Κάνε το Τεστ
οσφυαλγία, τι είναι η οσφυαλγία, συμπτώματα οσφυαλγίας, αιτίες οσφυαλγίας, διάγνωση οσφυαλγία;, θεραπεία οσφυαλγίας, φάρμακα για την οσφυαλγία

Οσφυαλγία

Οσφυαλγία

Η οσφυαλγία είναι κάτι πολύ σύνηθες. Μπορεί να προκύπτει από κάποιο τραυματισμό στους μύες ή στους τένοντες στη μέση. Άλλες αιτίες της οσφυαλγίας είναι η αρθρίτιδα, τα δομικά προβλήματα και οι τραυματισμοί στους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Για να μειώσετε τις πιθανότητες της οσφυαλγίας καλό είναι να διατηρείτε σταθερό το βάρος σας και να κάνετε φυσική δραστηριότητα.

Τι είναι η οσφυαλγία;

Η οσφυαλγία είναι ο πόνος (άλγος) στην οσφυϊκή μοίρα (μέση)  και μπορεί να είναι ήπια ως σοβαρή. Σε κάποιες περιπτώσεις ο πόνος μπορεί να δυσκολεύει το περπάτημα, τον ύπνο ή τις καθημερινές δραστηριότητες.

Συνήθως, η οσφυαλγία υποχωρεί με ξεκούραση, παυσίπονα και φυσικοθεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναγκαίες οι ενέσεις κορτιζόνης για την ανακούφιση του πόνου. Κάποιοι τραυματισμοί μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Πόσο συχνή είναι η οσφυαλγία;

Περίπου 4 στους 5 ανθρώπους εμφανίζουν οσφυαλγία κάποια στιγμή στη ζωή τους. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν οσφυαλγία συγκριτικά με άλλους, Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Την ηλικία: οι άνθρωποι άνω των 30 ετών εμφανίζουν πιο συχνά οσφυαλγία. Οι δίσκοι φθείρονται με την πάροδο του χρόνου. Η φθορά αυτή προκαλεί πόνο και δυσκαμψία.
  • Το βάρος: οι άνθρωποι με αυξημένο βάρος ή παχυσαρκία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν οσφυαλγία. Το επιπλέον βάρος δημιουργεί πίεση στις αρθρώσεις και στους δίσκους.
  • Τη συνολική υγεία: οι αδύναμοι μύες στην κοιλιά δεν μπορούν να στηρίξουν την σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα την καταπόνηση της μέσης. Οι άνθρωποι που καπνίζουν , πίνουν αλκοόλ ή έχουν έναν καθιστικό τρόπο ζωής έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν οσφυαλγία.
  • Ο τρόπος ζωής: οι δουλειές και οι δραστηριότητες που απαιτούν ανύψωση βάρους αυξάνουν τον κίνδυνο για τραυματισμούς στην πλάτη.
  • Τα δομικά προβλήματα: ο έντονος πόνος στη μέση μπορεί να αποτέλεσμα καταστάσεων όπως η σκολίωση, που αλλάζει την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.
  • Τα νοσήματα: οι άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό οστεοαρθρίτιδας, συγκεκριμένες μορφές καρκίνου και άλλα νοσήματα έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν οσφυαλγία.
  • Την ψυχική υγεία: η οσφυαλγία μπορεί να αποτέλεσμα της κατάθλιψης και του άγχους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της οσφυαλγίας;

Τα συμπτώματα της οσφυαλγίας μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους ξαφνικά ή σταδιακά. Μερικές φορές, ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί μετά από ένα συγκεκριμένο γεγονός, όπως όταν κάποιος σηκώνει απότομα βάρος. Άλλες φορές μπορεί οι ασθενείς να μην γνωρίζουν την αιτία του πόνου.

Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς και έντονος ή βαθύς και να αντανακλά μέχρι τα πόδια (ισχιαλγία). Αν καταπονείτε τη μέση σας στη διάρκεια μιας δραστηριότητας ,μπορεί να νιώσετε πίεση. Ο πόνος μπορεί να επιδεινώνεται σε συγκεκριμένες στάσεις , όπως όταν σκύβετε και να υποχωρεί όταν ξαπλώνετε.

Άλλα συμπτώματα της οσφυαλγίας περιλαμβάνουν:

  • Την ακαμψία: μπορεί να είναι δύσκολο να κουνηθεί κάποιος ή να ισιώσει την πλάτη του. Μπορεί να χρειάζεται λίγη ώρα για να σηκωθεί ή να νιώθει ότι πρέπει να περπατήσει ή να τεντωθεί για να χαλαρώσει. Επίσης, μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να κάνει πολλές κινήσεις.
  • Τα προβλήματα με τη στάση του σώματος: οι άνθρωποι που έχουν οσφυαλγία δυσκολεύονται να έχουν ίσια στάση σώματος. Μπορεί να καμπουριάζουν με αποτέλεσμα ο κορμός να μην είναι ευθυγραμμισμένος με την σπονδυλική στήλη.
  • Τους μυϊκούς σπασμούς: σε περιπτώσεις καταπόνησης, οι μύες στη μέση συσπώνται ανεξέλεγκτα. Οι μυϊκοί σπασμοί μπορεί να προκαλούν υπερβολικό πόνο και να δυσκολεύουν το περπάτημα ή την κίνηση.

Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες της οσφυαλγίας;

Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης, ο αργός εκφυλισμός των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης, είναι η πιο συχνή αιτία της οσφυαλγίας. Όλοι μας βιώνουμε τη φθορά όσο μεγαλώνουμε, και είναι απολύτως φυσιολογικό να εμφανίζουμε θέματα στη μέση μας. Καθώς ο χόνδρος εκφυλίζεται ανάμεσα στις αρθρώσεις των σπονδύλων, οι περιβάλλοντες ιστοί εμφανίζουν φλεγμονή. Αυτή η φλεγμονή και η λέπτυνση του χόνδρου αυξάνει την τριβή στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα τον πόνο στη μέση, δηλαδή την οσφυαλγία.

Τραυματισμοί στην πλάτη

Μια κακή πτώση ή ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα μπορεί να προκαλεί οσφυαλγία. Αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί αν κουβαλάτε το καλάθι με τα ρούχα στις σκάλες. Κάποιοι τραυματισμοί στην πλάτη μπορεί να είναι ξαφνικοί και κάποιοι μπορεί να συμβαίνουν αργά. Γενικά, οι αθλητές και οι άνθρωποι που κάνουν άσκηση είναι πιο πιθανό να τραυματιστούν. Βέβαια, αυτός δεν είναι πάντα ο κανόνας.

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου-δισκοκήλη

Η δισκοκήλη είναι μια πάθηση της σπονδυλικής στήλης. Ανάμεσα στους σπονδύλους υπάρχουν κάποια μαξιλαράκια, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι. Το περίβλημα των μεσοσπονδύλιων δίσκων είναι σκληρό αλλά εσωτερικά περιέχουν ένα παχύρευστο υγρό. Η δισκοκήλη εμφανίζεται όταν ο δίσκος προβάλλει προς τον σπονδυλικό σωλήνα και πιέζει τα νεύρα, προκαλώντας πόνο στη μέση και σε άλλες περιοχές.

Άλλες καταστάσεις και παθήσεις μπορεί να προκαλούν οσφυαλγία και περιλαμβάνουν:

  • Διαστρέμματα: το διάστρεμμα είναι η πιο συχνή αιτία της οσφυαλγίας. Όταν σηκώνουμε βαριά αντικείμενα μπορεί να τραυματίσουμε τους μύες μας, τους τένοντες ή τους συνδέσμους.
  • Κατάγματα: τα οστά στη σπονδυλική στήλη μπορεί να σπάσουν στη διάρκεια ενός ατυχήματος, όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Συγκεκριμένες καταστάσεις όπως η σπονδυλόλυση ή η οστεοπόρωση αυξάνουν τον κίνδυνο για κατάγματα.
  • Δομικά προβλήματα: μια κατάσταση γνωστή ως στένωση της σπονδυλικής στήλης συμβαίνει όταν η σπονδυλική στήλη είναι πολύ στενή για το νωτιαίο μυελό. Η σκολίωση μπορεί να προκαλεί πόνο, δυσκαμψία και δυσκολία στην κίνηση.
  • Σπονδυλολίσθηση: αυτή η κατάσταση προκαλεί την ολίσθηση των σπονδύλων από τη θέση τους με αποτέλεσμα την οσφυαλγία και τον πόνο στα πόδια.

Ο τρόπος ζωής συμβάλλει στην οσφυαλγία;

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της οσφυαλγίας όπως:

  • Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στο κάπνισμα και στην οσφυαλγία. Το κάπνισμα αυξάνει τη φλεγμονή στο σώμα και εμποδίζει το σώμα να επουλωθεί από μόνο του.
  • Η παχυσαρκία επίσης έχει σχέση με πολλές μορφές χρόνιου πόνου, όπως η οσφυαλγία. Οι άνθρωποι με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), εμφανίζουν πίεση στη σπονδυλική στήλη και αυτό συμβάλλει στην μεγαλύτερη φθορά.
  • Η φυσική δραστηριότητα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Ο καθιστικός τρόπος ζωής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οσφυαλγίας, αλλά το ίδιο μπορεί να γίνει με την έντονη ή την υπερβολική σωματική δραστηριότητα.

Η οσφυαλγία έχει σχέση με τις αλλαγές του καιρού;

Αν νιώθετε ότι ο πόνος στη μέση επιδεινώνεται τις κρύες ημέρες ή όταν ο καιρός αλλάζει, δεν φαντάζεστε πράγματα. Η οσφυαλγία μπορεί να έχει σχέση με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Οι αλλαγές στην πίεση μπορεί μερικές φορές να προκαλούν πόνο στις αρθρώσεις, όπως και στη σπονδυλική στήλη. Οι μύες και οι αρθρώσεις γενικά αντιδρούν στις αλλαγές του περιβάλλοντος, που τις κάνει πιο άκαμπτες και επιρρεπείς σε τραυματισμούς.

Μπορεί η οσφυαλγία να επηρεάζει τα πόδια;

Η οσφυαλγία μπορεί να επηρεάζει και άλλα τμήματα του σώματος, πάνω ή κάτω από το σημείο του πόνου.

Αν ο πόνος της οσφυαλγίας επηρεάζει το ένα ή τα δύο πόδια, μπορεί να είναι ισχιαλγία , αλλά αυτό δεν είναι πάντα ο κανόνας. Υπάρχουν πολλά σημεία στη μέση που μπορεί να προκαλούν πόνο στα πόδια, όπως οι ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις, οι  ιερολαγόνιες αρθρώσεις, οι μύες ή η φλεγμονή του ορογόνου θύλακα.

Μπορεί η οσφυαλγία να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής πάθησης όπως ο καρκίνος;

Η οσφυαλγία μπορεί να έχει σχέση με τον καρκίνο. Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη όταν δημιουργεί μεταστάσεις. Σχεδόν κάθε μορφή καρκίνου μπορεί να δώσει μεταστάσεις στη μέση, όπως το σάρκωμα. Γενικά, καλό είναι να δίνετε προσοχή σε πόνους στη μέση.

Πότε πρέπει να μιλήσω με το γιατρό μου;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η οσφυαλγία υποχωρεί από μόνη της. Αλλά αν αυτό δεν γίνει, καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας αν:

  • Ο πόνος διαρκεί τέσσερις εβδομάδες ή περισσότερο.
  • Ο πόνος συνεχώς επιδεινώνεται.
  • Εμφανίζετε συμπτώματα όπως ο πυρετός, η απώλεια βάρους ή η αύξηση βάρους, η αδυναμία στα άκρα.

Αρχικά μπορείτε να μιλήσετε με τον προσωπικό σας γιατρό και αν δεν μπορεί να διαγνώσει την πάθηση τότε θα σας παραπέμψει σε έναν ορθοπεδικό ή φυσίατρο, ο οποίος είναι εξειδικευμένος για αυτές τις καταστάσεις.

Ο ορθοπεδικός μπορεί να σας προτείνει να κάνετε φυσικοθεραπείες με έναν φυσικοθεραπευτή ή έναν χειροπράκτη.

Διάγνωση της οσφυαλγίας

Ο γιατρός θα σας κάνει ερωτήσεις για τα συμπτώματά σας και θα κάνει κλινική εξέταση. Θα σας εξετάσει για να δει αν υπάρχουν σπασμένα οστά ή άλλη βλάβη. Επίσης, μπορεί να προτείνει τις εξής εξετάσεις:

Ποια είναι η θεραπεία για την οσφυαλγία;

Η έκβαση της οσφυαλγίας εξαρτάται από την αιτία του πόνου. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν διαστρέμματα συνήθως αναρρώνουν και δεν  έχουν μακροχρόνια θέματα υγείας. Αλλά πολλοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίζουν πολλαπλά επεισόδια μέσα σε ένα χρόνο.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν χρόνια οσφυαλγία που δεν υποχωρεί μετά από αρκετές εβδομάδες. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι με εκφυλιστικές παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση μπορεί να έχουν συμπτώματα που επιδεινώνονται με τον καιρό.

Η οσφυαλγία συνήθως υποχωρεί με ξεκούραση και παυσίπονα. Μετά από μερικές μέρες ξεκούρασης, οι περισσότεροι ασθενείς επανέρχονται στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Η φυσική δραστηριότητα αυξάνει τη ροή του αίματος στην περιοχή και βοηθά στην επούλωση.

Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • Φαρμακευτική αγωγή: ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου, όπως χάπια Voltaren, Mesulid, Algofren, Brufen, κα.
  • Φυσικοθεραπεία: ενδυναμώνει τους μύες ώστε να μπορούν να στηρίζουν την σπονδυλική στήλη και βελτιώνει την ευελιξία.
  • Ενέσεις: αν ο πόνος είναι σοβαρός τότε μπορεί ο γιατρός να σας κάνει μια ένεση με κορτιζόνη για την ανακούφιση του πόνου και την αντιμετώπιση της φλεγμονής.
  • Χειρουργικές επεμβάσεις: κάποιοι τραυματισμοί και καταστάσεις απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Πρόληψη της οσφυαλγίας

Δεν είναι εφικτό κάποιος να αποτρέψει την οσφυαλγία που προκύπτει από κάποια νόσο ή από κάποιο δομικό πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη. Ωστόσο, μπορούμε να αποφύγουμε τους τραυματισμούς που προκαλούν οσφυαλγία.

Για να μειώσουμε τον κίνδυνο τραυματισμών στη μέση, καλό είναι:

  • Να διατηρούμε φυσιολογικό το βάρος μας: το επιπλέον βάρος ασκεί πίεση στους σπονδύλους και στους δίσκους.
  • Να ενδυναμώνουμε τους μύες της κοιλιάς: υπάρχουν πολλές μορφές άσκησης που γυμνάζουν τους μύες που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη.
  • Να σηκώνουμε βάρη με σωστό τρόπο: για να αποφύγουμε τους τραυματισμούς καλό είναι να σηκώνουμε τα βάρη με τα πόδια και όχι με την μέση. Είναι σημαντικό να κρατάμε τα βαριά αντικείμενα κοντά στο σώμα μας.

Αποτελεσματική αντιμετώπιση της οσφυαλγίας 

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με την οσφυαλγία. Ωστόσο, ο πόνος, η δυσκαμψία και ο περιορισμός στις κινήσεις μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Βέβαια, υπάρχουν πολλές θεραπείες διαθέσιμες για την οσφυαλγία όπως ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ.