Κάνε το Τεστ
σύνδρομο της Ηλέκτρας. τι είναι το σύνδρομο της Ηλέκτρας, συμπτώματα συνδρόμου της Ηλέκτρας, αιτίες συνδρόμου της Ηλέκτρας, σύνδρομο της Ηλέκτρας και παιδική ηλικία, πως το σύνδρομο της Ηλέκτρας επηρεάζει την ενήλικη ζωή, πως το σύνδρομο της Ηλέκτρας επηρεάζει την επιλογή συντρόφου, αντιμετώπιση συνδρόμου της Ηλέκτρας

Το σύνδρομο της Ηλέκτρας

Το σύνδρομο της Ηλέκτρας

Πολλά κορίτσια έχουν στο μυαλό τους ότι ο μπαμπάς τους είναι υπέροχος. Κάνουν (λιγότερο ή περισσότερο συνειδητά) σκέψεις όπως, "Μακάρι να μπορούσα να βρω κάποιο σύντροφο σαν τον μπαμπά μου." Ή αντίθετα, ίσως ο μπαμπάς τους να έχει άσχημη συμπεριφορά και να σκέφτονται, "Ο μπαμπάς μου είναι ότι χειρότερο υπάρχει. Γιατί συνεχίζω να βγαίνω με άνδρες που μου συμπεριφέρονται άσχημα;" Όλα αυτά μπορεί να είναι ενδείξεις για το "σύνδρομο της Ηλέκτρας".

Ο πατέρας, όπως και η μητέρα, είναι πρότυπο για τα παιδιά. Σε αρκετές περιπτώσεις τα κορίτσια επιλέγουν αγόρια που μοιάζουν στον μπαμπά τους, είναι ήρεμα και υποστηρικτικά. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γονείς μας έχουν τεράστια επίδραση στις επιλογές μας, ακόμη και στην επιλογή συντρόφου.

Οιδιπόδειο σύμπλεγμα και σύνδρομο της Ηλέκτρας

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα περισσότερα κορίτσια πιστεύουν ότι ο μπαμπάς τους είναι ο πιο υπέροχος άνθρωπος στον πλανήτη, ένας σούπερ ήρωας. Ντύνεται όμορφα, είναι ευγενικός, και τους συμπεριφέρεται ως πριγκίπισσες. Σε πολλές σχέσεις υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στη μητέρα που μπορεί να είναι νευρική και αξιολάτρευτη και στον πατέρα που την κρατά προσγειωμένη.

Ο Φρόυντ έγραψε σημαντικές θεωρίες με βάση το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα, που πήρε το όνομά του από την ελληνική τραγωδία του Οιδίποδα. Ο Οιδίποδας παντρεύτηκε τη μητέρα του και στη συνέχεια τύφλωσε τον εαυτό του πριν αυτοεξοριστεί στα βουνά. Το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα, σημαίνει ότι τα νέα αγόρια είναι σε σεξουαλικό ανταγωνισμό με τους πατεράδες τους. Θέλουν την αφοσίωση της μητέρας τους.

Στο σύνδρομο της Ηλέκτρας, που είναι επίσης μια θεωρία του Φρόυντ, η οποία αποτέλεσε μια ιδέα στην οποία δούλεψε αργότερα και συμπλήρωσε ο Καρλ Γιουνγκ. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η κόρη είναι σε σεξουαλικό ανταγωνισμό με την μητέρα της για την αφοσίωση του πατέρα. Μπορεί αυτή η θεωρία να μοιάζει παράξενη, αλλά υπάρχει αλήθεια πίσω από αυτή.

Σκεφτείτε τη σχέση σας με τους γονείς σας. Η σχέση είναι θετική ή αρνητική; Βλέπετε ομοιότητες με τις ερωτικές σχέσεις σας στο παρελθόν;

Συμπτώματα του συνδρόμου της Ηλέκτρας

Είναι γεγονός ότι πολλές ενήλικες γυναίκες παραμένουν "τα κορίτσια του μπαμπά" για πάντα. Εμφανίζουν μια βαθιά σύνδεση με τον πατέρα τους, και διατηρούν μια αντιπαλότητα με τη μητέρα τους.

Μπορεί να φτάνουν στο σημείο να μην έχουν σταθερούς ερωτικούς συντρόφους, επειδή δεν μπορούν να βρουν κάποιον σαν τον πατέρα τους. Κάποια από τα συμπτώματα του συνδρόμου της Ηλέκτρας περιλαμβάνουν:

  • Ανεξήγητα συναισθήματα εχθρότητας προς τη μητέρα, βλέποντας της ως ένοχη για τις αποτυχίες και τα προβλήματά τους.
  • Φαντασιώσεις για την εξαφάνιση της μητέρας ή σκέψεις για το πως θα ήταν η ζωή του πατέρα τους χωρίς την ύπαρξη της μητέρας. Συχνά, αυτές οι σκέψεις προκαλούν ανησυχία στις κόρες.
  • Όταν οι γονείς διαφωνούν, ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει, πάντα η κόρη παίρνει το μέρος του πατέρα της.
  • Πάντα σκέφτεται τον πατέρα της όταν είναι λυπημένη ή χαρούμενη.
  • Όταν μια γυναίκα πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις, πάντα σκέφτεται τι θα έλεγε ή τι θα διάλεγε ο πατέρας της.
  • Απογοήτευση ή υπερβολικές απαιτήσεις από τη σχέση με τους συντρόφους. Οι σύντροφοι μπορεί να διαφωνούν μαζί τους όταν συνειδητοποιούν ότι δίνουν υπερβολική προσοχή στον πατέρα τους.
  • Οι σύντροφοι συνήθως έχουν φυσικά χαρακτηριστικά παρόμοια με τον πατέρα, και είναι αρκετά μεγαλύτεροι ηλικιακά.

σύνδρομο της Ηλέκτρας

Η παιδική ηλικία καθορίζει τις σχέσεις μας

Καθώς οι θεωρίες του Φρόυντ και του Γιουνγκ έχουν αξία, πρέπει να δούμε πιο βαθιά τη σχέση με τους γονείς μας και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε πραγματικά τις επιλογές μας ως ενήλικες, ειδικά τις επιλογές των συντρόφων μας. Η σχέση με τους γονείς μας αποτελεί την έναρξη της ωριμότητά μας, και την πρώτη μας εμπειρία με τους ανθρώπους. Συνήθως ο πρώτος φροντιστής της ζωής μας είναι η μητέρα και ο δευτερεύων φροντιστής ο πατέρας. Αυτό έχει τεράστια επίδραση στην προσωπικότητά μας. Αυτή η δευτερεύουσα σχέση συμβάλλει στην διαμόρφωση των πεποιθήσεων ενός παιδιού για τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω του.

Από τη στιγμή, που η σχέση με τους γονείς διαμορφώνει το χαρακτήρα μας, η σχέση με τον πατέρα είναι το θεμέλιο για όλες τις μελλοντικές μας σχέσεις. Αν τα παιδιά δεν λάβουν αποδοχή και υποστήριξη από τους γονείς, μπορεί να αναζητούν την αποδοχή έξω από το σπίτι.

Η συμπεριφορά των γονέων έχει αποτύπωμα στα παιδιά, πράγμα που κουβαλούν σε όλη την ενήλικη ζωή τους. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή την επιρροή. Η φύση δεν ενδιαφέρεται για αυτά που θέλουμε.

Πολλές φορές τα κορίτσια κάνουν κακές επιλογές στους συντρόφους τους επειδή νιώθουν την εγκατάλειψη από τον πατέρα τους. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Όλα ξεκινούν από την παιδική ηλικία στην οποία ένα παιδί δεν μπορεί να ξεχωρίσει τι είναι καλό και κακό για αυτό. Ο εγκέφαλος αναγνωρίζει τις οικείες συμπεριφορές και τις καθιστά ελκυστικές. Είτε ο πατέρας είναι ο καλύτερος άνθρωπος στον κόσμο είτε ο πιο κακοποιητικός πατέρας , ο εγκέφαλος αναγνωρίζει την οικεία συμπεριφορά.

Είναι λάθος οι γυναίκες να επιλέγουν άνδρες που μοιάζουν με τον πατέρα τους; 

Δεν είναι λάθος οι γυναίκες να επιλέγουν άνδρες που μοιάζουν με τον πατέρα τους. Εκτός από τους γονείς μας που επηρεάζουν τις επιλογές των συντρόφων μας, υπάρχουν και οι αναμνήσεις άλλων ανθρώπων που έχουμε συναντήσει στη ζωή μας. Αναμνήσεις από ανθρώπους που μπαίνουν στη ζωή μας. Πολλές φορές τα συναισθήματα δεν υπακούνε στη λογική.

Για να καταφέρει μια γυναίκα να ξεπεράσει το σύνδρομο της Ηλέκτρας είναι ανάγκη να αναγνωρίσει τα θέματά της. Μπορεί να γράψει ξανά την δική της ιστορία και να αλλάξει όσα βρίσκει ελκυστικά. Αυτό μπορεί να γίνει με συνειδητή αγάπη και αυθεντική επικοινωνία. Πρέπει να σταματήσει να είναι το άτομο που θέλουν οι άλλοι και να είναι ο εαυτός της. Να μάθει ότι αξίζει την αγάπη. Αν μια γυναίκα αγαπά τον εαυτό της, δεν θα αφήσει κανέναν να της συμπεριφερθεί άσχημα. Είναι ανάγκη να αποδεχτεί, να αποκωδικοποιήσει και να κατανοήσει τις κακές επιλογές της. Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για να μπορέσει να αλλάξει.

Κάθε γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίσει το σύνδρομο της Ηλέκτρας 

Οι γυναίκες πρέπει να έχουν επίγνωση της δυναμικής που έχουν με τον μπαμπά τους ή την πατρική φιγούρα ώστε να μην επαναλαμβάνουν ξανά τα ίδια μοτίβα συμπεριφοράς.

Καμία γυναίκα δεν πρέπει να πιστεύει ότι όλες οι επιλογές της θα είναι λάθος και ότι τίποτα δεν μπορεί να την βοηθήσει. Αυτό δεν είναι καλή δικαιολογία. Πρέπει να δουλέψει σκληρά για την επούλωσή της. Το πρώτο βήμα είναι να αναλάβει την ευθύνη για τα θέματά της.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR  (για τα ψυχικά τραύματα) είναι ωφέλιμα, καθώς αυτές οι συμπεριφορές επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή μιας γυναίκας. Συνήθως έχουν προβλήματα στην κοινωνική τους ζωή ή στασιμότητα στην επαγγελματική τους ζωή.