Κάνε το Τεστ
μύθοι για τη γήρανση και τον εγκέφαλο, μύθοι για τον εγκέφαλο, μύθοι για τη γήρανση , τι μπορούμε να κάνουμε για να καθυστερήσουμε τη γήρανση, δραστηριότητες που κρατούν τον εγκέφαλο ενεργό

Μύθοι για την γήρανση και τον εγκέφαλο

Μύθοι για την γήρανση και τον εγκέφαλο

Σίγουρα όλοι θα έχετε ακούσει για την διαδικασία της γήρανσης. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τη γήρανση και τον εγκέφαλο , ειδικά στην κουλτούρα μας.

Ίσως να έχετε ακούσει τους παρακάτω μύθους για την γήρανση και τον εγκέφαλο. Αλλά καλό είναι να γνωρίζετε ότι μπορείτε να πάρετε τα μέτρα σας έτσι ώστε να καθυστερήσετε τη γήρανση.

Μύθος 1: Τα χρόνια της  συνταξιοδότησης δεν κάνουμε τίποτα και έχουμε άπλετο ελεύθερο χρόνο

Η κουλτούρα μας έχει κάνει να πιστεύουμε ότι μόλις πάρουμε σύνταξη όλα θα είναι πιο εύκολα και θα απολαμβάνουμε την ηρεμία και τη χαλάρωση.

Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτε κακό στο να απολαμβάνει κάποιος την ηρεμία του. Ωστόσο, η χαλάρωση μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος δεν είναι τόσο δραστήριος όσο πριν και δεν μαθαίνει καινούργια πράγματα ώστε να εξελιχθεί.

Είτε κάποιος είναι οικονομικά προετοιμασμένος για την συνταξιοδότηση είτε όχι, με το προσδόκιμο επιβίωσης να αυξάνεται συνεχώς, είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι θα περάσει τις περισσότερες μέρες της συνταξιοδότησης απλά χαλαρώνοντας για κατά μέσο όρο 30 χρόνια.

Το πιο σημαντικό, είναι πως αυτό μπορεί να είναι κακό για την υγεία μας. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ένας από τους πιο επιβλαβείς μύθους για τη γήρανση.

Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συνέβαινε στον εγκέφαλο και στο σώμα σας αν περνούσατε τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής σας παρακολουθώντας τηλεόραση, χωρίς να κάνετε καινούργια πράγματα και να ζείτε νέες εμπειρίες;

Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι θέλουν να ζουν περιπέτειες και να έχουν ένα δραστήριο τρόπο ζωής. Πολλοί μάλιστα δεν θέλουν να αφήσουν τη δουλειά τους και βλέπουν την συνταξιοδότηση σαν μια ευκαιρία για να βρουν μια άλλη δουλειά.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι που δουλεύουν ακόμη και ένα χρόνο πέρα από την ηλικία συνταξιοδότησης έχουν σημαντικά μικρότερη θνησιμότητα και παραμένουν δραστήριοι.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι  η διά βίου μάθηση είναι πολύ ωφέλιμη για την υγεία μας. Οι πιο μορφωμένοι άνθρωποι έχουν χαμηλότερη νοσηρότητα όσον αφορά τις οξείες και τις χρόνιες παθήσεις.

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι επιθυμούν να είναι δραστήριοι στα χρόνια της συνταξιοδότησης. Και φυσικά, οι κοινωνικές σχέσεις και η μάθηση βελτιώνουν την υγεία και τη μακροζωία μας.

Μύθος 2: Η κατάθλιψη, η μοναξιά και η άνοια είναι κομμάτι της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης

Είναι λογικό ότι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος είναι πιο δύσκολο να γνωρίσει νέους ανθρώπους, όπως συνέβαινε με τους συνεργάτες του σε καθημερινή βάση. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των κοινωνικών σχέσεων.

Γενικά, τα στατιστικά δείχνουν ότι:

  • 1 στους 5 ανθρώπους εμφανίζουν κατάθλιψη στη ζωή τους.
  • 1 στους 3 ηλικιωμένους πεθαίνουν από Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.
  • Περίπου το 1/3 των ανθρώπων μέσης ηλικίας ζουν μόνοι τους και είναι επιρρεπείς στην απομόνωση και στη μοναξιά.

Όλα τα παραπάνω νοσήματα δεν αποτελούν φυσιολογικό κομμάτι της γήρανσης και μπορούν είτε να προληφθούν είτε να περιοριστούν τα συμπτώματα τους.

Η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης περιλαμβάνει:

  • Θέματα όρασης
  • Απώλεια ακοής
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Περιορισμένη κινητικότητα και ισορροπία
  • Μείωση της μυϊκής μάζας
  • Υψηλότερο κίνδυνο για ατυχήματα λόγω της ευθραυστότητας των οστών
  • Απώλεια μνήμης

Η μοναξιά και η κατάθλιψη δεν είναι στην παραπάνω λίστα. Και αν και η απώλεια μνήμης είναι στη λίστα αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να έχει άνοια. Υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στα: "Δεν θυμάμαι που έβαλα τα κλειδιά μου…" και στο "Γιατί είναι τα κλειδιά μου στο ψυγείο;"

Υπάρχουν προληπτικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε ώστε να έχετε τον έλεγχο. Για παράδειγμα, μπορείτε να έχετε υγιείς συνήθειες και να παραμένετε κοινωνικά ενεργοί.

Μύθοι για την γήρανση και τον εγκέφαλο

 Μύθος 3: Όσο μεγαλώνουμε γινόμαστε λιγότερο παραγωγικοί, λιγότερο ανταγωνιστικοί και λιγότερο προσαρμόσιμοι στην αλλαγή

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 24% των ηλικιωμένων προσφέρουν εθελοντική εργασία.

Επίσης, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι:

  • το 47% των τωρινών συνταξιούχων είτε εργάζονται είτε σχεδιάζουν να δουλεύουν στη συνταξιοδότηση.
  • το 58% των συνταξιούχων λέει ότι η συνταξιοδότηση ήταν μια ευκαιρία να αλλάξουν δουλειά.

Όσο μεγαλώνουμε έχουμε τη δυνατότητα να μάθουμε νέες δεξιότητες, να αποκτήσουμε νέα ταλέντα, και να επενδύσουμε χρόνο και προσπάθεια σε μια εργασία ή σε ένα σκοπό που πιστεύουμε. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι παραμένουμε παραγωγικοί, ανταγωνιστικοί και προσαρμοζόμαστε στην αλλαγή.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και όλες τις ιστορίες επιτυχίας κάποιων ηλικιωμένων ανθρώπων οι οποίοι κάθε μέρα είναι πιο παραγωγικοί, πιο ανταγωνιστικοί και προσαρμόζονται στην αλλαγή.

Όταν κάποιος ξεκινά να συμμετέχει σε ένα νέο οργανισμό, είτε πρόκειται για εθελοντική εργασία ή για μια νέα δουλειά, η προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον σημαίνει ότι  εξελίσσεται.

Το γεγονός ότι πολλοί ηλικιωμένοι συνεχίζουν να δουλεύουν ή να προσφέρουν εθελοντική εργασία, δείχνει ότι ο παραπάνω μύθος για τη γήρανση δεν ισχύει. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί παρά την ηλικία τους.

Μύθος 4: Η γήρανση μας κάνει λιγότερο περιπετειώδεις και λιγότερο δημιουργικούς

Υπάρχουν τόσοι πολλοί απίστευτοι άνθρωποι που παραμένουν περιπετειώδεις και δημιουργικοί σε μεγαλύτερη ηλικία. Σίγουρα θα έχετε στο περιβάλλον σας έναν ηλικιωμένο που θα αποτελεί υπόδειγμα.

Και ακόμη και αν δεν έχετε κάποιον στο κοντινό σας περιβάλλον, υπάρχουν πολλοί διάσημοι άνθρωποι που αποτελούν έμπνευση για όλους μας.

Η γήρανση μπορεί να μας κάνει πιο περιπετειώδεις και πιο δημιουργικούς αν αξιοποιούμε στο έπακρο τις ικανότητές μας. Με την σωστή νοοτροπία, την προθυμία και τα κατάλληλα εργαλεία , υπάρχουν πολλές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητα ώστε να τροφοδοτούμε την δημιουργικότητα μας.

 Μύθος 5: Δεν είναι ανάγκη να μαθαίνουμε καινούργια πράγματα όσο μεγαλώνουμε

Όπως τα μαλλιά μας και τα νύχια μας συνεχίζουν να μεγαλώνουν, το ίδιο συμβαίνει και με τον εγκέφαλό μας. Ο εγκέφαλος όπως και κάθε άλλος μυς στο σώμα ακολουθεί τον κανόνα, "τον χρησιμοποιείς ή τον χάνεις", ο οποίος αρχίζει να φθείρεται μέσα στον χρόνο αν επιτρέψετε στον εαυτό σας να τον παραμελήσει.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ψυχή και το πνεύμα μας είναι σχεδιασμένα να εξελίσσονται. Όποιες και αν είναι οι πεποιθήσεις σας, αυτός ο μύθος δεν είναι αληθινός. Όλοι μας μπορούμε να δυναμώσουμε το μυαλό μας σε κάθε ηλικία.

Είναι ανάγκη να μαθαίνουμε καινούργια πράγματα όσο μεγαλώνουμε, και να διατηρούμε την νευροπλαστικότητα.

Σε κάθε ηλικία ισχύουν τα εξής:

  • Μπορούμε να δυναμώσουμε τον εγκέφαλο μας και να δημιουργήσουμε νέα νευρικά μονοπάτια.
  • Είμαστε σχεδιασμένοι για να μαθαίνουμε νέα πράγματα όσο μεγαλώνουμε.
  • Όταν μαθαίνουμε νέα πράγματα , χόμπι και δεξιότητες αυξάνουμε την δραστηριότητα του εγκεφάλου μας.

Είναι ανάγκη να διατηρούμε τον εγκέφαλό μας, όπως θα κάναμε με κάθε άλλο μυ στο σώμα μας.

Μύθος 6: Θα είμαστε καλά αν απλά κάνουμε κάποιες ασκήσεις μνήμης

Το να κάνουμε απλά ασκήσεις μνήμης δεν μας εξασφαλίζει ότι θα διατηρήσουμε τις γνωστικές μας ικανότητες και λειτουργίες,  μακροπρόθεσμα. Είναι ανάγκη να κάνουμε πολλά περισσότερα για να διατηρήσουμε τη νευροπλαστικότητα από το να παίζουμε παιχνίδια μνήμης και παζλ.

Μπορούμε να δημιουργούμε νέα νευρικά μονοπάτια μέχρι την ημέρα που θα πεθάνουμε, πράγμα που σημαίνει ότι η μάθηση νέων πραγμάτων, η δημιουργία νέων εμπειριών και αναμνήσεων είναι το κλειδί για τη μακροζωία.

Μύθος 7: Η γήρανση εξαρτάται από τα γονίδια

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 25% της μακροζωίας εξαρτάται από τα γονίδια, πράγμα που σημαίνει ότι το υπόλοιπο 75% εξαρτάται από εξωτερικούς και περιβαλλοντικού παράγοντες.

Έχουμε την ευκαιρία να επηρεάσουμε τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουμε όταν μένουμε συγκεντρωμένοι στο περιβάλλον, στον τρόπο ζωής και στη συμπεριφορά μας.
Οι παράγοντες γήρανσης που μπορούμε να ελέγξουμε περιλαμβάνουν:

  • Το περιβάλλον
  • Τον τρόπο ζωής
  • Τη συμπεριφορά

Οι παράγοντες γήρανσης που δεν μπορούμε να ελέγξουμε περιλαμβάνουν:

  • Την ηλικία
  • Τα γονίδια
  • Τα θέματα υγείας

Αγκαλιάστε την ομορφιά της γήρανσης 

Η γήρανση είναι κάτι αναπόφευκτο όσο και αν αντιστεκόμαστε σε αυτήν. Το να μεγαλώνουμε δεν σημαίνει ότι τα παρατάμε. Σημαίνει ότι κερδίζουμε σοφία, εμπειρία, ωριμότητα, και πολλά ακόμη. Μπορείτε να φοβάστε την γήρανση ή να την αγκαλιάσετε. Αυτό είναι δική σας επιλογή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι,  όπως η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ που μπορεί να σας βοηθήσετε να αποδεχτείτε αυτό το νέο κομμάτι της ζωής σας, και το LIFE COACHING που μπορεί να σας βοηθήσει να θέσετε νέους στόχους ζωής.