Κάνε το Τεστ
βουητό στα αυτιά, βουητό στα αυτιά και άγχος, αιτίες βουητού στα αυτιά, άγχος και βουητό στα αυτιά, το άγχος προκαλεί βουητό στα αυτιά, πως το άγχος προκαλεί βουητό στα αυτιά, άγχος και υπερευαισθησία, αντιμετώπιση βουητού στα αυτιά

Βουητό στα αυτιά και άγχος

Βουητό στα αυτιά και άγχος

Οι εμβοές (βουητό στα αυτιά) επηρεάζουν περίπου το 15% των ανθρώπων. Αν και δεν αποτελούν μια πάθηση, οι εμβοές μπορεί να επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής.

Από την άλλη μεριά, οι διαταραχές άγχους μπορούν επίσης να παρεμβαίνουν στην λειτουργικότητα και στην καθημερινότητα και επηρεάζουν περίπου το 18% των ενηλίκων κάθε χρόνο.

Αν και το άγχος και οι εμβοές είναι δύο διαφορετικά θέματα, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να βιώνουν και τα δύο.

Γιατί οι άνθρωποι με διαταραχές άγχους έχουν βουητό στα αυτιά;

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που προκαλούν εμβοές, όπως η απώλεια της ακοής (ειδικά στους ηλικιωμένους), ορισμένα φάρμακα, η απόφραξη στο κανάλι του αυτιού και το άγχος. Σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη του 2020, υπάρχει μια στενή συσχέτιση ανάμεσα στο βουητό στα αυτιά και στο άγχος, αν και ο ακριβής μηχανισμός παραμένει ένα μυστήριο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το στρες και η ανησυχία είναι πιθανές αιτίες των εμβοών, αλλά ακόμη δεν είναι βέβαιο το πως και το γιατί συμβαίνει αυτό.

Οι εμβοές μπορεί να είναι σημάδι ότι υπάρχει κάποιο θέμα στο σύστημα ακοής. Αν και το βουητό στα αυτιά είναι κάτι σύνηθες, μπορεί να βιώνεται ως διάφοροι ήχοι, όπως το σφύριγμα, θόρυβος, κα. Λόγω αυτής της εσωτερικής και προσωπικής εμπειρίας, είναι δύσκολο να περιγραφούν οι εμβοές και αυτό είναι από μόνο του πρόκληση για τη σωστή διάγνωση.

Επίσης, τα ωτολογικά συμπτώματα όπως η ζαλάδα και οι εμβοές, έχουν σχέση με το συναισθηματικό στρες. Σε αυτή την περίπτωση το στρες επιδεινώνει τα συμπτώματα.

Πολλές φορές οι εμβοές μπορεί να αποτελούν ένα προειδοποιητικό σημάδι σε ψυχοπιεστικές καταστάσεις, ειδικά στη διάρκεια της έναρξης του στρες.

Ποιες είναι οι αιτίες του βουητού στα αυτιά;

Όπως είναι λογικό κάθε άνθρωπος που έχει εμβοές θέλει να γνωρίζει το λόγο για τον οποίο βουίζουν τα αυτιά του. Αν και κάθε περίπτωση είναι μοναδική, υπάρχουν συγκεκριμένοι αιτιολογικοί παράγοντες. Κάποιες κοινές αιτίες των εμβοών περιλαμβάνουν:

  • βλάβη στο μέσο ή στο εσωτερικό αυτί
  • θέματα με το ακουστικό νεύρο που συνδέει το εσωτερικό αυτί με τον εγκέφαλο
  • θέματα με τμήματα του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τους ήχους
  • κερί που φράζει το κανάλι του αυτιού
  • λοιμώξεις στους ρινικούς κόλπους
  • ωτίτιδα
  • ανισορροπίες στο θυρεοειδή
  • υψηλή αρτηριακή πίεση
  • υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
  • θορυβογενής βαρηκοΐα
  • όγκοι στον εγκέφαλο
  • φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά ή μεγάλες ποσότητες ασπιρίνης

Φυσικά, υπάρχει η πιθανότητα η αιτία των εμβοών να μην υπάρχει στην παραπάνω λίστα. Κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν βουητό στα αυτιά χωρίς προφανή λόγο. Καλό είναι επίσης να έχετε στο μυαλό σας πως σε σπάνιες περιπτώσεις οι εμβοές είναι σημάδι κάποιας σοβαρής πάθησης.

Αλλά το επίμονο βουητό στα αυτιά μπορεί να οδηγεί σε καταστάσεις όπως:

Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στο άγχος και στο βουητό στα αυτιά;

Το άγχος από μόνο του δεν προκαλεί εμβοές αλλά μπορεί να κάνει ένα άτομο πιο ευαίσθητο στο βουητό. Το άγχος είναι ένας από τους παράγοντες κλειδιά στα ψυχολογικά μοντέλα για την διαχείριση ή την θεραπεία των εμβοών, και είναι ένας αιτιολογικός παράγοντας που επηρεάζει την ένταση των εμβοών που νιώθουν οι ασθενείς.

Για αυτό είναι πολύ σημαντικό αν υποφέρετε από βουητό στα αυτιά να μιλήσετε με το γιατρό σας, καθώς είναι μια πολύπλοκη κατάσταση.

Πολλά και διαφορετικά θέματα μπορεί να προκαλούν εμβοές, ωστόσο ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη η αιτία τους. Το βουητό στα αυτιά είναι ένα σύμπτωμα, όχι μια πάθηση, για αυτό πολλοί παράγοντες μπορεί να οδηγούν σε αυτό.

Οι πιο συχνές αιτίες των εμβοών είναι η απώλεια της ακοής εξαιτίας της έκθεσης σε δυνατούς ήχους ακόμη και ένας δυνατός κρότος μπορεί να προκαλεί προσωρινά εμβοές. Οι εμβοές συνήθως προκαλούνται από θέματα που είναι:

  • Ωτολογικά: θορυβογενής βαρηκοΐα, πρεσβυακουσία, ωτοσκλήρυνση, ωτίτιδα, κερί στα αυτιά, ξαφνική κώφωση, νόσος Meniere.
  • Νευρολογικά: τραυματισμός στο κεφάλι, αυχενικός τραυματισμός, σκλήρυνση κατά πλάκας, αιθουσαίο σβάννωμα, και άλλοι όγκοι της παρεγκεφαλίδας.
  • Λοιμώξεις: ωτίτιδα, νόσος Lyme (μπορρελίωση), μηνιγγίτιδα, σύφιλη και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις που επηρεάζουν την ακοή.
  • Φάρμακα: μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, σαλικυλικά, αμινογλυκοσιδικά αντιβιοτικά, διουρητικά και χημειοθεραπευτικοί παράγοντες.

Επειδή οι εμβοές είναι κάτι πολύ σύνηθες και ο μηχανισμός πίσω από αυτές δεν είναι απολύτως ξεκάθαρος, η σύνδεση ανάμεσα στο άγχος και στο βουητό στα αυτιά δεν είναι κατανοητή.

Πώς το άγχος προκαλεί βουητό στα αυτιά;

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι απολύτως ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο το στρες προκαλεί εμβοές, αλλά πολλοί άνθρωποι με άγχος βιώνουν το δυσάρεστο σύμπτωμα των εμβοών. Το άγχος ενεργοποιεί το μηχανισμό πάλης ή φυγής, και αυτό ασκεί μεγάλη πίεση στα νεύρα, στη ροή του αίματος, στη θερμοκρασία του σώματος και σε πολλά ακόμη. Είναι πολύ πιθανό αυτή η πίεση και το στρες να φτάνουν μέχρι το εσωτερικό αυτί και να οδηγούν στις εμβοές.

Βέβαια, οι περισσότερες περιπτώσεις εμβοών είναι προσωρινές. Κορυφώνονται ορισμένες φορές σε μια κρίση άγχους και στη συνέχεια υποχωρούν γρήγορα. Αυτό φυσικά, δεν εξηγεί γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν χρόνιες εμβοές ως αποτέλεσμα του άγχους. Γενικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι το άγχος δεν προκαλεί από μόνο του εμβοές. Αλλά το άγχος κάνει ένα άτομο πιο επιρρεπές στις εμβοές.

Άγχος και υπερευαισθησία

Οι μελέτες δείχνουν ότι το βουητό στα αυτιά είναι κάτι πολύ πιο συχνό από όσο πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι και πιθανότατα ξεκινά σε μικρή ηλικία. Αλλά η θεωρία λέει ότι τα αυτιά των περισσότερων ανθρώπων συνηθίζουν (προσαρμόζονται) στο θόρυβο σε τέτοιο βαθμό που πλέον δεν ακούνε τον ήχο.

Με άλλα λόγια, μπορεί ένα άτομο να έχει βουητό στα αυτιά αυτή τη στιγμή, αλλά τα αυτιά του ουσιαστικά να το φιλτράρουν επειδή ο ήχος δεν είναι αρκετά δυνατός ώστε να είναι ενοχλητικός. Οι άνθρωποι με άγχος, ωστόσο, συχνά υποφέρουν από ένα σύμπτωμα γνωστό ως "υπερευαισθησία". Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο είναι υπερβολικά ευαίσθητο σε όλα όσα βιώνει το σώμα του. Νιώθει κάθε μικρό πόνο και παρατηρεί οτιδήποτε ενοχλητικό και ασυνήθιστο στις αισθήσεις στο σώμα του. Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν βουητό στα αυτιά είναι πιο επιρρεπείς στους ήχους.

Ένα άλλο συχνό σύμπτωμα του άγχους είναι η αδυναμία να αγνοεί το άτομο πράγματα που προκαλούν επιπλέον αναστάτωση. Όσο πιο πολύ παρατηρεί το βουητό τόσο πιο έντονο και ενοχλητικό γίνεται αυτό.

Το άγχος επιδεινώνει το βουητό στα αυτιά;

Οι μελέτες δείχνουν ότι το στρες επιδεινώνει το βουητό στα αυτιά. Βέβαια, όπως αναφέραμε και προηγουμένως δεν είναι ξεκάθαρο αν οι εμβοές είναι πιο αισθητές ή αν έχουν γίνει πιο έντονες, αλλά σίγουρα το στρες επηρεάζει το βουητό στα αυτιά. Όσοι άνθρωποι έχουν επίμονο στρες, είναι πιο πιθανό να έχουν πιο έντονο βουητό στα αυτιά.

Οι εμβοές μπορεί να εντείνουν το στρες;

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα των ανθρώπων που έχουν βουητό στα αυτιά είναι το πως αυτή η κατάσταση επηρεάζει και στρεσάρει τα άτομα. Το βουητό στα αυτιά παρεμβαίνει στον ύπνο και επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι με εμβοές έχουν υψηλότερα επίπεδα στρες λόγω της κατάστασης. Σε αυτή την περίπτωση το βουητό στα αυτιά προκαλεί περισσότερο άγχος, χωρίς να συμβαίνει το αντίστροφο.

Θεραπεία του βουητού στα αυτιά

Επειδή οι εμβοές είναι μια πολύπλοκη κατάσταση, δεν υπάρχει μόνο μια θεραπεία. Το πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας ώστε να αποκλείσετε οποιαδήποτε άλλη πάθηση.

Αν η αιτία του βουητού στα αυτιά είναι το άγχος, τότε η αντιμετώπιση του άγχους είναι το επόμενο βήμα για τον περιορισμό του. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και άλλες μέθοδοι συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση του άγχους. Ακόμη και αν οι εμβοές δεν προκαλούνται από το στρες, η μείωση του στρες είναι σημαντική καθώς κάνει πιο εύκολη την διαχείριση της κατάστασης.