Κάνε το Τεστ
microgreens, τι είναι τα microgreens, θρεπτική αξία microgreens, ιδιότητες microgreens, αντιοξειδωτική δράση microgreens, οφέλη microgreens

Τι είναι τα microgreens;

Microgreens

Στις μέρες μας είναι όλο και μεγαλύτερη ανάγκη να καταναλώνουμε τροφές με υψηλή διατροφική αξία. Τα microgreens λοιπόν είναι νεαρά φυτά και έχουν την ονομασία μικρόφυτα ή μικροφυτικά και έχουν 2.5-7.5 cm ύψος. Είναι αρωματικά φυτά και έχουν υψηλή συγκέντρωση σε θρεπτικά συστατικά,  ποικίλα χρώματα και υφές.

Τα microgreens δεν είναι το ίδιο με τους βλαστούς, οι οποίοι δεν έχουν φύλλα. Οι βλαστοί χρειάζονται 2-7 ημέρες για να αναπτυχθούν, ενώ τα μικρόφυτα 7-21 μέρες μετά την  βλάστηση και αφού εμφανιστούν τα πρώτα φύλλα.

Τα microgreens αναπτύσσονται εύκολα και σε πολλές τοποθεσίες, σε εξωτερικούς χώρους, σε κήπους, σε γλάστρες.

Δημοφιλή microgreens περιλαμβάνουν:

 • τον αμάραντο
 • το βασιλικό
 • το λάχανο
 • το μπρόκολο
 • το σινάπι
 • το χρυσολάχανο
 • το παντζάρι
 • το μαϊντανό
 • τον αρακά
 • το κόκκινο κινέζικο λάχανο
 • το γογγύλι

Θρεπτική αξία microgreens

Τα microgreens είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Αν και η θρεπτική τους αξία ποικίλει, είναι γενικά πλούσια σε κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και χαλκό. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Επιπλέον, η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά είναι συμπυκνωμένη, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι περιέχουν περισσότερες βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά από ότι η ίδια ποσότητα των ώριμων λαχανικών.

Στην πραγματικότητα, οι συγκριτικές μελέτες που έχουν γίνει ανάμεσα στα microgreens και τα ώριμα λαχανικά δείχνουν ότι τα microgreens έχουν εννέα φορές περισσότερα θρεπτικά από ότι τα ώριμα λαχανικά.

Οι μελέτες επίσης δείχνουν ότι περιέχουν περισσότερες πολυφαινόλες και άλλα αντιοξειδωτικά. Μια μελέτη έδειξε ότι τα microgreens έχουν ακόμη και 40 φορές περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά από ότι τα ώριμα φυτά.

Τύποι microgreens

Τα microgreens περιλαμβάνουν πολλές οικογένειες φυτών όπως τα σταυρανθή (μπρόκολο), τα αστεροειδή (μαρούλι), τα σελινοειδή (άνηθος), τα αμαρυλλιδοειδή (κρεμμύδι), τα αμαρανθοειδή (αμάραντος) και τα κολοκυνθοειδή (κολοκύθα).

Φυσικά, εκτός από τις παραπάνω κατηγορίες φυτών, μπορεί να δώσουν microgreens τα δημητριακά(βρώμη, κριθάρι, καλαμπόκι) και τα όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια).

Η γεύση των microgreens ποικίλει, μπορεί να είναι από ουδέτερη μέχρι πικάντικη, ελαφρώς ξινή ή ακόμη και πικρή, ανάλογα με την ποικιλία. Γενικά όμως η γεύση τους είναι δυνατή.

Ιδιότητες microgreens

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Πολλά φρέσκα φυτά περιέχουν βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν:

 • στην πρόληψη πολλών ασθενειών
 • στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους
 • στην ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής υγείας και της ευεξίας

Αντιοξειδωτική δράση

Πολλές τροφές φυτικής προέλευσης είναι εξαιρετικές πηγές βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών. Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία παίζουν κύριο ρόλο στις λειτουργίες του σώματος.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το σώμα να εξουδετερώσεις τα ασταθή μόρια, που είναι γνωστά ως ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι προϊόντα του μεταβολισμού αλλά μπορεί να οφείλονται και σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η ρύπανση. Καθώς συσσωρεύονται, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα. Τελικά, αυτή η βλάβη συμβάλλει στην ανάπτυξη ασθενειών, όπως ο καρκίνος.

Το σώμα μπορεί να απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες, αλλά ένα ποσοστό συσσωρεύεται στο σώμα μας. Τα αντιοξειδωτικά που πηγάζουν από τις τροφές συμβάλλουν στην απομάκρυνσή τους. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα microgreens έχουν υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών, πράγμα που σημαίνει ότι συμβάλλουν στην πρόληψη πολλών νοσημάτων. Κάθε φυτό περιέχει διαφορετικούς τύπους αντιοξειδωτικών.

Τα microgreens της οικογένειας των σταυρανθών που περιλαμβάνουν λαχανικά όπως το μπρόκολο, περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε, ενός φαινολικού αντιοξειδωτικού. Τα microgreens της οικογένειας των αστεροειδών, όπως το μαρούλι, περιέχουν υψηλά ποσοστά βιταμίνης Α, ενός καροτενοειδούς αντιοξειδωτικού.

Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι τα microgreens είναι κατάλληλα για την προσθήκη επιπλέον θρεπτικών συστατικών σε ειδικές ομάδες ανθρώπων.

Για παράδειγμα, τα microgreens του μαρουλιού έχουν χαμηλά ποσοστά καλίου. Αυτό το θρεπτικό προφίλ, μπορεί να είναι χρήσιμο σε ανθρώπους με νεφρική ανεπάρκεια.

Επίσης τα microgreens είναι μια εξαιρετική επιλογή για ανθρώπους χορτοφάγους , ωμοφάγους ή vegan και για αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση σε φρέσκα λαχανικά λόγω της μικρής διαθεσιμότητας και του κόστους.

Οφέλη microgreens

Η κατανάλωση λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο για πολλά νοσήματα. Τα microgreens περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης των εξής ασθενειών:

 • Νοσήματα του καρδιαγγειακού: τα microgreens είναι εξαιρετική πηγή πολυφαινολών, μιας κατηγορίας αντιοξειδωτικών που μειώνει τον κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα microgreens συμβάλλουν στην μείωση των τριγλυκεριδίων και των επιπέδων της κακής χοληστερόλης.
 • Άνοια: οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως αυτές που περιέχουν υψηλά ποσοστά πολυφαινολών, μειώνουν τις πιθανότητες για εμφάνιση άνοιας.
 • Διαβήτης: τα αντιοξειδωτικά μειώνουν το στρες που αποτρέπει την σωστή χρήση της γλυκόζης από τα κύτταρα.
 • Καρκίνος: τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ειδικά πολυφαινόλες που μειώνουν τις πιθανότητες για πολλές μορφές καρκίνου.

Βιωσιμότητα

Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για την βιωσιμότητα και τα microgreens είναι μια καλή επιλογή για τους ανθρώπους που ζουν στην πόλη και θέλουν να έχουν τα δικά τους λαχανικά με μικρό κόστος.

Τα microgreens είναι εύκολο να μεγαλώσουν σε περιορισμένο χώρο στο σπίτι. Μια μικρή ποσότητα σπόρων μπορεί να έχει μεγάλη απόδοση όσον αφορά τον όγκο, την ποικιλία και τα θρεπτικά συστατικά.

Τα microgreens αποτελούν μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών 

Τα microgreens είναι πλούσια σε ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ και αυτό σημαίνει ότι θωρακίζουν και προστατεύουν τον οργανισμό μας από πιθανές παθήσεις. Είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθούν στο σπίτι από τον καθένα μας και να ενταχθούν στο διατροφικό μας πλάνο.