Κάνε το Τεστ
σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, τι είναι το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, συμπτώματα συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς, αιτίες συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς, θεραπεία συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς

Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς

Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς

Η καρδιά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα όργανα στο σώμα μας. Οι παθήσεις της καρδιάς είναι κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως. Οι έρευνες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι στις παθήσεις της καρδιάς, υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια προσωρινή κατάσταση που είναι γνωστή με το όνομα σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς. Η πρώτη περιγραφή του συνδρόμου "σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς" έγινε το 1990 στην Ιαπωνία. Πάνω από το 90% των περιπτώσεων αφορά γυναίκες ηλικίας 58-75 ετών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 5% των γυναικών πίστευαν ότι παθαίνουν καρδιακή προσβολή αλλά τελικά είχαν το συγκεκριμένο σύνδρομο. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν χωρίς μακροχρόνια βλάβη στην καρδιά.

Τι είναι το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς;

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς είναι μια κατάσταση, επίσης γνωστή ως καρδιομυοπάθεια Τακοτσούμπο. Ακόμη χρειάζεται να γίνουν πολλές μελέτες για την αναγνώριση των αιτίων του συνδρόμου της ραγισμένης καρδιάς, αν και μια απότομη αύξηση στα επίπεδα των ορμονών του στρες, όπως η αδρεναλίνη, είναι συνήθως η υποκείμενη αιτία. Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από ότι τους άνδρες, και πιο συγκεκριμένα τις γυναίκες άνω των 50 ετών.

Ένα υπερηχοκαρδιογράφημα (υπέρηχος καρδιάς) ή άλλες τεχνικές απεικόνισης δείχνουν ανώμαλες κινήσεις στα τοιχώματα της αριστερής κοιλίας. Η πιο συχνή ανωμαλία στο σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, αυτό που δίνει το όνομα στη διαταραχή, είναι μια διόγκωση στο κάτω μέρος της αριστερής κοιλίας. Στη διάρκεια μιας σύσπασης (συστολή), αυτή η διόγκωση μοιάζει με το ιαπωνικό "τακοτσούμπο". Το τακοτσούμπο στην Ιαπωνική γλώσσα είναι το όνομα μιας παγίδας με ιδιαίτερο σχήμα που χρησιμοποιούν για το ψάρεμα των χταποδιών.

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς είναι συνήθως αποτέλεσμα μια έντονης συναισθηματικά κατάστασης που προκαλεί άγχος, όπως ένας δύσκολος χωρισμός ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου. Η κατάσταση μιμείται το έμφραγμα του μυοκαρδίου και μπορεί εύκολα να γίνει λάθος διάγνωση. Οι ασθενείς έχουν συμπτώματα, όπως ο ξαφνικός πόνος στο στήθος, η δυσκολία στην αναπνοή, η αδυναμία στο μυ της καρδιάς. Επίσης, μπορεί να υπάρχει και μια προσωρινή διακοπή στη φυσιολογική διαδικασία άντλησης του αίματος από την καρδιά.

Πώς ο συναισθηματικός πόνος μπορεί να προκαλεί σωματικό πόνο στην καρδιά;

Τα επινεφρίδια είναι στην κορυφή των νεφρών. Τα επινεφρίδια παράγουν ορμόνες και νευροδιαβιβαστές σε καταστάσεις άγχους. Μια από αυτές τις ορμόνες είναι η επινεφρίνη. Υπάρχει ένα βασικός μηχανισμός στο σώμα που ονομάζεται μηχανισμός "πάλης ή φυγής". Τα επινεφρίδια παράγουν επινεφρίνη και μας επιτρέπουν να παλέψουμε.

Ο συναισθηματικός πόνος οδηγεί σε υπερβολική έκκριση επινεφρίνης η οποία αυξάνει τις μεταβολικές απαιτήσεις του σώματος. Η καρδιά είναι μια αντλία που δέχεται και διοχετεύει αίμα. Η παροχή στην καρδιά προκύπτει από τις τρεις βασικές αρτηρίες. Αλλά αν αυξηθούν οι ανάγκες και η καρδιά δουλεύει πιο σκληρά, τότε υπάρχει μια αναντιστοιχία στην προσφορά και στη ζήτηση αίματος, η οποία μπορεί να οδηγεί σε έμφραγμα του μυοκαρδίου σε καταστάσεις στρες.

Το συναισθηματικό στρες είναι κάτι πραγματικό. Αλλά σε ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου, υπάρχει στένωση στις αρτηρίες και θρόμβωση, κάτι που δεν συμβαίνει στο σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, όπου οι αρτηρίες είναι φυσιολογικές.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς;

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή μετά από έντονο στρες (συναισθηματικό ή σωματικό)
  • Ανωμαλίες στο ηλεκτροκαρδιογράφημα που μιμούνται αυτές του εμφράγματος
  • Δεν υπάρχουν στοιχεία για απόφραξη της στεφανιαίας αρτηρίας
  • Κινητικές ανωμαλίες στην αριστερή κοιλία
  • Διόγκωση της αριστερής κοιλίας
  • Ανάρρωση μέσα σε ένα μήνα

συνδρομο ραγισμενης καρδιας

Αιτίες συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς

Οι κύριες αιτίες του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς περιλαμβάνουν:

  • Απότομη πτώση στην αρτηριακή πίεση
  • Σοβαρές ασθένειες, χειρουργικές επεμβάσεις
  • Έντονος πόνος
  • Ενδοοικογενειακή βία
  • Κρίση άσθματος
  • Καταστάσεις που προκαλούν έντονο άγχος όπως η διάγνωση του καρκίνου
  • Αυτοκινητιστικό ή άλλο ατύχημα
  • Ξαφνική απώλεια, ασθένεια ή ατύχημα σε ένα στενό συγγενή, φίλο ή σε ένα κατοικίδιο
  • Έντονες συγκρούσεις
  • Οικονομικά προβλήματα
  • Έντονος φόβος
  • Δημόσιες ομιλίες
  • Ένα πάρτι έκπληξη ή μια άλλη ξαφνική έκπληξη

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου δεν είναι γνωστή, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των ορμονών του στρες (για παράδειγμα, της αδρεναλίνης) ουσιαστικά "ζαλίζει" την καρδιά, προκαλεί αλλαγές στα κύτταρα του μυ της καρδιάς ή στα στεφανιαία αιμοφόρα αγγεία ή και στα δύο. Αυτές οι αλλαγές αποτρέπουν την αποτελεσματική σύσπαση της αριστερής κοιλίας. Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς συμβαίνει πολύ πιο συχνά στις γυναίκες από ότι στους άνδρες, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς είναι πανομοιότυπα με αυτά του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Και το ηλεκτροκαρδιογράφημα δείχνει ανωμαλίες παρόμοιες με αυτές στο έμφραγμα, πιο συγκεκριμένα, αλλαγές στην ανάσπαση του διαστήματος ST. Κατά συνέπεια, χρειάζεται να γίνουν άλλες μετρήσεις και εξετάσεις για να αποκλειστεί το έμφραγμα. Για να γίνει η διάγνωση του συνδρόμου, οι γιατροί εξετάζουν τα ακόλουθα:

  • Δεν υπάρχουν ενδείξεις στην αγγειογραφία για απόφραξη της στεφανιαίας αρτηρίας, την πιο συχνή αιτία του εμφράγματος.
  • Υπάρχει μια γρήγορη αλλά μικρή άνοδος στους δείκτες της καρδιακής λειτουργίας ( ουσίες που απελευθερώνονται στο αίμα όταν υπάρχει βλάβη στην καρδιά). Στο έμφραγμα, οι βιοδείκτες της καρδιάς χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αυξηθούν. Ωστόσο, υπάρχει μια κορύφωση στα επίπεδά τους.

Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς και κορωνοϊός

Ο αυξημένος αριθμός περιστατικών συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς έχει αποδοθεί στην παθοφυσιολογία της νόσου που προκαλεί ο COVID-19 και στο έντονο στρες που προκαλεί η πανδημία. Μια μελέτη έδειξε ότι στο 66,7% των ασθενών που είχαν λοίμωξη από COVID-19 παρατηρήθηκαν συναισθηματικοί παράγοντες, ψυχιατρικές και νευρολογικές διαταραχές στο 33.3%, στο 12.1% και στο 6.1% των ασθενών αντίστοιχα.

Η λοίμωξη με COVID-19 , ο φόβος της λοίμωξης, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η ανεργία, το πένθος για την απώλεια αγαπημένων προσώπων, η κοινωνική απομόνωση και η καραντίνα για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι παράγοντες που συμβάλλουν σημαντικά στο στρες.

Κάποια ευρήματα υποδεικνύουν μια μικρή αλλαγή στους προδιαθεσικούς παράγοντες του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς πριν και μετά την πανδημία. Αν και το σύνδρομο τυπικά εμφανίζεται σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με κάποια ψυχιατρική ή νευρολογική διαταραχή, με το ψυχολογικό στρες να είναι η κύρια αιτία, υπήρξε μια αύξηση και στο σωματικό στρες (κυρίως στους ασθενείς με πνευμονία λόγω COVID-19), με αποτέλεσμα το σύνδρομο να εμφανίζεται και σε άνδρες χωρίς κάποια ψυχιατρική/νευρολογική διαταραχή.

Παρόλα αυτά, η σύνδεση ανάμεσα στο σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς και τα αυξημένα επίπεδα άγχους είναι καλά καθορισμένη. Η αύξηση στα περιστατικά του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς προκύπτει από το ψυχολογικό, το κοινωνικό και το οικονομικό στρες που προκάλεσε η πανδημία παρά στην λοίμωξη από τον ίδιο τον ιό.

Θεραπεία του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς. Είναι ανάλογη με την σοβαρότητα των συμπτωμάτων, και αν ένα άτομο έχει χαμηλή αρτηριακή πίεση ή υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης υγρού στους πνεύμονες. Συχνά οι καρδιολόγοι προτείνουν φαρμακευτική αγωγή ανάλογη με αυτή της καρδιακής ανεπάρκειας όπως οι β-αναστολείς, οι αναστολείς ACE και τα διουρητικά. Ίσως να προταθεί η λήψη ασπιρίνης σε ασθενείς οι οποίοι έχουν επίσης αρτηριοσκλήρωση (αθηρωματικές πλάκες στα τοιχώματα των αρτηριών).

Αν και υπάρχουν λίγα στοιχεία για τη μακροχρόνια θεραπεία, οι β-αναστολείς (ή ο συνδυασμός α και β-αναστολέων) ίσως να χρειαστεί να συνεχιστεί εφόρου ζωής για την αποτροπή μελλοντικής υποτροπής και μειώνει τις επιδράσεις της αδρεναλίνης και άλλων ορμονών του στρες. Είναι επίσης σημαντική η ανακούφιση από το σωματικό ή το συναισθηματικό στρες που παίζει κύριο ρόλο στην έναρξη του συνδρόμου.

Οι περισσότερες ανωμαλίες στη συστολική λειτουργία και στις κινήσεις του τοιχώματος της κοιλίας υποχωρούν μέσα σε μία ως τέσσερις εβδομάδες και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως μέσα σε δύο μήνες. Ο θάνατος είναι σπάνιος σε αυτή την περίπτωση, αλλά το 20% των ασθενών εμφανίζει καρδιακή ανεπάρκεια. Σπάνια έχουν αναφερθεί επιπλοκές όπως η αρρυθμία (ανώμαλος καρδιακός ρυθμός), παρεμπόδιση της ροής του αίματος από την αριστερή κοιλία και ρήξη του τοιχώματος της κοιλίας.

Το άγχος είναι η κύρια αιτία του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς 

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η κύρια αιτία του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς είναι το άγχος. Επίσης χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι η ψυχική μας υγεία επηρεάζει άμεσα την υγεία της καρδιάς μας. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ είναι μέθοδοι που συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του άγχους.