Σε ποια προβλήματα βοηθά η ψυχοθεραπεία;

ψυχοθεραπεία, προβλήματα στα οποία βοηθά η ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία

Υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία μπορεί να σας βοηθήσει η συζήτηση με έναν ψυχοθεραπευτή, από τραυματικές εμπειρίες και γεγονότα, μέχρι την κατάθλιψη και το άγχος ή την διαχείριση επώδυνων συναισθημάτων και συμπεριφορών.

Κακοποίηση

Η κακοποίηση συμβαίνει όταν οι άλλοι σας συμπεριφέρονται με άσχημο τρόπο. Η κακοποίηση μπορεί να έχει πολλές μορφές, όπως η συναισθηματική, η σωματική ή η σεξουαλική. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε πως νιώθετε για αυτό και να δουλέψετε τα συναισθήματά σας ώστε να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας.

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχή ή διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας

Αυτές οι διαταραχές συνήθως εμφανίζονται νωρίς στην παιδική ηλικία αλλά συνεχίζονται και στην ενήλικη ζωή. Τα άτομα με αυτές τις διαταραχές είναι υπερκινητικά, παρορμητικά ή δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να αλλάξει αυτά τα μοτίβα συμπεριφοράς.

Εξαρτήσεις

Οι εξαρτήσεις παρατηρούνται όταν κάποιος εξαρτάται απόλυτα από κάτι, συχνά προσπαθώντας να αποφύγει τα προβλήματά του. Μπορεί να είστε εθισμένοι σε πολλά πράγματα όπως:

 • Αλκοόλ
 • Ουσίες
 • Τυχερά παιχνίδια
 • Σεξ
 • Ίντερνετ
 • ψώνια

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις αιτίες του εθισμού ώστε να μπορέσετε να σταματήσετε αυτή την εθιστική συμπεριφορά.

Υιοθεσία

Όταν είστε υιοθετημένοι μπορείτε να νιώσετε ότι επηρεάζεστε με πολλούς τρόπους. Ίσως να :

 • νιώθετε χαμένοι ή απόρριψη
 • νιώθετε αναστάτωση και θέματα κυριαρχίας
 • να νιώθετε απογοήτευση και κατάθλιψη
 • να νιώθετε αναταραχή για όσα νιώθετε

Στην ψυχοθεραπεία μπορείτε να μιλήσετε για το πώς σας έχει επηρεάσει το γεγονός ότι είστε υιοθετημένοι, να κατανοήσετε τι σκέφτεστε και να εξερευνήσετε θέματα που βιώνετε.

AIDS και HIV

Ο ιός του HIV προκαλεί το σύνδρομο της ανοσοανεπάρκειας (AIDS). Όταν έχετε αυτό το σύνδρομο περιορίζεται η ικανότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος να αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις. Αν έχετε τον ιό δεν σημαίνει πάντα ότι έχετε και AIDS, μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια για να εκδηλωθεί το AIDS. Ο ιός του HIV και το AIDS δεν μπορούν να θεραπευτούν αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να παραμείνετε υγιείς και να ζήσετε για πολύ περισσότερο. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας υποστηρίξει ώστε να διαχειριστείτε τα συμπτώματα και τις αντιδράσεις σας.

Θυμός

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, αλλά μπορεί να βγει εκτός ελέγχου και να δημιουργεί προβλήματα σε εσάς, την οικογένειά σας και στις προσωπικές σας σχέσεις. Ο θυμός μπορεί να μην σας αφήνει να σκεφτείτε καθαρά, να αντιδράτε παρορμητικά ή να είστε επιθετικοί και βίαιοι προς τους άλλους.

Αν δυσκολεύεστε να μιλήσετε για το πώς νιώθετε, ίσως να καταπιέζετε το θυμό σας ή να τον στρέφετε προς τα μέσα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως:

 • διατροφικές διαταραχές
 • αυτοτραυματισμό
 • ουσίες
 • εθισμό στο αλκοόλ

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την αιτία του θυμού και να βρείτε τρόπους να ελέγχετε και να αλλάξετε αυτή τη συμπεριφορά.

Άγχος

Το άγχος είναι μια συχνή ψυχική νόσος ή  μπορεί να εμφανιστεί μετά από ξαφνικές και επώδυνες εμπειρίες. Ίσως να νιώθετε έντονη ανησυχία, η οποία συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα όπως:

 • Αϋπνία
 • Ταχυκαρδία
 • Αίσθηση παλμών
 • Ζαλάδα
 • Ευερεθιστότητα

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει με το άγχος, τις κρίσεις πανικού και τις φοβίες και να βρείτε τρόπους να αντιμετωπίσετε τις καταστάσεις που συμβαίνουν και να εξερευνήσετε να συναισθήματά σας.

Διαταραχές του φάσματος του αυτισμού

Αυτές οι διαταραχές οδηγούν σε αναπτυξιακές αναπηρίες, που μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες στις κοινωνικές επαφές ή συγκεκριμένα και επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς. Οι άνθρωποι μπορούν να επηρεαστούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, κάποιοι ζουν σχετικά φυσιολογικά ενώ κάποιοι άλλοι έχουν την ανάγκη υποστήριξης από τους ειδικούς. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να παρέχει υποστήριξη στους ανθρώπους με αυτισμό και αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τους ανθρώπους με σύνδρομο Asperger.

Πένθος

Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθετε θυμό, θλίψη ή μοναξιά όταν έχει πεθάνει ένας αγαπημένος σας άνθρωπος ή σας έχει αφήσει. Ακόμη και η απώλεια ενός κατοικίδιου μπορεί να έχει σοβαρές ψυχολογικές επιδράσεις. Το να δουλέψετε με τα συναισθήματα σας με ένα ψυχοθεραπευτή θα σας βοηθήσει να  ξεπεράσετε την απώλεια.

Μπούλινγκ –εκφοβισμός

Το μπούλινγκ συμβαίνει όταν οι άλλοι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να σας προκαλέσουν πόνο και αναστάτωση μέσω κακοποίησης, απειλών και εκφοβισμού. Μπορεί να περιλαμβάνει συναισθηματικό, σωματικό, λεκτικό και διαδικτυακό εκφοβισμό και μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, μέσα στην οικογένεια, στο πανεπιστήμιο και ακόμη και στη δουλειά. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι βοηθητική και για το θύμα και για τον θύτη.

Καρκίνος

Αν έχετε καρκίνο, ίσως να νιώθετε αγχωμένοι για τις αλλαγές στο σώμα σας ή τις επιδράσεις της θεραπείας. Ίσως να είστε θυμωμένοι και να δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τα συναισθήματα της απώλειας του ελέγχου. Θα σας βοηθήσει να μιλήσετε με έναν ψυχοθεραπευτή για αυτά τα συναισθήματα, γιατί οι φίλοι και η οικογένειά σας μπορεί να μην βλέπουν τα θέματα ξεκάθαρα.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι βοηθητική αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει διαγνωστεί με καρκίνο, και θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τους φόβους και τα συναισθήματά σας.

Καριέρα

Ίσως να ωφεληθείτε στην καριέρα σας από την ψυχοθεραπεία αν θέλετε να κάνετε βελτιώσεις σε αυτόν τον τομέα. Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να θέσετε τους προσωπικούς σας στόχους και να αναγνωρίσετε τους παράγοντες που πιθανώς να επηρεάζουν τις αποφάσεις σας ή τους στόχους σας. Με την ψυχοθεραπεία θα λάβετε καθοδήγηση και θα ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας ώστε να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους για τον εαυτό σας και να κάνετε σωστές επιλογές στην καριέρα σας.

Θέματα  σχετικά με τα παιδιά

Τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι, και οι οικογένειές τους, μπορεί κάποιες φορές να χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη αν δυσκολεύονται να κατανοήσουν τα συναισθήματα ή τις συμπεριφορές τους. Τα παιδιά δυσκολεύονται να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, και τα ανεπίλυτα θέματα ίσως να τα ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή τους. Πιο σοβαρά θέματα όπως η κακοποίηση και η κακομεταχείριση συχνά απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.

Πολιτισμικά θέματα

Στις σύγχρονες πολυπολιτισμικές κοινωνίες, οι άνθρωποι ίσως να χρειάζονται βοήθεια για να προσαρμοστούν στη δική τους και στις άλλες κουλτούρες. Οι προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις ανάμεσα σε ανθρώπους με διαφορετικές κουλτούρες αποτελούν πρόκληση και δημιουργούν πίεση στους ανθρώπους ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν την δική τους ταυτότητα και τις αξίες , που μπορεί να προκαλέσουν:

 • Θυμό
 • Άγχος
 • Απομόνωση
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
 • Αρνητική εικόνα για τον εαυτό
 • Συναισθήματα διαφορετικότητας

Η ψυχοθεραπεία βοηθά στην διευθέτηση τέτοιων θεμάτων που επηρεάζουν την ευεξία σας.

Άνοια

Αν έχετε άνοια, ίσως να δυσκολεύεστε να βγάλετε νόημα σε όσα συμβαίνουν σε εσάς και στο πως μπορεί να αλλάξει η ζωή σας. Ίσως να νιώθετε θυμό, σύγχυση, φόβο και άγχος και να δυσκολεύεστε να συζητήσετε τα συναισθήματα σας με την οικογένεια και τους φίλους σας. Αν έχετε άνοια εσείς ή κάποιος μέλος της οικογένειας, η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας και να βρείτε τρόπους να ζήσετε με αυτή την κατάσταση.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη μπορεί να είναι μια εξουθενωτική ασθένεια που επηρεάζει το σώμα, την διάθεση, την συμπεριφορά και τις σκέψεις σας. Δεν είναι σημάδι αδυναμίας ή αποτυχίας, και δεν είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει σε μια νύχτα. Χωρίς θεραπεία, τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόντα για χρόνια, και να περιορίζουν τις ικανότητές σας. Υπάρχουν πολλές μορφές ψυχοθεραπείας για την κατάθλιψη.

Αναπηρία

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας, να ξεκαθαρίσετε τα θέματα που σας απασχολούν και να βελτιώσετε τις ικανότητές σας. Σας δίνει την ευκαιρία να δουλέψετε με τρόπους που θα προάγουν την ικανότητά σας να επιλύετε προβλήματα ή να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας για πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν.

Διατροφικές διαταραχές

Οι διατροφικές διαταραχές είναι πολύ συχνές και μπορεί να είναι σοβαρές ή ακόμη και απειλητικές για τη ζωή αν δεν θεραπευτούν κατάλληλα. Οι άνθρωποι συχνά κάνουν δίαιτα ή τρώνε υπερβολικά για να μπορέσουν να διαχειριστούν επώδυνα συναισθήματα και να νιώσουν ότι έχουν τον έλεγχο. Αλλά αν αυτές οι συμπεριφορές συνεχιστούν, μπορεί να καταστραφεί η σωματική και η συναισθηματική σας υγεία και η αυτοεκτίμησή σας. Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας και τις προσδοκίες σας και θα σας παρέχει υποστήριξη και ενθάρρυνση.

Συναισθηματικό στρες

Μερικές φορές η συζήτηση με έναν ψυχοθεραπευτή για τα συναισθήματά σας είναι ωφέλιμη. Στην ψυχοθεραπεία θα εξερευνήσετε όλες τις προσωπικές σας δυσκολίες ή τα συναισθήματα απογοήτευσης, και θα μιλήσετε ανοιχτά για τις πτυχές της ζωής σας, με τρόπο που δεν μπορείτε να μιλήσετε με την οικογένεια ή τους φίλους σας. Με την ψυχοθεραπεία θα ανακαλύψετε τι είναι σημαντικό για εσάς, έτσι μπορείτε να έχετε την ζωή που πραγματικά θέλετε και να βελτιώσετε την υγεία και την ευεξία σας.

Οικονομικές δυσκολίες

Αν έχετε οικονομικά προβλήματα, πρέπει να λάβετε οικονομικές συμβουλές το συντομότερο δυνατό. Αλλά ίσως να είναι βοηθητικό να συζητήσετε τις συναισθηματικές δυσκολίες που αυτά επιφέρουν με έναν ψυχοθεραπευτή.

Προβλήματα υγείας

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε ανησυχεί για την υγεία του ή χρειάζεται βοήθεια μετά από τη διάγνωση μιας ασθένειας. Όταν δουλεύετε τα συναισθήματά σας  μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.

Υπογονιμότητα

Αν δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος ή αν είχατε κάποια αποβολή, μπορεί να νιώθετε πολύπλοκα και επώδυνα συναισθήματα. Οι θεραπείες για την υπογονιμότητα μπορεί να έχουν σωματικές επιδράσεις, να είναι χρονοβόρες και εξουθενωτικές, και να υπάρχουν πολλές συναισθηματικές εναλλαγές. Η συζήτηση με κάποιον που δεν εμπλέκεται άμεσα σε αυτή τη διαδικασία θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

Δεξιότητες

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τις δεξιότητες και τις ικανότητες που έχετε και να τις χρησιμοποιήσετε στο μέγιστο δυνατό βαθμό . Θα σας βοηθήσει να αλλάξετε τα πράγματα:

 • Να βελτιώσετε τη ζωή σας
 • Να κατανοήσετε τις φιλοδοξίες σας
 • Να φτάσετε στο μέγιστο των ικανοτήτων σας
 • Να είστε χαρούμενοι
 • Να είστε πιο επιτυχημένοι
 • Να έχετε λιγότερο άγχος
 • Να είστε πιο ήρεμοι, κοινωνικοί ή διασκεδαστικοί

Απώλεια

Η απώλεια δεν αφορά μόνο το θάνατο. Μπορεί να είναι η απώλεια μιας σχέσης, της δουλειά ή της υγείας. Όταν χάνετε κάποιον ή κάτι που αγαπάτε είναι πολύ οδυνηρό και ίσως να βιώνετε πολλά δύσκολα συναισθήματα όπως το σοκ, ο θυμός , το πένθος και οι ενοχές. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι βοηθητική για αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής σας.

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Οι ιδεοληψίες είναι δυσάρεστες σκέψεις, εικόνες ή εισβολές που έρχονται στο μυαλό σας όταν δεν θέλετε. Οι καταναγκασμοί είναι συμπεριφορές για να ανακουφιστούν οι ιδεοληψίες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν διεισδυτικές σκέψεις, και ανησυχούν αν άφησαν το μάτι της κουζίνας ανοιχτό αλλά κάποιοι άνθρωποι δεν σταματούν σε αυτό. Αν έχετε ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ίσως να έχετε επαναλαμβανόμενες ιδεοληψίες και καταναγκασμούς που φαίνονται σημαντικοί και σας αγχώνουν. Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις και να αναπτύξετε μηχανισμούς διαχείρισης για να αντιμετωπίσετε την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Προσωπική εξέλιξη

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις ικανότητές σας και να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας. Αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη για πράγματα όπως:

 • Η υγεία σας
 • Η καριέρα σας
 • Τα οικονομικά σας
 • Οι σχέσεις σας
 • Τα συναισθήματά σας
 • Οι συνήθειές σας
 • Οι πεποιθήσεις σας

Φοβίες

Μια φοβία είναι ένας παράλογος, έντονος, επίμονος φόβος για συγκεκριμένες καταστάσεις, δραστηριότητες, πράγματα ή ανθρώπους. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αυτές τις σκέψεις και να τις δείτε στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Μετατραυματικό στρες

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες είναι μια ψυχολογική και σωματική κατάσταση που προκαλείται από πολύ έντονα ή τρομακτικά γεγονότα. Ίσως να έχετε εφιάλτες και αναδρομές. Ίσως να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε και να κοιμηθείτε, νιώθετε απομονωμένοι και αποκομμένοι. Τα συμπτώματα είναι συχνά επίμονα και αρκετά σοβαρά με αποτέλεσμα να έχουν επίδραση στην καθημερινότητά σας. Διαφορετικές θεραπείες βοηθούν στο μετατραυματικό στρες όπως:

 • Το EMDR
 • Η ύπνωση
 • Η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία

Θέματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη

Η εμπειρία της εγκυμοσύνης, είτε είναι προγραμματισμένη είτε όχι, μπορεί να επιφέρει αναστάτωση, στρες και ανάμικτα συναισθήματα. Για παράδειγμα, ίσως να ανησυχείτε για το πώς θα αλλάξει η σχέση σας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα συναισθήματα για την εγκυμοσύνη ή να εξερευνήσετε δύσκολα συναισθήματα που ακολουθούν μετά από μια αποβολή ή τον τερματισμό μιας εγκυμοσύνης.

Απώλεια εργασίας

Η απώλεια της δουλειάς μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα απώλειας και σύγχυσης, όπως και με την ανησυχία για το πώς θα πληρώσετε τους λογαριασμούς σας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τέτοια θέματα αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, και τις πρακτικές συνέπειες της απώλειας της δουλειάς.

Σχέσεις

Η συμβουλευτική για τις σχέσεις μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο συνδέεστε με τους άλλους και να απελευθερωθείτε από παλιά μοτίβα συμπεριφοράς. Καλύπτει όλο το φάσμα των σχέσεων από τις οικογενειακές μέχρι τις προσωπικές.

Αυτοεκτίμηση

Αν έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση, ίσως να βλέπετε τη ζωή με αρνητικό τρόπο και αυτό να σας κάνει να νιώθετε χωρίς ελπίδα και νόημα. Ίσως να νιώθετε ότι δεν έχετε αξία και ότι οι άνθρωποι γύρω σας είναι καλύτεροι από εσάς. Ίσως να δυσκολεύεστε να πείτε αυτά που πραγματικά αισθάνεστε ή να μην έχετε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές σας. Σαν αποτέλεσμα, ίσως να νιώθετε ότι οι άνθρωποι σας εκμεταλλεύονται και σας φέρονται άσχημα. Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να εξερευνήσετε όσα νιώθετε και να αλλάξετε την οπτική σας για τον εαυτό σας και τους άλλους.

Αυτοτραυματισμός

Ο αυτοτραυματισμός μπορεί να είναι ένας τρόπος να διαχειριστείτε τα επώδυνα και δύσκολα συναισθήματα. Ίσως να βλάψετε τον εαυτό σας επειδή νιώθετε πιεσμένοι και δεν ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε μια κατάσταση. Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε αυτά τα συναισθήματα που σας οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά.

Θέματα σχετικά με το σεξ

Τα σεξουαλικά προβλήματα μπορεί να προκύψουν κάποια στιγμή σε περιόδους στρες και να επιφέρουν αλλαγές. Αν το σεξ σας ενθουσίαζε αλλά αυτό δεν συμβαίνει πλέον , η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε γιατί συνέβη αυτό. Σε μια καλή σχέση, η αναζήτηση βοήθειας σας δίνει την ευκαιρία να βρείτε τις απαντήσεις που ψάχνετε.

Σεξουαλική κακοποίηση

Η σεξουαλική κακοποίηση συμβαίνει όταν πιέζεστε να κάνετε κάτι κάποια σεξουαλική πράξη χωρίς να το θέλετε. Μπορεί να περιλαμβάνει άγγιγμα, φωτογραφίες ή απαγωγή. Μερικοί άνθρωποι κατηγορούν τον εαυτό τους και δεν αναφέρουν την κακοποίηση. Ή ίσως να έχουν επηρεαστεί και να εμπιστεύονται το θύτη ή να νιώθουν ότι θα τιμωρηθούν για αυτό αν μιλήσουν. Η παιδική κακοποίηση δεν είναι πάντα κατανοητή μέχρι να προκύψουν προβλήματα στην ενήλικη ζωή. Η ψυχοθεραπεία βοηθά πολύ σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σεξουαλική ταυτότητα

Είτε νιώθετε άνετα με τα άτομα του ίδιου φύλου ή του αντίθετου φύλου, οι σχέσεις είναι κομμάτι της σεξουαλικής σας ταυτότητας. Ίσως να νιώθετε σίγουροι για την σεξουαλική σας ταυτότητα ή να μην έχετε κατασταλάξει και να έχετε ευμετάβλητη συμπεριφορά. Η συζήτηση με έναν ψυχοθεραπευτή θα σας βοηθήσει να εξερευνήσετε τα συναισθήματά σας.

Σεξουαλικότητα

Για πολλούς ανθρώπους το να αποδεχθούν τη σεξουαλικότητά τους μπορεί να τους προκαλεί έντονο στρες και θλίψη. Ίσως να γνωρίζετε από μικρή ηλικία ότι είστε λεσβία, γκέι ή αμφιφυλόφιλοι ή τρανσέξουαλ. Ίσως να νιώθετε μπερδεμένοι για τη σεξουαλικότητά σας και να θέλετε περισσότερο χρόνο για να ανακαλύψετε τι είναι σωστό για εσάς. Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να πάρετε μια απόφαση ή να υποστηρίξετε την απόφαση που έχετε ήδη πάρει.

Πνευματικότητα

Η πνευματικότητα έχει να κάνει με την αίσθηση που έχετε για τον κόσμο και αν έχετε βρει το νόημα της ζωής σας. Μπορεί, αλλά δεν είναι απαραίτητο να έχετε συγκεκριμένες θρησκευτικές πεποιθήσεις. Οι ψυχοθεραπευτές μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε την εσωτερική σας γαλήνη και την βαθιά σημασία του σκοπού.

Στρες

Το στρες μπορεί να είναι θετικό και να σας βοηθά στην επίτευξη των στόχων σας. Αλλά το υπερβολικό στρες μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία σας και να σας οδηγήσει σε ψυχικά και συναισθηματικά προβλήματα. Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τη ζωή σας διαφορετικά ή θα σας υποστηρίξει στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών.

Αυτοκτονικές σκέψεις

Πολλές μορφές συναισθηματικοί πόνου μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοκτονικές σκέψεις. Ίσως να έχετε φτάσει στο σημείο που δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε μόνοι σας. Δεν θέλετε να πεθάνετε και ίσως να χρειάζεστε άμεσα βοήθεια. Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας ώστε να αλλάξετε τον αρνητικό τρόπο σκέψης σε θετικό.

Ψυχικό τραύμα

Το συναισθηματικό και ψυχολογικό τραύμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας υπερβολικά ψυχοπιεστικής κατάστασης που έχει κλονίσει την αίσθηση ασφάλειας και σας κάνει να νιώθετε αβοήθητοι και ευάλωτοι σε έναν επικίνδυνο κόσμο. Το ψυχικό τραύμα μπορεί να προκληθεί από ένα μόνο γεγονός , όπως ένα ατύχημα, μια φυσική καταστροφή ή μια βίαιη επίθεση. Μπορεί να οδηγήσει σε συνεχές στρες, όπως όταν ζείτε σε μια γειτονιά με αυξημένη εγκληματικότητα ή έχετε σοβαρά προβλήματα υγείας. Η συζήτηση με έναν ψυχοθεραπευτή είναι πολύ βοηθητική.

Θέματα που σχετίζονται με τη δουλειά

Ο μέσος άνθρωπος περνά ένα τέταρτο της ενήλικης ζωής του στη δουλειά. Η δουλειά μας δίνει την αίσθηση του σκοπού και της ικανοποίησης όπως και μας βοηθά να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές μας υποχρεώσεις. Μπορεί όμως να προκαλέσει άγχος, απογοήτευση, σωματικά προβλήματα και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αν έχετε χάσει τον ύπνο σας, είστε εξουθενωμένοι από τη δουλειά ή πίνετε πολύ, ίσως να είναι η στιγμή να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή.

c496

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more