Κάνε το Τεστ
βελονισμός, βελονιστικά σημεία

Πως λειτουργεί ο βελονισμός;

Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι μία από τις πιο παλιές μορφές παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής. Μερικές πηγές και στοιχεία τον τοποθετούν στην λίθινη εποχή, όπου οι λίθοι και τα οστά ακονίζονταν λεπτά ώστε να χρησιμοποιηθούν ως βελόνες. Σήμερα, η τεχνική του βελονισμού χρησιμοποιείται από γιατρούς βελονιστές οι οποίοι διεγείρουν συγκεκριμένα σημεία στο σώμα, με την είσοδο βελονών στο δέρμα. Ο βελονισμός μπορεί να θεραπεύσει πολλές ιατρικές καταστάσεις και να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο χωρίς την χρήση φαρμάκων.

Πως λειτουργεί ο βελονισμός;

Στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική, ο βελονισμός γίνεται με την είσοδο βελονών σε συγκεκριμένα βελονιστικά σημεία του σώματος  κατά μήκος 12 καναλιών ενέργειας (που αποκαλούνται "μεσημβρινοί"), ώστε να ανακατευθύνουν ή να επαναφέρουν την ισορροπία στη ροή της ενέργειας, του ʺτσιʺ.

Με τη σύγχρονη Δυτική ορολογία, ο βελονισμός ορίζεται ως η διέγερση συγκεκριμένων σημείων στο σώμα (νεύρων) για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων.

Πως θεραπεύει ο βελονισμός;

Ο βελονισμός θεραπεύει τις διαταραχές μέσω της επαναφοράς της ισορροπίας στην ενέργεια στο σώμα. Στον βελονισμό, το σώμα μας περιέχει 12 κύριους μεσημβρινούς και 2 δευτερεύοντες μεσημβρινούς. Κάθε μεσημβρινός αντιστοιχεί σε ένα σύστημα οργάνων. Τα όργανα κατηγοριοποιούνται σε γιν και γιανγκ όργανα.

Τα όργανα γιν είναι οι πνεύμονες, το περικάρδιο, η καρδιά, ο σπλήνας, το ήπαρ και τα νεφρά. Τα όργανα γιανγκ περιλαμβάνουν το παχύ έντερο, το λεπτό έντερο, το στομάχι, την χοληδόχο κύστη και την ουροδόχο κύστη. Οι δύο δευτερεύοντες μεσημβρινοί αποκαλούνται Du και Ren μεσημβρινοί. Τα βελονιστικά σημεία συνδέουν τους μεσημβρινούς. Για παράδειγμα, ο μεσημβρινός του πνεύμονα ξεκινά από το σημείο LU1 (εντόπιση ακριβώς κάτω από την κλείδα) μέχρι το σημείο LU11 (στην πλευρική πλευρά του αντίχειρα). Ο μεσημβρινός του πνεύμονα αποτελείται από 11 βελονιστικά σημεία.

Πως ο βελονισμός θεραπεύει τον πόνο;

Ουσιαστικά, αυτό που γίνεται στο βελονισμό είναι οι βελόνες να εισέρχονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος για να διεγείρουν ένα νεύρο. Υπάρχουν 309 βελονιστικά σημεία που εντοπίζονται ακριβώς ή κοντά στα νεύρα, και 286 βελονιστικά σημεία που είναι πολύ κοντά σε κύρια αιμοφόρα αγγεία, τα οποία περιβάλλονται από αθροίσεις νεύρων. Η είσοδος βελονών κοντά στην περιοχή του νεύρου αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης διεγείρει τις νευρικές απολήξεις ώστε να παράγουν νευροπεπτίδια, όπως το πεπτίδιο που μοιάζει με την καλσιτονίνη (CGRP), τον αυξητικό παράγοντα των νεύρων (NGF), το αγγειοδραστικό εντερικό πεπτίδιο (VIP) και το νευροπεπτίδιο (Υ). Οι λειτουργίες τους προάγουν την αγγειοδιαστολή και το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων, που διευκολύνει την διαδικασία της επούλωσης.

Πως γίνεται η διάγνωση στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική;

Αρχικά λαμβάνεται το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς μέσω ερωτήσεων για την σωματική και την ψυχική του υγεία. Η εξέταση στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική περιλαμβάνει διάφορες μεθόδους όπως η εξέταση της γλώσσας (η γλώσσα αποτελεί χάρτη για ολόκληρο το σώμα) και του παλμού (ο παλμός καταγράφεται από την κερκιδική αρτηρία).

Σε ποιες παθήσεις βοηθά ο βελονισμός;

Ψυχικές διαταραχές - ψυχοσωματικές διαταραχές
• Άγχος, κατάθλιψη, φοβίες (πχ φόβος για αεροπλάνο, πτήσεις)
• Διαταραχές μνήμης, συγκέντρωσης, αϋπνία
• Διαταραχές Libido
• Χρόνια κόπωση, ινομυαλγία
• Νευροφυτικές διαταραχές, νεύρωση στομάχου• Απώλεια βάρους (αδυνάτισμα), διακοπή καπνίσματος

Παθήσεις νευρικού συστήματος: Ημικρανία, Κεφαλαλγίες τύπου τάσης, Νευραλγία τριδύμου, άτυπες προσωπαλγίες, Πάρεση προσωπικού νεύρου, Στοματογναθοπροσωπικός πόνος,  Μεθερπητική νευραλγία, νευραλγία τριδύμου νεύρου, Ίλιγγοι, εμβοές

Λειτουργικές παθήσεις: Αλλεργικό βρογχικό άσθμα, Παιδικό άσθμα, Αλλεργική ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, Δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος, Ευερέθιστο έντερο, δυσκοιλιότητα, Κλιμακτηριακές διαταραχές

Μυοσκελετικά επώδυνα σύνδρομα: Αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο, Οσφυαλγία-Ισχιαλγία, Αυχεναλγίες - Θωρακαλγίες, Αρθρίτιδες και περιαρθρίτιδες γόνατος, ώμου, ποδοκνημικής, ισχύου, αγκώνος, άκρας χειρός, άκρου ποδός, Ρευματοειδής αρθρίτιδα, Μυϊκά άλγη (διάχυτα ή εντοπισμένα)

Δερματικές παθήσεις: Ψωρίαση και άλλες ψυχοδερματοπάθειες, Αλλεργικά εκζέματα, εξανθήματα, Ακμή

Ογκολογία: Ναυτία, έμετος, κόπωση μετά από χημειοθεραπεία, Περιφερικές νευροπάθειες,

Άλλες: Υπογονιμότητα, Διαταραχές προ-εμμηνορρυσιακού κύκλου, Σύνδρομο πολυκυστικών διαταραχών, Χρόνιος πυελικός πόνος

Συνολικά, το σώμα μας περιέχει 361 βελονιστικά σημεία. Οι βελονιστές βασίζονται στην κατάσταση του ασθενή για να επιλέξουν 10-15 σημεία για να διεγείρουν το σύστημα των μεσημβρινών και να επαναφέρουν την ισορροπία στο τσι, το γιν, το γιανγκ και το αίμα.