Κάνε το Τεστ
Φοβάμαι συνέχεια ότι θα πάθω κάτι, γιατί φοβάμαι συνέχεια ότι θα πάθω κάτι, ανησυχία, άγχος υγείας, τι είναι το άγχος υγείας, συμπτώματα άγχους υγείας, γιατί νιώθω σε επιφυλακή συνέχεια

Φοβάμαι συνέχεια ότι θα πάθω κάτι

Γιατί νιώθω συνέχεια φόβο ότι θα πάθω κάτι;

Αν συνεχώς κάνετε αρνητικές σκέψεις, και πιστεύετε ότι θα έρθει μια καταστροφή την επόμενη στιγμή, μπορεί να έχετε άγχος.

Μερικές φορές αυτό το αίσθημα τρόμου δεν έχει άμεση σχέση με τις σκέψεις σας. Μπορεί να είναι ένας φόβος που να σκοτεινιάζει τις μέρες σας. Ίσως να μην είναι έντονος και επίμονος, αλλά πάντα να υπάρχει εκεί, ή να εμφανίζει κλιμάκωση σε μια κρίση πανικού. Όπως και να έχουν τα πράγματα, είναι δύσκολο κάποιος να ζει και να νιώθει συνεχώς φόβο ότι θα πάθει κάτι.

Γιατί πάντα νιώθω ότι θα συμβεί κάτι κακό;

Αυτές οι σκέψεις και οι φόβοι γενικά προέρχονται από τις εμπειρίες του παρελθόντος ή τον τρόπο με τον οποίο έχει μεγαλώσει κάποιος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ψάξει πιο βαθιά για να κατανοήσει την κατάσταση.

Κάποιες φορές μπορεί να έχει συμβεί κάτι τρομακτικό στο παρελθόν, γεγονότα που σας συγκλόνισαν ή σας έκαναν να νιώθετε ανήμποροι. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι με διαζευγμένους γονείς έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (ΓΑΔ).

Άλλες φορές μπορεί να είναι ένα γεγονός πιο δύσκολο να το εντοπίσει κάποιος. Σκέψεις που έχουν μείνει βαθιά μέσα σας από τις φωνές που είχατε γύρω σας όσο μεγαλώνατε.

Ίσως, οι γονείς σας να ήταν υπερπροστατευτικοί. Μπορεί να πέρασαν σε εσάς όλους τους φόβους τους για τον κόσμο, να σας προειδοποιούσαν για το πόσο σκληρός είναι ο κόσμος και ότι πρέπει να είστε πάντα προσεκτικοί. Όσο μεγαλώνατε, αυτές οι φωνές ρίζωσαν στο μυαλό σας σαν αναμφισβήτητες αλήθειες.

Κάποιες φορές τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα ασταθές περιβάλλον. Μπορεί ο ένας ή και οι δύο γονείς να είναι συναισθηματικά ανώριμοι και ποτέ να μην νιώσατε την  ασφάλεια και την επιβεβαίωση που είχατε ανάγκη για να μεγαλώσετε. Οι γονείς μας είναι οι πρώτοι άνθρωποι που καθορίζουν την αίσθηση της ασφάλειας στη μετέπειτα ζωή μας. Αν αυτή η ασφάλεια δεν υπάρχει όταν είμαστε μικροί, τότε είναι δύσκολο να νιώσουμε ασφαλείς στην ενήλικη ζωή.

Οι ανησυχίες σας ποια πράγματα αφορούν;

Το να ζει κάποιος με άγχος είναι μια μεγάλη μάχη. Μπορεί να σκέφτεστε συνέχεια, πως τα πράγματα εξελίχθηκαν έτσι. Πώς αυτές οι τρομερές σκέψεις μπορεί να εξυπηρετούν οποιοδήποτε σκοπό;

Όσο δυσάρεστες και αν είναι αυτές οι σκέψεις, μπορεί να σας ανακουφίζει το γεγονός ότι δεν είναι όλες τόσο κακές. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το άγχος είναι εκεί για να μας προστατεύει. Είναι ο μηχανισμός που μας προστατεύει από απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Όταν το άγχος είναι φυσιολογικό, μπορεί να μας σώσει τη ζωή.

Το άγχος είναι πρόβλημα όταν αρχίζουμε να βλέπουμε κινδύνους σε όλα. Αν ανησυχείτε για πράγματα που δεν ξέρετε τι εξέλιξη θα έχουν, ξοδεύετε τον περισσότερο χρόνο σας για να ανησυχείτε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή η ζωή από μόνη της είναι αβέβαιη. Όση προσπάθεια και αν κάνουμε, η ανησυχία σπάνια θα εμποδίσει κάτι κακό να συμβεί.

Για να νιώθουμε ικανοποίηση από τη ζωή μας, είναι ανάγκη να αποδεχτούμε την αβεβαιότητα, και να συμβιβαστούμε με αυτή, αντί να προσπαθούμε να ελέγξουμε τα πράγματα. Και αυτό δεν είναι κάτι κακό. Οι περισσότεροι άνθρωποι με άγχος έχουν την τάση να βλέπουν την αβεβαιότητα ως κάτι κακό, πράγμα που δεν ισχύει. Η αβεβαιότητα είναι ουσιαστικά ουδέτερη. Φυσικά, μερικές φορές μπορεί να οδηγεί σε κακές εμπειρίες. Αλλά άλλες στιγμές μπορεί να φέρνει όμορφα πράγματα.

Φοβάμαι συνέχεια ότι θα πάθω κάτι

Τι είναι το άγχος υγείας;

Το άγχος υγείας, συχνά αναφέρεται ως υποχονδρία, και αποτελεί μια δυσάρεστη και εξουθενωτική κατάσταση στην οποία ένα άτομο ασχολείται συνεχώς με την υγεία, πιστεύει ότι έχει κάτι, ή φοβάται ότι θα κολλήσει κάποια σοβαρή νόσο. Αυτό το άγχος επιμένει παρά τις επιβεβαιώσεις των γιατρών και μπορεί να επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής και την ευεξία ενός ατόμου. Αυτός είναι ο ορισμός της υποχονδρίας. Μπορεί κάποιος να κάνει συνέχεια εξετάσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα του άγχους υγείας;

  • Φυσιολογική διέγερση. Εξαιτίας του έντονου στρες και της αντίληψης της απειλής, το σώμα είναι σε εγρήγορση, και έτσι κάνουν την εμφάνισή τους τα σωματικά συμπτώματα του άγχους (π.χ. ταχυπαλμία, εφίδρωση, τρέμουλο, δυσφορία στο στομάχι, κλπ.)
  • Ελεγκτικές συμπεριφορές και αυξημένη εστίαση στο σώμα. Οι άνθρωποι με άγχος υγείας πολύ συχνά ελέγχουν το σώμα τους για να βρουν αν έχουν κάποια νόσο. Δίνουν σημασία στα σωματικά συμπτώματα και παρακολουθούν το σώμα για οποιαδήποτε αλλαγή.
  • Αναζήτηση επιβεβαίωσης από τους γιατρούς. Η συνεχής ανησυχία ότι η υγεία τους είναι σε κίνδυνο, κάνει τους ανθρώπους με άγχος υγείας να κάνουν συνέχεια εξετάσεις σε μια προσπάθεια ανακούφισης του φόβου τους. Μπορεί να κάνουν συχνές επισκέψεις στο γιατρό τους, και να ψάχνουν την άποψη πολλών γιατρών.
  • Αναζήτηση επιβεβαίωσης από την οικογένεια και τους φίλους. Οι άνθρωποι με άγχος υγείας συχνά συζητούν για τα συμπτώματά τους με την οικογένεια και τους φίλους τους και ζητούν την άποψή τους.
  • Σπαταλούν πολύ χρόνο για να μαθαίνουν για μια ασθένεια. Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν τόσο πολύ για τις αρρώστιες και διαβάζουν για κάθε ασθένεια, για κάθε σύμπτωμα, σε ιατρικές εγκυκλοπαίδειες, περιοδικά για την υγεία ή στο διαδίκτυο.
  • Αποφεύγουν να κάνουν πράγματα. Οι άνθρωποι με άγχος υγείας αρκετά δεν βλέπουν προγράμματα στην τηλεόραση επειδή ενισχύουν το φόβο για τις ασθένειες ή δεν διαβάζουν περιοδικά, εφημερίδες, ή δεν μιλούν καθόλου για ασθένειες για τις οποίες ανησυχούν.
  • Άλλες αποφευκτικές συμπεριφορές. Πολλοί άνθρωποι δεν κάνουν κάποιες δραστηριότητες επειδή φοβούνται ότι θα βάλουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Αποφεύγουν την άσκηση, τα σπορ και άλλες δραστηριότητες.

Γιατί νιώθω σε επιφυλακή όλη την ώρα;

Όταν κάποιος έχει βιώσει βίαιες καταστάσεις ή εκφοβισμό, αυτό μπορεί να τον κάνει να νιώθει συνεχώς στα άκρα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να χαλαρώσει και να εμπιστευτεί τους άλλους. Αυτή η κατάσταση επαγρύπνησης είναι ο τρόπος του σώματός να θωρακιστεί από πιθανούς κινδύνους. Όμως, είναι ένας εξουθενωτικός τρόπος, που οδηγεί στην απομόνωση, και κάνει τις καθημερινές υποχρεώσεις να μοιάζουν τρομακτικές.

Μπορεί να πιάνετε τον εαυτό σας συνεχώς να παρακολουθεί γύρω του για πιθανούς κινδύνους, ακόμη και σε ασφαλές περιβάλλον. Μπορεί επίσης να έχετε σωματικά συμπτώματα, όπως η ταχυπαλμία, η εφίδρωση, ή το τρέμουλο ακόμη και όταν δεν υπάρχει εμφανής απειλή.

Αυτή η επαγρύπνηση δεν είναι κάτι που επιλέγετε. Είναι μια αντίδραση που έχει τις ρίζες της στις εμπειρίες του παρελθόντος. Είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD).

Επίσης, είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ότι αυτό το συναίσθημα επαγρύπνησης δεν σημαίνει ότι έχετε κάποια αδυναμία. Σημαίνει ότι ο εγκέφαλός σας κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να σας κρατήσει ασφαλείς με βάση όσα έχει μάθει από τις εμπειρίες του παρελθόντος.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο φόβος για μια επικείμενη καταστροφή είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του άγχους, και σε ακραίες περιπτώσεις, το άγχος αυτό μπορεί να παίρνει τη μορφή κρίσεων πανικού.

Αντιμετώπιση ανησυχίας

Η ευαλωτότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας. Ωστόσο, για να καταφέρουμε να ζήσουμε μια ικανοποιητική ζωή, είναι ουσιαστικό να αποδεχτούμε την πραγματικότητα και να μην επιτρέπουμε στο φόβο να μας περιορίζει.

Δυστυχώς, ακόμη και αν κατανοούμε ότι οι σκέψεις μας είναι παράλογες, αυτό δεν σημαίνει ότι υποχωρούν αυτόματα. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, μπορείτε να εξερευνήσετε τα αίτια αυτών των σκέψεων και να κατανοήσετε πως θα ήταν η ζωή σας χωρίς αυτές. ένας έμπειρος ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε αυτές τις σκέψεις, και να τις αντιμετωπίσετε κατάλληλα. Μπορείτε να αποδεχτείτε την αβεβαιότητα στη ζωή, ώστε να μπορέσετε να ζήσετε χωρίς φόβους.

Στις μέρες μας, υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες θεραπείες, όπως για παράδειγμα το EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing), ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ. Το EMDR είναι μια ψυχοθεραπευτική μέθοδος που  συμβάλλει στην επούλωση  του συναισθηματικού στρες που είναι το αποτέλεσμα δυσάρεστων εμπειριών. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος για την θεραπεία του μετατραυματικού στρες.