Κάνε το Τεστ
γιατί νιώθω αόρατος, για ποιους λόγους νιώθω αόρατος, τι μπορώ να κάνω για να μην νιώθω αόρατος, αντιμετώπιση ψυχικών τραυμάτων, εσωτερικό παιδί, τραύματα της παιδικής ηλικίας

Γιατί νιώθω ασήμαντος;

Γιατί νιώθω ασήμαντος;

Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να νιώθει ασήμαντος. Όταν ένας άνθρωπος νιώθει ότι τον αγνοούν, σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο, αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες για την ψυχική και την σωματική του υγεία. Μπορεί να προκαλεί έναν φαύλο κύκλο μοναξιάς και απομόνωσης. Με τον καιρό αυτό το συναίσθημα μπορεί να υπονομεύει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου, και να αλλάζει την νοοτροπία του. Για να καταφέρει κάποιος να ξεπεράσει αυτά τα συναισθήματα, πρέπει να κάνει πολλή ψυχοθεραπευτική δουλειά και προσπάθεια. Είναι ανάγκη να ψάξει βαθιά μέσα του και να βρει τις αιτίες. Ο άνθρωπος σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να κατακλύζεται από άλλα συναισθήματα όπως:

  • Απομόνωση και μοναξιά
  • Απογοήτευση
  • Θυμός
  • Ανεπάρκεια

Πως οι άνθρωποι προσπαθούν να καλύψουν την ανασφάλειά τους;

Οι άνθρωποι που νιώθουν ασήμαντοι δεν έχουν αυτοπεποίθηση, νιώθουν σα να είναι αόρατοι και προσπαθούν να αναπληρώσουν (κουκουλώσουν) την αίσθηση αυτή με διάφορους τρόπους: με το να αποκτήσουν χρήματα, αντικείμενα αξίας (πχ κινητά, τσάντες, σπίτια), γνωριμίες και παρέες (με σημαντικούς ανθρώπους), μέσα από likes στα social media. Όμως αυτό είναι ένα κυνήγι που δεν βγάζει πουθενά, καθώς πρόκειται για μία συμπτωματική αντιμετώπιση, και όχι ουσιαστική (που γίνεται μόνο με την ψυχοθεραπεία και το EMDR).

Οι άνθρωποι που έχουν βαθιά ανασφάλεια κάνουν συνεχώς συγκρίσεις, και συχνά γίνονται τρομερά ανταγωνιστικοί, επικριτικοί και προσβλητικοί προς τους άλλους. Και επίσης, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, κάνουν παρέα με τοξικούς ανθρώπους που τους μειώνουν συνεχώς.

Αιτίες ανασφαλειών και αίσθησης ασημαντότητας

Είναι πολύ σκληρό κάποιος να έχει αυτά τα συναισθήματα, αλλά για ποιους λόγους ένα άτομο μπορεί να νιώθει έτσι;

1. Εμπειρίες από την παιδική ηλικία

Αν ένα παιδί έχει δεχτεί παραμέληση από τους γονείς του, ίσως να νιώθει ασήμαντος ως ενήλικας. Το να μεγαλώνει ένα παιδί με γονείς που δεν του δίνουν σημασία αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να νιώθει ότι δεν έχει αξία. Μαθαίνει ότι η φωνή του δεν είναι σημαντική και έτσι φυσιολογικά, νιώθει αόρατο.

Όταν ένα παιδί δεν έχει λάβει την αγάπη από τους γονείς του, τότε είναι πολύ πιθανό να εσωτερικεύει τα συναισθήματά του και να τα προβάλλει στον κόσμο. Έτσι, πιστεύει ότι δεν έχει καμία αξία.

Οι γονείς που δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμοι, δεν δίνουν σημασία καταρχήν στις συναισθηματικές ανάγκες ενός παιδιού, και ίσως και στις υλικές. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με αυτό τον τρόπο, βιώνουν την αποδοχή ή την απόρριψη για τις πράξεις τους, αντί για την αγάπη χωρίς όρια για αυτό που είναι. Αυτό όμως κάνει τα παιδιά να πιστεύουν ότι η αποδοχή είναι ισοδύναμη με την αγάπη και ότι μπορούν να κερδίσουν την αγάπη μέσα από την καλή συμπεριφορά τους.

Αυτή η πεποίθηση μπορεί να πληγώνει βαθιά τα παιδιά συναισθηματικά και να προκαλεί ψυχικά τραύματα . Όλοι μας είμαστε συναισθηματικά όντα και έχουμε ανάγκη την επαφή με άλλους ανθρώπους.

Σε αυτή την περίπτωση, τα παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να μοιράζονται τις απόψεις τους και να επικοινωνούν τις ανάγκες τους. Αυτό είναι απολύτως καταστροφικό και έχει μακροχρόνιες επιδράσεις.

Για να καταφέρει κάποιος να νιώθει ότι έχει αξία είναι σημαντικό να δουλέψει με το εσωτερικό του παιδί. Η αποδοχή του εαυτού είναι το πρώτο βήμα για την επούλωση.

3. Ντροπαλότητα

Αν ένα άτομο είναι ντροπαλό ίσως είναι πιο δύσκολο να δημιουργεί και να διατηρεί υγιείς σχέσεις με τους άλλους. Όταν είναι ανάγκη να μιλήσει μπορεί να νιώθει άβολα και ανήσυχα. Ένα ντροπαλό άτομο ίσως να νιώθει αόρατο, αλλά αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι να μιλήσει με τα αγαπημένα του πρόσωπα για όσα νιώθει και να ζητήσει υποστήριξη.

3. Κατάθλιψη/άγχος

Η ψυχική υγεία είναι πολύπλοκη και η διάγνωση μιας ψυχικής διαταραχής όπως η κατάθλιψη ή το άγχος μπορεί να κάνει το άτομο να νιώθει αόρατο. Είναι μεγάλο βάρος για οποιοδήποτε άνθρωπο να νιώθει χωρίς ενέργεια, ευτυχία και κίνητρο για ζωή.

Οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας, οι κοινωνικές σχέσεις και η μοναξιά είναι μια τεράστια πρόκληση, και φυσικά κάνουν το άτομο να νιώθει αόρατο. Αν και πολλές φορές η ψυχική υγεία μπορεί να σαμποτάρει τις σκέψεις μας και να οδηγεί σε αρνητικά συναισθήματα, αυτά τα συναισθήματα δεν είναι πάντα αληθινά. Αν κάποιος νιώθει αόρατος πρέπει να υπενθυμίζει στον εαυτό του ότι δεν είναι.

Το άγχος μπορεί επίσης να είναι ένα μεγάλο βάρος. Μπορεί να δημιουργεί αμφιβολίες για τον εαυτό και χαμηλή αυτοπεποίθηση. Ο φόβος της απόρριψης, οι συγκρίσεις με τους άλλους, και το βαθύ σκοτάδι στην ψυχή μπορεί να κάνουν ένα άτομο να νιώθει αόρατο.

Αν το άγχος σας κατακλύζει ή νιώθετε συμπτώματα κατάθλιψης καλό είναι να μιλήσετε με έναν έμπειρο ψυχοθεραπευτή. Η φροντίδα του εαυτού πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους.

4. Κοινωνικό άγχος

Το κοινωνικό άγχος είναι αρκετό από μόνο του για να κάνει ένα άτομο να νιώθει αόρατο. Για παράδειγμα, το κοινωνικό άγχος μπορεί να δημιουργεί αμφιβολίες για τον εαυτό μας μπροστά στους άλλους ή ανησυχία για κοινωνικές εκδηλώσεις.

Μερικές φορές, οι επιδράσεις μπορεί να είναι τόσο έντονες που να οδηγούν το άτομο στην απομόνωση για να αποφύγουν το άγχος.

Τι μπορώ να κάνω για να μην νιώθω ασήμαντος;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει μόνο μια μαγική λύση αλλά υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να νιώσετε ξανά καλά με τον εαυτό σας. Φυσικά, χρειάζεται προσπάθεια, δουλειά και επιμονή. Δεν είναι ανάγκη να νιώθετε αόρατοι. Έχετε τη δύναμη και τον έλεγχο να κάνετε πράγματα που θα αλλάξουν αυτό το συναίσθημα.

1. Συντονιστείτε με τα συναισθήματά σας

Αν στην παιδική σας ηλικία μεγαλώσατε σε ένα σπίτι στο οποίο δεν μοιραζόσασταν όσα νιώθατε, δεν μιλούσατε για τα συναισθήματά σας τότε ίσως να έχετε καταπιέσει πολλά αρνητικά συναισθήματα ως παιδί. Η καταστολή των συναισθημάτων μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Για αυτό είναι ανάγκη να έρθετε σε επαφή με τα συναισθήματά σας με τους εξής τρόπους:

  • Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας
  • Αρχίστε να γράφετε σε ένα ημερολόγιο τη διάθεσή σας
  • Ξεκινήστε διαλογισμό
  • Μιλήστε για τα συναισθήματά σας

2. Σταματήστε να κρύβεστε

Είτε κρύβεστε επειδή νιώθετε κοινωνικό άγχος, είτε αντιμετωπίζετε πιο πολύπλοκα θέματα, ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, πρέπει να σταματήσετε να κρύβεστε. Πρέπει να παλέψετε για να καταπολεμήσετε την μοναξιά και την απομόνωση. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μιλήσετε με ειλικρίνεια στα αγαπημένα σας πρόσωπα και να τους επιτρέψετε να σας υποστηρίξουν.

3. Αλλάξτε τρόπο σκέψης

Πολλές φορές μπορεί να βουλιάζετε στις σκοτεινές και αρνητικές σας σκέψεις. Όμως μπορείτε να αλλάξετε αυτό τον τρόπο σκέψης και να έχετε μια πιο θετική νοοτροπία. Η ευγνωμοσύνη είναι μια καλή αρχή, όπως επίσης οι μικρές πράξεις ευγένειας και οι θετικές δηλώσεις.

4. Επικοινωνήστε

Μπορείτε να μάθετε να επικοινωνείτε για τα συναισθήματά σας αντί να τα συσσωρεύετε μέσα σας. Η επικοινωνία είναι ουσιαστική. Τα συναισθήματά σας είναι σημαντικά και αυτό είναι ανάγκη να το γνωρίζετε. Για αυτό πρέπει να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και τους ανθρώπους γύρω σας.

5. Χρησιμοποιήστε τις θετικές δηλώσεις

Οι θετικές δηλώσεις μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά στην ψυχολογία σας αν τους δώσετε μια ευκαιρία. Παίζουν κύριο ρόλο στον θετικό τρόπο σκέψης και στην προσωπική εξέλιξη. Όταν νιώθετε ότι σας καταβάλει το άγχος χρησιμοποιήστε κάποιες θετικές δηλώσεις.

Οι θετικές δηλώσεις είναι φράσεις ή λέξεις που λέμε στον εαυτό μας για να μπορούμε να ξεπερνάμε στις αρνητικές και καταστροφικές σκέψεις. Για παράδειγμα:

  • Μπορώ να αντιμετωπίσω όσα εμφανιστούν στο δρόμο μου.
  • Είμαι δυνατός.
  • Αξίζω να είναι ευτυχισμένος.

Οι θετικές δηλώσεις μπορεί να είναι πολύ απλές, αλλά η βασικής ιδέα είναι να μιλάτε στον εαυτό σας αληθινά. Μπορείτε καθημερινά να κοιτάτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη και να του μιλάτε με ευγένεια. Έτσι, θα αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο μιλάτε στον εαυτό σας. Για αυτό επιλέξτε τη συμπόνια, την αγάπη και το σεβασμό.

Οι θετικές δηλώσεις καταπολεμούν τα αρνητικά συναισθήματα της κατάθλιψης και της μοναξιάς. Όταν το μυαλό κάνει θετικές σκέψεις τότε ευημερούμε στη ζωή μας.

6. Επουλώστε το εσωτερικό σας παιδί

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε επαφή με το εσωτερικό σας παιδί και να αναγνωρίζετε όλα τα συναισθήματα που νιώθει, όπως το πένθος, η λύπη, η χαρά, όλα τα συναισθήματα είναι ευπρόσδεκτα.

Μπορείτε να ανακαλύψετε το εσωτερικό παιδί μέσα σας και να κάνετε κάποιες δηλώσεις , όπως:

  • Όσα περνάς έχουν σημασία για εμένα.
  • Τα συναισθήματά σου έχουν αξία.
  • Αξίζεις την αγάπη χωρίς όρια και την στοργή.
  • Ο τρόπος που μεγάλωσες δεν είναι δικό σου λάθος.
  • Μαζί θα καταφέρουμε να επουλωθούμε.

7. Εκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας

Πολλές φορές η παραμέληση και η κακοποίηση στην παιδική ηλικία εκπαιδεύουν τον εγκέφαλό μας να μεγεθύνει συγκεκριμένα συναισθήματα, σκέψεις και συμπεριφορές.

Αν ένα άτομο έχει μεγαλώσει με στοργή, τότε ο εγκέφαλός του είναι εκπαιδευμένος να ψάχνει τη στοργή γύρω του. Αν ένα άτομο έχει μεγαλώσει μέσα στην παραμέληση και στην κακοποίηση, αυτό είναι που θα ψάχνει περισσότερο γιατί αυτό έχει συνηθίσει.

Ωστόσο, η αυτογνωσία και η ενσυνειδητότητα συμβάλλουν στην αναγνώριση των υγιών σχέσεων και συναισθημάτων.

Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και ψυχική ενδυνάμωση 

Να θυμάστε ότι αξίζετε την αγάπη, την εκτίμηση και την υποστήριξη. Όταν αρχίζετε να αναγνωρίζετε τα τραύματα και τις πληγές σας τότε μόνο μπορείτε να προχωρήσετε. Με την βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ , του LIFE COACHING και του EMDR μπορείτε να νιώσετε καλά με τον εαυτό σας και να βρείτε τη δύναμη που κρύβετε μέσα σας.