Κάνε το Τεστ
ομοιοπαθητικα φαρμακα, καταλογος, λιστα

Ομοιοπαθητικά Φάρμακα

Ομοιοπαθητικά Φάρμακα - Κατάλογος

Στην ομοιοπαθητική φαρμακολογία, σε κάθε ομοιοπαθητικό φάρμακο αντιστοιχούν χιλιάδες συμπτώματα. Τονίζουμε πως στον παρακάτω κατάλογο παρατίθενται μόνο γενικές πληροφορίες (προέλευση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων και ορισμένα από τα κύρια χαρακτηριστικά τους) για 19 από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα ομοιοπαθητικα φαρμακα, προς πληροφόρηση του κοινού. Η λίστα με τα γνωστά ομοιοπαθητικά φάρμακα περιλαμβάνει περισσότερα από 4000.

Κάθε ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οξείες και χρόνιες παθήσεις. Ο ομοιοπαθητικός γιατρός, βασισμένος στην τεράστια ομοιοπαθητική φαρμακολογία και στη συνολική εικόνα του οργανισμού σας (σωματικά και ψυχοδιανοητικά συμπτώματα καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περίπτωσης), επιλέγει να σας συνταγογράψει το ομοιοπαθητικό φάρμακο που κρίνει ότι χρειάζεστε στη δεδομένη χρονική περίοδο και κατάσταση, από ένα τεράστιο κατάλογο ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

Πέρα από ενημερωτικούς σκοπούς, είναι μάλλον αφελές να προσπαθεί ένας ασθενής διαβάζοντας τις πληροφορίες που παρουσιάζονται στο internet να κρίνει ποιο φάρμακο είναι αυτό που χρειάζεται. Η επιλογή του ομοιοπαθητικού φαρμάκου στη δεδομένη χρονική περίοδο και κατάσταση που αντιμετωπίζει ο ασθενής απαιτεί βαθιά γνώση της ομοιοπαθητικής φαρμακολογίας και θεωρίας και μια όσο το δυνατόν αντικειμενική εκτίμηση των συμπτωμάτων του ασθενούς, διαδικασία που μπορεί να γίνει μόνο από ειδικά εκπαιδευμένο ομοιοπαθητικό γιατρό. Επίσης, τεράστια σημασία έχει η κλινική εμπειρία.

Δεν συνιστάται να παίρνετε ομοιοπαθητικά φάρμακα μόνοι σας, ιδίως επειδή κάποιος που γνωρίζετε οφελήθηκε από ένα συγκεκριμένο ή επειδή διαβάσατε γνώμες και εμπειρίες σε κάποιο φόρουμ. Είναι απαραίτητη η εξατομικευμένη θεραπεία (επιλογή φαρμάκου, δυναμοποίησης, δόσεων, κλπ), η ορθολογική χρήση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων και η συνταγογράφησή τους μετά από μία εκτενή συνέντευξη όπου καταγράφεται το πλήρες ιατρικό και ομοιοπαθητικό ιστορικό του ασθενούς, διαφορετικά οι πιθανότητες να βοηθήσει ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο είναι λίγες.

Θυμίζουμε ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα λόγω του τρόπου παρασκευής τους (δυναμοποίηση) δεν έχουν παρενέργειες.

Αριστοτέλης Βάθης
Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής, Ομοιοπαθητικός, Βελονιστής - Βιοχημικός

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Aconitum Ignatia Nux vomica
Argentum nitricum Kali bichromicum Phosphorus
Arnica Kali phosphoricum Pulsatilla
Aurum metallicum Lycopodium Silica
Calcarea carbonica Magnesia phosphorica Staphysagria
Calendula Natrum muriaticum Stramonium
Gelsemium Natrum sulphuricum Sulphur