Ομοιοπαθητικά φάρμακα για τις πρώτες βοήθειες
Για τις δύσκολες στιγμές και τα επείγοντα περιστατικά, καλό είναι να υπάρχει ένα kit με ομοιοπαθητικά φάρμακα πρώτων βοηθειών στο σπίτι ώστε σε μια κατάσταση ανάγκης για την οποία σας έχει δώσει οδηγίες ο ομοιοπαθητικός γιατρός που σας παρακολουθεί, να μην ψάχνετε για εφημερεύοντα ομοιοπαθητικά φαρμακεία.
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι καλώς ανεκτά και ασφαλή, αλλά αν αντιμετωπίζεται κάποιο επείγον θέμα θα πρέπει αυτό να συζητείται με τον γιατρό που σας παρακολουθεί, καθώς τα επείγοντα περιστατικά χρειάζονται πολύ προσοχή και ο χρόνος που μπορεί να χάνεται είναι πολύτιμος πολλές φορές. Η ομοιοπαθητική όπως όλες οι συμπληρωματικές προσεγγίσεις πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά, αν και τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητά της δεν υπερβαίνει το placebo σε καλά σχεδιασμένες μελέτες.1
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι πολλά, και για να έχει κανείς ένα στοκ από τα πιο συχνά ομοιοπαθητικά φάρμακα σε κάψουλες, θα έχει μεγάλο κόστος. Η καλύτερη λύση είναι να έχετε κάποια σημαντικά ομοιοπαθητικά φάρμακα πρώτων βοηθειών, στις πιο συχνές δυναμοποιήσεις για περιπτώσεις ανάγκης, ώστε να πάρετε ότι χρειάζεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού που σας παρακολουθεί.
Επειδή τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι πολλά, καλό είναι να έχετε πρόσθετα εκείνα που μπορεί να χρειαστείτε λόγω της ιδιοσυγκρασίας σας ή της συνήθους παθολογίας και συμπτωμάτων που εμφανίζετε. Μπορείτε δηλαδή πχ να έχετε μαζί σας στοκ από ιδιοσυγκρασιακά φάρμακα δικά σας ή της οικογένειάς σας.
Ποια είναι η καλύτερη μορφή;
Μακράν, η καλύτερη μορφή είναι σε μορφή globules των 2 gr για τις πρώτες βοήθειες, για λόγους κόστους και αποθήκευσης. Αυτά είναι φιαλίδια όπως βλέπετε στις φωτογραφίες και με αυτό τον τρόπο μπορεί κανείς εύκολα να έχει πολλαπλές δόσεις από τα φάρμακα πρώτης ανάγκης. Είναι πολύ προτιμότερες από τις κάψουλες ή τα pills, γιατί και εύχρηστα είναι, και έχουν πολύ μικρό κόστος. Κάθε φιαλίδιο κοστίζει 3.5-4 ευρώ και παρέχει τη δυνατότητα πολλαπλών δόσεων (περισσότερες από 30) οπότε το κόστος ανά δόση είναι λιγότερο από 0.12 ευρώ.
Τα φιαλίδια με τα ομοιοπαθητικά πρώτης ανάγκης έχουν ύψος 4½ εκατοστών όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες, και πάχος όσο ένα τσιγάρο περίπου. Οπότε η αποθήκευσή τους είναι εξαιρετικά πρακτική.
Επίσης, μπορείτε να τα έχετε όλα μαζί σε κάποιο ομοιοπαθητικό κιτ με φάρμακα πρώτης ανάγκης (όπως αυτό της φωτογραφίας), χωρίς να ταλαιπωρείστε με την αποθήκευσή τους.
Ομοιοπαθητικά φάρμακα πρώτων βοηθειών
Τα παρακάτω είναι συχνά ομοιοπαθητικά σκευάσματα, τα οποία μπορείτε να έχετε έτσι ώστε σε κάποια ανάγκη να μην χρειάζετε να ψάχνετε για ομοιοπαθητικό φαρμακείο. Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού που σας παρακολουθεί.
| Ομοιοπαθητικό φάρμακο | Δυναμοποίηση (συχνές) | Συχνές ενδείξεις |
|---|---|---|
| Aconitum | 200CH, 1M, 10Μ | Πυρετός, οξέα εξελισσόμενα περιστατικά |
| Allium cepa | 30CH, 200CH | Αλλεργίες και συνάχι, εποχιακές αλλεργίες |
| Apis | 30CH, 200CH | Τσιμπήμα σφήκας, μέλισσας, εντόμων, μέδουσας |
| Arnica | 30CH, 200CH | Τραυματισμοί, μωλωπισμοί, διάσειση, μετεγχειρητικά |
| Arsenicum album | 30CH, 200CH | Γαστρεντερίτιδα, διάρροια, πυρετός, αδυναμία |
| Belladona | 30CH, 200CH, 1M, 10M | Πυρετός, φλεγμονές, ημικρανίες, πονοκέφαλοι |
| Bellis perennis | 30CH, 200CH | Τραύματα εσωτερικών οργάνων, αιμορραγία |
| Berberis | 30CH, 200CH | Κολικός νεφρού, οσφυαλγία, πόνοι αρθρίτιδας |
| Bryonia | 30CH, 200CH | Οσφυαλγία, ίλιγγος, βήχας |
| Calendula | 30CH, 200CH | Μολύνσεις τραυμάτων, εγκαύματα |
| Cantharis | 30CH, 200CH | Ουρολοιμώξεις, εγκαύματα |
| Carbo vegetabilis | 30CH, 200CH | Λιποθυμία, αδυναμία |
| Cocculus | 30CH, 200CH | Ίλιγγος, ναυτία, αϋπνία |
| Colocynthis | 30CH, 200CH | Κολικοί, κολικός εντέρου, νευραλγία, ισχιαλγία |
| Chamomilla | 30CH, 200CH | Προβλήματα δοντιών και οδοντοφυίας |
| Drosera | 30CH, 200CH | Παροξυσμικός βήχας |
| Eupatorium | 30CH, 200CH | Ιώσεις, πόνοι στα κόκκαλα, όλο το σώμα |
| Euphrasia | 30CH, 200CH | Αλλεργίες και συνάχι, εποχιακές αλλεργίες |
| Ferrun phosphoricum | 30CH, 200CH | Παρατεταμένος πυρετός αγνώστου αιτιολογίας |
| Gelsemium | 30CH, 200CH, 1M | Τρόμος, φόβος, διάρροια, πυρετός, ίλιγγος |
| Hepar sulphur | 30CH, 200CH | Πονόλαιμος, πυρετός, αποστήματα |
| Hypericum | 30CH, 200CH | Τραυματισμοί νεύρων, τραυματισμοί κόκκυγα |
| Ipecacuanha | 30CH, 200CH | Ναυτία και εμετός |
| Kali bichromicum | 30CH, 200CH | Λοιμώξεις αναπνευστικού, φλέματα, ιγμορίτιδα |
| Ledum | 30CH, 200CH | Τραύματα από ξένα σώματα, τσιμπήματα, φλεγμονές |
| Mercury solubilis | 30CH, 200CH | Προβλήματα δοντιών, ωτίτιδες |
| Natrum carbonicum | 30CH, 200CH | Ηλίαση |
| Natrum sulphuricum | 30CH, 200CH | Τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη, κεφάλι |
| Nux Vomica | 30CH, 200CH, 1M | Μέθη, δυσπεψία |
| Phosphorus | 30CH, 200CH, 1M | Αιμορραγίες, έλκος στομάχου, αφωνία |
| Rhus tox | 30CH, 200CH | Μυοσκελετικά προβλήματα, λουμπάγκο, αλλεργίες και κνησμός |
| Rumex | 30CH, 200CH | Σπαστικός βήχας, φλέματα |
| Ruta | 30CH, 200CH | Τραυματισμοί τενόντων, αρθρώσεων, θλάσεις, τενοντίτιδα |
| Sarsaparilla | 30CH, 200CH | Ουρολοιμώξεις |
| Staphysagria | 30CH, 200CH, 1Μ | Ουρολοιμώξεις, μετεγχειρητικός πονος |
| Silica | 30CH, 200CH, 1Μ | Αποστήματα, κύστες, ξένα σώματα |
| Spongia | 30CH, 200CH | Παροξυσμικός βήχας |
| Symphytum | 30CH, 200CH | Κατάγματα, τραυματισμοί οφθαλμών, οστικό οίδημα |
| Tabacum | 30CH, 200CH | Ναυτία, ίλιγγος |
| Urtica urens | 30CH, 200CH | Ουρτικάρια, έγκαυμα, έκζεμα, τσίμπημα μέδουσας |
| Veratrum album | 30CH, 200CH | Διάρροιες, εμετός, γαστρεντερίτιδα |
Δυναμοποιήσεις
Οι δυναμοποιήσεις ομοιοπαθητικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συχνά στα επείγοντα περιστατικά είναι οι 30CH, 200CH αλλά και υψηλότερες, 1Μ και 10Μ (ιδίως σε παιδιά) σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ειδικού ομοιοπαθητικού γιατρού σας.
Πολύχρηστα ομοιοπαθητικά φάρμακα
Εκτός από τα παραπάνω ομοιοπαθητικά φάρμακα πρώτων βοηθειών, επίσης για επείγουσες καταστάσεις και τις πρώτες βοήθειες καλό είναι να υπάρχουν και κάποια κύρια (πολύχρηστα) ομοιοπαθητικά φάρμακα, όπως Sulphur, Ignatia, Lycopodium, Pulsatilla, Calcarea carbonica σε δυναμοποιήσεις 30CH, 200CH ή 1Μ.
Θυμίζουμε πως τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι καλώς ανεκτά και η θεραπεία ασφαλής υπό τις οδηγίες ενός ειδικού ομοιοπαθητικού γιατρού.3
Δεν υπάρχει κάποιο ειδικό φάρμακο για μια πάθηση ή κατάσταση,2 αλλά ο ομοιοπαθητικός γιατρός επιλέγει εξατομικευμένα το κατάλληλο φάρμακο με βάση τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής.
Σας παρακολουθεί ειδικός ομοιοπαθητικός γιατρός;
Η ομοιοπαθητική είναι ένα συμπληρωματικό θεραπευτικό εργαλείο, και η ελλιπής κατανόηση για το πρόβλημα/ασθένεια που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος ή ο χαμένος χρόνος στην αντιμετώπισή του, μπορεί να αποβούν επιζήμια για την υγεία. Βεβαιωθείτε καταρχήν λοιπόν ότι ο άνθρωπος στον οποίο έχετε εμπιστευτεί την υγεία και τις ελπίδες σας, είναι πραγματικά ειδικός ομοιοπαθητικός γιατρός.
Μην δέχεστε τη χορήγηση άγνωστων ουσιών, που δεν παίρνετε από ομοιοπαθητικά φαρμακεία με συνταγή (αλλά σας τα δίνουν από ένα γραφείο ή ένα συρτάρι, χωρίς να ξέρετε τι παίρνετε).
Περιορισμοί και ασφάλεια
Το παρόν άρθρο έχει αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα και εξετάζει την ομοιοπαθητική αποκλειστικά ως συμπληρωματική επιλογή για ήπιες ή μη απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή ούτε υποκαθιστά την τεκμηριωμένη ιατρική ή ψυχιατρική αξιολόγηση και τη συμβατική φαρμακευτική αγωγή. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα «πρώτων βοηθειών» δεν αντικαθιστούν την επείγουσα ιατρική φροντίδα και δεν ενδείκνυνται για σοβαρά ή απειλητικά επείγοντα περιστατικά, ενώ η καθυστέρηση έναρξης κατάλληλης συμβατικής θεραπείας μπορεί να αποτελεί δυνητικό κίνδυνο για την υγεία.4 5 Πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα τον θεράποντα ιατρό σας πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αλλαγή της αγωγής σας.
Βιβλιογραφία
- 1.Shang, A., et al. (2005). Are the clinical effects of homoeopathy placebo effects? Comparative study of placebo-controlled trials of homoeopathy and allopathy. The Lancet, 366(9487), 726–732. [Homeopathy placebo evidence]
- 2.Ernst, E. (2002). A systematic review of systematic reviews of homeopathy. British Journal of Clinical Pharmacology, 54(6), 577–582. [Homeopathy Clinical efficacy uncertainty]
- 3.Posadzki, P., et al. (2012). Adverse effects of homeopathy: a systematic review of published case reports and case series. International Journal of Clinical Practice, 66(12), 1178–1188. [Homeopathy Safety and indirect risks]
- 4.NHS. (2023). Herbal medicines and complementary therapies. National Health Service. [NHS complementary therapies guidance]
- 5.World Health Organization. (2009). Safety issues in the preparation of homeopathic medicines. World Health Organization. [WHO homeopathy safety]
