Tension Myositis Syndrome (TMS)
Το Tension Myositis Syndrome (TMS), το Σύνδρομο Μυοσίτιδας Τάσης ή Σύνδρομο Μυοσίτιδας εξ άγχους αφορά τον πόνο γενικά, όπως τον πόνο στην πλάτη, στα πόδια και στους ώμους, ακόμα και τον πόνο της ινομυαλγίας, χωρίς όμως ο πόνος να συνδέεται με οξύ τραυματισμό, ασθένεια ή μόλυνση. Είναι γνωστό και με το όνομα ψευδόπονος (neuroplastic).
Η σύνδεση ανάμεσα στο μυαλό και στο σώμα είναι μια από τις πιο πολύπλοκες και λιγότερο κατανοητές στην ιατρική. Το σύνδρομο μυοσίτιδας τάσης είναι μια ιδέα που αναπτύχθηκε από τον John Sarno, που ασχολήθηκε με τη θεραπεία πολλών μορφών πόνου. Η θεωρία για το σύνδρομο μυοσίτιδας τάσης είναι ότι το μυαλό δημιουργεί συμπτώματα πόνου ώστε να βοηθήσει στην καταστολή των υποσυνείδητων σκέψεων και συναισθημάτων. Η θεωρία είναι ότι το υποσυνείδητο μυαλό πιστεύει ότι τα καταπιεσμένα συναισθήματα, οι σκέψεις είναι επιβλαβείς ειδικά αν έρθουν στο συνειδητό επίπεδο. Έτσι, το μυαλό δημιουργεί το σύνδρομο του πόνου ώστε να αποσπάσει και να αποτρέψει τις καταπιεσμένες σκέψεις ώστε να μην φτάσουν στη συνειδητή επίγνωση.
Πώς αναπτύσσεται το Tension Myositis Syndrome;
Η αιτία του χρόνιου πόνου μπορεί να αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το νευρικό σύστημα τον πόνο, το πόσο ευαίσθητο έχει γίνει προς την αντίληψη των ερεθισμάτων άλγους.
Παράγοντες όπως το άγχος και η τάση να αντιδράμε στον πόνο με φόβο, μπορεί να προκαλούν βιολογικές αλλαγές στο νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα την εμπειρία ποικίλων συμπτωμάτων που δεν οφείλονται σε βλάβη στους ιστούς.
Η κατάσταση μπορεί να ενεργοποιηθεί από ένας εύρος ψυχοπιεστικών καταστάσεων, όπως τα ψυχικά τραύματα και/ή τα καταπιεσμένα συναισθήματα. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί μετά από έναν τραυματισμό ειδικά αν ένα άτομο φοβάται ότι θα πάθει ξανά το ίδιο. Πολλοί άνθρωποι εξισώνουν το σύνδρομο μυοσίτιδας τάσης με τον ψυχοσωματικό πόνο όταν ακούνε πρώτη φορά για αυτό.
Η θεραπεία για το σύνδρομο μυοσίτιδας τάσης αντιμετωπίζει τις αιτίες όχι τα συμπτώματα
Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τον χρόνιο πόνο δεν βλέπουν τα συμπτώματα τους ως σωματικά συμπτώματα, αλλά αρχίζουν να ψάχνουν την συναισθηματική αιτία.
Η θεωρία είναι ότι ο πόνος είναι εκεί και αποσπά την προσοχή από τα καταπιεσμένα συναισθήματα. Αυτή η καταπίεση των συναισθημάτων μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, αλλά συχνά έχει να κάνει με ψυχικά τραύματα, αρνητικές εμπειρίες και έλλειψη χαράς.
Όταν κάποιος δεν αναγνωρίζει τις ανάγκες και τα συναισθήματα του, είναι εύκολο για τον εγκέφαλο να πυροδοτήσει ένα ʺσήμα συναγερμούʺ, ώστε να αποσπάσει την προσοχή από αυτά τα συναισθήματα τα οποία είναι δύσκολο να εξερευνήσει ή να παραδεχτεί.
Γιατί ο πόνος από το σύνδρομο μυοσίτιδας τάσης γίνεται χρόνιος;
Κάθε πόνος που νιώθουμε ανιχνεύεται από τους υποδοχείς του πόνου που υπάρχουν σε όλο το σώμα. Αυτοί οι υποδοχείς μπορούν να ανιχνεύσουν αν υπάρχει πιθανή βλάβη στο σώμα, και μεταφέρουν σήματα στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια, ο εγκέφαλος ενεργοποιεί την αντίδραση στον πόνο για να μας κινητοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά.
Ο πόνος είναι κάτι που μας κινητοποιεί, καθώς μας δίνει σήμα να σταματήσουμε οτιδήποτε κάνουμε το οποίο είναι επιβλαβές για το σώμα μας. Είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.
Το πρόβλημα είναι πως κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, ο εγκέφαλος και το σώμα γίνονται υπερευαίσθητα σε συγκεκριμένα ερεθίσματα. Αυτό ονομάζεται υπερευαισθησία ή κεντρική ευαισθητοποίηση.
Για παράδειγμα, μετά από έναν τραυματισμό, ο εγκέφαλος μπορεί να θυμηθεί τα μονοπάτια του πόνου ακόμη και μετά την επούλωση. Αυτός είναι ο λόγος που εξηγεί γιατί ένα παλιό τραύμα μπορεί να προκαλεί ακόμη προκαλεί πόνο.
Σε συνθήκες στρες, αυξάνεται η αντίληψη του πόνου στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι γινόμαστε υπερευαίσθητοι. Μαθαίνουμε, για παράδειγμα, να συνδέουμε συγκεκριμένες κινήσεις και δραστηριότητες με τον πόνο, με αποτέλεσμα οι υποδοχείς του πόνου να συνεχίζουν να ενεργοποιούνται. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται εξαρτημένη μάθηση, όπου τα πράγματα τα οποία δεν πρέπει να πονάνε αρχίζουν να πονάνε κάθε φορά που τα κάνουμε (επειδή το σώμα μας έχει μάθει αυτή την αντίδραση).
Ο χρόνιος πόνος μπορεί λοιπόν να είναι μια μαθημένη αντίδραση, μια συνήθεια ουσιαστικά.
Ποια είναι η θεραπεία για σύνδρομο μυοσίτιδας τάσης;
Η επούλωση του πόνου περιλαμβάνει την επίγνωση των υποσυνείδητων διαδικασιών και των συνηθισμένων αντιδράσεων. Περιλαμβάνει την αλλαγή της έντασης των σημάτων πόνου στον εγκέφαλο με τον διαχωρισμό του πραγματικού κινδύνου και του αντιληπτού κινδύνου.
Η διαδικασία της επούλωσης ξεκινά με την εκπαίδευση για το πώς ο πόνος δημιουργείται και γιατί γίνεται χρόνιος.
Από τη στιγμή που ένα άτομο κατανοεί ότι ο πόνος δεν είναι σωματικός, μπορεί με πολλές τεχνικές να αναγνωρίσει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, τις συμπεριφορές και τις αντιδράσεις του που συμβάλλουν στο χρόνιο πόνο ή στα συμπτώματα.
Η γραφή είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο που βοηθά τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα τους.
Το Tension Myositis Syndrome είναι αληθινό;
Το Tension Myositis Syndrome δεν είναι απλά στο μυαλό των ανθρώπων. Περιλαμβάνει μια πραγματική σωματική αντίδραση σε ένα συναισθηματικό ερέθισμα, μια αντίδραση που έχει γίνει αυτόματη.
Ένα απλό παράδειγμα είναι να σκεφτείτε μια στιγμή στην οποία νιώθατε νευρικοί. Ίσως να είχατε μια σημαντική συνέντευξη; Θυμάστε την καρδιά σας να χτυπάει δυνατά; Ή μήπως θέλατε να τρέξετε στην τουαλέτα;
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το σύνδρομο μυοσίτιδας τάσης. Η καρδιά σας χτυπά δυνατά στη διάρκεια μιας ψυχοπιεστικής κατάστασης, αν κάποιος μετρήσει τους παλμούς σας θα επιβεβαιώσει ότι η καρδιά σας χτυπά πολύ δυνατά, και αυτό δεν είναι μόνο στο μυαλό σας.
Με τον ίδιο τρόπο, όταν νιώθετε χρόνιο πόνο, οι μύες, οι αρθρώσεις ή τα νεύρα σας επηρεάζονται. Και φυσικά η αιτία είναι συναισθηματικής φύσεως.
Ποια είναι τα συμπτώματα του Tension Myositis Syndrome;
Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που συνοδεύουν το σύνδρομο, καθώς επηρεάζει τον κάθε άνθρωπο με διαφορετικό τρόπο.
Ο πόνος είναι πιο πιθανό να εμφανίζεται σε περιοχές που νιώθουμε ότι υπάρχει πιθανή απειλή, ή απειλή για τραυματισμό ή βλάβη.
Κάποια από τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Σοβαρό χρόνιο πόνο στη μέση
- Χρόνιο πόνο στον αυχένα
- Χρόνιο πόνο στους ώμους
- Πόνο στα γόνατα (και στις αρθρώσεις γενικά)
- Χρόνιο πόνο στα πόδια ή στους αστραγάλους
- Πόνο που οφείλεται στην αρθρίτιδα (εξαιρουμένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας)
- Πόνο στον απιοειδή μυ
- Ισχιαλγία
- Πελματιαία Απονευρωσίτιδα
- Νευρικό πόνο (σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα)
- Πόνο στην πύελο
- Ευερέθιστο έντερο
- Χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση χωρίς προφανή αιτία
- Χρόνιο μυϊκό πόνο
- Ίλιγγος
- Σύνδρομο χρόνιου πόνου ( όταν κάποιος έχει χρόνιο πόνο και άλλα συμπτώματα όπως κατάθλιψη, άγχος και αϋπνία)
Ποια νοσήματα μοιάζουν με το Tension Myositis Syndrome;
Τα χρόνια νοσήματα που μοιάζουν με το σύνδρομο μυοσίτιδας τάσης περιλαμβάνουν:
- Πόνο στη μέση
- Πόνο στον αυχένα
- Ισχιαλγία
- Ινομυαλγία
- Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
- Χρόνιοι πονοκέφαλοι και ημικρανίες
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Θεραπεία του Tension Myositis Syndrome
Η θεραπεία για το σύνδρομο μυοσίτιδας τάσης δεν περιλαμβάνει φαρμακευτικές αγωγές, φυσικοθεραπεία, ενέσεις, χειρουργικές επεμβάσεις. Η θεραπεία περιλαμβάνει εκπαίδευση και κατανόηση της κατάστασης. Έτσι, ο πόνος αρχίζει να υποχωρεί. Η ψυχοθεραπεία βοηθά ώστε να καταπιεσμένα συναισθήματα να βγουν στην επιφάνεια και να γίνει η επεξεργασία τους.
Ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την θεραπεία είναι η εκπαίδευση των ασθενών, ώστε να καταλάβουν γιατί νιώθουν πόνο, ποια είναι τα ερεθίσματα που προκαλούν το σύνδρομο, ποιες είναι οι εκδηλώσεις του, και τι πρέπει να κάνουν. Όταν οι ασθενείς τα γνωρίζουν όλα αυτά νιώθουν πολύ καλύτερα.
Ο διαλογισμός και η ενσυνειδητότητα είναι άλλες τεχνικές που βοηθούν στη διαχείριση του χρόνιου πόνου, καθώς στη διάρκεια του διαλογισμού συμβαίνουν κάποιες αλλαγές στον εγκέφαλο, οι οποίες επηρεάζουν την αντίδραση του σώματος στο στρες, την αντίδραση που είναι υπεύθυνη για τον χρόνιο πόνο.
Αντιμετώπιση χρόνιου πόνου
Άλλες φυσικοθεραπευτικές προσεγγίσεις που βοηθούν τους ανθρώπους με χρόνιο πόνο είναι ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, η ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ και η TRIGGER POINTS THERAPY.
Ψυχοθεραπευτικά χρησιμοποιούνται διάφορες προσεγγίσεις και τεχνικές για να βοηθήσουν τους ανθρώπους με χρόνιο πόνο να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, να ανακτούν την αίσθηση του σκοπού, και να βελτιώνουν την λειτουργικότητά τους. Στο επίκεντρο της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ είναι οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές ενός ατόμου. Στην ψυχοθεραπεία οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να αναλύουν σημαντικά θέματα, όπως η αποδοχή και η απώλεια. Και να μάθουν τεχνικές για να αντιμετωπίζουν το στρες.