Κάνε το Τεστ
Θεραπεία άνοιας με φυσικό τρόπο, Άνοια, θεραπεία άνοιας, Φυσικοί τρόποι για την θεραπεία της άνοιας, Εναλλακτικές μέθοδοι για την θεραπεία της άνοιας

Θεραπεία άνοιας με φυσικό τρόπο

Θεραπεία άνοιας με φυσικό τρόπο

Η άνοια είναι μια χρόνια νόσος, που εξελίσσεται και δεν μπορεί να αντιστραφεί, προκαλώντας προβλήματα στη μνήμη, στη σκέψη και στη συμπεριφορά. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ως σοβαρά, ανάλογα με τον τύπο της άνοιας που έχει κάποιος ασθενής και είναι επιδεινούμενα με το χρόνο. Η θεραπεία για την άνοια περιλαμβάνει παλιότερα φάρμακα (όπως η δονεπεζίλη, η ριβαστιγμίνη και η γκαλανταμίνη) αλλά και νέα φάρμακα για την άνοια. Αυτά τα φάρμακα είναι σχεδιασμένα ώστε να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου ή και να αντιστρέφουν βλάβες. Ωστόσο, έχουν παρενέργειες όπως η ναυτία, ο εμετός και η διάρροια.

Στις μέρες μας υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την θεραπεία της άνοιας με φυσικό τρόπο και υπάρχουν κάποιες πρόσθετες επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών ή στην παρηγορητική βοήθεια.

1. Ιατρική κάνναβη

Η ιατρική κάνναβη για την άνοια είναι μια επιλογή που τελευταία έχει γίνει αρκετά δημοφιλής. Αυτή η φυσική θεραπεία διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό , και ίσως να είναι αποτελεσματική για πολλές νευρολογικές διαταραχές. Βελτιώνει την γνωστική λειτουργία και τα συμπτώματα που έχουν σχέση με την άνοια.

Η ιατρική κάνναβη μπορεί να είναι χρήσιμη για την διαχείριση των συμπτωμάτων της άνοιας. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική και για άλλα νευροψυχιατρικά συμπτώματα της άνοιας. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Σύγχυση
  • Παρορμητικότητα
  • Ευερεθιστότητα
  • Παρεκκλίνουσα κινητική συμπεριφορά
  • Διαταραχές νυχτερινής συμπεριφοράς
  • Αποκλίνουσα εκφορά του λόγου

Οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κάνναβη μπορεί να βοηθά στα συμπεριφορικά συμπτώματα της άνοιας.

Η ιατρική κάνναβη μπορεί να αποτρέπει τη σύγχυση

Η σύγχυση είναι ένα συχνό σύμπτωμα της άνοιας, και ορίζεται ως η μη φυσιολογική συναισθηματική ή κινητική δραστηριότητα που περιλαμβάνει ανησυχία, περπάτημα, σφίξιμο των χεριών και άλλες επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να προκαλεί αναστάτωση στους φροντιστές που θέλουν οι ασθενείς να είναι ήρεμοι και ασφαλείς.

Η ιατρική κάνναβη μειώνει την ταραχή στους ασθενείς με άνοια.

Η ιατρική κάνναβη αποτελεί μια φυσική θεραπεία για την πρόληψη της άνοιας

Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι τα κανναβινοειδή, και συγκεκριμένα η THC και η CBD, βοηθούν στην απομάκρυνση των επικίνδυνων πρωτεϊνών από τα εγκεφαλικά κύτταρα.  Μια μελέτη έδειξε ότι η κανναβινόλη προστατεύει τα νευρικά κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη. Προστατεύει τους νευρώνες από το οξειδωτικό στρες και τον κυτταρικό θάνατο, παράγοντες που συμβάλλουν στην άνοια.

2. Άσκηση

Η άσκηση είναι μια ωφέλιμη εναλλακτική θεραπεία για την άνοια. Ωφελεί όχι μόνο τους ασθενείς αλλά και τους φροντιστές. Η άσκηση έχει πολλά οφέλη για τους ασθενείς με άνοια:

  • Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία
  • Δίνει την ευκαιρία για κοινωνικές αλληλεπιδράσεις
  • Μειώνει το αίσθημα της απομόνωσης
  • Μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων καθώς βελτιώνει την δύναμη και την ισορροπία
  • Ενισχύει την αυτοπεποίθηση
  • Αυξάνει την αυτοεκτίμηση
  • Βελτιώνει την διάθεση

Η άσκηση επίσης μειώνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη της άνοιας. Η αερόβια άσκηση, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι και ο χορός, έχουν σημαντικά οφέλη στην γνωστική λειτουργία και στη μνήμη. Η αερόβια άσκηση μέσα από τις δραστηριότητες της καθημερινότητας όπως το καθάρισμα,  η κηπουρική μειώνουν τον κίνδυνο για άνοια.

3. Κρασί

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, και συγκεκριμένα κρασιού, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Αν και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μπορεί να βοηθά στην πρόληψη της άνοιας, αν κάποιος το παρακάνει μπορεί να έχει άλλα θέματα υγείας. Η μέτρια κατανάλωση κρασιού ίσως να έχει οφέλη, αλλά είναι ουσιαστικό να υπάρχει ισορροπία.

4. Διάβασμα

Το διάβασμα μπορεί να έχει πολλά πιθανά οφέλη σε ανθρώπους με άνοια. Οι άνθρωποι με άνοια μεσαίου σταδίου μπορούν να διαβάζουν, αλλά αυτή η ικανότητα μπορεί σταδιακά να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Οι μελέτες δείχνουν ότι το διάβασμα και οι μαθηματικές πράξεις βοηθούν τους ασθενείς με άνοια.

Όταν κάποιος διαβάζει για 1 ή περισσότερες ώρες την ημέρα αυτό βοηθά στην πρόληψη της άνοιας. Επίσης, το διάβασμα ανακουφίζει από τα συμπτώματα της κατάθλιψης στους ασθενείς με άνοια. Βοηθητικά επίσης μπορεί να είναι sudοku και σταυρόλεξα.

Άνοια, Θεραπεία άνοιας, Φυσικοί τρόποι για την θεραπεία της άνοιας

5. Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι μια πρακτική της παραδοσιακής Κινεζικής ιατρικής και βασίζεται στην πεποίθηση ότι η ενέργεια ρέει στο σώμα μέσα από μονοπάτια που ονομάζονται μεσημβρινοί. Αυτοί οι μεσημβρινοί μπλοκάρουν, και  αυτό οδηγεί σε πόνο και ασθένειες. Ο βελονισμός βοηθά στην αποκατάσταση της ροής της ενέργειας στους μεσημβρινούς με την είσοδο λεπτών βελονών σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός έχει οφέλη στους ασθενείς με άνοια, καθώς βελτιώνει τις πνευματικές λειτουργίες και την διάθεση.

6. Ginkgo Biloba

Το Ginkgo Biloba χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Κινεζική ιατρική. Τα φύλλα από το δέντρο βελτιώνουν τη ροή και την κυκλοφορία του αίματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για την άνοια καθώς βοηθά στα προβλήματα μνήμης και ενισχύει την λειτουργία του εγκεφάλου.

Μια μελέτη έδειξε ότι το Ginkgo Biloba ήταν πιο αποτελεσματικό από το placebo στην άνοια.

7. Κοινωνικές αλληλεπιδράσεις

Η κοινωνική αλληλεπίδραση έχει πολλά οφέλη για τους ανθρώπους με άνοια. Η κοινωνική επαφή μειώνει την ταραχή και τη σύγχυση και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών με άνοια.

Η δέσμευση σε κοινωνικές δραστηριότητες προσφέρει πολλά οφέλη στους ασθενείς. Οι άνθρωποι με άνοια, με Αλτσχάιμερ και αγγειακή άνοια έχουν μυϊκή αδυναμία. Οι τακτικές κοινωνικές επαφές βοηθούν στην πρόληψη της μυϊκής ατροφίας, και αυτό βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με άνοια.

Στην πραγματικότητα, όταν οι ασθενείς με άνοια έχουν κοινωνικές δραστηριότητες αυτό ενισχύει την αυτοεκτίμηση τους. Για τους ανθρώπους με άνοια, αυτό έχει την ίδια αξία με την υγιεινή διατροφή, την άσκηση και τον καλό ύπνο.

8. Ρεφλεξολογία

Η ρεφλεξολογία αναφέρεται στην πρακτική εφαρμογής πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία στα πόδια που αντιστοιχούν σε άλλα μέρη του σώματος. Η θεωρία είναι ότι η διέγερση συγκεκριμένων σημείων, βελτιώνει την συνολική υγεία και την ευεξία.

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η ρεφλεξολογία είναι ωφέλιμη για τους ασθενείς με άνοια. Μπορεί να ανακουφίζει από τον πόνο και το άγχος.

Η ρεφλεξολογία χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία. Προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στους ασθενείς με άνοια.

9. Πράσινο τσάι ή καφές

Η κατανάλωση καφεΐνης φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση άνοιας. Η καφεΐνη επίσης  προστατεύει από την άνοια καθώς βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου και ενισχύει τη μνήμη. Έτσι, το τσάι και ο καφές μπορεί να αποτελούν φυσικές θεραπείες για την άνοια.

Η κατανάλωση τσαγιού συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Η κατανάλωση καφεΐνης μειώνει τον κίνδυνο της γνωστικής έκπτωσης στις γυναίκες. Ωστόσο, η καφεΐνη έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη συγκεκριμένων μορφών καρκίνου και καρδιαγγειακά προβλήματα. Έτσι, η κατανάλωση καφέ και τσαγιού πρέπει να γίνεται με μέτρο.

10. Ιχθυέλαια

Τα φυσικά συμπληρώματα για την άνοια, όπως το ιχθυέλαιο που είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχουν πολλά οφέλη στην υγεία του εγκεφάλου. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη διατροφή βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο για άνοια. Το ιχθυέλαιο επίσης μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Το ιχθυέλαιο βοηθά στη διατήρηση του όγκου του εγκεφάλου, και αυτό συμβάλλει στη γνωστική λειτουργία στους ασθενείς με άνοια.

Πρόληψη της άνοιας 

Προς το παρόν, το βασικό μήνυμα για τη νόσο του Αλτσχάιμερ παραμένει αυτό της πρόληψης: θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εγκαίρως και αποτελεσματικά οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την άνοια, όπως η υπέρταση, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία.

Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας και να γίνεται ειδική διαμόρφωση στο σπίτι του ασθενούς με άνοια, ώστε να μειωθεί η σύγχυση και ο αποπροσανατολισμός.

Η μακροχρόνια φροντίδα ασθενών με άνοια μπορεί να είναι εξαντλητική για τους φροντιστές, οι οποίοι συχνά υποφέρουν από burnout. Μην ξεχνάτε λοιπόν μαζί με τους αγαπημένους σας, να φροντίζετε και τον εαυτό σας.

Κατηγορία: