νιώθει. Έτσι, η δυσαρέσκεια μένει μέσα του και εκφράζεται με κριτική.
Όταν ο ένας σύντροφος είναι επικριτικός, υποφέρουν και οι δυο. Το άτομο που δέχεται την κριτική νιώθει ανήσυχο και πληγωμένο από την έλλειψη συναισθηματικής ασφάλειας στη σχέση. Σε αυτή την περίπτωση η ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι πολύ βοηθητική.
Ο κίνδυνος της υποτίμησης
Αν και είναι εύκολο να κατανοήσει κάποιος την υποτίμηση, είναι δύσκολο να την αναγνωρίσει ως μια τακτική λεκτικής βίας και συναισθηματικής κακοποίησης επειδή σε αντίθεση με τις φωνές και τις συγκρούσεις, η υποτίμηση συμβαίνει ιδιωτικά και γίνεται ένα μοτίβο κακοποίησης με τον καιρό.
Αυτό που κάνει τη συμπεριφορά της υποτίμησης επικίνδυνη είναι ότι αρχικά περνά απαρατήρητη. Η υποτίμηση μπορεί να περιλαμβάνει εκφράσεις όπως “Είσαι τόσο ανόητος”, “Θα ήσουν πιο ελκυστική αν…”. Αυτά τα φαινομενικά ακίνδυνα αστεία ή η κριτική μπορεί να κάνουν ένα άτομο να έχει δεύτερες σκέψεις για τον εαυτό του και να αναρωτιέται αν υπάρχει αλήθεια σε αυτές. Εκεί ακριβώς βρίσκεται ο κίνδυνος.
Με τον καιρό η υποτίμηση υπονομεύει την αυτοεκτίμηση. Και αν το άτομο που σας υποτιμά σας λέει ότι είστε πολύ ευαίσθητοι, και σας κάνει να αμφιβάλλετε για όσα συνέβησαν, αυτό δεν είναι απλά υποτίμηση, αλλά μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης που ονομάζεται gaslighting. Το gaslighting μπορεί να σας κάνει να αναρωτιέστε αν τα συναισθήματα σας είναι δικαιολογημένα, να δικαιολογείτε τη συμπεριφορά του συντρόφου σας και να αναρωτιέστε τι συμβαίνει με εσάς.
Πως θα αναγνωρίσετε την υποτίμηση
Η υποτίμηση είναι μια μορφή λεκτικής βίας που μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους:
- Κριτική: σχόλια ή κριτική που σας κάνουν να νιώθετε ανασφάλεια, επικεντρώνονται στα αρνητικά στοιχεία και δημιουργούν αμφιβολίες για τον εαυτό σας.
- Υποβάθμιση: υποβάθμιση των συναισθημάτων, των σκέψεων, των εμπειριών ή των επιτευγμάτων σας, με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι τα συναισθήματα σας δεν έχουν αξία.
- Ταπείνωση: σχόλια που έχουν σκοπό να σας κάνουν να νιώσετε ενοχές ή ντροπή.
- Συγκαταβατικότητα: γλώσσα που σας κάνει να νιώθετε ανόητοι, σας ταπεινώνει ή σας εξευτελίζει.
- Προσβολές: εξευτελιστικά σχόλια που σας κάνουν να νιώθετε κατώτεροι ή ότι δεν έχετε αξία.
- Χειραγώγηση: μορφή συναισθηματικής κακοποίησης.
Για ποιους λόγους ο σύντροφος μου με μειώνει;
1. Ανασφάλεια ή χαμηλή αυτοεκτίμηση
- Μπορεί να νιώθει ανεπαρκής, ότι απειλείται από εσάς ή να έχει διάφορα κόμπλεξ. Έτσι σας υποτιμά για να νιώσει καλύτερα για τον εαυτό του.
- Η υποτίμηση είναι ένας τρόπος να κερδίσει την αίσθηση του ελέγχου ή της ανωτερότητας.
2. Εκμαθημένη συμπεριφορά
- Μπορεί να έχει μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον στο οποίο η υποτίμηση ήταν φυσιολογική και κάτι που συνέβαινε συχνά στο σπίτι του, από επικριτικούς ή τοξικούς γονείς.
- Μερικές φορές οι άνθρωποι επαναλαμβάνουν τα μοτίβα που έχουν μάθει από τους γονείς τους ή από τις προηγούμενες σχέσεις τους.
3. Επιθυμία για έλεγχο
- Η υποτίμηση είναι μια μορφή συναισθηματικής χειραγώγησης που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε μικροί ή εξαρτημένοι.
- Μερικές φορές ο σύντροφος σας μπορεί να χρησιμοποιεί αυτή την τακτική για να υπονομεύσει την αυτοπεποίθηση σας και να μπορεί να σας ελέγχει πιο εύκολα.
4. Κακές επικοινωνιακές δεξιότητες
- Μπορεί να μην ξέρει να εκφράζει την απογοήτευση ή τον εκνευρισμό του με υγιή τροπο.
- Αντί να συζητά ένα θέμα, χρησιμοποιεί την κριτική ή τα σαρκαστικά σχόλια.
5. Στρες ή εξωτερική πίεση
- Η δουλειά, τα οικονομικά ή το στρες μπορούν μερικές φορές να κάνουν έναν άνθρωπο επικριτικό προς τους κοντινούς του ανθρώπους.
- Αυτό δεν είναι δικαιολογία, αλλά συμβάλλει στην κατάσταση.
6. Έλλειψη σεβασμού
- Η συνεχής υποτίμηση μπορεί να δείχνει ότι δεν σέβεται εσάς ή τη σχέση σας.
- Ο σεβασμός είναι ο θεμέλιος λίθος για κάθε υγιή σχέση.
7. Προβολή
- Μερικές φορές οι άνθρωποι προβάλλουν τα δικά τους αρνητικά συναισθήματα ή ελαττώματα στους συντρόφους τους.
- Αν δεν νιώθουν καλά με τον εαυτό τους, μπορεί να θέλουν να το στερήσουν αυτό και από εσάς.
Πως θα σταματήσετε την υποτίμηση
Από τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσετε ότι είστε στόχος υποτιμητικών σχολίων , είναι ανάγκη να κάνετε κάποια πράγματα για να σταματήσετε αυτή τη συμπεριφορά.
1. Μιλήστε
Επαναλάβετε ήρεμα όσα είπε κάποιος για εσάς και πείτε του ότι δεν συμφωνείτε με τις δηλώσεις του. Μπορείτε να του πείτε να σταματήσει να σας μιλάει με αυτό τον τροπο. Αυτό θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα ανεχτείτε αυτή τη συμπεριφορά.
2. Να είστε ειλικρινείς
Πείτε στο άτομο που σας υποτιμά ότι όσα λέει δεν είναι αποδεκτά. Αν δεν καταλαβαίνει τι του λέτε εξηγήστε του πως σας κάνει να νιώθετε.
3. Να είστε υπομονετικοί
Αν κάποιος δεν καταλαβαίνει ότι σας υποτιμά δείξτε υπομονή και εξηγήστε του όσα λέει. Μπορεί να είναι ανάγκη να του επισημάνετε κάποια πράγματα.
4. Χρησιμοποιήστε το χιούμορ
Αντιμετωπίστε την υποτιμητική συμπεριφορά με χιούμορ. Αντιδράστε με χιούμορ ή επισημάνετε το υποτιμητικό σχόλιο και κάντε ένα αστείο με αυτό. Με αυτό τον τροπο μπορεί το άλλο άτομο να καταλάβει το λάθος που έκανε.
Αν καμία από τις παραπάνω τακτικές δεν έχει αποτέλεσμα, τότε ίσως πρέπει να σταματήσετε τη συζήτηση. Δεν είναι ανάγκη να ανέχεστε αυτή τη συμπεριφορά. Αν κάποιος συνεχίζει να σας κάνει υποτιμητικά σχόλια εξηγήστε του ότι θα πάρετε αποστάσεις αν δεν αλλάξει συμπεριφορά.
Ψυχοθεραπεία και σχέσεις
Μπορείτε να ξεκινήσετε με το ΤΕΣΤ σχέσης, σχετικά με το αν έχετε μια υγιή ή τοξική σχέση.
Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ μπορεί να βοηθήσει ένα ζευγάρι να επικοινωνήσει και να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Από την άλλη πλευρά, η ατομική ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ έχει ως σκοπό το κάθε άτομο ξεχωριστά να κατανοήσει και να αναγνωρίσει όλα τα ψυχολογικά εμπόδια που βάζει στον εαυτό του λόγω των προηγούμενων εμπειριών του και έτσι να κάνει σημαντικές βελτιώσεις στην προσωπική του ζωή.