Κάνε το Τεστ
Συμπτώματα άγχους στο σώμα, Ποια είναι τα συμπτώματα άγχους στο σώμα, Σωματικά συμπτώματα άγχους, Πώς εκδηλώνεται το άγχος στο σώμα, Πως το στρες επηρεάζει το σώμα

Συμπτώματα άγχους στο σώμα

Συμπτώματα άγχους στο σώμα

Στη σύγχρονη εποχή, το στρες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Οι διαταραχές άγχους που το συνοδεύουν αποτελούν την πιο συχνή ψυχική διαταραχή και επηρεάζουν το 18,1% του πληθυσμού κάθε χρόνο.

Το άγχος μπορεί να έχει πραγματικά αρνητική επίδραση στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου και να εκδηλώνεται με έντονα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Ωστόσο, κάποιες φορές είναι δύσκολο κάποιος να αναγνωρίσει τα ψυχολογικά και τα σωματικά συμπτώματα.

Ψυχολογικά συμπτώματα

Τα ψυχολογικά συμπτώματα του άγχους είναι αυτά που συνήθως βιώνουμε σε στιγμές στρες, όπως η ανησυχία, η ανυπομονησία, η ευερεθιστότητα. Μερικές φορές σε στιγμές άγχους, μπορεί να μην αναγνωρίζουμε αυτά τα συμπτώματα.

Το άγχος μπορεί να κάνει την εμφάνισή του με διαφορετικές συμπεριφορές. Κάποιες συχνές συμπεριφορές μπορεί να περιλαμβάνουν την αποφυγή. Υπάρχουν επίσης συμπεριφορές που δεν είναι τόσο συχνές όπως οι φοβίες.

Σωματικά συμπτώματα άγχους

Αν και η εκδήλωση των σωματικών συμπτωμάτων μπορεί να είναι μοναδική για κάθε άνθρωπο, υπάρχουν κάποια γενικά συμπτώματα που παρατηρούν στο σώμα τους οι άνθρωποι με στρες.

Τα σωματικά συμπτώματα του άγχους είναι αυτά που επηρεάζουν το σώμα, όπως η ξηροστομία, η ταχυπαλμία, η ζαλάδα, η εφίδρωση και η ναυτία. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που σε περιόδους στρες έχουν πόνους στην πλάτη, πονοκεφάλους αλλά κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός.

Υπάρχουν πολλά τυπικά σωματικά συμπτώματα του άγχους. Το άγχος μπορεί να επηρεάζει την πέψη, να προκαλεί μούδιασμα και εξανθήματα. Ένα σημαντικό βήμα που μπορεί να κάνει κάποιος για να αντιμετωπίσει το άγχος είναι να αναγνωρίσει τους τρόπους εκδήλωσης του.

1. Πόνος στο στήθος

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν έναν έντονο πόνο στο στήθος που μπορεί να μοιάζει με έμφραγμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία πάνω από το 50% των περιπτώσεων πόνου στο στήθος φτάνουν στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου.

Επίσης, το 30% των ανθρώπων που φτάνουν στα επείγοντα με πόνο στο στήθος έχουν άγχος.

2. Μυϊκή ένταση

Αυτό είναι ένα συχνό σωματικό σύμπτωμα του άγχους. Κάποιοι άνθρωποι σφίγγουν την γνάθο (ειδικά το βράδυ στη διάρκεια του ύπνου) ή νιώθουν δυσκαμψία στο σώμα.

Όταν κάποιος συσσωρεύει την ένταση σε κάποια σημεία του σώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε μπορεί να νιώθει πόνο (πόνο στον αυχένα, πόνο στην πλάτη, στους ώμους, στο στήθος).

3. Προβλήματα στο δέρμα

Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το στρες επηρεάζει άμεσα το δέρμα. Κάποια συχνά προβλήματα στο δέρμα λόγω άγχους είναι η ροδόχρους ακμή, η ψωρίαση, το έκζεμα, τα εξανθήματα, η δερματίτιδα, η ακμή.

Το άγχος μπορεί επίσης να επιδεινώνει κάποια υπάρχοντα δερματικά προβλήματα.

4. Θέματα στο στομάχι

Το άγχος μπορεί να προκαλεί συμπτώματα όπως η ναυτία, η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, η δυσπεψία, το φούσκωμα, το μετεωρισμό.

Ένα παράδειγμα είναι πως πολλοί άνθρωποι πριν από μια παρουσίαση έχουν την ανάγκη να πάνε τουαλέτα ή νιώθουν ναυτία. Άλλοι νιώθουν πεταλούδες στο στομάχι. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με το νευρικό σύστημα του εντέρου (τον δεύτερο εγκέφαλο), που ρυθμίζει τη λειτουργία του εντέρου. Είναι σημαντικό να πούμε ότι οι νευροδιαβιβαστές ταξιδεύουν από τον εγκέφαλο στο έντερο και αντίστροφα.

5. Αλλαγές στα μαλλιά και στα νύχια

Το άγχος μπορεί επίσης να κάνει τα μαλλιά πιο αδύναμα και να οδηγεί στην τριχόπτωση. Επίσης, το άγχος μπορεί να κάνει τα νύχια εύθραυστα.

6. Δύσπνοια

Σε στιγμές στρες κάποιοι άνθρωποι αναπνέουν γρήγορα και δεν παίρνουν βαθιές ανάσες. Το στρες μπορεί να προκαλεί ένταση στους μύες που βοηθούν στην αναπνοή, πράγμα που κάνει πιο δύσκολη την αναπνοή.

7. Κόπωση

Το άγχος μπορεί να σας κάνει να νιώθετε εξουθενωμένοι και κουρασμένοι. Αυτό συμβαίνει λόγω της υπερβολικής ανησυχίας και των αλλαγών στα επίπεδα της ενέργειας. Επίσης, η έλλειψη ύπνου μπορεί να εντείνει την κόπωση.

8. Κρύα άκρα

Το άγχος ενεργοποιεί το μηχανισμό πάλης ή φυγής (συμπαθητικό σύστημα) έτσι το αίμα ρέει από τα άκρα στα μεγαλύτερα όργανα για να τα προστατεύσει και να εξασφαλίσει την επιβίωση. Για αυτό πολλοί άνθρωποι νιώθουν τα χέρια και τα πόδια τους κρύα.

9. Θέματα όρασης

Όταν συμβαίνει η ενεργοποίηση του μηχανισμού πάλης ή φυγής, οι άνθρωποι έχουν πιο οξεία όραση και συμβαίνει διαστολή στις κόρες των ματιών. Επίσης,  το άγχος μπορεί να προκαλεί θολή όραση λόγω της πίεσης στα μάτια.

10. Σεξουαλική δυσλειτουργία

Το άγχος επίδοσης στο σεξ ή ο φόβος της ανεπάρκειας μπορεί να προκαλεί θέματα στη λίμπιντο. Πολύ συχνά θέματα είναι η στυτική δυσλειτουργία, η πρόωρη εκσπερμάτιση , η έλλειψη οργασμού, η ξηρότητα του κόλπου. Επίσης, το άγχος μειώνει τη λίμπιντο.

Συμπτώματα άγχους στο σώμα, Σωματικά συμπτώματα άγχους, Τρόποι εκδήλωσης του άγχους στο σώμα

11. Πόνος στο στομάχι και διάρροια

Η σύνδεση εγκεφάλου-στομάχου είναι τόσο ισχυρή, που η διάρροια και ο πόνος στο στομάχι είναι συχνές αποκρίσεις στις ορμόνες του στρες και το αίμα ρέει γρήγορα από το στομάχι στον εγκέφαλο. Επιπλέον, η απελευθέρωση των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη, μπορεί να αυξάνουν την έκκριση οξέων στο στομάχι, πράγμα που οδηγεί σε πόνο στο στομάχι, ναυτία, και σε ακραίες περιπτώσεις, έλκη στο στομάχι.

Αν έχετε συχνά, μακροχρόνια προβλήματα με το έντερο, καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας για να δείτε αν έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το οποίο μπορεί να επιδεινώνεται από το άγχος.

Επιπλέον, αν τα συμπτώματα στο στομάχι (όπως η διάρροια, ο πόνος ή η ναυτία) προκαλούν πρόβλημα στην καθημερινότητα μπορεί να είναι ανάγκη να βρείτε τρόπους διαχείρισης της κατάστασης.

12. Πονοκέφαλοι

Το άγχος και το στρες μπορεί να προκαλεί πονοκεφάλους και ημικρανίες. Η πιο συχνή μορφή πονοκεφάλου που έχει σχέση με το στρες, είναι η κεφαλαλγία τάσης. Αυτό μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας της έντασης στο κεφάλι και στη γνάθο, λόγω του σφιξίματος και του τριξίματος των δοντιών.

13. Εφίδρωση

Σε στιγμές πανικού ή στρες, απελευθερώνεται αδρεναλίνη ή κορτιζόλη, με αποτέλεσμα την αύξηση του ρυθμού της καρδιάς και της θερμοκρασίας του σώματος, με αποτέλεσμα την εφίδρωση. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στην υπερβολική εφίδρωση και στο κοινωνικό άγχος.

14. Αϋπνία

Περίπου το 60-70% των ανθρώπων με διαταραχή γενικευμένου άγχους έχουν θέματα με τον ύπνο.

Οι διαταραχές στον ύπνο, όπως η αϋπνία, κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν κουρασμένοι στη διάρκεια της ημέρας, πράγμα που επηρεάζει σοβαρά το σώμα και συμβάλλει σε παθήσεις του καρδιαγγειακού, υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη και παχυσαρκία.

15. Ζαλάδα

Η ζαλάδα λόγω άγχους έχει σχέση με τις διαταραχές του αιθουσαίου συστήματος. Όταν οι ορμόνες του στρες απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος, τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να παρεμβαίνουν στη σωστή λειτουργία του αιθουσαίου συστήματος, με αποτέλεσμα την αίσθηση της ζαλάδας.

16. Αίσθημα παλμών

Όταν κάποιος νιώθει στρες, η καρδιά δουλεύει διπλάσιο χρόνο για να αντλήσει οξυγονωμένο αίμα από το σώμα.

Συνήθως, το αίσθημα παλμών, που προκαλείται από το στρες είναι σύντομο και ακίνδυνο. Ωστόσο, αν κάποιος έχει αίσθημα παλμών με πόνο στο στήθος, πόνο που αντανακλά στο χέρι, στη γνάθο ή στην ωμοπλάτη, ο πόνος χειροτερεύει όσο περνά η ώρα, είναι αναγκαία η άμεση ιατρική παρέμβαση.

17. Ξηροστομία

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το άγχος και η κατάθλιψη μειώνουν σημαντικά το σάλιο και αυξάνουν την ξηροστομία.

18. Μούδιασμα

Συχνά, το μούδιασμα στο κεφάλι, στα χέρια και στα πόδια έχει σχέση με τον υπεραερισμό. Η γρήγορη αναπνοή είναι ένα κοινό σύμπτωμα του άγχους που μπορεί να προκαλεί ανισορροπία στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και οξυγόνου στο αίμα, και ίσως να οδηγεί σε μούδιασμα.

19. Τρέμουλο

Σε στιγμές στρες, στο σώμα εκλύεται αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη που μαζί αυξάνουν το ρυθμό της καρδιάς, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του μυϊκού συστήματος για να ανταποκριθεί στον κίνδυνο. Αυτές οι πολύπλοκες διαδικασίες στο σώμα, μπορεί να προκαλούν τρέμουλο.

20. Κρυολογήματα και αρρώστιες

Το άγχος μπορεί να αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα σώμα που είναι συνεχώς σε κατάσταση στρες μπορεί να είναι δύσκολο να παραμείνει υγιές, χαλαρό και να λειτουργεί φυσιολογικά. Σε στιγμές στρες το σώμα γεμίζει με ορμόνες που μας κρατούν σε εγρήγορση και αυτό μπορεί να είναι μια εξουθενωτική διαδικασία.

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο, τότε ένα άτομο είναι πιο ευαίσθητο σε λοιμώξεις και αρρώστιες, και να αρρωσταίνει συνέχεια.

Αντιμετώπιση των σωματικών συμπτωμάτων του άγχους

Το σώμα μας βιώνει πολλές αλλαγές που έχουν σχέση με το στρες, και αυτό συμβαίνει επειδή νιώθουμε ότι κάτι μας απειλεί.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι το σώμα μας δεν είναι διαμορφωμένο ώστε να παραμένει σε κατάσταση στρες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για αυτό το χρόνιο στρες έχει επιδράσεις στην υγεία. Η επίγνωση της εκδήλωσης του στρες στο σώμα είναι το κλειδί για να το αντιμετωπίσετε. Κάποιοι αποτελεσματικοί τρόποι για την αντιμετώπιση του στρες περιλαμβάνουν:

  • Αναπνοές: οι βαθιές αναπνοές ή η διαφραγματική αναπνοή διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο και ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο συμβάλλει στην χαλάρωση.
  • Ενσυνειδητότητα: όταν κάποιος μπορεί και μένει συγκεντρωμένος στην παρούσα στιγμή αυτό είναι βοηθητικό για την διαχείριση του στρες.
  • Προοδευτική μυϊκή χαλάρωση: αυτή είναι μια τεχνική χαλάρωσης με την βοήθεια της οποίας κάποιος χαλαρώνει συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες στο σώμα όταν αναπνέει.

Αντιμετώπιση του άγχους

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ για την διαχείριση του παθολογικού άγχους είναι αποτελεσματική και υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις. Ένα άτομο που έχει άγχος μπορεί να κάνει ατομικές ή ομαδικές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες για να μάθει να ελέγχει το άγχος του και να αντιμετωπίζει τους παράγοντες που του προκαλούν άγχος.

Εκτός της ψυχοθεραπείας, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και το EMDR (για τα ψυχικά τραύματα) μπορούν να σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε τα επίπεδα του στρες/άγχους και να αντιμετωπίσετε ριζικά το άγχος.